به پیشنهاد وزارت نفت مجلس  به کمک تیم های نفتی در مناطق محروم می آید

مشکل مالی تیم های نفتی حل می شود؟

آرش جعفری     اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به عنوان متولی ورزش نفت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده است تا در تدوین برنامه هفتم توسعه شرایطی فراهم شود که تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم بتوانند از بودجه دولتی برخوردار شوند. حالا درصورتی که این پیشنهاد بارأی مثبت نمایندگان مجلس همراه شود، مشکل تیم های نفتی برای حضور در ورزش حرفه ای و لیگ های برتر در رشته های مختلف ورزشی برای همیشه حل خواهد شد و دیگر این تیم ها دغدغه مالی نخواهند داشت.

در دولت دهم، هم در قانون برنامه پنجم توسعه و هم در بودجه سال ۱۳۹۰ دستورعمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجه از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد.  بر اساس تصویب همین قانون، تیم های نفتی در تمام رشته های ورزشی، بخصوص در لیگ های برتر که حرفه ای به حساب می آیند، به لحاظ مالی با مشکل مواجه شدند.

به جرات می توانیم بگوییم که ورزش نفت، نیمی از ورزش کشور را تشکل داده است. بیشتر از 60 تیم نفتی در رشته های مختلف ورزشی در لیگ های مختلف حضور دارند. از فوتبال، کشتی و وزنه برداری گرفته تا گلف، تنیس روی میز، شنا، واترپلو، بسکتبال، دوو میدانی و... که همیشه در لیگ های برتر و دسته های پایین تر حضور داشته و دارند که در مسابقات داخلی، بویژه بین المللی همیشه افتخارآفرینی کرده اند و باعث شده اند پرچم ورزش کشور همیشه بالا باشد. قابل ذکر است، این حضور فقط به مردان ورزشکار نفتی محدود نمی شود؛ بلکه بانوان ورزشکار نفتی هم با حضور فعال در رشته های مختلف ورزشی برای نفت و کشور افتخارآفرینی کردند.

فرزندان نفتی، در ورزش کشور هم سهیم هستند. فرزندان در قالب تیم های پایه(نوجوانان، جوانان و امید) در رشته های مختلف ورزشی حضور دارند و به نوعی باید گفت که پشتوانه تیم های بزرگسال هستند و به این ترتیب، نفت حضور گسترده ای در ورزش کشور دارد.  قانونی که در دولت دهم(سال 1390) و در مجلس به تصویب رسید، باعث شد که تیم های نفتی به دلیل بودجه ورزشی با مشکل مواجه شوند؛ البته نه اینکه حضور پرشور و فعال در ورزش نداشته باشد؛ بلکه در رقابت با سایر تیم ها با مشکل روبه رو شدند و قهرمانی ها و موفقیت های تیم های نفتی نسبت به قبل کمتر شد.

اما حالا در دولت عدالت محور سیزدهم، شرایطی فراهم شده که نفتی ها دوباره بتوانند

به اقتدار گذشته خود برگردند.  منصور قنبرزاده، مدیرکل اداره سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت که به عنوان دبیر در شورای ورزش وزارت نفت هم حضور دارد، برای اصلاح تبصره ای که به موجب آن پرداخت هزینه از سوی ارگان های دولتی برای تیم های لیگ برتری در تمام رشته ها ممنوع است، پیشنهادی را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است. در این پیشنهاد که به محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی ارائه شده، درخواستی مطرح است تا در برنامه هفتم توسعه که تحت تدوین در مجلس است، قانون ممنوعیت کمک به ورزش حرفه ای با در نظر گرفتن تیم های لیگ برتری در رشته های مختلف ورزشی در مناطق محروم یا کم برخوردار که موجب نارضایتی اجتماعی می شود، اصلاح شود. استثنا قائل شدن برای تیم های ورزشی مناطق محروم و کم برخوردار در رشته های مختلف ورزشی، کمترین کمک به این تیم ها درراه توسعه و پیشرفت است.

به این ترتیب درخواست شده که پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و هر نحو به ورزش حرفه ای، به استثنای مناطق محروم و کم برخوردار ممنوع و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی محسوب می شود. مناطق محروم و کم برخوردار که از این قانون مستثنا هستند یا می شوند، صرفاً بر اساس تقسیمات کشوری ابلاغی وزارت کشور تعیین خواهند شد.

درصورتی که این مصوبه تصویب شود، تیم هایی چون صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی جم، پالایش و پخش آبادان، نفت و گاز آغاجاری، پالایش گاز ایلام، نفت و گاز گچساران و... در تمام رشته های ورزشی مشکلی برای تأمین هزینه های خود از سوی وزارت نفت نخواهند داشت و وزارت نفت می تواند بدون مشکل برای این تیم ها بودجه تعیین کند. در سال های اخیر بودجه این تیم ها از سوی وزارت نفت برای کمک به ورزش مناطق محروم در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان ها قرار می گرفت و اداره کل این پول ها را به حساب باشگاه ها واریز می کرد که البته گاهی انتقال پول از سوی اداره کل به حساب باشگاه ها با تأخیر و با کسر بخشی از پول صورت می گرفت که این موضوع، سبب ناراحتی باشگاه ها از اداره کل می شد.

 

  قنبرزاده:   برای مناطق محروم باید استثنا قائل باشیم

مدیرکل سلامت و تربیت بدنی ورزش وزارت نفت در خصوص این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و نیز چه کارهایی انجام داده اند، گفت: اعتقاد داریم عدالت در تقسیم تسهیلات رفاهی، بهداشتی و ورزشی در تمام سطوح جامعه نباید یکسان باشد.

شرایط اقلیمی و اقتصادی در تهران یا مراکز استانی مثل تبریز، اصفهان و شیراز با شهرهای خوزستان، بوشهر و ایلام خیلی فرق می کند. به همین دلیل تسهیلات هم باید فرق داشته باشد و این تسهیلات باید متناسب و با وضعیت اقلیمی هر منطقه تعریف و توزیع شود و این یعنی عدالت.

اگر بخواهیم بهره مندی اقتصاد کشور را بر اساس آورده هایی که داریم، بسنجیم، به طور مثال در استان بوشهر و خوزستان اگر یک جست و جوی ساده کنیم، می بینیم که بالای 80 درصد از ثروت کشور از این دو استان تأمین می شود.  بیشتر صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و سایر صنایع و معادن در این دو استان متمرکز است و درواقع قلب تپنده اقتصاد کشور هستند. طبیعی است که باید به مردم این سرزمین که تولید ثروت دارند، به همان نسبت یا کمتر در قالب مسؤولیت اجتماعی کمک کنیم که ورزش را هم دربرمی گیرد.  وزارت نفت در قبال مسؤولیت اجتماعی، وظیفه دارد به مناطق پیرامون خود کمک و به نوعی تسهیلات رفاهی، بهداشتی و ورزشی ارائه کند؛ اما گاهی اوقات می بینید که اولویت ها تغییر می کند و باید به خواست مردم مناطق محروم توجه کنیم. به عنوان مثال در عسلویه، مسجدسلیمان یا آبادان وقتی با مردم صحبت می کنیم و می پرسیم مدرسه می خواهید یا راه و جاده درست کنیم؟ همه می گویند به تیم فوتبال شهرمان برسید!  فوتبال در این شهرها، هویت شهر است. از پیر و جوان گرفته تا کودکان و حتی زنان باجان و دل تیم های ورزشی شهرشان، بخصوص فوتبال را دوست دارند و با آن زندگی می کنند.

در دولت عدالت محور رسیدگی به مناطق محروم یک وظیفه است. درجایی که نفت و گاز استخراج می کنیم، نباید محرومیت باشد. این محدودیت و محرومیت برای مناطق محروم، عین جفا و ستم است. همه می دانند که در این مناطق چقدر استعدادهای ورزشی وجود دارد. بازیکنان زیادی از این استان ها به تیم ملی رسیده اند و به نوعی سازندگی در این استان ها بوده است. هر وقت حال ورزش استان هایی چون خوزستان و بوشهر خوب بوده، حال ورزش کشور هم خوب بوده است.

حالادرهمین خصوص، یک طرح به مجلس ارائه و از نمایندگان مجلس بویژه مجمع نمایندگان خوزستان، بوشهر و حتی ایلام خواهش ویژه کردیم تا این مشکل را حل کنیم. همانطور که می دانید، در یک برهه زمانی، در قانون برنامه پنجم توسعه و در بودجه سال ۱۳۹۰ دستورعمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد. این طرح بدون کار کارشناسی تصویب شده است.

در حال حاضر، ورزش حرفه ای کشور بر اساس استاندارد و استعلام وزارت ورزش 16 تیم لیگ برتر فوتبال هستند که مشمول این ممنوعیت می شوند؛ البته بعضی اوقات در لیگ های برتر و در برخی رشته های دیگر هم سلیقه ای عمل می شود.  قنبرزاده در ادامه گفت: رها کردن فوتبال و سایر رشته ها در مناطق محروم مثل مسجدسلیمان، آبادان و بوشهر درست نیست.ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، مالکیت این تیم ها در مسجدسلیمان، بوشهر و آبادان از ابتدا با نفت بوده است. درواقع تحت پوشش نفت بودند. حالا قانونگذار گفته که نباید پول بدهید و ماهم باید قانون مند باشیم وبر خلاف قانون عمل نکنیم، بنابراین باید این مشکل ریشه ای حل شود.

مدیرکل اداره سلامت وزارت نفت راهکاری ارائه می کند و می گوید: الان که برنامه هفتم توسعه در حال تدوین است، باید نمایندگان به این موضوع توجهی ویژه و خاص داشته باشند و این تبصره را اصلاح کنند و استثنا قائل شوند.

اعتقادداریم که در قالب مسؤولیت اجتماعی و کمک به مناطق محروم و کم برخوردار بر اساس تقسیم بندی کشوری، باید تا رسیدن به زیرساخت مناسب، ورزش حرفه ای این مناطق از قانون و تبصره گذشته مستثنا شوند. باور کنید که فوتبال و ورزش در این استان ها روبه مرگ است، بخصوص در استان ایلام که تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام تنها نماینده نفت محسوب می شود که حال وروز خوشی ندارد.

من از نمایندگان مجلس می خواهم که کمک کنند، بویژه از مجمع نمایندگان  خوزستان، بوشهر و ایلام می خواهم که سایر نمایندگان را برای اصلاح این قانون، توجیه کنند تا تیم های مناطق محروم نفس بکشند. باور کنید کل بودجه، رقمی نمی شود.

 

نماینده آبادان:   تیم های نفتی باید بدون مشکل مالی به حیات خود ادامه دهند

سید مجتبی محفوظی، نماینده آبادان در گفت و گو با مشعل گفت: حق گفتنی و گرفتنی است.

 وی ادامه داد: متأسفانه در دولت های قبلی، باید به مناطق محروم توجهی ویژه می شد که اینگونه نبود.

همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی باید به ورزش مناطق محروم و کم برخوردار توجه ویژه کرد؛ چون باعث پیشرفت خواهد شد. من به عنوان نماینده آبادان، به همراه سایر نمایندگان استان خوزستان به دنبال این هستیم که به ورزش این مناطق کمک شود. محفوظی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه در مجلس یازدهم کمیسیون فرهنگی_ ورزشی نگاه ویژه ای به ورزش دارند تا جایی که در سال 1400 و 1401  بودجه ورزش کشور را اصلاح کردیم و به قول معروف آن را افزایش دادیم. ما همان قدر که بودجه ورزش را بیشتر کردیم که البته کار سختی بود، انتظار داریم در برنامه هفتم توسعه، نگاه ویژه ای به ورزش مناطق محروم داشته باشند. متأسفانه در دولت دهم و دربند (ب) ماده 13 پرداخت هرگونه وجه به ورزش حرفه ای ممنوع شد که معتقدم این بند ظالمانه و خطا بوده؛ چراکه شما تیم دولتی داشته باشید و از پرداخت بودجه محروم شوید؟ چطور باید آن تیم ورزشی سرپا بایستند؟

مطمئن باشید که با کار کارشناسی شده در برنامه توسعه هفتم سعی می کنیم این مشکل را در تیم های مناطق محروم حل کنیم تا به عبارتی برای چنین تیم هایی استثنا قائل شوند؛ البته به دنبال حذف این بند هستیم؛ اما اگر نشد، آن را اصلاح می کنیم تا تیم هایی مثل نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان بتوانند بدون مشکل مالی به کار خود ادامه دهند.