توليد گاز پارس جنوبي  به 570 ميليون مترمکعب در روز رسيد

سبقت گازي ايران از قطر

مشعل  مجتمع گاز پارس جنوبي سال گذشته توانست روزانه 570 ميليون متر مکعب گاز را فرآورش کند که اين رکوردي جالب توجه در کشور محسوب مي شود؛ رکوردي که موجب شد ما از کشور قطر پيشي بگيريم.

معاون وزير نفت در امور پژوهش، فناوري و مهندسي در چهارمين همايش توليد پايدار گاز که سه شنبه (چهارم ارديبهشت ماه) با حضور حميدرضا عراقي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، غلامرضا بهمن نيا، مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران و مدير همايش، مديران ستادي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران، مهندسان و کارشناسان شرکت هاي پالايشي برگزار شد، گفت: صنعت گاز ايران در سطح شرکت هاي تابعه، توليدي و توسعه اي، داراي مديراني ارزشمند، با بلوغ مديريتي و خلاق است که در سطح بسيار قابل قبولي قرار دارند.

حبيب الله بيطرف افزود: شرکت ملي گاز ايران به عنوان شرکت مادر - تخصصي از جامعيت خوبي در همه بخش ها از فرآورش تا توزيع گاز برخوردار است، در واقع، وجود فعاليت هاي اين شرکت در قالب شرکت مادر - تخصصي جزء اهداف دولت در برنامه توسعه سوم بود که به اين مهم دست پيدا کرد.

وي با بيان اينکه تا سال 1400 دوره خاصي را در تاريخ اين کشور در بهره برداري از منبع عظيم گاز ( 18 درصد ذخاير گاز دنيا) طي مي کنيم، اعلام کرد: در بهره برداري از اين منبع عظيم خدادادي، نسل فعلي شانس و موقعيت خاصي دارد که نسل هاي گذشته از آن محروم بودند، بر اين اساس بايد در بهره برداري از منابع، منافع نسل فعلي و آتي را رعايت کنيم و نسبت به تحولات تکنولوژيک به صورت درست و صيانتي رفتار کنيم و اين تکليفي بر دوش مديران صنعت گاز و نفت کشور است.

بيطرف با اشاره به ميزان مصرف گاز در کشور، گفت: آمار خوبي در زمينه مصرف گاز در کشور نداريم و در اين مورد در رتبه چهارم جهان قرار داريم، پس براي اينکه بتوانيم اين ذخاير ارزشمند خدادادي را براي نسل هاي بعدي باقي بگذاريم، بايد مصرف بهينه را در جامعه فرهنگ سازي کنيم.

اين مقام مسئول با بيان اينکه با وجود ذخاير عظيم گاز در کشور، امکان فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز در سال را تا افق 1404 داريم، گفت: اين کار مهمي است که شرکت ملي گاز ايران با داشتن مديران و متخصصان و کارکنان توانمند خود مي تواند به آن دست پيدا کند.

وي در ادامه به ميزان فرآورش گاز در پارس جنوبي در سال گذشته اشاره و اعلام کرد: اين مجتمع سال گذشته توانست روزانه 570 ميليون متر مکعب گاز را فرآورش کند که اين رکوردي جالب توجه در کشور محسوب مي شود؛ رکوردي که موجب شد ما از کشور قطر پيشي بگيريم.

بيطرف با بيان اينکه در چرخه عمر تاسيسات و سيستم هاي صنعتي، دو بخش عمده پديدآوري و بهره برداري وجود دارد، اظهار کرد: اين دو بخش کاملا متمايز هستند؛ در بخش نخست بيشتر مطالعات، سرمايه گذاري و عمليات اجرايي براي تاسيسات و آماده سازي براي بهره برداري است، اما با نگاه به صنعت گاز از منظر توليد پايدار، به هر دو بخش بايد توجه داشته باشيم، در غير اين صورت، دچار خسارت و زيان هاي بسياري مي شويم.

معاون وزير نفت در امور مهندسي در ادامه با اشاره به اينکه سير تحول مديريت در بخش هاي صنعتي در دنيا رشد بسياري داشته است، گفت: در اين زمينه ها بايد از تحولات و روزآمد بودن جدا نبوده و بهره مندي لازم را در اين خصوص داشته باشيم.

وي با تاکيد بر اين که ايران در بخش مصرف انرژي شرايط مطلوبي ندارد، اظهار کرد: مصرف حامل هاي انرژي در کشور ما بسيار بالاست و سهم بخش هاي مولد نسبت به ساير بخش ها در زمينه مصرف انرژي بسيار کمتر است.

بيطرف تصريح کرد: در حقيقت، در جذب و نگهداري نيروهاي انساني کيفي نيز با مشکل مواجه هستيم و همچنين در رعايت قوانين دولتي حاکم بر شرکت هاي دولتي دچار چالش شده ايم.

به گفته وي، جدي گرفتن برون سپاري يکي از مواردي است که مي تواند سازمان ها و شرکت هاي دولتي را در اين زمينه، کمک کند، هرچند که در اين بخش نيز بايد از شرکت هاي توانمند بخش خصوصي کمک گرفت.

بيطرف ادامه داد: تشکيل شرکت هاي O&M (بهره بردار و نگهداشت) براي توليد، تجربه بسيار خوبي است؛ تاکنون يک قرارداد در حوزه پارس جنوبي و يک قرارداد در حوزه نفت براي غرب کارون امضا شده، اما بايد با جديت بيشتري اين قراردادها را پيگيري کنيم.

بيطرف با اشاره به اين که سازنده هاي بزرگ دنيا صاحب يک دپارتمان براي شرکت هاي بهره بردار و نگهداشت هستند، اظهار کرد: سازماني که آنها براي بهره برداري طراحي مي کند، کم حجم و چابک است و بهره برداري را به صورت حرفه اي و بهينه انجام مي دهد.

معاون وزير نفت در امور پژوهش، فناوري و مهندسي در پايان با بيان اين که افزون بر صنعت گاز، ساير بخش ها نيز مي توانند از اين روش استفاده کنند، توضيح داد: در حوزه ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، توليدکنندگان خوبي در سطح کشور هستند که رتبه آنها در جايگاه بين المللي نيز مطرح بوده و توليد کننده توربين، ژنراتور و توربوکمپرسور هستند که مي توانند به جاي فروش صرف تجهيزات به ما، خودشان نيز سرمايه گذاري کنند و بهره برداري را نيز انجام دهند.

 

ارتقاي تجارت گاز از سطح ملي به بين المللي

در ادامه، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: سال 96 يکي از بهترين سال هاي شرکت ملي گاز ايران در بخش هاي توليد، انتقال و توزيع بود؛ به گونه اي که رئيس جمهوري در سال 96 چندبار اعلام کرد که شرکت ملي گاز ايران افتخار دولت است.

حميدرضا عراقي در ادامه با اشاره به ماموريت هاي تعريف شده براي شرکت ملي گاز ايران گفت: يکي از کارها و در واقع ماموريت هاي مهم شرکت ملي گاز ايران، مديريت تامين گاز کشور با معيارهاي امنيت عرضه است که اين مهم تا به امروز، به خوبي به انجام رسيده است.

به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، کسب رضايت مشتريان و تعهد به حفظ محيط زيست از طريق زنجيره ارزش گاز طبيعي، بخش ديگري از مديريت تأمين گاز کشور است که بايد به آن توجه ويژه داشت.

عراقي با اشاره به اين که حضور فعال در تجارت جهاني گاز، ماموريت مهم بعدي شرکت ملي گاز ايران است، تاکيد کرد: شرکت تلاش مي کند تا با ايجاد فرصت و از طريق موقعيت ژئوپوليتيک کشور، سهم خود را در تجارت جهاني افزايش دهد.

معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: تجديد ساختار در شرکت ملي گاز ايران به نحوي که تا افق 1404، صنعت گاز کشور را با مشارکت بخش خصوصي توانمند، به صنعتي کارا تبديل کند، ديگر وظيفه مهم شرکت ملي گاز ايران در نيمه دوم حيات خود است.

عراقي با بيان اينکه حرکت از خودکفايي به خوداتکايي در 50 سال دوم حيات شرکت ملي گاز ايران، از اهميت ويژه اي برخوردار است، گفت: در اين دوره، ما تنها به دنبال توليد پايدار نيستيم، بلکه بايد بتوانيم براساس ارزش افزوده توليد کنيم، توليدي که مرغوبيت بيشتري داشته باشد و با کيفيتي بهتر، آلودگي هواي کمتري را براي ما به ارمغان بياورد.

وي در ادامه افزود: مسئله مهم بعدي، الگوبرداري به سمت سرآمدي است، يعني بايد به دانش فني و فناوري توجه بيشتري داشته باشيم تا بتوانيم در بحث صدور خدمات فني و مهندسي به ساير کشورها نيز سرآمد شويم.

عراقي با بيان اينکه هم اکنون به دنبال ارتقاي توسعه تجارت گاز از سطح ملي به بين المللي بر مبناي بنگاه داري هستيم، گفت: مهم ترين بحث امروز، برند شدن شرکت ملي گاز ايران است، يعني اينکه سرآمد و برتر شويم تا ديگران از ما الگوبرداري کنند.

وي ادامه داد: اين مهم تنها با بسترسازي نيروي انساني و با ايجاد انگيزه در نيروي انساني، ما را به مدارج عالي تر رهنمون مي سازد.

برنامه ريزي براي فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز در سال

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران گفت: صنعت پالايش گاز صنعتي تاب آور است و طي اين سال ها در برابر مشکلات و تحريم ها، اگرچه خم شد ولي هرگز متوقف نشد و سير روزآمدي را با صلابت طي کرد.

غلامرضا بهمن نيا افزود: همايش توليد پايدار گاز فرصتي را براي ما ايجاد کرد تا بتوانيم هرچه پوياتر به اين بحث بنگريم.

وي اظهار کرد: تلاش داريم روزآمدي را در مسير يک سازمان سرآمد، با ايده هايي نوين به نمايش بگذاريم.بهمن نيا با بيان اين که الگو برداري از راهبردهاي شرکت هاي بزرگ دنيا، راهکار خوبي براي پيشرفت و سرآمدي است، گفت: اين مسئله نبايد باعث شود تا از مديران بزرگ صنعت نفت و پالايش خود که همانند رهبراني بزرگ، تحولاتي عظيم را در صنعت پالايش موجب شدند، غافل شد.وي تصريح کرد: ما در صنعت پالايش به تغيير و تحول نياز داريم تا بتوانيم مسير روشن خود تا افق 1404 را به درستي بپيماييم.

بهمن نيا با اشاره به اين که انقلاب صنعتي چهارم با همه سرعت خود رسيده و ما نبايد از اين قافله عقب بمانيم، گفت: دور ماندن از فناوري و دانش روز و خرد جمعي در دنيا، ما را از هدف خود دور مي سازد.

مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران افزود: ما براي راهبري کردن، بايد درک خود را تغيير دهيم و نه واقعيت ها را در واقع، آنچه صنعت نفت و پالايش کشور به آن نياز دارد، تغيير نگرش هاست.

وي در ادامه تصريح کرد: رهبري و هدايت در يک صنعت بزرگ مثل پالايش، بايد به دنبال نوآوري، خلاقيت و ايده هاي نو باشد. اين موضوع به اين معناست که بايد حرکت به سمت اقدام يا عمل با رويکردي محکم در جهت فکر، خلاقيت و ايده باشد. بهمن نيا با اشاره به اين که ما در صنعت گاز ايده هاي زيادي را به مرحله عمل رسانده ايم، گفت: با اين هماهنگي سال گذشته موفق شديم بيش از 214 ميليارد مترمکعب گاز توليد و فرآورش کنيم.

به گفته مديرهماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران، افق 1404 يک ايستگاه براي صنعت پالايش است و براي رسيدن به اين افق، به فکر، خلاقيت، اقدام و عمل کارشناسان اين حوزه نياز است.

وي در پايان با بيان اينکه بايد در اين صنعت به يک همسويي راهبردي برسيم، اظهار کرد: چشم انداز صنعت پالايش گاز در افق 1404، رسيدن به فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز، توليد 8/10 ميليون تن اتان، 2 ميليون تن سولفور و 9/9 ميليون تن گوگرد در سال است که اين موضوع، نيازمند راهبري همراه با فکر و اقدام است؛ در اين صورت، مي توانيم مطمئن باشيم که به سهولت مي توانيم به اين مهم دست پيدا کنيم.