پالایشگاه  شازند

 پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز در مسیر توسعه و آبادانی خود طی یک سال گذشته گام های موثری برداشته و با وجود مشکلات در حوزه ابزار دقیق، واحد پشتیبانی ساخت داخل این شرکت از طریق شرکت های دانش بنیان موفق به ساخت قطعات D.C.S برند یوکوگاوا، بریرهای برند اشتال آلمان، کارت های اطفای حریق، دتیکتور، طراحی و ساخت سیستم کنترل سرعت توربین مدل VIKING 25، انواع ترموکوپل، ترموول، فن پوزیشنر، کنترل ولو، لول سنج مخازن و … نیز شده که این فرایند ادامه دارد. از دیگر اقدام های شرکت پالایش نفت شازند می توان به طراحی و ساخت یک دستگاه ساده  کاهش مدت زمان راه اندازی مجدد کاک ولو از چهار روز به نیم ساعت اشاره کرد. پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند از سال ۱۳۸۶ تا پایان سال ۱۴۰۰، با بومی سازی ۱۳ هزار و ۵۹۵ قطعه مورد نیاز پالایشگاه، موفق به جلوگیری از خروج ۵۳ میلیون یورو و ارز از کشور شده است. این بومی سازی ضمن ایجاد اشتغالزایی در سطح استان و کشور، موجب توانمندی تولیدکنندگان داخلی و ایجاد دانش فنی در رابطه با تولید قطعات مختلف مورد نیاز شده و هم اکنون با بیش از ۲۰۰ شرکت سازنده داخلی به منظور تأمین قطعات در ارتباط است.

پالایشگاه  اصفهان

پالایشگاه اصفهان از دیگر شرکت های پالایش نفت کشور است که برای نخستین بار در کشور موفق به طراحی و بازسازی دو دستگاه آزمایشگاهی پالایشگاه اصفهان شده است، ضمن آنکه از آغاز به کار دولت سیزدهم تا کنون، مدل اقتصادی تولید با هدف افزایش سودآوری و تنوع سبد محصولات، مطابق با استانداردهای روز، در شرکت پالایش نفت اصفهان تکمیل و عملیاتی شده است. این شرکت در مسیر بهینه سازی نیز اقدامات قابل توجهی انجام داده که به این منظور از نرم افزار بهینه سازی اقتصادی با عنوان ASPEN PIMS که در مجموعه های فرایندی مانند صنایع پالایشی و پتروشیمی بسیار معتبر بوده، استفاده کرده است. در این نرم افزار، بعد از ورود اطلاعات، مدل اقتصادی اجرا و نتیجه به صورت یک گزارش ارائه می شود و در نهایت گزارش موصوف پس از تجزیه و تحلیل مبنای برنامه ریزی و اجرا قرار می گیرد. در آینده نزدیک با به کارگیری این مدل اقتصادی در پروژه پالایشگاه جنوبی، شاهد نتایج مطلوبی در پالایشگاه اصفهان خواهیم بود. همچنین این پالایشگاه رکورد سودآوری ۱۳ هزار میلیارد تومانی در بهار امسال را از آن خود کرده است. سود دوره سه ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته که میزان ۲/۵ همت بوده، بیش از ۵ برابر گزارش شده است. رابطه قیمت نفت خام و محصولات نفتی، یکی از دلایل این اتفاق ارزشمند بوده که البته این مهم، رشد خالص آماری شرکت های دیگر پالایشی را در پی داشته است. در این مسیر اهدافی همچون افزایش فراورده های با ارزش افزوده بالا و دستیابی به رکوردهای جدید در اهداف مالی و راهبردی شرکت به ثمر نشسته، همچنین زمینه حرکت رو به رشد و تأمین متوازن ذینفعان فراهم شده است. در سال ۱۴۰۱ و در پی بازنگری ساختار سازمانی و دستور مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان مبنی بر ایجاد اداره کنترل بر مبادلات مواد نفتی، دقت اندازه گیری فراورده های نفتی و پایش سامانه های اندازه گیری بسیار افزایش یافته است. همچنین این پالایشگاه در مسیر پتروپالایشی گام های موثری برداشته و توانسته رتبه دوم پتروپالایش را بعد از تبریز از آن خود کند.

پالایشگاه بندرعباس

همچنین شرکت پالایش نفت بندرعباس در اجلاس جامع مدیریت برتر توسعه کسب و کار، موفق به کسب رتبه برتر و تندیس سه ستاره مدیریت توسعه کسب و کار شده است. با توجه به اقدامات صورت گرفته در شرکت پالایش نفت بندرعباس، این شرکت کسب جایزه جهانی پروژه سبز از انجمن مدیریت سبز اروپا برای پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز، کسب عنوان شرکت پیشرو و رتبه اول شاخص فروش در گروه فراورده های نفتی میان ۱۰۰ شرکت برتر و تندیس محصول برتر کشور برای تولید اسیدکلریدریک گازی را از آن خود کرده است.  شرکت پالایش نفت بندرعباس در راستای منویات مقام معظم رهبری و با تکیه بر دانش مهندسان داخلی، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های توسعه ای برای ارتقای محصولات سنگین با محوریت تولید کک اسفنجی را در دست اجرا دارد که علاوه بر کک و فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، تولید محصولات نفتا و پروپیلن به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی را موجب خواهد شد. دستاوردهای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین، کاهش میزان نفت کوره و استمرار تولید، تأمین کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور، قطع وابستگی به خارج از کشور، بومی سازی دانش فنی لازم که تا پیش از این تنها در اختیار آمریکا و فرانسه بود، جلوگیری از خروج ارز، بی اثر سازی تحریم ها و حفاظت و صیانت از محیط زیست، حمایت از سازندگان داخلی و ایجاد اشتغال از نتایج اجرای این پروژه ملی است. در همجواری پالایشگاه بندرعباس، پتروپالایش شهید قاسم سلیمانی به ظرفیت 300 هزار بشکه در روز ایجاد خواهد شد. از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندرعباس می توان به مسؤولیت اجتماعی و ساخت بیمارستان 90 تخت خوابی کودکان اشاره کرد.

پالایشگاه تهران

شرکت پالایش نفت تهران که در پایتخت کشورمان قرار دارد، به لحاظ استراتژیک از جایگاه خاصی برخوردار است. این پالایشگاه اقدام به تدوین سند راهبردی کرده که در این سند به گزارش ها و پیش بینی های سازمان ها و شرکت های بین المللی مانند سازمان جهانی انرژی (IEA)، موسسه OCED، موسسه فیچ، گزارش BMI، گزارش BP Energy Outlook و همچنین همسویی با اسناد بالا دستی مانند چشم انداز کشور، برنامه ششم توسعه و برنامه های وزارت نفت توجه شده است. متنوع سازی در سبد کسب و کارهای شرکت و ایجاد یک هلدینگ سرمایه گذاری در بخش انرژی، از مهم ترین تغییرات راهبردی این سند است. پالایشگاه موجود با رویکرد تولید فراورده های جدید با بیشترین میزان سود در زنجیره ارزش توسعه خواهد یافت. ارزش افزایی برای ذینفعان با تولید پایدار فراورده های نفتی و سرمایه گذاری در بخش انرژی کشور به عنوان مأموریت اصلی شرکت پالایش نفت تهران تا افق 1410 تبیین شده است. از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه می توان به استفاده از ربات ضخامت سنج دیواره مخازن با سودآوری بیش از 50 میلیارد ریال اشاره کرد. در سال های قبل و تقریباً در تمام مدت زمان انجام تعمیرات اساسی و در سرویس قرار گرفتن واحد پالایشی، سنجش ضخامت دیواره مخازن با روش های سنتی انجام می شد. برای این منظور باید در اطراف مخزن مورد بازرسی، داربست بندی اجرا می شد و سپس بازرس از سوی دستگاه مخصوص، ضخامت دیواره مخزن را در چند نقطه محدود می سنجید.  پالایشگاه تهران همانند دیگر پالایشگاه های کشور، مباحث زیست محیطی را مورد توجه قرار داده و اکنون ۷۰ درصد مساحت پالایشگاه نفت تهران، جنگل و فضای سبز است و ۹ آنالایزر بر کوره های پالایشگاه نصب و راه اندازی می شود که بیش از ۱۹ میلیارد تومان برای بهره برداری از آن هزینه داشته است. پالایشگاه تهران، پرتوان در حال فعالیت است و در ممیزی پالایشگاه های کشور که به صورت سالانه انجام می شود، موفق شده در قسمت های مختلف زیست محیطی مانند آب، خاک، هوا، سرب و فرایندها رتبه اول را در میان 10 شرکت پالایشگاهی کسب کند.

پالایشگاه تبریز

 این پالایشگاه، نخستین شرکت پتروپالایشی در کشور است که توانسته خوراک مورد نیاز صنایع پتروشیمی را تامین کند. مجموعه شرکت پالایش نفت تبریز با محور قراردادن مفهوم توسعه پایدار به عنوان اصل اساسی برای ایجاد توازن بین توسعه اقتصادی کشور و حفاظت محیط زیست، نسبت به کنترل اثرات نامطلوب زیست محیطی فعالیت های خود را برنامه ریزی کرده است، به گونه ای که با احداث واحدهای کیفی سازی، در مسیر انطباق محصولات تولیدی خود با استانداردهای روز زیست محیطی و تکمیل زنجیره صنعت سبز گام برداشته و ابزارهای کنترلی پایش آنلاین را برای کنترل خروجی های محیطی در حدود استانداردهای ابلاغی سازمان محیط زیست اجرایی کرده است. مدیران و بدنه شرکت باور دارند که کیفیت محیط زیست به عنوان بستر پذیرنده توسعه و امانت نسل های آتی باید حفظ شود. این پالایشگاه همسو با سیاست های ابلاغی وزارت نفت مبنی بر کیفی سازی فراورده های نفتی برای حفاظت از محیط زیست، متعهد به تولید بنزین با استاندارد یورو 4 شد و پروژه ای به منظور احداث واحد بنزین سازی جدید تعریف کرد. این واحد با هدف افزایش درجه آرام سوزی بنزین تولیدی و بالا بردن اکتان بنزین ایجاد شده است. در این واحد کاتالیست به طور مداوم احیا می شود. پالایشگاه تبریز همچنین شناسنامه بزرگ ترین طرح زیست محیطی صنعت نفت در شمال غرب کشور را از آن خود کرده و این طرح زیست محیطی، با سرمایه گذاری 170 میلیون دلاری در شرکت پالایش نفت تبریز تعریف شده و در مرحله اجرا قرار دارد.

پالایشگاه لاوان

  شرکت پالایش نفت لاوان نیز به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فراورده های نفتی، تغییر الگوی تولید و همچنین صیانت از محیط زیست، طرح بهبود فرایند و بهینه سازی ظرفیت، طرح کیفیت فراورده های تولیدی شرکت پالایش نفت لاوان بر اسـاس استاندارد سال ۲۰۰۵ اروپا را از سال های گذشته در دستور کار قرار داده است. این شرکت همچنین در طول سالیان گذشته از محیط زیست غافل نشده و پروژه های فرایندی محیط زیستی را در دستور کار دارد که از جمله پروژه های زیست محیطی می توان به کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش ۹۸.۳ درصدی میزان گوگرد سوخت جت و ۹۹.۵ درصدی گوگرد در نفت گاز، بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی، به میزان ۹۹.۵ درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در OFF GAS های خروجی از واحدهای فرایندی به میزان ۹۹.۹۹ درصد، تصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان ۹۹.۷ درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست اشاره کرد. از دیگر فعالیت های پالایشگاه لاوان می توان به موفقیت تیم امداد و نجات شرکت پالایش نفت لاوان در آزمون سطح ۲ اتحادیه بین المللی تجاری-صنعتی دسترسی با طناب (IRATA) اشاره کرد. راه اندازی واحد نمک زدایی نفتا برای نخستین بار در کشور با تکیه بر توان داخل، از دیگر دستاوردهای شرکت پالایش نفت لاوان از آغاز به کار دولت سیزدهم تا کنون به شمار می رود. در تشریح دستاوردهای پالایشگاه نفت لاوان در حوزه ساخت و توانمندی های داخلی باید گفت که ۲ هزار و ۲۰۰ ردیف کالا با ۲۵ هزار قلم جنس به دست متخصصان داخلی ساخته و از خروج ارز از کشور به میزان ۲۹ میلیون یورو جلوگیری شده است.  دو طرح احداث اسکله مسافری شهید سلیمانی و گلزار شهدای گمنام جزیره لاوان نیز از سوی شرکت پالایش نفت لاوان در راستای ایفای مسؤولیت های اجتماعی انجام شده است. همچنین این پالایشگاه، طرح احداث پتروپالایش 150 هزار تنی را در دستور کار دارد.

پالایشگاه کرمانشاه

از دستاوردهای پالایشگاه کرمانشاه در دولت سیزدهم می توان به آغاز عملیات اجرایی افزایش تولید و کیفی سازی فراورده های تولیدی این پالایشگاه اشاره کرد. با اجرای پروژه توسعه ای پالایشگاه کرمانشاه، افزون بر افزایش ظرفیت، کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه از جمله بنزین، گازوییل و نفت سفید به نحو قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و به سطح یورو ۵ اروپا می رسد. علاوه بر این مقدار تولید نفت کوره از ۵۰ درصد به ۲۲ درصد کاهش می یابد.  همچنین در پالایشگاه کرمانشاه طرح هایی از جمله راه اندازی بخش تقطیر در خلأ، تصفیه هیدروژنی، حذف بنزن از بنزین، تصفیه نفتای سبک و ایزومریزاسیون، تولید هیدروژن، تأمین آمین، تصفیه آب های ترش، بازیافت گوگرد و تصفیه گازهای اسیدی اجرا خواهد شد که همه آنها برای ارتقای کیفیت محصولات لازم و ضروری است.

پالایشگاه ستاره خلیح فارس

شرکت نفت ستاره خلیج فارس در شرایط پیچیده بازارهای نفتی با استفاده از سیستم هوشمند back calculate ابداعی در این شرکت و الگوریتم Arima و شبکه های عصبی توانسته نسبت به پیش بینی روند قیمت های جهانی آگاه باشد و بتواند با تحلیل های روزانه بازارهای مختلف در سراسر جهان، دو اصل اساسی جذب مشتریان جدید و حفظ آنها را به معنای واقعی اجرا و کسب رضایت آنان را همواره دنبال کند. ضمن آنکه شرکت نفت ستاره خلیج فارس با گسترش نقش مشتریان بین المللی خود در ایفای مسؤولیت های اجتماعی همواره بر توسعه جوامع محلی تاکید دارد و ساخت بیمارستان 264 تخت خوابی را در مجتمع آموزشی، درمانی و پژوهشی پیامبر اعظم اجرایی کرده است. این بیمارستان 2800 مترمربع زیربنا دارد و در 7 طبقه به اجرا در آمده است. اکنون مصوبات لازم برای ادامه روند ساخت بیمارستان نفت ستاره خلیج فارس که به کندی پیش می رفت، به تصویب رسیده و مناقصات آن در شرف برگزاری است تا ساخت این مجموعه عظیم درمانی تسریع یابد.