سختی ها و پیچیدگی های طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان تشریح شد

جـان  تــازه  درکالبد بزرگ ترین  پـالایشگاه  جهان

مشعل    دستاوردهای صنعت نفت با توجه به این نکته که در شرایط کنونی اقتصاد ما با تنگنای تحریم رو به روست و به ثمر رساندن طرح های ملی در کشور کار آسانی نیست، اهمیت بیشتری می یابد. بهره مندی حداکثری از تخصص و تبحر متخصصان این صنعت حیاتی از عواید اعمال محدودیت ها در چند سال گذشته بوده که به حق مشاهده این موفقیت ها در این روزهای تحریمی ستودنی است.

در این میان طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، یکی از آن بیشمار طرح های راهبردی است که متخصصان ایرانی در یک سال گذشته و در سایه رویکرد حمایتی وزارت نفت، توانستند به موفقیت های چشمگیری دست یابند و نشان دهند که برخلاف همه کارشکنی های ظالمانه علیه ایران، صنعت نفت با عبور از سد تحریم ها، همچنان زنده و پویا توانسته است در مسیر توسعه و تعالی گام های اساسی بردارد.

گزارش پیش رو، گفت وگویی است با احمد فرزانه، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان و صحبت های او درباره سختی ها و پیچیدگی های این طرح.

طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان قرار است آذرماه و به فرمان رئیس جمهوری به طور رسمی به بهره برداری برسد. پالایشگاهی که 110 سال پیش، یعنی سال 1291 با ظرفیت اولیه 2 هزار و 500 بشکه در روز کار خود را آغاز کرده است. طرح توسعه پالایشگاه آبادان که از آن غالبا به عنوان قطب صنعتی کشور و خاورمیانه یاد می شود، شامل سه فاز است که فاز دوم آن از سال 96 با انعقاد قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت   خارجی وارد مرحله عملیاتی شده بود، تکمیل شده و اکنون با ظرفیت 210 هزار بشکه در روز در آستانه بهره برداری رسمی قرار گرفته است.

حال پس از گذشت حدود پنج سال از آغاز اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت در پالایشگاه آبادان، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان می گوید احداث بزرگ ترین واحدهای تقطیر، بلندترین کوره یکپارچه نفت خام با ارتفاع 70 متر، بزرگترین واحد هیدروکراکر و مرتفع ترین مشعل پالایشگاهی کشور با 127 متر ارتفاع، از دستاوردهای این طرح محسوب می شود که در دنیا و خاورمیانه بی نظیر است.

احمد فرزانه تأکید می کند امروز این پالایشگاه از منظر توسعه و ارتقای کیفیت فرآورده های تولیدی نسبت به دیگر پالایشگاه های دنیا برابری می کند و چه بسا در برخی جهات بهتر هم بوده است. او به توانمندی های داخلی در اجرای این طرح عظیم و ملی اشاره می کند و معتقد است هرچند در شرایط تحریم و اعمال محدودیت غربی ها در اجرای طرح ها با مشکل مواجه بودیم اما آنچه مسلم است اینکه با وجود همه ناملایمات و کاستی ها موتور توسعه صنعت نفت هیچگاه از حرکت باز نایستاده است و همچنان با اتکا به سرمایه خودباوری در مسیر توسعه و پیشرفت گام های اساسی برمی دارد.

 ثبت رکورد

مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ضمن اشاره به نحوه عملکرد و روند اجرای طرح که با پیشرفت 33 درصدی همراه بوده است، به ثمر نشستن آن در بازه زمانی 12 ماه را یک رکورد بزرگ توصیف کرده و درباره چگونگی دست یافتن به این حجم از پیشرفت کار توضیح می دهد: زمانی که طرح را از دولت قبل تحویل گرفتیم، در بخش اجرا اوضاع خوبی نداشت. عمده تاخیر در اجرای کار بعضا به دلیل مسائل و چالش هایی بود که در میان کارگران حاکم و سبب شده بود تا پیشرفت پروژه در مدت 4 ماه با صفر درصد رو به رو باشد. با این اوصاف بنا شد که این عقب ماندگی ها براساس برنامه ریزی در بازه زمانی کوتاهی جبران و بخش نخست از فاز دوم امسال اجرایی شود. به همین خاطر مهندسان ایرانی همه تلاش خود را برای نوسازی این واحد فرآیندی به کار گرفتند و توانستیم در بازه زمانی تعیین شده و با به کارگیری 7 هزار و 300 نفر از کارکنان زبده، این طرح را به نحو مطلوبی عملیاتی کنیم. به نحوی که هم اکنون بخش نخست از فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به طور کلی با پیشرفت 96.7 درصدی رو به روست که بخش مهندسی آن با 95.6 درصد، تدارکات و خرید کالا با 98.4 درصد و ساختمان و نصب با 93.1 درصد پیشرفت در آستانه بهره برداری قرار دارد. دستیابی به پیشرفت روزانه یک دهم درصد در طرحی که در گذشته عملکرد چندان قابل دفاعی نداشته در نوع خود بسیار ارزشمند است و به طور قطع یکی از مهم ترین نقاط قوت این پروژه محسوب می شود.

فرزانه به کلیات و اهداف تعیین شده طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اشاره کرده و می افزاید: فاز 2 در قالب دو بخش تعریف شده است که بخش نخست آن که از سال 96 با انعقاد قراردادی با مشارکت کنسرسیومی متشکل از شرکت طراحی و ساختمان نفت و یک شرکت خارجی وارد مرحله عملیاتی شده است، این بخش از طرح دارای 6 واحد تحت لیسانس است و دیگر واحدها نیز شامل تقطیر در جو و خلا، گاز مایع و واحدهای یوتیلیتی است. هدف از اجرای این طرح، بهینه کردن و سودآور کردن پالایشگاه آبادان، تولید کیفی محصولات بر اساس استاندارد یورو 5 اروپا، کاهش آلاینده های زیست محیطی محصولات، افزایش میزان تولید نفت سفید و بنزین سوپر با بهبود فناوری تولید، کاهش تولید نفت کوره و تثبیت ظرفیت پالایشگاه است که با جمع آوری واحدهای قدیمی و احداث و راه اندازی واحدهای جدید تقطیر فاز 1و2 که ظرفیت آنها به ترتیب 210 و 150 هزار بشکه در روز است، ظرفیت این پالایشگاه روی 360 هزار بشکه در روز تثبیت می شود.