وی همچنین میزان سرمایه گذاری انجام شده برای اجرای فاز 2 طرح مذکور را رقمی معادل 8.2 میلیارد یوآن عنوان کرده و می گوید: بر اساس برآوردهای اولیه، اعتبار اختصاص داده شده به بخش نخست طرح بالغ بر 1.7 میلیارد یورو و بخش دوم آن معادل 1.8 میلیارد یورو سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. برای بخش دوم از فاز دوم هم امیدواریم بزودی توافق های لازم برای تامین اعتبار آن انجام شود و در نیمه دوم سال شاهد برنامه ریزی برای اجرایی شدن آن باشیم چرا که همه زیرساخت ها برای اجرای این بخش آماده است و نیاز به هیچ گونه تشریفاتی نیست. در بخش دوم فاز ۲ واحدهای تصفیه هیدروژنی و بنزین سازی شاملCCR ، NHT، ISOM، GHT،KHT و واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی مربوطه ساخته خواهد شد.

 کار بدون وقفه

مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان می افزاید: پالایشگاه آبادان از نمونه پالایشگاه های منحصربه فرد در دنیاست. هنگامی که مورد آماج و حمله دشمن قرار گرفت و متعاقب با آن بازسازی هایی که انجام شد، لحظه ای وقفه در کار آن ایجاد نکرد و همچنان به عنوان قطب راهبردی محصولات نفتی شناخته می شود. تولید گازمایع، بنزین موتور، نفت سفید، نفت گاز، سوخت جت، نفت کوره، انواع روغن موتور پایه، انواع قیر، انواع حلال های نفتی، گوگرد، خوراک پتروشیمی ها و... از اهم محصولات راهبردی است که از دل بزرگ ترین پالایشگاه جهان خارج و به دنیا عرضه می شود.

فرزانه از مدیریت و تامین سوخت مورد نیاز کشور به عنوان مهم ترین رسالت شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران یاد کرده و توضیح می دهد: 19 درصد سهم تولید بنزین کشور متعلق به پالایشگاه آبادان است که با روزآمدکردن و نوسازی تمام واحدهای فرآیندی می توان توان تولید را ارتقا داد و دست شرکت پالایش و پخش برای مدیریت کردن بهتر مصرف سوخت در کشور را باز گذاشت. هم اکنون ظرفیت تولید نیم میلیون بشکه ای انواع فرآورده های نفتی در پالایشگاه آبادان وجود دارد که با برنامه ریزی اصولی، کارآمد و در عین حال مدیریت شده می توان در آینده ای نه چندان دور ثبات لازم را برای تولید محصولات نفتی حاکم کرد و افزون بر آن میزان صادرات را افزایش داد و از واردات بنزین بی نیاز شد.

وی با بیان این که تمام انرژی دنیا از پالایشگاه ها تامین می شود و این یک واقعیت است، می افزاید: پالایشگاه های نفت در تمام دنیا خودشان بزرگ ترین تولیدکننده های انرژی هستند یعنی انرژی تمام کشورها از پالایشگاه ها تامین می شود. البته در اینجا منظورمان نیروگاه ها نیست چون نیروگاه ها خودشان به نوعی سوخت پالایشگاه را مصرف می کنند. حال با این نقش آفرینی و تصاحب سهم بالایی از سبد انرژی، جالب است بدانید پالایشگاه ها خود بزرگ ترین مصرف کنندگان انرژی هم هستند، به گونه ای که حدود 9 الی 10 درصد انرژی تولیدی خودشان را مصرف می کنند و این آمار خوبی نیست.

 دورهمی برترین ها

مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به مهم ترین ویژگی ها و مزایای این طرح اشاره کرده و عنوان می کند: احداث بزرگ ترین واحدهای تقطیر، بلندترین کوره یکپارچه نفت خام با ارتفاع 70 متر، بزرگ ترین واحد هیدروکراکر و مرتفع ترین مشعل پالایشگاهی کشور با 127 متر ارتفاع از دستاوردهای این طرح محسوب می شود که در دنیا و خاورمیانه بی نظیر است. همچنین 1.5 درصد از تولیدات واحدهای جدید پالایشگاه، گاز مایع خواهد بود. 22 درصد محصولات نیز نفت سفید و سوخت جت است. سهم بنزین از تولیدات فاز جدید 21 درصد و سهم گازوئیل نیز 24 درصد است. برش های سنگین نظیر نفت کوره هم در مجموع 32 درصد از سهم فرآورده های واحد 210 هزار بشکه ای را به خود اختصاص می دهد. این در حالی است که در واحد قدیمی 40 درصد از فرآورده های تولیدی پالایشگاه را نفت کوره تشکیل می داد.

فرزانه ادامه می دهد: احداث واحدهای فرآیندی و یوتیلیتی در این بخش از پالایشگاه آبادان در حقیقت یک گام رو به جلو در مسیر جلوگیری از خام فروشی و اتلاف منابع و ایجاد ارزش افزوده به شمار می آید. آنچه در این میان حائز اهمیت است؛ نصب و راه اندازی بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان است که توانایی تقطیر روزانه 210 هزار بشکه نفت خام را دارد. برج تقطیر در خلاء، بدون نیاز به واحد تفكیك برش های روغن قادر است روزانه بیش از 13هزار بشكه ماده اولیه تولید روغن موتور و بیش از 14هزار بشكه خوراك واحد FCC تولید كند كه 10هزار بشكه از آن معادل یك میلیون و 590هزار لیتر است که به بنزین تبدیل خواهد شد.

وی با بیان اینکه بیش از 7 هزار و 300 نفر نیروی شاغل به صورت مستقیم در این پروژه مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد بالغ بر 85 درصد نیروها بومی شهرهای خوزستان و آبادان به شمار می آیند و نیز بیش از 60 شرکت در زیرمجموعه شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران(ODCC) هدایت و راهبری این پروژه ملی را به عهده دارند، اظهار می کند: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، عملیات اجرایی پروژه های مهم صنعت پالایش را به عهده دارد و هم اکنون با روی کارآمدن مدیریت جدید تحرک و نفس تازه ای در اجرای پروژه های این مجموعه حاصل شده که این تلاش ها نه تنها ستودنی است بلکه تاکنون نتایج و دستاوردهای قابل توجهی هم به دنبال داشته است.

 دلایل تاخیر

مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به دلایل تاخیر در راه اندازی بخش نخست از فاز دوم این طرح اشاره کرده و می گوید: دلایل متعددی از جمله گرمای بی سابقه، وجود گردوغبار و ریزگردها، سانحه متروپل و مهم تر از آن شیوع ویروس کرونا در دو سال گذشته سبب شد که راه اندازی این طرح با تاخیر روبه رو شود که تمامی این موارد دست به دست هم داد تا واحدها در موعد مقرر و مطابق با برنامه ریزی های انجام شده در مدار تولید قرار نگیرد. همچنین ما در جنوب کشور در فصل تابستان درگیر هوای بسیار گرمی هستیم که اغلب کارگران دچار گرمازدگی مفرط می شوند و ما به ناچار باید مراعات کنیم ضمن آنکه وجود گردوخاک و ریزگردهای انبوه در هوا هم مزید بر علت شده و کارها به سختی پیش می رود. همچنین در زمان وقوع سانحه متروپل بسیاری از نیروها برای امداد و کمک رسانی به این منطقه گسیل شدند و باز به ناچار قدری از کارها با کندی پیش رفت که البته همکاران ما در پالایشگاه آبادان همزمان با اجرای این پروژه همه تلاش خود را به کار بردند تا این طرح در موعد مقرر آماده و تحویل بهره بردار بشود.

 کار بدون حادثه

سال‎ها کار بدون حادثه در پروژه فاز 2 پالایشگاه آبادان نه تنها یک اتفاق نادر محسوب می شود بلکه از رعایت دقیق و حساب‎شده الزامات ایمنی حکایت دارد. همچنین این میزان تخصص، پشتکار و ابتکار عمل در اجرای طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه، بی تردید مرهون سال ها تلاش و همت بی وقفه کارکنان خدوم و پیگیری است که در عرصه خدمت رسانی مجموعه پالایشی کشور خوش درخشیدند که این یک ظرفیت قابل توجه برای کشور به شمار می رود. البته نباید تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز انجام پروژه های نیمه تمام سنوات گذشته را نادیده انگاشت چرا که با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در زمینه اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته خواهد شد.

فرزانه کار بدون حادثه را نیز یک نمونه دیگر از دستاوردهای ارزشمند طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان برشمرده و می افزاید: حفظ و رعایت نکات ایمنی در همه پالایشگاه های کشور یک الزام است که خوشبختانه ما نیز توانستیم با انجام اقدام های مستمر کنترلی و پایش فعالیت ها در تطابق با الزام های ایمنی، رکورد کار بدون حادثه را در این طرح به ثبت برسانیم.

آنچه مسلم است؛ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از معدود طرح های موفق در صنعت پالایشی کشور است که به همت مهندسان پرتلاش ایران به بار نشست. این طرح همان طور که بیان شد، قرار است بخشی از واحدهای پالایشگاه قدیمی را از مدار تولید خارج و به جای آن واحدهای جدید با بهره وری بالاتر را جایگزین کند که در حقیقت جان تازه ای را به کالبد بزرگترین پالایشگاه جهان می دهد. با وجود همه کاستی ها و ناملایمات آنچه که حائز اهمیت است، اجرای این طرح در سخت ترین شرایط تحریمی است که از آن باید به عنوان نمادی از باور به ظرفیت های ایرانی یاد کرد.