در گفت و گو با معاون پشتیبانی، عملیات و تولید نفت و گاز پارس عنوان شد:

133 هزار  نفر- ساعت کار   برای   زمستان

مشعل      زمستان رسید و بار دیگر نگاه ها به وزارت نفت و به قلب و پایتخت انرژی کشور برای فراهم ساختن منازلی گرم در فصل سرما دوخته شده است. میدان پارس جنوبی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان، وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان ۹۷۰۰ کیلومترمربعی، ۳۷۰۰ کیلومترمربع است که با ذخایر ۱۴هزار میلیارد مترمکعب، حدود ۸ درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده و حجم ذخایر میعانات گازی این میدان ۱۸ میلیارد بشکه تخمین زده شده است. وزارت نفت دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفیت های موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي را در برنامه قرار داده و با فعالیت های انجام شده تا پایان سال 1400، ظرفیت تولید گاز خام کشور برای نخستین بار از مرز یکهزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در مقایسه با سال قبل از آن (۱۳۹۹) به بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده، به طوری که در دی سال ۱۴۰۰ به مدد و همت متخصصان توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته و با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است. اگرچه این اطمینان از سوی شرکت نفت و گاز پارس به مردم داده می شود که نگران زمستان نباشید؛ اما اگر بدانیم که از ماه ها قبل و در گرمای بالای 40 درجه با تلاش شبانه روزی فعالیت عظیمی برای مهیا ساختن اقدام های موردنظر در تامین این گاز انجام می شود، گاز را بهینه مصرف خواهیم کرد.  یحیی رشیدی، معاون پشتیبانی و عملیات شرکت نفت و گاز پارس در گفت وگو با «مشعل» به تشریح اقدام های انجام شده در پارس جنوبی به منظور آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما پرداخته است. رشیدی این اطمینان را می دهد که توقفی در تولید گاز وجود نخواهد داشت و به دلیل تأخیر در اجرای برخی پروژه ها، کسری تولید از سایر سکوها با پذیرفتن برخی ریسک های عملیاتی جبران خواهد شد. متن  این گفت وگو در ادامه می آید:

  با توجه به تامین حداکثری گاز کشور از پارس جنوبی، آمادگی برای تامین پایدار گاز در فصل سرما وجود دارد؟

شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن، هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز، تمامی سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و سایر مشکلات وجود نداشته باشد. بر این اساس با توجه به اجرای موفقیت آمیز تعمیرات سکوهای دریایی، آمادگی کامل برای تأمین گاز در فصل سرما از سکوهای تولیدی معاونت عملیات و پشتیبانی وجود دارد؛ اما باید به این موضوع هم اشاره کنم که به دلیل تأخیر در اجرای برخی پروژه ها، کسری تولید از سایر سکوها با پذیرفتن برخی ریسک های عملیاتی جبران خواهد شد.

  مشخصاً در شرکت نفت و گاز پارس، چه برنامه ها و اقدام هایی برای پایداری شبکه تامین گاز در فصل سرما انجام شده است؟

هم اکنون تعمیرات اساسی تمامی سکوها به پایان رسیده و همه آنها آماده بهره برداری با ظرفیت کامل تا پایان سال هستند. برای زمستان امسال نیز با اجرای تعمیرات اساسی سکوهای دریایی، رفع موارد نا ایمن در سکوهای SPD17 A / SPD18 A / SPD22، همچنین بازرسی مخازن تحت فشار، کالیبراسیون شیرهای اطمینان، تعمیرات و تعویض لوله های فرسوده، خود را برای فصل سرما آماده کرده ایم.

  به تعمیرات اساسی سکوها اشاره کردید. به جزییات فعالیت های انجام شده در این مسیر و همچنین سایر اقدام های صورت گرفته به منظور تأمین پایدار گاز زمستان در شرکت نفت و گاز پارس بپردازیم. در این خصوص چه فعالیت هایی پشت سر گذاشته شده است؟

به طور مشخص باید اشاره کنم که برای آمادگی کامل به منظور  ورود به فصل زمستان، تعمیرات اساسی 36سکوی دریایی با کار شبانه روزی انجام و 17 هزار و  362 دستور کار نیز با رعایت کامل  مسائل ایمنی اجرایی شده  است. افزون بر آن با بازرسی داخلی 120 مخزن تحت فشار و همچنین کالیبراسیون تمامی شیرهای ایمنی سکوهای دریایی، ترمیم و بهسازی مخازن Sea Water Filter سکوی فاز یک، نصب Sea Water Caisson سکوی فاز یک و دیگر اقدامات انجام شده، نگرانی برای زمستان امسال نداریم.

  عمده گاز زمستان، از چه مجموعه هایی تامین می شود؟

بیش از 70 درصد  گاز مورد نیاز کشور از سکوهای پارس جنوبی تأمین می شود و در حال حاضر راهبری تولید از 36 سکوی سرچاهی، 330 حلقه چاه و بیش از 6 هزار کیلومتر خطوط لوله دریایی با همت کارکنان سختکوش معاونت عملیات و پشتیبانی نفت و گاز پارس انجام می شود.

چند نفر- ساعت کار در تعمیرات اساسی انجام شده است؟

در فرایند  تعمیرات اساسی سکوهای دریایی، 132 هزار و 700  نفر- ساعت کار انجام شده است.

   سخت ترین بخش تعمیرات و کار در کدامیک از سکوها بوده است؟

کار تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی طی فصول گرم سال و در گرمای بیش از 40 درجه و رطوبت بالا انجام می شد تا در فصول سرد سال آمادگی تولید حداکثری وجود داشته باشد. از مجموعه اقدام های انجام شده می توان گفت که در سال جاری، بیشترین حجم فعالیت در سکوی فاز یک صورت گرفته است.

   تعمیرات اساسی چه میزان در تولید تاثیر دارد؟

تولید حداکثری در فصول سرد سال، مستلزم اجرای تعمیرات پیشگیرانه، اضطراری و بخصوص اجرای موفق تعمیرات اساسی سکوها در فصول گرم است.

   برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس در تأمین گاز زمستانی چه میزان است؟

برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس در زمستان امسال تولید بالغ بر 712 میلیون مترمکعب  گازدر روز است.

   آیا امسال، نگرانی هایی که زمستان سال گذشته در خصوص کمبود گاز وجود داشت، کمتر شده است؟

برای پاسخ دقیق به این پرسش باید به بخش مصرف هم توجه کرد. همانطور که می دانید، سالانه مصرف گاز در کشور افزایش می یابد که طبیعتاً نگرانی های جدی برای تأمین این میزان وجود دارد؛ اما همه تلاش ما این است که به همت کارکنان سختکوش معاونت عملیات و پشتیبانی و پذیرش برخی ریسک های عملیاتی و تولید حداکثری گاز از سکوهای دریایی پارس جنوبی، بتوانیم نیاز روزافزون این بخش را فراهم کنیم.

   شما این اطمینان را به مردم می دهید که در روزهای سرد زمستان، گاز آنها تامین است؟

به امید خدای متعال و به همت کارکنان ساعی شرکت، گاز مورد نیاز کشور در روزهای سرد زمستان تأمین خواهد شد.

   بدون شک مردم به عنوان مصرف کننده، نقشی مهم ایفا می کنند. چه توصیه ای به مردم، برای مصرف بهینه گاز دارید؟

ضمن آرزوی سلامت برای تمامی هموطنان عزیز، از یکایک آنها خواهش می کنم، این نعمت الهی را که با زحمت فراوان تولید و توزیع می شود، به صورت بهینه استفاده کنند؛ البته بازسازی و به روز رسانی صنایع بزرگی همچون نیروگاه ها، کارخانجات ذوب آهن و... می تواند در مصرف بهینه گاز کشور تأثیرگذار باشد.