تبلور سياست هاي برنامه ششم توسعه در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

کارنامه موفق 23 سال ميزباني

منيژه احيايي   کشور ايران با دارا بودن 3/9 درصد از ذخاير نفتي و 2/18 درصد از ذخاير گازي جهان، رتبه اول کشورهاي دارنده ذخاير هيدروکربوري جهان را به خود اختصاص داده و از همين روي توانسته است به جايگاهي قابل توجه در سياست هاي کلان اقتصاد انرژي جهان دست يابد.در اين ميان، صنعت نفت کشورمان در کسوت صنعتي سرآمد و پيشرو، با بهره مندي از اين موهبت خدادادي و همچنين نقاط قوت ديگر همچون قرار گرفتن در منطقه راهبردي خاورميانه، دارا بودن مزيت پل ميان شرق و غرب و شرايط خاص ژئوپوليتيک در نواحي تنگه هرمز و عبور بخش قابل ملاحظه اي از نياز روزانه نفت و گاز جهان از اين شاهراه راهبردي، گام هاي بلندي در مسير شکوفايي و اقتدار ايران برداشته است.برگزاري نمايشگاه هاي سالانه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به عنوان بزرگترين رخداد صنعتي و تجاري ايران و کسب عنوان جايگاه نخست نمايشگاهي خاورميانه، فرصت مناسبي است تا ضمن معرفي دستاوردهاي صنعت نفت کشورمان، توانمندي شرکت هاي برتر داخلي و خارجي در زمينه صنايع نفت و گاز را در بوته آزمايش قرار داد و از آخرين تحولات مربوط به جهان انرژي براي به چرخش درآوردن چرخ هاي اين صنعت معظم بهره برد.شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت و در صدر آنها شرکت ملي نفت ايران به عنوان دومين شرکت بزرگ نفتي جهان، سعي دارند تا با پياده سازي سياست هاي اصلي وزارت نفت در برنامه ششم توسعه در مسير انتقال فناوري و جذب 200 ميليارد دلار سرمايه گذاري تا پايان سال 2021 ميلادي، بيشترين بهره گيري را از فرصت حضور ائتلاف جهاني از شرکت هاي صاحب نام داخلي و خارجي در نمايشگاه هاي صنعت نفت داشته باشند.از آنجا که نمايشگاه صنعت نفت در برگيرنده تمام بخشهاي فعال در حوزه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي است، نمايندگان تمام بخشها اعم از بالادست، ميان دست و پايين دست در نمايشگاه حضور خواهند داشت و از همين روي فرصت مناسبي براي ارتقاي سازندگان تجهيزات، صادرکنندگان، پيمانکاران، سرمايه گذاران، شرکت هاي طراحي مهندسي و دانش بنيان و همچنين مديران بخش هاي دولتي و خصوصي صنعت نفت فراهم خواهد بود.

کارنامه موفق 23 سال ميزباني

شايد سال 1374 که نخستين دوره از نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران برگزار شد، کسي تصور نمي کرد که اين نمايشگاه در مدتي کوتاه به يکي از معتبرترين برندهاي نمايشگاهي در جهان تبديل شود و همه ساله، ميزبان خيل عظيمي از شرکت هاي مطرح صنايع نفت و گاز جهان باشد؛ به طوري که تعداد غرفه هاي اين رويداد بزرگ نمايشگاهي که در نخستين دوره به زحمت به 200 غرفه مي رسيد، رشد قابل توجهي يافته و به روايت آمار، حدود هفت برابر افزايش داشته است.امروز جانمايي بيش از 1400 غرفه از کشورهاي مختلف جهان، نمايانگر موفقيت هايي است که در مسير شکوفايي نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حاصل شده است. افزايش تصاعدي آمار متقاضيان حضور در نمايشگاه بين المللي صنعت نفت تهران و دستيابي به رقم بيش از 950 غرفه داخلي و 480 غرفه خارجي، گوياي اين واقعيت است که شرکت ملي نفت ايران در مسير تحقق اهداف و سياست هاي کلان کشور در حوزه اثرگذاري در بازارهاي جهاني انرژي به نحو موثري عمل کرده و توانسته است به بخش عمده اي از اولويت هاي ابلاغ شده جامه عمل بپوشاند.

تحقق اهداف توسعه اي

در برگزاري نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي سعي شده است تا با تاکيد بر حمايت از ساخت داخل، همچنين پژوهش و توسعه در صنعت نفت، ضمن اختصاص فضاي مناسب به شركت هاي داخلي و گروه هاي پژوهشي در بخش هاي خصوصي و دولتي، توسعه صنعت پژوهش محور و حمايت از بخش خصوصي داخلي به صورت همزمان مدنظر قرار گيرد.اين نمايشگاه در عين حال فرصتي براي معرفي سياست هاي اجرايي وزارت نفت در زمينه توسعه صادرات در بخش هاي مختلف توليد نفت و گاز و فرآورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي خدمات فني و مهندسي و همچنين معرفي فرصت هاي سرمايه گذاري در صنعت نفت و در صورت لزوم برگزاري سمينارهاي تخصصي با حضور شرکت هاي خارجي حاضر در نمايشگاه تلقي مي شود.بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، امسال نيز به مانند سال هاي قبل با حضور وزارت نفت و چهار شرکت زيرمجموعه آن شامل شرکت هاي نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي و با حضور شرکت هايي از 37 کشور مختلف روزهاي شانزدهم تا نوزدهم ارديبهشت ماه برگزار مي شود.حضور بيش از 100 هزار بازديدکننده تجاري از 40 کشور جهان، اختصاص 80 هزار مترمربع فضاي تحت پوشش نمايشگاهي و همچنين برگزاري 12 پاويون از کشورهاي آلمان، فرانسه، چين، کره جنوبي، ايتاليا، روسيه، اسپانيا، اتريش، هلند، ژاپن، انگلستان و ترکيه، از نقاط قوت اين نمايشگاه محسوب مي شود.درکنار اين کشورها، ارمنستان، آذربايجان، بحرين، بلژيک، کانادا، کرواسي، جمهوري چک، دانمارک، فنلاند، هند، اندونزي، قزاقستان، مالزي، نروژ، عمان، لهستان، سنگاپور، آفريقاي جنوبي، سوئد، سوئيس، امارات، بريتانيا، اوکراين و عراق، امسال نيز، حضوري پررنگ دراين رويداد بزرگ صنعتي و تجاري خواهند داشت.طبقه بندي نمايشگاه بيست و سوم صنعت نفت در چهار رده کلي محصولات، تجهيزات و مواد؛ خدمات؛ خدمات تركيبي و يكپارچه و ده گروه كالاهاي راهبردي صنعت نفت ايران انجام شده است و در همين راستا 59 رسته زيرمجموعه را شامل مي شود که مشتمل بر تمامي شرکت هاي فعال صنايع نفت و گاز است.درخلال برگزاري بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، ضمن رونمايي از آخرين دستاوردهاي فناوري روز در حوزه صنعت نفت و گاز، زمينه تقويت توان ساخت داخل از طريق تبادل اطلاعات فني، همچنين آشنايي صنعتگران صنعت نفت، گاز و پتروشيمي با دستاوردهاي نوين صنعت فراهم مي شود.در عين حال با عقد قراردادهاي بازرگاني در زمينه مبادله کالا، خدمات و اطلاعات فني، ضمن گسترش تعاملات سياسي و اقتصادي با ساير کشورها و نيز رقابت با شرکت هاي نفتي مشابه در سطح جهان، گام بلندي در مسير توسعه اشتغال در عرصه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، برداشته مي شود. ايجاد انگيزه براي سرمايه گذاري بخش هاي مختلف خصوصي، تعاوني و دولتي، داخلي و خارجي در صنايع نفت و گاز مي تواند متضمن تحقق بخش قابل توجهي از اهداف توسعه اي صنعت نفت تلقي شود. بدون شک، کارنامه موفق صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران و در صدر آن شرکت ملي نفت ايران در برگزاري 23 دوره موفق از نمايشگاه هاي بين المللي نفت و گاز و تبديل اين نمايشگاه به نمايشگاهي صاحبنام و شناخته شده در عرصه جهاني، اين پيام را در خود نهفته دارد که صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران با وجود تمامي محدوديت ها در مسير تحقق آرمان هاي کلان کشور و اهداف طرح ريزي شده در برنامه ششم توسعه، گام هاي ارزشمندي برداشته است.

 

 

طرح احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس امسال به نتيجه مي رسد

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي پيشبرد طرح ها بر اساس برنامه اي دقيق را حائز اهميت دانست و گفت: روند احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس هم اکنون پيشرفت مطلوبي دارند و امسال به نتيجه مي رسد. سيدرضا نوروززاده در بازديد از تاسيسات و زيرساخت هاي شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، مقدار پيشرفت و روند ساخت وساز اين طرح را بررسي کرد. وي با تاکيد بر اهميت تعيين زمان بندي دقيق و برآورد صحيح از هزينه پروژه ها، يکي از مهم ترين سرمايه هاي کشور را پس از دانشگاه ها، شرکت هاي مهندسي داخلي برشمرد و بر اهميت همکاري با آنها در پروژه هاي در حال اجرا تاکيد کرد. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي ضمن اشاره به اهميت حمايت از اين شرکت ها، رعايت اصل 44 را يکي از مهم ترين ارکان توسعه و تقويت توان داخلي برشمرد.

نوروززاده ضمن قدرداني از تلاش کارکنان شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس در مسير پيشرفت هاي اين طرح، صيانت از سرمايه هاي ملي را از مهم ترين وظايف مديران ارشد دانست.

طرح احداث پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس در زميني به مساحت 250 هکتار به بهره برداري مي رسد که از اين رقم 105 هکتار با هدف عمل به تعهدهاي زيست محيطي، به فضاي سبز اختصاص مي يابد.

معاون وزير نفت در امور پتروشيمي همچنين يادآور شد که بايد با ايجاد مجتمع هاي پايين دستي جديد مانند اتيلن اکسايدها، اکسالات ها، پلي الفين ها و ايزوسيانات ها ارزش افزوده بيشتري در صنعت پتروشيمي ايجاد کنيم. نوروززاده افزود: اوره و آمونياک، عمده محصولات توليدي ما را تشکيل مي دهند. البته در 10، 15سال گذشته به تدريج واحدهاي ديگر پتروشيمي نيز به بهره برداري رسيده اند. با نگاهي به سبد ارزي کشور متوجه مي شويم که صادرات پتروشيمي، عمده سهم صادرات کشور را به خود اختصاص مي دهد، از اين رو با حرکت هرچه بيشتر به سوي زنجيره پايين دست پتروشيمي مي توانيم ارزش افزوده بيشتري توليد کنيم. وي با اشاره به اين که درگذشته اتان همراه با متان به عنوان سوخت مصرف مي شد، يادآور شد: طرح هايي نظير پالايشگاه بيدبلند خليج فارس با اين هدف ايجاد مي شوند که با جداسازي اتان، خوراک پتروشيمي ها را تامين کنند؛ از اين رو بايد در آينده با ايجاد مجتمع هاي پايين دستي جديدي مانند اتيلن اکسايدها، اکسالات ها، پلي الفين ها و ايزوسيانات ها، ارزش افزوده بيشتري در مقايسه با مواد پليمري معمولي ايجاد کنيم.

معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: به همين دليل است که بر سرمايه گذاري در حوزه اتيلن و زنجيره آن، هيدروژن زدايي پروپان، پلي پروپيلن و فرآيند تبديل گاز به الفين و پايين دست آنها تاکيد داريم. اين روند به نوعي صيانت و بهره وري بهينه از منابع انرژي کشور به شمار مي رود و ارز حاصل از آن مي تواند در حل ديگر مشکلات کشور کارگشا باشد. وي با اشاره به اين که طرح احداث پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس به تنهايي برابر دو فاز از فازهاي پارس جنوبي است، عنوان کرد: طرح هايي از اين دست مي توانند با تامين خوراک ديگر طرح هاي پتروشيمي مانند پتروشيمي گچساران، زمينه ساز توسعه مجتمع هاي پايين دستي بيشتري شوند.

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين طرح هاي پالايشگاه بيدبلند خليج فارس و پتروشيمي گچساران را به دليل نياز به سرمايه گذاري براي تهيه يوتيليتي ها (utilities) و انتقال خوراک و محصولات به مسافت هاي دوردست، از طرح هاي بزرگ در حال اجرا دانست.

وي گفت: برخلاف عسلويه، مشکلاتي نظير نبود زيرساخت هاي لازم، تامين نيروي انساني، امکانات و تجهيزات لازم براي نگهداشت کارگاه، به ثمر رساندن طرح هاي يادشده را با برخي دشواري ها روبه رو کرده است. اميدواريم با همت و تلاش مديران اين طرح ها، دو طرح پالايشگاه بيدبلند خليج فارس و پتروشيمي گچساران در چرخه توليد کشور قرار گيرند.

نوروززاده با اشاره به اين که دو طرح ياد شده هم اکنون سرعت و پيشرفت مطلوبي دارند، افزود: طرح احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس امسال به نتيجه مي رسد، اما پتروشيمي گچساران به رفع موانعي در زمينه تامين اعتبار مالي نياز دارد.

 

حرکت اوپک به سمت حداکثرسازي درآمد و ثبات بازار است

معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت درباره سياست هاي اوپک گفت: از سال 1999 به بعد سياست هاي اوپک تغيير کرد، به گونه اي که از راهبرد بازار به سمت حداکثررساني درآمد و ثبات بازار رفت.

صفرعلي کرامتي با بيان اين که اين سياست در ابتدا مورد انتقاد واقع شد و پس از آن حاميان بسياري پيدا کرد، افزود: هم اکنون به دليل نبود سرمايه گذاري کافي، ظرفيت توليد جديد ايجاد نمي شود، در سال هاي گذشته در درياي شمال شاهد افزايش توليد نفت خام بوديم، اما اکنون وضع تغيير کرده است.

 وي با بيان اين که سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) با دو چالش داخلي و خارجي روبه رو شده است، اظهار کرد: چالش هاي داخلي سبب افزايش تنش در ميان اعضاي اوپک شد و آن که اوپک به سراغ راهبرد بازار رفت، اين روش فايده نداشت و شاهد تداوم چالش هاي داخلي بوديم.

معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: کشورهاي عضو اوپک حاشيه خليج فارس به شدت به درآمدهاي نفتي خود متکي هستند و در صورت تداوم روند کاهشي قيمت نفت همه اين کشورها در بودجه خود دچار مشکل مي شوند. کرامتي با اشاره به اين که تا پيش از تصميم تاريخي کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک براي کاهش عرضه نفت خام، هيچ گونه همکاري بين آنها وجود نداشت، ادامه داد: نقش دبيرکل اوپک و سياستمداران به ويژه همکاري سران ايران و روسيه بسيار بااهميت بود و سعي شد تا يک تشريک مساعي ايجاد شود. وي با بيان اين که همکاري ميان کشورهاي عضو اوپک و غيراوپک همچنان حرف نخست را در دنياي انرژي مي زند، ادامه داد: اوپک به تنهايي از عهده تامين نياز بازار جهاني برنمي آيد. معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت افزود: در مدت اخير عربستان سعودي تصميم هايي مبني بر مشارکت راهبردي با اعضاي اوپک و غيراوپکي اتخاذ کرده، زيرا آنها اهميت اين همکاري را درک کرده اند. کرامتي با اشاره به اين که عراق تنها کشوري است که احتمال دارد اين سياست را به چالش بکشد، ادامه داد: توليد عراق درحال افزايش است و اين مي تواند در اتخاذ سياست هاي مبتني بر همکاري دو گروه تاثير بگذارد. وي افزود: اکنون شاهد نزديک شدن قيمت نفت به 80 دلار هستيم، اين درحالي است که مصرف کنندگان غرب آسيا معتقدند قيمت ها نبايد از اين ميزان فراتر برود، اما در مقابل نيز، برخي توليدکنندگان به دنبال افزايش قيمت نفت هستند. کرامتي ادامه داد: بازار نفت بايد دو نکته را مدنظر داشته باشد، نخست آن که بازار مي تواند قيمت بالاتر از ميزان کنوني را هضم کند به شرط آن که اقتصاد جهان رونق داشته باشد و نکته دوم اين است که بازار اساس و بنيان خود را به راحتي نشان نمي دهد، بنابراين در صورتي که ايران بخواهد سهم بازار خود را افزايش دهد بايد واقع گرايانه رفتار کند، در غير اين صورت ديگر رقباي ايران به دليل سياست هاي جديدي که در پيش گرفته اند، مي توانند سهم بازار ايران را به خود اختصاص دهند، اما هيچ کشوري حاضر نيست سهم بازار خود را به دليل اصرار بر سياست هاي کهنه از دست بدهد.