کارنامه شرکت ملی نفت ایران در یک سالگی دولت سیزدهم

تحقق  برنامه های توسعه ای  بـــا  خنثی سازی  تحریم ها

مشعل شرکت ملی نفت ایران با روی کار آمدن دولت سیزدهم، آزمون مهمی پیش رو داشت که شامل ماموریت های زیادی در فضای تحریمی کشور می شد؛ ماموریت هایی که در ادوار گذشته با انسدادهایی از جنس تحریم همراه بود. با این حال تمرکز بر خروج از انفعال، این انسدادها را شکست و مسیرهای زیادی را گشود که دربرگیرنده موارد متنوعی از رشد صادرات بازاریابی و فروش نفت، به جریان افتادن طرح های توسعه ای، جذب سرمایه و... است.

با روي كار آمدن دولت سيزدهم و تمركز مديريت صنعت نفت بر تعميق اولویت های ساختاری شركت ملی نفت ايران، برنامه ریزی هدفمندی برای برداشت حداكثری از منابع نفت و گاز، همپای صادرات انجام شد تا ضمن ايجاد بهره وری و رونق اقتصادی، تحقق چشم انداز برنامه های جامع توسعه در كشور را تضمين كند. بر همين اساس افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز و تكميل توسعه ميادين مشترك همچون پارس جنوبي و غرب كارون، تنوع بخشی و افزايش فروش نفت از طريق بخش خصوصی و دانش بنیان كردن اقتصاد نفت در چارچوب خنثی سازی تحریم ها و توسعه کسب وکار با رويکرد صادرات محوری از مهم ترین اهداف تعريف شده براي فعاليت شركت ملی نفت كشورمان در دولت مردمی تعیین شد که این شرکت در گزارش زیر به شرح اقدام های انجام شده پرداخته است:

انعقاد قراردادها و تفاهم نامه های سرمایه گذاری و توسعه میادین

خبر قراردادها و تفاهم نامه های سرمایه گذاری و توسعه میادین را می توان اقدامی در مسیر رشد و شکوفایی این صنعت دانست. در مقطع مورد بررسی، شرکت ملی نفت ایران اقدام به انعقاد تفاهم نامه همکاری راهبردی با شرکت گازپروم روسیه به ارزش 40 میلیارد دلار در بخش های بالادستی صنعت نفت، انعقاد تفاهم نامه با بانک ها و شرکت های اكتشاف و توليد به منظور توسعه یکپارچه ميدان آزادگان به ارزش 7 ميليارد دلار و با هدف رساندن دبي توليدي به 570 هزار بشكه در روز، انعقاد قراردادهایی با شرکت های داخلی و خارجی با هدف توسعه میادین نفتی با ارزشی بالغ بر 8/ 3 میلیارد دلار و انعقاد تفاهم نامه برای افزایش استحصال اتان از 9 پالایشگاه پارس جنوبی و افزایش راندمان آن از 67 به 75 درصد به ارزش 500 میلیون دلار کرد.

بازاریابی، صادرات و فروش نفت خام

شرکت ملی نفت در ماموریت محول شده از سوی وزارت نفت در مسیر بازاریابی، صادرات و فروش نفت خام دستاوردهای مناسبی داشته و در مقطع مورد بررسی یک ساله دولت سیزدهم، براساس گزارش ارائه شده از سوی این شرکت، شاهد افزایش 40 درصدی حجم صادرات نفت خام و 3/5 برابری میعانات گازی با شروع به کار دولت سیزدهم در شرایط تحریم مطلق نفتی و ارزآوری قابل توجه برای کشور و درنتیجه تقویت قدرت چانه زنی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای بودیم. همچنین در این زمینه، افزایش 3 برابری وصول درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی، فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی و تعهدات وزارت نفت در قالب تبصره 14 لایحه بودجه سال 1400 محقق شد. به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل بازارسازی، تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمایه گذاری در كشور و تهاتر نفت خام و ميعانات گازي با مطالبات پيمانكاران، مذاکرات فشرده با شرکت های صاحب نام بین المللی از جمله شرکت های روسی گازپروم، گاز پروم نفت، لوک اویل، تات نفت و ژئوکام و اقدامات حقوقی و قانونی به منظور دفاع از منافع ملی در دعاوی بین المللی و داخلی و به روزرسانی و تطبیق متون قراردادهای فروش نفت خام و فراورده های نفتی با شرایط تحریم و ایجاد آمادگی برای شرایط پساتحریم از دستاوردهای این دوره به شمار می رود.