پرونده «مشعل» از عملکرد صنعت نفت در یک سالگی دولت سیزدهم

نفت پرچمدار دولت مردمی

نفت در دولت مردم

صنعت نفت از زمان آغاز به کار «دولت مردم»، شاهد گشایش فصل های نوین در این صنعت راهبردی بوده و پیام آور این است که صنعت نفت «با تحریم» و «بدون تحریم»، انسدادناپذیر است. جایگاه ویژه صنعت نفت در توسعه اقتصاد كشور از جمله پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و انرژي جمهوري اسلامي ايران و كمك به تضمين امنيت ملي كشور از طريق توسعه همكاري ها و تعاملات منطقه اي و بين المللي، سهم مهم در توليد ناخالص داخلي و در آمدهاي ارزي و نيز سهم بيش از 95 در صد در تامين انرژي اوليه موردنياز كشور، مردم را هم بهره مند خواهد ساخت.

با نگاهی به عملکرد يک ساله در بخش هاي مختلف نفت، گاز، پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي، می توان جهت گیری مناسب در مسیر توسعه را انتظار داشت که از یک سو با رشد ظرفیت تولید، رونق را به چاه های خاموش نفتی بازگرداند و از دیگر سو ضمن مقابله با تحریم های یک جانبه، شاخص های فروش و صادرات نفت، میعانات گازی، پتروشیمی و ... را بهبود بخشید و در سطحی مهم تر در حوزه دیپلماسی انرژی هم خوش درخشید و فصلی تازه از تحولات در یک سال اخیر گشوده شد که نقطه آغاز آن در حوزه دیپلماسی انرژی با تنوع مشتریان و بازارهای نفتی و از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از مسیر ایران آغاز و با توسعه همکاری با همسایگان ودیگر کشورها دنبال شد و رونق و ترافیک همسایگی در این یک سال به راه بود؛ به گونه ای که هم اکنون ۸۰ درصد از فروش نفت خام ایران به صورت نقدی و با ارزهای خارجی انجام می شود و این روند همچنان ادامه دارد.

مطابق آمار با روی کار آمدن دولت سیزدهم، ایران بیش از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره داشت و فروش میعانات گازی ایران ۷ هزار بشکه در روز بود که در روزهای نخست دولت سیزدهم این رقم به رکورد روزانه ۲۳۰ هزار تا ۲۴۰ هزار بشکه در سال ۱۴۰۱ رسید.

به موازات آن صنعت نفت در دولت مردم با توسعه میادین نفتی با اولویت بخشی به میدان های مشترک، تحرک و پویایی را به این دسته از میادین از دریا تا خشکی از مرزهای عربستان تا عراق و .... بازگرداند تا در مسیر حفظ منافع ملی گام بردارد.

  تداوم تولید و صادرات

صنعت پتروشيمي کشور نیز که در این مقطع یک ساله بار دیگر در تيررس تحريم هاي آمريکا قرار گرفت، از توسعه بازنماند و روند رو به رشد توليد و صادرات را تداوم بخشید و با عبور از جهش اول و در بخش های پایانی جهش دوم در مسیر دستیابی به ظرفیت بيش از 100 ميليون تن محصولات متنوع قرار گرفت. افزون بر آن پتروشیمی ها در شرایط اقتصادی سخت داخلی و تحریم های مستقیم و ناجوانمردانه و تنها گذاشتن شرکت های خارجی، وظیفه مهم تامین ارز را به عهده داشته و توانسته اند بخش زیادی از ارز مورد نیاز دولت را تامین کنند و در فصلی تازه منابع آنها به کمک توسعه طرح های نفتی آمد.

 افزایش ظرفیت های پالایشی

حوزه پالایش و پخش فرآورده های نفتی در دولت سیزدهم در مسیر توسعه ظرفیت های پالایشی؛ افزایش کیفیت تولیدات، ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کنونی و ایجاد ظرفیت پالایشی به وسیله ساخت پالایشگاه های نو یا همان پتروپالایشگاه ها قرار گرفت. صنعت مهمی که هم اکنون استحصال و پالایش روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی، تولید 105 میلیون لیتر گازوئیل، 100 میلیون لیتر بنزین با کیفیت و استانداردهای یورو، تثبیت و افزایش ذخایر راهبردی سوخت کشور به میزان 13 میلیارد لیتر در سال، تامین خوراک نیروگاه های تولید برق و انرژی در جهت جلوگیری از خاموشی های گسترده در کشور به میزان 18 میلیارد و 600 میلیون لیتر را در کارنامه دارد.

 نهضت شکوفایی و توسعه

در صنعت گاز ایران نیز، نهضت گازرسانی تداوم یافت وعملیات اجرایی فاز دوم ذخیره سازی گاز شوریجه D و گشایش دو کارخانه در مجتمع گوگردی سردار شهید سلیمانی آغاز شد و شکوفایی و توسعه این صنعت ادامه دار بود.

 بازگشت امید به کارکنان

در حوزه مهم منابع انسانی نیز، صنعت نفت با اقدام های درخشان، امید و انگیزه را به کارکنان این صنعت بازگرداند و همپاي تمامي اين اقدام ها با عمل به مسئوليت اجتماعي در یک سال به ویژه در سفرهای استانی افزون بر بهره برداری از پروژه های صنعت نفت، پروژه های مسئولیت اجتماعی را هم پیش برد و تا امروز نزدیک به ۱۴ هزار میلیارد تومان از منابع وزارت نفت به پروژه های عام المنفعه اختصاص داده شده است.

اينها همه حاصل جمع تلاش خستگي ناپذير کارکنان صنعت نفت است که با اميد به آينده، از توقف بازنمي مانند که در ادامه و به تفکيک، در هر بخش مرور خواهد شد.