تضاد سیگنال های اوپک پلاس و عربستان به بازار نفت

شکاف بین آنچه در بازارهای جهانی نفت خام گفته می شود وآنچه در دنیای واقعی معاملات فیزیکی بازار رخ می دهد، با تصمیم تولیدکنندگان ائتلاف اوپک پلاس برای افزایش تولید و متعاقب آن افزایش قیمت رسمی فروش نفت خام از سوی عربستان پدیدار شد. وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در نشست اخیر خود (پنج شنبه 12 خرداد) تصمیم گرفتند برای جبران کاهش تولید روسیه (به دلیل تحریم های غرب در پی درگیری های مسکو-کی یف) تولید نفت را افزایش دهند.

اما در حالی که به نظر می رسد این تصمیم اعضای ائتلاف اوپک پلاس تلاشی برای اطمینان بخشی به عرضه در بازارهای جهانی بوده است و مانع افزایش قیمت های جهانی نفت خام می شود، با مخابره اخباری مبنی بر افزایش قیمت های فروش رسمی نفت عربستان برای تحویل به مشتریان آسیایی و اروپایی در ماه ژوئیه آسیا و اروپا همزمان شد.

  تضاد سیگنال های اوپک پلاس و عربستان به بازار نفت

زیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در نشست ویدیوکنفرانسی دوم ژوئن (12 خردادماه) تصمیم گرفتند عرضه روزانه نفت خام خود را برای ماه ژوئیه 648 هزار بشکه (0.7 درصد تقاضای جهانی نفت خام) و در ماه اوت نیز به مقدار مشابهی افزایش دهند؛ در حالی که پیش تر براساس برنامه اولیه قرار بود فرآیند تسهیل توافق کاهش تولید با افزودن ماهانه 432 هزار بشکه ای در ماه سپتامبر سال جاری میلادی پایان یابد.

اوپک پلاس متشکل از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و دیگر تولیدکنندگان غیر اوپک از جمله روسیه که از زمان آغاز درگیری های نظامی با کی یف در 24 فوریه شاهد افت حدود یک میلیون بشکه ای تولید خود بوده، تشکیل شده است.

تصمیم وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس مبنی بر عرضه بیشتر تأثیر چندانی بر شرایط بازارهای جهانی نفت خام نداشت، به طوری که قیمت نهایی نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات روز سوم ژوئن (جمعه، 13 خرداد) بازار آی سی آی لندن با افزایش 1.8 درصدی 119 دلار و 72 سنت به ازای هر بشکه ثبت شد.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال اکنون حدود 24 درصد بالاتر از روز پیش از آغاز درگیری های نظامی کی یف و مسکو است و با توجه به تصمیم اتحادیه اروپا برای ممنوعیت 90 درصدی واردات نفت خام کشورهای عضو این اتحادیه از روسیه، همچنان روند افزایشی خود را حفظ کرده است.

مشکل کنونی بازارهای نفت این است که با توجه به ناتوانی اعضای اوپک پلاس از عرضه تعهد شده، اعتبار این ائتلاف به شدت خدشه دار می شود. کشورهای عضو اوپک حاضر در توافق کاهش عرضه تولیدکنندگان اوپک پلاس در ماه مه روزانه 24 میلیون و 720 هزار بشکه نفت خام یعنی حدود 858 هزار بشکه کمتر از هدف ائتلاف بزرگ تر موسوم به اوپک پلاس تولید کرده اند؛ همه این شرایط در کنار کاهش تولید و صادرات نفت خام روسیه نشان می دهد که عرضه واقعی بسیار کمتر از رقمی است که اعضای ائتلاف اوپک پلاس اعلام کرده است.

ناتوانی در دستیابی به اهداف تعیین شده در بازاری که نگران موضوع تغییر مشتریان نفت خام روسیه و حفظ حجم صادرات است، توجه بیشتری را به خود جلب می کند یا اینکه به نظر می رسد با کاهش مقدار تولید و صادرات نفت روسیه، بازارهای جهانی با محدودیت بیشتر عرضه روبه رو خواهد شد.

در واقع تصمیم اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت خام، تلاشی است برای ثبات بخشی به بازار نفت و رهایی از نگرانی ها درباره کمبود عرضه تا این اطمینان حاصل شود که قیمت ها به سطوحی نخواهد رسید که منجر به کندی روند رشد اقتصادی جهان و به دنبال آن تضعیف شرایط تقاضا برای نفت خام شود.

افزایش قیمت نفت صادراتی عربستان

شاید تصمیم شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو برای افزایش قیمت های رسمی فروش (OSP) نفت خام عربستان برای تحویل در ماه ژوئیه به مشتریان و پالایشگران آسیایی و اروپایی قدری عجیب به نظر آید.

آرامکو قیمت نفت خام نوع سبک عربی خود را برای عرضه به مشتریان آسیایی نسبت به شاخص منطقه ای نفت خام عمان/دوبی 6 دلار و 50 سنت برای هر بشکه افزایش داد که نسبت به رقم 4 دلار و 40 سنتی ماه ژوئن دو دلار و 10 سنت افزایش نشان می دهد و این رقم یک تا یک دلار و 50 سنت فراتر از انتظار پالایشگران آسیایی خریدار نفت خام عربستان بوده است.

قیمت رسمی فروش نفت خام سبک عربی صادراتی عربستان برای مشتریان شمال غرب اروپا نسبت به نفت خام برنت برای تحویل در ماه ژوئیه چهار دلار و 30 سنت افزایش یافت که نسبت به قیمت تعیین شده برای محموله های بارگیری شده در ماه ژوئن 2 دلار و 20 سنت افزایش نشان می دهد.

 با توجه به افزایش اخیر حاشیه های سود پالایشی و افزایش قیمت نفت خام برنت نسبت به دوبی، افزایش قیمت رسمی فروش به مشتریان آسیایی همیشه مورد توجه بود. یک پالایشگاه معمولی در سنگاپور که نفت خام دوبی را فرآوری می کند، سودی معادل 25 دلار و 19 سنت به ازای هر بشکه یا بیش از سه برابر میانگین متحرک 365 روزه هشت دلار و 11 سنتی دارد.بازتاب مشاهده شده از تقاضای مطلوب، به ویژه برای گازوئیل و کاهش شدید صادرات سوخت از مقاصد چین در سال جاری میلادی و در عین حال روسیه بازار فرآورده های نفتی را با محدودیت عرضه روبه رو کرده است.در حالی که منطقی به نظر می آید که شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو قیمت های رسمی فروش نفت خام صادراتی عربستان را برای تصاحب حاشیه های سود بخش پالایشگاهی افزایش دهد، اما در ظاهر با تصمیم اوپک پلاس با هدف اطمینان بخشی به عرضه مطلوب در بازارهای جهانی با قیمتی مناسب به منظور جلوگیری از آسیب به چشم انداز تقاضای جهانی نفت خام، در تضاد است.

 منبع: خبرگزاری رویترز

نویسنده: کلایدراسل، ستون نویس بخش انرژی و کالای بازارآسیا در خبرگزاری رویترز

مترجم: امیر دشتی