رئیس جمهوری:

فروش نفت کشور وضع مناسبی دارد

رئیس جمهوری گفت: فروش نفت کشور در وضع مناسبی قرار دارد و برای بازگرداندن ارز حاصل از نفت و محصولات غیرنفتی، همه تلاش خود را به کار گرفته ایم.

سیدابراهیم رئیسی شامگاه شنبه (4 تیرماه) در ششمین گفت وگوی مستقیم تلویزیونی با مردم درباره افزایش قیمت ها در بازار جهانی و تأثیر آن بر گرانی ها در کشور گفت: در کشورهای دیگر دو مشکل سوخت و افزایش قیمت ها در کالای اساسی وجود دارد؛ اما در کشور مشکل سوخت نداریم و برنامه ای هم برای تغییر قیمت سوخت وجود ندارد. قیمت سوخت و کالاهای اساسی در بسیاری از کشورها دو تا پنج برابر شده است.

وی با تشریح وضع کشور در زمان آغاز دولت سیزدهم افزود: در زمان تحویل گرفتن دولت با تورم ماهانه ۶۰ درصد، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی و رشد نقدینگی روبه رو بودیم، همه اینها را مردم می دانند، این موارد باعث تورم است.

رئیس جمهوری تصریح کرد: بعضی مطرح کردند که به نسبت افزایش پول نفت، درآمدها کجا هزینه می شود؟ که باید گفت ۴۰ درصد درآمد نفت در حساب صندوق توسعه ملی قرار می گیرد. برخلاف سال های گذشته که از رهبر معظم انقلاب کسب اجازه و بخشی از منابع این صندوق در بودجه به عنوان منابع استفاده می شد، امسال نخستین سالی است که از این منبع استفاده نکردیم و یکی از منابع را از دست دادیم و الان نداریم.

رئیسی اظهار کرد: ۴۰ درصد درآمد نفت در صندوق توسعه ملی قرار می گیرد، ۱۴ درصد هم برای توسعه میدان های نفتی و فقط ۴۵ درصد پول فروش نفت در اختیار دولت است که برای واردات کالاهای اساسی، مسأله کرونا و مسائل مختلفی که برای کشور وجود دارد، اختصاص می یابد.

وی گفت: فروش نفت کشور در وضع مناسبی قرار دارد و برای بازگرداندن ارز حاصل از نفت و محصولات غیرنفتی، همه تلاش خود را به کار گرفته ایم.

رئیس جمهوری با تأکید بر تغییر نکردن قیمت بنزین اعلام کرد: اگر قرار باشد کاری انجام شود، ما با اطلاع دادن به مردم و تبیین و با تمهیدات، آن را انجام می دهیم.

رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره سیاست همکاری با همسایگان در دولت سیزدهم تصریح کرد: سیاست همکاری با کشورهای همسایه جزو اولویت های ما بوده که تاکنون نتایج خوبی از جمله مثبت شدن تراز تجاری کشور را به دنبال داشته است. در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی با ۱۸ کشور قراردادهایی به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار داشته ایم. در زمینه صادرات نفتی هم با وجود تهدیدها و تحریم های دشمن، امروز در شرایط خوبی هستیم و اوضاع بهتری را هم در پیش خواهیم داشت.

 

معاون اول رئیس جمهوری:

زمینه همکاری ایران و عراق در برداشت از میدان های مشترک نفتی هموار است

معاون اول رئیس جمهوری گفت: زمینه های همکاری بین دو دولت ایران و عراق در زمینه های دانشگاهی، حمل ونقل، برداشت از میدان های مشترک نفتی، انرژی، خدمات فنی - مهندسی، پزشکی و بهداشتی در دولت سیزدهم هموار شده است.

محمد مخبر شامگاه یکشنبه (5 تیرماه) در دیدار با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق فقط به همسایگی خلاصه نمی شود و بسیار عمیق است، گفت: استقلال، رفاه، ثبات و امنیت در عراق برای مسؤولان و مردم ایران حائز اهمیت است.  وی با تأکید بر اینکه زمینه های همکاری بین دو دولت در زمینه های دانشگاهی، حمل ونقل، برداشت از میدان های مشترک نفتی، انرژی، خدمات فنی - مهندسی، پزشکی و بهداشتی در دولت سیزدهم هموار شده است، افزود: توسعه راه های مواصلاتی از جمله ریلی، زمینی و دریایی برای توسعه اقتصادی دو کشور بسیار مهم است.

نخست وزیر عراق نیز در این دیدار با اشاره به اشتراک های فراوان تاریخی، مذهبی و فرهنگی بین ایران و عراق تصریح کرد: زمینه ها و طرح های بزرگی برای همکاری بین دو کشور وجود دارد و بر این اساس دولت عراق هم برای اجرای هرچه سریع تر توافق ها عزم راسخ دارد.

در این دیدار دو طرف ضمن بررسی مذاکرات پیشین و مرور تازه ترین وضع همکاری های مورد توافق در حوزه های مختلف اقتصادی، درباره رفع موانع و تسریع این اقدام ها تبادل نظر کردند.

 

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

قرارداد سوآپ گاز روابط دیپلماتیک تهران با کشورهای همسایه را تقویت می کند

عضو کمیسیون انرژی مجلس ضمن تأکید بر اینکه افزایش دو برابری سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران به معنای احیای دیپلماسی انرژی کشور است، تصریح کرد: این قرارداد روابط دیپلماتیک کشور را با کشورهای همسایه تقویت می کند.رمضانعلی سنگدوینی، به تفاهمنامه افزایش دو برابری سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران اشاره کرد و گفت: اجرایی شدن این تفاهمنامه ها و قراردادها به معنای احیای دیپلماسی انرژی کشور است. از آنجا که تقویت روابط اقتصادی، تجاری، سیاسی و دیپلماسی در همه حوزه ها یکی از اهداف ایران است، افزایش دو برابری سوآپ گازی میان ترکمنستان به آذربایجان از طریق خاک ایران از سوی وزارت نفت و شخص وزیر به طور جدی پیگیری شد و خوشبختانه به نتیجه رسید.وی افزود: سوآپ گاز افزون بر تأمین گاز ایران سبب ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه خواهد شد و از طرفی به نفع ترکمنستان است؛ زیرا گاز خود را صادر می کند که سرانجام به نفع آذربایجان است. به این دلیل که نیاز کشورشان تأمین می شود.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: این سوآپ افزون بر آنکه مانع کمبود گاز استان های شمال شرقی همچون استان گلستان خواهد شد، روابط دیپلماتیک تهران را با کشورهای همسایه تقویت می کند.

سنگدوینی اظهار کرد: توجه به دیپلماسی انرژی از اولویت های مهم مجلس یازدهم و دولت سیزدهم است؛ زیرا افزون بر رئیس جمهوری، رئیس مجلس و اعضای کمیسیون انرژی نسبت به این موضوع اهتمام ویژه داشته اند، همچنین در شرایط کنونی با دیپلماسی فعالی که وزارت نفت پی ریزی کرده، هم فروش نفت بخوبی صورت می گیرد و هم درآمدهای حاصل از آن وارد کشور می شود.

 

 

وزیر نفت:

بازار جهانی نفت نیازمند افزایش عرضه ایران است

وزیر نفت بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار را بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه دانست و گفت: بازار جهانی نفت نیازمند افزایش عرضه از سوی ایران است. جواد اوجی پس از پایان سی امین نشست وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) اظهار کرد: تصمیم امروز اوپک پلاس در واقع اجرای تصمیم ماه پیش یعنی افزایش تولید نفت به مقدار ۶۴۸ هزار بشکه در روز برای ماه های ژوئیه و اوت ۲۰۲۲ بود.

وی تصریح کرد: با توجه به کاهش تولید بعضی از تولیدکنندگان اوپک پلاس و محقق نشدن سطوح تولید تعهد شده و کاهش ذخیره سازی های تجاری نفت خام و فرآورده های نفتی در بعضی از کشورهای بزرگ مصرف کننده، سی امین نشست وزارتی اوپک پلاس ضمن حمایت دوباره از تصمیم نوزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱) بر اساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه اوت ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش یابد.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه ائتلاف اوپک پلاس به رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد، افزود: براساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشر شده، پایبندی مناسب کشورهای اوپک پلاس، در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به سطح بی سابقه ۲۵۶ درصد رسید که دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، تولید نکردن به مقدار تعهد شده از سوی بعضی از کشورها بوده است.

اوجی با بیان اینکه بازار جهانی نفت، با وجود برخی نگرانی ها از پیامدهای تنش های ژئوپلیتیک برای رشد اقتصادی جهان و آسیب های احتمالی برای تقاضا، با هدف توازن و ثبات در حال حرکت است، اما نگرانی هایی درباره احتمال کمبود عرضه نفت در ماه های پیش رو همچنان وجود دارد، گفت: کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را تحت نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت، به سرعت تصمیم گیری و اقدام های لازم از سوی اوپک پلاس انجام گیرد.

وی افزود: تحولات اخیر در اقتصاد جهانی نشانگر افزایش آثار تورمی در بسیاری از کشورهای جهان شده و قیمت انواع سوخت به طور قابل توجهی افزایش یافته است، همان گونه که در ماه های اخیر بارها اشاره کردم، وضع بازار جهانی نفت به گونه ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می تواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمک کننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازار های جهانی باشد؛ به ویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز مسافرت ها در اروپا و آمریکا، شاهد افزایش تقاضای جهانی برای نفت و فرآورده های نفتی خواهیم بود و در چنین شرایطی، کشورهای مصرف کننده احتمالا فشارهای قیمتی مضاعفی را به ویژه در بازار فرآورده های نفتی متحمل خواهند شد.

وزیر نفت با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مسئله تأکید دارد که بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار یک بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه است، تصریح کرد: ما به عنوان بزرگ ترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را به سطح پیش از تحریم ها برسانیم.

 

رئیس کل بانک مرکزی:

مقدار قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است

رئیس کل بانک مرکزی گفت: همان گونه که وزیر نفت نیز پیش تر اعلام کرد، مقدار قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است.

علی صالح آبادی درباره عملیاتی شدن پیمان های پولی دو یا چندجانبه گفت: امضای پیمان های پولی دو یا چندجانبه و اینکه بتوانیم با ارزهای ملی تسویه های خود را انجام دهیم، اهمیت بسیار بالایی دارد و در این زمینه رایزنی هایی مطلوب با بعضی از کشورها انجام شده و بزودی به یکی از کشورها سفر می کنم تا عملیاتی شدن این موضوع را پیگیری کنم.

وی درباره وصول مطالبات ایران از کشور عراق اظهار کرد: همان گونه که وزیر نفت نیز اعلام کرد مقدار قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است.

 

فرانسه خواهان بازگشت نفت ایران  به بازارهای جهانی شد

 یک مقام ریاست جمهوری فرانسه از درخواست این کشور برای بازگشت ایران و ونزوئلا به بازارهای نفت خبر داد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ریاست جمهوری فرانسه روز دوشنبه (6 تیرماه) اعلام کرد که این کشور خواستار بازگشت ایران و ونزوئلا به بازارهای نفت است تا از فشار ناشی از محدودیت عرضه انرژی از سوی روسیه و افزایش قیمت ها کاسته شود.

پاریس همچنین خواستار استفاده از سازوکاری برنامه ریزی شده برای محدود کردن هر چه بیشتر قیمت نفت شد که تنها به تولید روسیه محدود نشود. رؤسای شرکت های بزرگ انرژی فرانسه روز یکشنبه (5 تیرماه) از مردم و شرکت ها خواستند تا به منظور آمادگی برای بحران چالش برانگیز انرژی، مصرف برق خود را بسرعت کاهش دهند.

مدیران عامل شرکت های انرژی انجی و توتال فرانسه با انتشار نامه ای سرگشاده در هفته نامه دو دیمانش، اعلام کردند: همه ما باید مصرف خود را کاهش دهیم تا بتوانیم فضای فعالیت را دوباره به دست آوریم.

تنش های بین روسیه و اوکراین، توجه را به سمت وابستگی اروپا به گاز روسیه معطوف کرده و کشورهای اروپایی را بر آن داشته تا برای یافتن منبع انرژی جایگزین، بشدت تلاش کنند.

رسانه های فرانسه در ماه مارس گزارش دادند که پس از اعلام آمادگی آمریکا برای افزایش صادرات به اروپا، دولت این کشور با شرکت توتال انرجیز درباره افزایش ظرفیت دریافت ال ان جی مذاکره کرده است.

 

 

 توافق اتحادیه اروپا برای افزایش سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر

وزارت امور اقتصادی آلمان از توافق وزیران انرژی اتحادیه اروپا برای افزایش سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر به ۴۰ درصد خبر داد.

وزارت امور اقتصادی آلمان اعلام کرد که وزیران انرژی اتحادیه اروپا توافق کردند تا سال ۲۰۳۰ میلادی سهم انرژی های تجدیدپذیر را در سبد تولید انرژی خود به ۴۰ درصد افزایش دهند.

این اتحادیه پیش تر سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر را ۳۲ درصد تعیین کرده بود. بر اساس بیانیه وزارت انرژی آلمان، وزیران این اتحادیه همچنین توافق کردند که اجرای اهداف موجود درباره صرفه جویی انرژی را الزامیکنند. به این معنا که کشورهای عضو اتحادیه اروپا که به این هدف دست نمی یابند، باید متعهد به انجام اقدام های بیشتری شوند. پیش تر اعلام شده بود که به دلیل کاهش عرضه گاز از سوی روسیه و دست وپنجه نرم کردن کشورهای عضو اتحادیه اروپا با کمبود این انرژی، همچنین به منظور آماده شدن برای ضربه بیشتر ناشی از عرضه، اعضای این اتحادیه درباره گزینه های کاهش تقاضای گاز مذاکره می کنند. در پی افزایش تنش روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی از کاهش واردات انرژی از روسیه متضرر شده اند و نگرانی ها درباره آثار این کاهش بر صنعت این کشورها بیشتر شده است، بویژه کشورهایی که به واردات انرژی از مسکو وابسته هستند.

این اتحادیه از کشورها خواسته است برای جایگزین کردن گاز روسیه، بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر استفاده و در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. آژانس بین المللی انرژی نیز چندی پیش از کشورها خواست به منظور دستیابی به اهداف جهانی آب وهوا به پروژه های تازه نفت، گاز و زغال سنگ پایان دهند و بر این باور است که سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی سه برابر شود.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از تأمین کنندگان مالی خواست به سمت تأمین مالی انرژی های تجدیدپذیر گام بردارند.