پیشنهاد وزارت نفت در دستور کار مجلس قرار گرفت (بخش دوم)

مشکل مالی تیم های ورزشی مناطق محروم حل می شود

آرش جعفری     اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، به عنوان متولی ورزش نفت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده است در تدوین برنامه هفتم توسعه، شرایطی فراهم شود که تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم بتوانند از بودجه دولتی برخوردار شوند. درصورتی که این پیشنهاد بارأی مثبت نمایندگان مجلس همراه شود، مشکل تیم های نفتی برای حضور در ورزش حرفه ای و لیگ های برتر در رشته های مختلف ورزشی برای همیشه حل خواهد شد و دیگر این تیم ها دغدغه مالی نخواهند داشت. شایان ذکر است در شماره قبل به این موضوع پرداخته ایم و در این شماره آن را تکمیل می کنیم.

در دولت دهم، هم در قانون برنامه پنجم توسعه و هم در بودجه سال ۱۳۹۰ دستور عمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده(۱۳) قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجه از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد. بر اساس تصویب همین قانون، تیم های نفتی در تمام رشته های ورزشی، بخصوص در لیگ های برتر که حرفه ای به حساب می آیند، به لحاظ مالی با مشکل مواجه شدند.

اما حالا در دولت سیزدهم، شرایطی فراهم شده که نفتی ها دوباره بتوانند به اقتدارگذشته خود برگردند. در این پیشنهاد که به محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی ارائه شده، درخواستی مطرح است تا در برنامه هفتم توسعه که تحت تدوین در مجلس است، قانون ممنوعیت کمک به ورزش حرفه ای با در نظر گرفتن تیم های لیگ برتری در رشته های مختلف ورزشی در مناطق محروم یا کم برخوردار که موجب نارضایتی اجتماعی می شود، اصلاح شود. استثنا قائل شدن برای تیم های ورزشی مناطق محروم و کم برخوردار در رشته های مختلف ورزشی، کمترین کمک به این تیم ها درراه توسعه و پیشرفت است.به این ترتیب درخواست شده که پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و هر نحو به ورزش حرفه ای، به استثنای مناطق محروم و کم برخوردار ممنوع باشد و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی محسوب شود. مناطق محروم و کم برخوردار که از این قانون مستثنا هستند یا می شوند، صرفاً بر اساس تقسیمات کشوری ابلاغی وزارت کشور تعیین خواهند شد. درصورتی که این مصوبه تصویب شود، تیم هایی چون صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی جم، پالایش و پخش آبادان، نفت و گاز آغاجاری، پالایش گاز ایلام، نفت و گاز گچساران و... در تمام رشته های ورزشی مشکلی برای تأمین هزینه های خود از سوی وزارت نفت نخواهند داشت و وزارت نفت می تواند بدون مشکل برای این تیم ها بودجه تعیین کند. در سال های اخیر، بودجه این تیم ها از سوی وزارت نفت برای کمک به ورزش مناطق محروم در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان ها قرار می گرفت و اداره کل، این پول ها را به حساب باشگاه ها واریز می کرد که البته گاهی انتقال پول از سوی اداره کل به حساب باشگاه ها با تأخیر و با کسر بخشی از پول انجام می شد که این موضوع، ناراحتی باشگاه ها را به دنبال داشت.

 

شاه کرمی:  امیدواریم این مشکل با کمک نمایندگان مجلس حل شود

غلامرضا شاه کرمی، مدیرکل امور مجلس وزارت نفت و عضو اصلی شورای مرکزی ورزش وزارت نفت که قبلاً نیز به عنوان مدیر کل در اداره کل ورزش وزارت نفت مشغول به کار بوده وبا شرایط ورزش نفت، بخصوص مناطق محروم و کم برخوردار آشنایی کامل دارد، در باره این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و همچنین چه کارهایی انجام داده اند، گفت: در برنامه دوم، سوم و چهارم توسعه به دولت اجازه داده می شد، هر وزارتخانه یا هر دستگاه و نهاد دولتی یک درصد از بودجه اش را در ورزش هزینه کند. در همین خصوص، وزارتخانه هایی چون نفت، صنعت و معدن در آن زمان و وزارت نیرو از این مصوبه بهترین بهره را بردند و توانستند زیرساخت های ورزش را در دستگاه های زیر مجموعه خود ارتقا دهند. همچنین توجه خاصی به ورزش مناطق محروم و کم برخوردار می شد و می توان گفت اگر امروز، ورزشگاه یا شرایطی برای ورزش در این مناطق وجود دارد، به دلیل سرمایه گذاری در آن زمان است.

به طور مثال می توانیم بگوییم بازسازی و به روزرسانی مجموعه فرهنگی- ورزشی محمودآباد یا بازسازی ورزشگاه ها و مراکز ورزشی نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی و حتی آغاجاری و گچساران همه در آن برهه صورت گرفته است.

اما متأسفانه در برنامه پنجم توسعه و با هدف خصوصی سازی دستگاه ها وادارات دولتی، مجلس لایحه ای که دولت در خصوص هزینه نکردن برای تیم های ورزشی، بخصوص تیم های حرفه ای ارائه کرده بود را تصویب کرد و عملاً با حذف آن یک درصد، تمام تیم ها مجبور بودند از منابع دولتی استفاده کنند، بویژه تیم های نفتی که از این یک درصد استفاده می کردند، با مشکل مواجه شدند.

این مصوبه، ضربه بزرگی به زیرساخت های ورزشی زد؛ اما اینکه می گویم زیرساخت ها ضربه خورد، به این دلیل است که شما باید برای حضور در ورزش حرفه ای، زیرساخت های حرفه ای داشته باشید تا تیم های شما نتیجه بگیرند. باید بهترین شرایط را برای تیم های ورزش خود آماده کنید؛ اما وقتی زیرساخت نداشته باشید، به مشکل می خورید.

به طور مثال، یکی از ابزارها برای حرفه ای شدن، حق پخش تلویزیونی است؛ اما در کشور ما بنا به دلایلی که همه این روزها می دانند، این موضوع مرسوم نیست. بنابراین تیم ها با مشکل مالی رو به رو شدند که برای حل آن باید از منابع مالی دولت استفاده کنند.

به همین دلیل، درصدد برآمده ایم در برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است، این مشکل را با کمک نمایندگان مجلس حل کنیم.  بنابراین، ابتدا با کمیسیون فرهنگی مجلس و سپس فراکسیون ورزش، نامه نگاری های اصلی را انجام دادیم و صحبت هایی هم به صورت حضوری و رودر رو داشتیم و به قول معروف اقدامات اصلی انجام شده تا با توجه به راه حل هایی که می توان ارائه کرد، این مشکل حل شود.

به منظور تبیین و آگاه سازی نمایندگان مجلس در خصوص اصلاح مفاد تبصره (13) قانون برنامه پنجم توسعه و ماده (94) برنامه ششم توسعه که پرداخت هرگونه بودجه به تیم های ورزش حرفه ای را ممنوع کرده بود، گام هایی مهم برداشته ایم. تیم هایی چون نفت مسجدسلیمان، نفت آبادان، پارس جنوبی جم، پالایش گاز ایلام و... با مشکل مالی شدید مواجه هستند و باید بگویم تیم هایی چون نفت و گاز گچساران و آغاجاری هم به زودی به جمع این تیم ها اضافه می شوند. بنابراین این تیم ها باید از زیرساخت حرفه ای برخوردار باشند تا بتوانند با سایر تیم ها رقابتی برابر کنند.

از سوی دیگر باید بگویم اسپانسر ها حاضر به همکاری با تیم های مناطق محروم نیستند؛ چون عقیده دارند سرمایه گذاری در این مناطق برای آنها جواب نمی دهد. به همین دلیل، باید راهی پیدا کنیم تا دوباره از منابع دولتی در مناطق محروم استفاده کنیم. ما از قانونگذار درخواست کرده ایم که برای مناطق محروم و کم برخوردار استثنا قائل شود؛ چون تیم های ورزشی این مناطق بین 70 تا 100 سال سابقه حضور در ورزش ایران دارند.

ما از نمایندگان کمیسیون فرهنگی و فراکسیون ورزش که به نوعی در کمیسیون تلفیق هستند و کمیسیون تلفیق هم اساس تبیین و اصلاح مفاد برنامه هفتم توسعه را به عهده دارد، خواسته ایم که این مورد را که در برنامه پنجم توسعه بوده، اصلاح کنند و برای تیم های مناطق محروم استثنا قائل شوند.

البته از کمیسیون های تخصصی انرژی، صنایع، عمران، برنامه وبودجه و اقتصاد خواسته ایم مانند کمیسیون فرهنگی، در تبیین و اصلاح برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق از ظرفیت تمام نمایندگان استفاده کرده و برای مناطق محروم استثنا قائل شوند.

برای احیای ورزش در این مناطق، واقعاً به اصلاح مصوبه نیاز داریم؛ البته ما سعی می کنیم که با آگاه سازی نمایندگان و همچنین با کمک گرفتن از وزارت ورزش و فدراسیون های مربوطه و نیز تمام ظرفیت های صنعت نفت، مجمع نمایندگان خوزستان، بوشهر و ایلام و هر شهر و منطقه ای که در مناطق محروم قرار دارند، در برنامه هفتم توسعه، قانونی مدون شود تا تیم های مناطق محروم بتوانند از منابع دولتی برای توسعه ورزش استفاده کنند. بازهم تأکید می کنم، باید کمیسیون تلفیق را قانع کنیم که مصوبه برنامه پنجم توسعه را در خصوص تیم هایی که در مناطق محروم و کم برخوردار حضور دارند، اصلاح کند و امیدواریم که این مهم به نتیجه برسد.

 

رئیس فراکسیون ورزش مجلس:   باید برای مناطق محروم استثنا قائل شویم

محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی در خصوص این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و نیز چه کارهایی می توانند انجام دهند تا مشکل تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم حل شود، گفت: همان قدر که ورزش همگانی برای ما مهم است، ورزش قهرمانی و حرفه ای هم مهم است. مجلس همیشه از ورزش قهرمانی و حرفه ای حمایت کرده است. در ابتدا باید زیرساخت ها برای ورزش حرفه ای فراهم شود. مسلماً برای این موضوع باید سرمایه گذاری شود که به بودجه نیاز است. پس باید راهکاری بیندیشیم تا به هدف برسیم. مجلس در برنامه پنجم توسعه سعی داشت که ورزش به سمت خصوصی سازی برود و ما هم به دنبال این موضوع هستیم؛ اما در بعضی مناطق، این موضوع به دلیل نداشتن زیرساخت ها امکانپذیر نیست. حال باید در قبال مسؤولیت های اجتماعی، ابتدا زیرساخت ها انجام و بعد به تیم های ورزشی کمک شود.  من هم به عنوان فردی که در ورزش بوده، بخصوص اینکه مربی فوتبال بودم و مشکلات را از نزدیک لمس کردم، شرایط تیم هایی چون نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان را بخوبی می دانم؛ البته در دیگر مناطق محروم نیز چنین وضعیتی وجود دارد. بنابراین باید راهکاری مناسب پیدا کنیم تا همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی، این مشکل را حل کنیم.  در این مورد باید با سایر نمایندگان صحبت کنیم و آنها قانع شوند. به قول معروف، باید از تمام زوایا این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم و بعد در کمیسیون های مختلف و سپس در صحن مجلس مطرح کنیم تا برای مناطق محروم با توجه به شرایط خاصی که دارند، استثنا قائل شوند. باید همه چیز عقلانی باشد و تصمیم احساسی صورت نگیرد. به هرحال من به عنوان رئیس فراکسیون ورزش، تمام سعی خودم را می کنم تا این مشکل حل شود.