روایتی از تلاش شبانه روزی در پایتخت گازی ایران

خداحافظی با مشعل های پارس جنوبی

 مشعل    پالایش پایدار و ایمن گاز در شرکت های پالایشی، همسو با شاخص ها و استانداردهای زیست محیطی، یکی از مهم ترین دغدغه های صنعت گاز بوده و برای تحقق این سیاست ها، همواره گام های مهمی برداشته شده است.

پارس جنوبی، به عنوان پایتخت تولید گاز ایران، از مهم ترین مراکز انرژی دنیاست که با رویکرد اتخاذ شده و گام های پایداری که برداشته، در آینده شاهد توسعه پایدار و ارتقای استانداردهای زیست محیطی در این منطقه خواهیم بود.

در همین حال، این شرکت تلاش کرده در مسیر کاهش مشعل سوزی گام بردارد که در این زمینه، نخستین مشعل پالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی خاموش شد.

از سوی دیگر، طبق اسناد بالادستی و در قالب بند (الف) ماده ۴۸ برنامه پنج ساله ششم توسعه، ایران باید حداقل ۹۰ درصد از گازهای همراه نفت و مشعل سوزی را کنترل کند. در این بند، به صراحت گفته شده: دولت مکلف است: همه طرح های جمع آوری، مهار، کنترل و بهره برداری از گازهای همراه تولید و مشعل در همه میادین نفتی و تأسیسات صنعت نفت را با تعیین نرخ عادلانه خوراک آنها، ظرف مدت حداکثر سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، از طریق فراخوان به مردم و بخش غیردولتی واگذار کند، به گونه ای که تا پایان برنامه، حداقل 90 درصد گازهای مشعل مهار و کنترل شده باشد.

گزارش پیش رو، نگاهی دارد به فعالیت های مجتمع گاز پارس جنوبی برای بهبود شرایط زیست محیطی در پایتخت تولیدگاز ایران درگفت وگو با برخی مدیران پالایشگاه های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی.

  پالایشگاه اول در حوزه کاهش فلرینگ، تنها پالایشگاهی است که توانسته یکی از فلرهای خود را خاموش کند و با اقدامات و راهکارهای اصلاحی که کارکنان مهندسی و بهره برداری این پالایشگاه در چند مرحله انجام داده اند، حجم زیادی از فلرها احیا و به سیستم برگشت داده شده که بخشی از آن، به خط سراسری و بخشی نیز به سوخت بویلرهای بخار پالایشگاه اختصاص داده می شود. مهرداد عبدی، مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: این پالایشگاه، از قدیمی ترین پالایشگاه های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی است. بیشتر پالایشگاه ها، 2 فازی هستند؛ اما پالایشگاه اول، تک فازی به شمار می آید که برای تولید 25 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، 40هزار بشکه میعانات گازی و حدود 100 تن گوگرد طراحی شده است.

  پالایشگاه اول، متولی ساخت ماده بودارکننده گاز

مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: از 2 سال قبل، محصول جدید و استراتژیک بودارکننده گاز طبیعی به تولیدات پالایشگاه اضافه شده است. این محصول پیش از این وارداتی بود و به دلیل تحریم، امکان تامین آن وجود نداشت. با توجه به اینکه گاز تولیدی بدون بو است و اگر به محیط زیست وارد شود، مشخص نخواهد بود و این امر خطراتی را برای جان مردم به دنبال خواهد داشت، طبق استاندارد حتما باید قبل از مصارف خانگی و صنعتی و در مبادی شهری، ماده بودار کننده به این گاز اضافه شود. پالایشگاه اول، متولی تولید این ماده در پالایشگاه های مجتمع است و از 3 سال پیش، این واحد راه اندازی شده و هم اکنون بخش زیادی از مصرف داخلی را تامین می کنیم، به گونه ای که کشور را از وابستگی به این محصول حساس بی نیاز کرده ایم.  عبدی درباره خودکفایی در پالایشگاه اول می گوید: پالایشگاه در این مورد هم پیشرو بوده است. بیش از 5 سال کمپرسور هوای این پالایشگاه از دسترس خارج و دچار صدماتی شده بود. با کمک شرکت های دانش بنیان، ساخت قطعات یدکی شامل روتور و ایمپلر کمپرسور و بالانس آن انجام و راه اندازی شد که حتی کارایی آن از نمونه خارجی هم بهتر است. ساخت کارت های الکترونیکی و به روزرسانی سیستم های DCS پالایشگاه، به روزرسانی سیستم کنترل و ساخت کارت های توربین های تولید برق نیز در کمیته خودکفایی بررسی و انجام شده است.

 به روزرسانی سیستم های کنترل برق، ابزار دقیق و ایمنی پالایشگاه

مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح می کند: برنامه ریزی شده است تا سیستم های کنترل برق، ابزار دقیق و ایمنی پالایشگاه در سال جاری به روزرسانی شود؛ چرا که این سیستم های کنترلی و حیاتی برای امنیت پالایشگاه و تولید بسیار تاثیر گذار هستند.

تولید محصولات جدید در پالایشگاه دوم

پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با تولید محصول جدید DMC و صادرات بيش از یک ميليون و 500 هزار بشکه ای از آن توانسته است ارزش افزوده قابل توجهی را ایجاد کند. حسین باغبان، مدیر پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: تولیدات (ظرفيت اسمي) فاز دوم و سوم پارس جنوبی به عنوان پالایشگاه دوم، روزانه 50 میلیون متر مکعب گازطبیعی،400 تن گوگرد و 80 هزار بشکه میعانات گازی است. این پالایشگاه، بالاترین میزان تولید در پالایشگاه های پارس جنوبی را به خود اختصاص داده، به طوری که در زمستان سال گذشته تا مرز 61 میلیون متر مکعب هم تولید داشته و این اطمینان باعث شده که این پالایشگاه، همواره به عنوان یکی از تکیه گاه های اصلی شرکت ملی گاز برای تامین پایدار گاز در فصل سرد قرار داشته باشد. وی درباره خودکفایی در این پالایشگاه می گوید: با محوریت مجتمع پارس جنوبی در بین پالایشگاه تقسیم کار صورت گرفته، قطعات و تجهیزات وارداتی از طریق واحدهای ستادی شناسایی و به شرکت های دانش بنیان معرفی می شود. در تمامی این سال ها، وزارت نفت و شرکت ملی گاز با هدف توسعه و ارتقای مستمر توانايي شركت هاي دانش بنيان، هر گونه همكاري لازم را در دستور كار قرار داده اند تا بخش خصوصی به استانداردهاي توليدي قطعات توليدي در صنايع نفت و گاز برسد.باغبان اظهار می کند: برای کاهش فلرینگ در پارس جنوبی، برنامه بلند مدتی تعریف شده است. امیدواریم بتوانیم با اجراي برنامه هاي اصلاحی در سال 1402 میزان فلرينگ را بیش از پیش کاهش دهیم. کاهش کامل فلرینگ، نیازمند اجرای پروژه هایی مانند FGR است که انتظار داریم وزارت نفت، تامین منابع مالی این پروژه را در دستور كار مجدد قرار دهد. با اجرای این پروژه، می توان گازی را که در فلر سوزانده می شود، در شرایط عادی به سیستم بازگرداند؛ اما در شرایط اضطراری که پالایشگاه باید تمام گازهای خود را از طریق مشعل تخلیه کند، این امر امکانپذیر نیست. تصور بر این است که با اجراي طرح FGR تمام شعله های فلر جمع آوری می شود، در حالی که در شرايط اضطراري همانطوري كه اشاره شد، فلر، شير اطمينان پالایشگاه بوده و باید گازهاي خروجي از طريق فلر تخليه شود.

 نگاهی به اقدامات در دست اجرا

مدیر پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، درباره اقدامات امسال این پالایشگاه می گوید: برنامه های امسال بر اساس استراتژی و اهداف تعریف شده مجتمع گاز پارس جنوبی در قالب برنامه هاي کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برنامه ریزی شده است.

 امیدواریم با اجراي طرح اصلاحی بتوانيم کل بوتان تولیدی پالایشگاه دوم را به پتروشیمی پارس به عنوان بزرگ ترین مشتری محصولات پالایشگاه دوم تحویل دهیم که این خود، ارزش افزوده بالایی را ایجاد خواهد کرد. راه اندازی کامل واحد DMC و رساندن آن به ظرفیت اسمی نیز یکی از مهم ترین برنامه های سال جاری است؛ چرا که این محصول در بازار بین المللی بسیار جذاب است. برنامه ریزی هاي انجام شده در حوزه پساب و آلاینده های زیست محیطی به طور جدي در دستور كار قرار دارد تا بتوانیم رضایت مندی مجموعه محیط زیست و ذينفعان در منطقه ويژه پارس جنوبي را هم جلب كنیم و در سلامت محیط زیست نیز مثمرثمر باشیم.

 برنامه افزایش قابلیت اطمینان، تکمیل پروژه مدیریت دارایی فیزیکی، ارتقا و توسعه مدیریت خوردگی نیز از دیگر برنامه های سال جاری است.