وزیر نفت در برنامه تلویزیونی جهان آرا :

  بازارهایی جدید برای فروش نفت پیدا کردیم

وزیر نفت گفت: ما شرایط فروش نفت را تغییر دادیم، من و همکارانم پشت میزمان ننشستیم؛ همه دنیا را دور زدیم و بازارهای جدیدی پیدا کردیم.

به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی شامگاه دوشنبه (۳۱ مردادماه) در آستانه هفته دولت در برنامه زنده تلویزیونی جهان آرا از شبکه افق سیما با یادآوری اینکه در روزهای نخست آغاز به کار دولت سیزدهم شرایط سختی به لحاظ کاری در وزارت نفت حاکم بود، گفت: در آن ایام ایران بیش از ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره داشت و تصور بر این بود که ما باید تعداد کشتی بیشتری برای استمرار در تولید گاز کشور به منظور ذخیره سازی میعانات گازی خریداری کنیم.

وی افزود: بر اساس آمارهای موجود وزارت نفت در دولت دوازدهم در اردیبهشت ماه پارسال متأسفانه روزانه تنها ۷ هزار بشکه میعانات گازی صادر می شد، همچنین در هر دو بخش خشکی و دریا میعانات گازی زیادی ذخیره سازی شده بود. به یاد دارم روزی که وزارت نفت را از آقای زنگنه تحویل گرفتم، ایشان برای حل مشکل ذخیره سازی میعانات گازی به بنده پیشنهاد خرید ۱۲ نفتکش غول پیکر را دادند و حتی مکاتبات این خرید را با دولت کرده بودند.

وزیر نفت ادامه داد: چالش دیگر در روزهای نخست آغاز به کار دولت سیزدهم، کسری گاز ۲۵۰ میلیون مترمکعبی در کشور وجود داشت، این موضوع به دلیل نبود سرمایه گذاری در میدان های گازی در بخش های مختلف خشکی و دریایی بود، ضمن آنکه تا پایان برنامه ششم توسعه باید روزانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می شد، در حالی که این رقم تنها روزانه ۸۲۰ تا ۸۳۰ میلیون مترمکعب بود.

اوجی با اشاره به اینکه حجم ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه های کشور در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال پیش از آن ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر بود، گفت: کمبود سوخت مایع اهمیت گازرسانی به نیروگاه ها را دوچندان کرده بود.

وی کاهش ۲۰۰ هزار بشکه ای خرید نفت از سوی چین و افزایش تعرفه مالیاتی واردات نفت سنگین از کشور را دیگر چالش پیش روی دولت سیزدهم در وزارت نفت دانست و تصریح کرد: هم زمان با این موضوع، دولت پیش بینی کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی را کرده و از سوی دیگر صنعت نفت به بانک ها و صندوق توسعه ملی به شدت بدهکار بود.

وزیر نفت پرداخت ماهانه ۱۲ هزار میلیارد تومان بدهی ارث مانده از دولت قبل، تأمین ارز ترجیحی برای خرید کالاهای اساسی، ظرفیت پایین تولید نفت خام، تأخیر در تعمیرات اساسی پالایشگاه های گازی و ایستگاه های تقویت فشار و تأمین منابع ارزی کشور و افزون بر آن حمله سایبری به جایگاه های عرضه سوخت در آبان ماه پارسال را از دیگر چالش های اساسی روزها و ماه های نخست آغاز به کار دولت سیزدهم برشمرد و گفت: با لطف خداوند و اقدام های جهادی مدیران و کارکنان صنعت نفت بر این مشکلات غلبه کردیم. برای نمونه هم زمان با سفارش خرید ۱۲ نفتکش غول پیکر، مصرف میعانات گازی در مینی پالایشگاه های داخل و نیز مجتمع های پتروشیمی و پالایشگاه ستاره خلیج فارس را به شدت افزایش دادیم.

تحقق کامل تعهدهای صادرات با وجود کسری گاز

اوجی با اشاره به اینکه پارسال در اوضاع کسری گاز، تعهدهای قراردادهای صادرات گاز به ترکیه، عراق، ارمنستان و آذربایجان به طور کامل انجام شد، گفت: درآمد حاصل از صادرات گاز از رقم یک میلیارد دلار در سال ۹۹ به ۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ رسید که البته نزدیک یک میلیارد دلار آن مربوط به معوقات پیگیری نشده سال های گذشته بود که سرانجام آن را گرفتیم. در همان شرایط از نظر حجمی نیز یک میلیارد مترمکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال گاز فروختیم. در واقع خوشبختانه تعهدهای خود را طبق قراردادهای امضاشده محقق کردیم.

وی ضمن اشاره به موضوع کمبود و نبود سرمایه گذاری در صنعت نفت طی سال های گذشته تصریح کرد: در سال های اخیر با وجود برجام در حالی که صنعت نفت سرمایه گذاری فوق سنگین می طلبید، این موضوع محقق نشد. اگر اکنون می گوییم کسری گاز یا کمبود ظرفیت پالایشی در کشور داریم، موضوع بحث نبود سرمایه گذاری در این حوزه هاست.

وزیر نفت در تشریح سرمایه گذاری کلان گفت: برای نمونه در میدان مشترک آزادگان برای برداشت حداکثری از این میدان مشترک نفتی با ارقام یک تا دو میلیارد نمی توان توسعه را محقق کرد، بلکه حداقل به ۷ میلیارد دلار سرمایه نیاز داریم و هر روزی که در توسعه میدان مشترک تأخیر داشته باشیم، همسایه نفع آن را می برد، همین طور برای ایجاد یک پتروپالایشگاه به حداقل ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار سرمایه نیاز است.

 اقدام های دولت سیزدهم برای تأمین مالی پروژه های اولویت دار

اوجی در تشریح راهکار دولت سیزدهم برای تأمین سرمایه پروژه های صنعت نفت بیان کرد: در ماه های نخست فعالیت دولت، پروژه های کلیدی و اولویت دار را که در بحث تأمین امنیت انرژی کشور نقش داشتند، شناسایی و مشاهده کردیم که طی هشت سال به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در هر دو بخش بالادست و پایین دست نیاز داریم. با این رقم سرمایه گذاری به تولید مطلوب در بخش نفت، گاز، فرآورده های نفتی (ظرفیت پالایشی و پتروپالایشی)، محصولات پتروشیمی و ... می رسیم که در تأمین امنیت انرژی کشور مهم است.

وی افزود: می توانستیم همان ابتدا اعلام کنیم که وزارت نفت با درآمدی که دارد تنها قادر است سالانه یک تا ۲ میلیارد دلار تأمین کند و باقی طرح ها را تعطیل کنیم.

وزیر نفت در تشریح برنامه دولت سیزدهم در تأمین مالی پروژه های صنعت نفت گفت: ما ابتکار به خرج دادیم و از همه ظرفیت تأمین منابع مالی کشور بهره گرفتیم. در ایران هلدینگ های بزرگی داریم، ضمن آنکه هیچ کجا مانند سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز نه تنها در ایران بلکه در جهان سودده نیست، بنابراین اگر سرمایه ها به خوبی هدایت و برنامه ریزی شوند می توان از توان موجود در کشور استفاده کرد.

اوجی ادامه داد: بر همین اساس، هلدینگ های بزرگ و بانک های توانمند را شناسایی کردیم و دنبال تسهیلات بانکی نرفتیم.

وزیر نفت از سرمایه گذاران میدان مشترک آزادگان یاد کرد و گفت: ما ۶ بانک و ۶ هلدینگ بزرگ اقتصادی را در این طرح مشارکت دادیم. برای نمونه یکی از آنها هلدینگ خلیج فارس بود، در مجموع ۱۲ سرمایه گذار شریک شدند و یک شرکت هم به عنوان مجری برگزیده شد و هرکدام بر اساس توانشان مشارکت کردند.

اوجی با بیان اینکه برای یک پروژه با ۷ میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز در طول ۶ تا ۷ سال باید اقدام های بسیاری انجام شود، تصریح کرد: پروژه ای که تولیدش ۱۹۰ هزار بشکه در روز است، بزرگ ترین اقدامش حفاری خواهد بود و چنین پروژه ای به ۱۳۰ تا ۴۰ حلقه چاه تولیدی و تزریقی، حداقل ۲ هزار کیلومتر خطوط لوله و ۴ تا ۵ منیفولد و مرکز جمع آوری و... نیاز دارد. برای تأمین این حجم تأسیسات درون چاهی، سرچاهی، منیفولد و... اگر وزارت نفت بخواهد به توان خود تکیه کند با این روندی که پیش از این طی می شد، ۱۵ تا ۲۰ سال دیگر هم به جایی نمی رسیدیم، اما زمانی که شریکان با توانمندی بالا پای کار آمدند، طرح جلو افتاد.

وی افزود: زمانی که چنین طرحی به چند بخش تقسیم شود، برای نمونه در سرمایه گذاری سالانه یک میلیارد دلاری مورد نیاز، سهم هریک در این سال ها کمتر از ۱۰۰ میلیون دلار می شود. این شرکت ها هلدینگ ها و مؤسسه های قدری مثل هلدینگ خلیج فارس با ۲۰ درصد و وضع مالی مطلوب هستند، دیگر هلدینگ ها یا بانک ها از جمله بانک ملت، بانک تجارت و بانک ملی نیز همگی توان بالایی دارند.

پول نفتمان را در سررسید دریافت کرده ایم

اوجی در پاسخ به پرسشی درباره بازگشت پول نفت به کشور گفت: با مشتریانی که پیدا کردیم، نوع قراردادها و بازارهای جدید، هر مقدار نفتی که فروخته ایم، یک تاریخ سررسید دارد و ما سر تاریخ پول محموله های صادراتی نفت خام را گرفته ایم و افزون بر آن معوقه ها را نیز دریافت کرده ایم. وی تأکید کرد: در بحث صادرات گاز نیز از کشور عراق ۲.۶ میلیارد دلار طلب از سال های ۹۶ تا ۹۸ داشتیم که بخشی از آن را سال گذشته و بخشی را نیز تیرماه امسال دریافت کردیم و طلب ما در بحث گاز نیز به روز است. وزیر نفت تصریح کرد: خوشبختانه بالاترین رقم صادرات گاز و نیز سوآپ را به کشورهایی نظیر ترکیه، عراق، آذربایجان و ارمنستان داشته ایم.اوجی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره برخی شایعات مطرح شده درباره ارزان فروشی نفت، گفت: امیدواریم روزی بتوانیم همه موارد را شفاف به مردم نشان دهیم. اتفاقاً در بحث فروش نفت همکاران ما در شرکت ملی نفت و امور بین الملل این شرکت ابتکارهای خوبی انجام دادند که حتی هزینه های انتقال هم کمتر شد، یعنی ما با شیوه ای کار می کنیم که در بعضی از بازارها و برخی مشتریان، هزینه انتقال پول و کارمزد کمتر است و خبر دارم که بعضی از مشتریان ما حتی کارمزد هم دریافت نمی کنند.

 تکمیل چاه های فاز ۱۱ پارس جنوبی تا یک ماه آینده

وی در ادامه درباره اقدام های انجام شده برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در دولت سیزدهم گفت: اکنون ۷۰۵ میلیون مترمکعب از میدان گازی پارس جنوبی برداشت می شود که رکورد این برداشت پارسال جابه جا شد و تنها فاز بلاتکلیف همین فاز ۱۱ است که ۲۰ سال است طلسم شده و در این سال ها بین شرکت های خارجی دست به دست شده و هیچ اتفاقی هم برای آن نیفتاده است.وزیر نفت افزود: در این دولت اما کاری جهادی و انقلابی به همت شرکت ملی نفت ایران، شرکت نفت و گاز پارس و به پیمانکاری پتروپارس اتفاق افتاد در حالی که پیش از آن هیچ اقدامی انجام نشده بود، اما با ابتکار متخصصان داخلی، سکوی ۱۲c از طرح توسعه فاز ۱۲ که افزایش بهره وری نداشت، جمع شد و در ۱۱b نصب شد. سکوی دیگر آن هم به مناقصه رفت و چند سالی طول می کشد تا ساخته شود. خط لوله دریا به خشکی آن هم اجرایی شد و چاه های فاز نخست هم تا یک ماه آینده تکمیل می شود.

 

مسئولیت اجتماعی بر محور آب متمرکز می شود

سرمایه گذاری وزارت نفت برای کاهش تنش های آبی در مناطق محروم

اجرای طرح های آبفا از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران برای کمک به رفع تنش های آبی در نقاط مختلف کشور در آستانه هفته دولت تشریح شد.

مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، به عنوان متولی سیاست های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت، رفع دغدغه مردم مناطق محروم و کم برخوردار به ویژه ساکنان همجوار تأسیسات وزارت نفت را وظیفه و دغدغه اصلی خود می داند. در چند سال اخیر با رخداد تغییرات اقلیمی در منطقه، برخی مناطق کشور دچار تنش های آبی شدند که از همین رو وزارت نفت نیز وظیفه خود می داند برای عمل به مسئولیت های اجتماعی برای رفع این معضل، در کنار مردم باشد.

از جمله اقدام هایی که در اولویت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در نقاط مختلف کشور قرار گرفت، می توان به کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آب رسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها، نصب و تجهیز ایستگاه پمپاژ، خرید دستگاه های کلرزنی، بازسازی و اصلاح شبکه آب رسانی و کمک به ایجاد شبکه تأمین و توزیع آب اشاره کرد.

در استان خوزستان که بیشترین تکالیف در حوزه آبفا در کل کشور را به خود اختصاص داده است، در سه روستای ایذه، مناطق باغلمک، کنجیگان، شله زار ۱ و ۲، خرمشهر، رگ تراز، مسجدسلیمان، ۴۰ روستای هفتکل، بیدروبه دودانگه، ثارالله، شاه غالب، مشهد، اسلام آباد، بخش مرکزی امامزاده شیرعلی، قالندها، حضرت علی، آسیاب و کوی یاسر قرار است با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، طرح های مختلفی از جمله احداث مجتمع آبرسانی ، خرید دستگاه کلرزنی گازی، کمک به آب رسانی و بازسازی، نوسازی، اصلاح شبکه آب رسانی طرح های آبفا اجرا شود. در استان بوشهر در مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال طرح های آبفا شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب در دستور کار این مدیریت قرار گرفت. بر همین اساس در استان ایلام در مناطق پاکل، چنار، زیفل، دولگل و چم آب در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی اجرا می شود.

در استان خراسان رضوی در منطقه نفتی و گازی سرخس شامل مناطق بالندر، استاج، کروج، تکروک سفلی، کج النگ، بریلی، درخت بید و لردولوک در مجموع با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور تکلیف شده است.

در استان خراسان جنوبی، در شهرستان بیرجند یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال قرار است از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اجرا شود.

در استان سیستان و بلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع اجرای تأسیسات آب آشامیدنی و تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی اجرا شود.