پیشکسوت روابط عمومی صنعت گاز از دوران اسارت می گويد

تفكر ارتباطی با روحيه آزادگی

 مشعل  مردی از دیار ادیبان، مشروطه خواهان، علامه ها و سرداران عاشورایی تبريز قهرمان پروراست. او بیشتر عمر خود را در حوزه روابط عمومی گذرانده و از پیشکسوتان اين عرصه به شمار می آيد. مهربان، مودب، متواضع و آيينه تمام نمای روابط عمومی است. محمدرضا بخشعلی زاده، رئيس روابط عمومی منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران از جمله آزادگان و جانبازان عزيز است كه سعی كرده در روزگار پس از جنگ و دوره ثبات كشور نيز در عرصه سازندگی فعال، كوشا و اثرگذار باشد. اين جانباز و آزاده سرافراز جنگ تحميلی  می گويد: سال 1365 به خدمت سربازی رفتم. يك سال از خدمت خود را در ستاد مشترک واحد صداوسیمای ارتش جمهوری اسلامی ايران واقع در چهارراه قصر سپری  کردم و سپس داوطلبانه به منطقه جنگی اعزام شدم. بعد از 27 ماه خدمت و در جريان عمليات غافلگيرانه به اسارت دشمن درآمدم كه اين دوران، سه سال به طول انجاميد. لازم است عنوان كنم كه در همان عمليات غافلگيرانه و در بحبوحه محاصره دشمن مورد اصابت تركش خمپاره قرار گرفتم و مجروح شدم.

مجروحیت در ادامه آغاز اسارت

وقتی تركش خوردم، به دلیل موج انفجار چند ساعتی بيهوش بودم. وقتی به خود آمدم، دیدم شلوارم كاملا قرمز شده است. فهميدم كه ران پای چپم تركش خورده و خونريزی می کند. خاك سوخته به سروصورتم چسبيده بود. ساعت ها زیر آفتاب سوزان، پای تركش خورده و خونريزی شديد را تحمل می كردم؛ اما تحمل شهادت دوستان و همرزمان كه از فرط تشنگی با دست های بسته، چشم فرو می بستند، از همه چیز دردناك تر بود.

روزها گذشت و بعد از چند ماه حضور در اردوگاه، اتاقی به عنوان كلينيك ايجاد شد و از  اسرا، آنهایی كه پزشكی يا پرستاری بلد بودند، به كار طبابت مشغول شدند.

 وقتی خیاط شدم!

از آنجا که یک پاچه شلوارم را به خاطر خون آلود بودن، بریده بودند، روزی با كاردی كه از بچه های آشپزخانه مخفيانه و شبانه گرفتم، پاچه سالم آن را از زانو بريدم و با اضافه كردن جيب به پهلو، توانستم با نخ حاشيه پتو و توری پنجره به عنوان سوزن، شلواركی درست كنم كه این اقدام من، دوستانم را به تعجب واداشت و از آن روز اسم من شد: «محمد خياط!»

بعد از يك سال نمايندگان صليب سرخ چرخ خیاطی با خود به اردوگاه آوردند. اسرا كه در آن زمان، در فضای كوچك اردوگاه مشغول قدم زنی بودند، با ديدن چرخ خیاطی داد زدند: محمد خياط، محمد خياط...

عراقی ها فكر كردند که شورش شده، از این رو اقدام به شليك تير هوايی كردند؛ اما با حضور در بين اسرا متوجه شدند که دوستان با ديدن چرخ خیاطی اسم من را صدا می زدند و بعد از آن من شدم خياط اردوگاه!

پروردگار متعال، قدرت سازگاري با محيط و شرايط را در نهاد مخلوق خود قرار داده كه اگر غير از اين بود، تحمل سختی ها و تغييرات، غیرممکن به نظر می رسيد.

يقينا قطع رابطه با دوستان، جدا شدن از خانواده و دوری از تعلقات اجتماعی بسيار سخت است؛ اما ما در كوتاه ترين مدت به زندگی در شرايط جديد عادت كرديم. علاوه بر اين، ايمان و اعتقادات، همچنين خصوصيات روحی افراد در پذيرفتن شرايط موثر است. باید اذعان داشت که فضای معنوی و دوستانه ای بين اسرا حاكم بود؛ چراکه وقتی رقابتي در کار نيست، وقتی كسی به قدرت طلبی فكر نمی كند، وقتی برتری جویی، اولويت زیستن نيست يا كسی درصدد مال اندوزی نيست، می توان دوستی خالصانه و ایثارگونه را در خاک دشمن معنا کرد.

معتقدم که اسارت فکر و اندیشه، بدترین نوع اسارت است. رهایی افکار از بند، به آگاهی و همت خود انسان بستگی دارد. با توجه به فلسفه آفرینش، روزهای دربند، فرصت مغتنمی بود برای خودسازی، رهایی از خودخواهی و تقویت عزم و اراده.

 وجه اشتراک اسارت و روابط عمومی

رئیس روابط عمومی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران، با پیوند اسارت و روابط عمومی، درباره وجه اشتراکشان می گوید: هر دو به ارتباط مداری، خویشتن داری، ایثار، فداکاری و سواد رسانه ای نیاز دارند.

بخشعلی زاده ادامه می دهد: فعالیت و فلسفه وجود هر دو، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی است و سنگ صبوری در طینت و مرام هر دو مورد موج می زند. می توان گفت که اسارت، موجب تقویت و افزایش روابط عمومی فرد می شود. اسارت همچون روابط عمومی، خود یک رسانه است؛ چراکه هدف آن، پیام رسانی و بیان واقعیت هاست. اسارت می آموزد که موفقیت و سربلندی سازمان را به امتیازات فردی ترجیح بدهید.

به گفته پیشکسوت روابط عمومی صنعت گاز، اسارت، همت و تعصب سازمانی را افزایش می دهد. به این دلیل که آیینه دورنمای اسارت، فلسفه هستی و معیشت را بیشتر نشان می دهد و انسان به این نقطه می رسد که هدف از آفرینش، نیکی، مهربانی و خدمت به خلق خداوند است.

 اسارت می آموزد که قدرشناس باشیم

اسارت نشان می دهد که دنیا رو به فناست و پایه سازمانی و سمت و مقام از دست رفتنی است. آنچه ماندنی و ماندگار است، دیگر یاری و ردپایی است که از خود به جا می گذاریم و مهم حرمت، شان و منزلت همکارانی است که برای تعالی سازمان قدم برداشته اند. اسارت می آموزد که قدرشناس باشیم و قدر داشته های خود را بدانیم. بهترین داشته هایی که خداوند متعال عنایت فرموده، همنوع و همکارانی است که در کنار ما فعالیت می کنند. اسارت می آموزد که میز سازمانی را به همکارمان ترجیح ندهیم و همه باید برای تعالی سازمان و سربلندی کشور عزیزمان تلاش کنیم. اسارت درس تحمل، بردباری، گذشت و چشم پوشی برای رسیدن به اهداف والا را تعلیم می دهد.

رئیس روابط عمومی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درباره آزادگان می گوید: رهبر معظم انقلاب، تعبیر بسیار زیبایی درباره آزادگان دارند. ایشان می فرمایند: «صبر و استقامت آزادگان به اسلام آبرو بخشید.»