نگاهی به دستاوردهای وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش تولید و صادرات

بازگشت نفت به فصل رونق صادرات

مشعل یک سال از انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت سیزدهم گذشت؛ در نگاه کلان اگر بخواهیم به ارزیابی و بیان دستاوردهای این دولت در سطوح مختلف بپردازیم، سرآمد آن را باید رشد صادرات و فروش نفت خام ایران عنوان کرد که مطابق  باآمار ارایه شده از سوی مراجع رسمی، بیانگر روندی امیدوارکننده است.

ارایه این آمار با توجه به نقش صنعت نفت در تولید ناخالص ملی و درآمدهای ارزی و همچنین سهم بیش از 95 درصدی در تامین انرژی اولیه مورد نیاز کشور حایز اهمیت است. از این رو هر رشد درآمدی می تواند به رشد اقتصادی و به تبع آن به افزایش سطح رفاه عمومی مردم منجر شود.

اين گزارش به ارايه دستاورد های وزارت نفت دولت سیزدهم در صادرات نفت خام در یک سال گذشته پرداخته است.

آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد؛ اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمامی معافیت ها را لغو کند و آنچه در برنامه داشت، این بود که برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند؛ هدفی که تا به امروز هم محقق نشده است. تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی، باعث شد یک به یک تحریم های جدیدتری وضع شود. 

 بازگشت نفت به فصل رونق صادرات

صادرات نفت ایران با وجود تحریم های ظالمانه، از جمله برنامه های کلانی است که دولت سیزدهم از همان ابتدای شروع به کار خود، با قوا و قدرتی هرچه تمام تر آن را در دستور کار قرار داده  و نتیجه آن در یک سال گذشته، از عملکرد مثبت وزارت نفت در این بخش  حکایت دارد.

 خروج از انفعال

در نگاهی جزئی تر، آنچه جواد اوجی به عنوان دهمین وزیر نفت کشور که با روی کار آمدن دولت سیزدهم با رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، سکان این وزارتخانه را در اختیار گرفت، بر آن تاکیدی ویژه دارد، موضوع فروش نفت خام با وجود تحریم های ظالمانه آمریکاست، از این رو او که منتقد برخورد منفعلانه در قبال تحریم ها در حوزه صادرات و فروش نفت خام بود، اعلام کرد که  در این بخش، برنامه های مهمی را در دستور کار دارد.

 این مساله همچنین از محورهای مهمی بود که جواد اوجی در مجلس شورای اسلامی و در جلسه رأی اعتماد خود، آن را مورد اشاره قرار داد. این در حالی بود که کمتر از 100 روز از روی کار آمدن دولت سیزدهم، اخباری مهم از رشد فروش نفت خام ایران از سوی مراجع رسمی مختلف اعم از رئیس جمهور، وزیر نفت و... منتشر شد.  جواد اوجی در حاشیه نشست با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، از بهبود وضع فروش نفت گفت.

 در همین زمینه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران  در نشست مطبوعاتی 6 آذر امسال با بیان اینکه بحمدلله و با لطف خدای متعال، صادرات نفت خام و میعانات گازی، به نسبت گذشته و پیش از تحویل گرفتن دولت سیزدهم، افزایش یافته و از ظرفیت های مختلف برای به حداکثر رساندن فروش نفت خام و صادرات میعانات گازی استفاده می کنیم،اعلام کرد: ایمن سازی، بازارسازی و پایداری صادرات نفت و میعانات گازی، راهبرد شرکت ملی نفت به شمار می آید و این مجموعه به دنبال آن است که بازارهای جدید پایدار و ایمن را برای فروش نفت، مطابق سیاست های اقتصاد مقاومتی و ادامه صادرات گسترش دهد. شرکت ملی نفت ایران آمادگی دارد برای فروش نفت خام، میعانات گازی و صادرات گاز و فرآورده های آن، حتی قراردادهای بلندمدت امضا کند.

سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز در این باره گفت: موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای نفتی با موفقیت انجام شده و دنبال می شود. همین طور افزایش منابع مالی،  ارزی و ریالی صورت می گیرد و اینها پشتوانه هایی هستند که می توانند گام های بلندی برای مسائل اقتصادی کشور باشند.

 نمودار رشد و پیشرفت

پس از آن بود که آماری دقیق تر از میزان رشد صادرات نفت خام رسانه ای شد و در واقع با تکیه بر دیپلماسی نفتی در مقطع حدود 6 ماهه افزایش صادرات نفت و رشد ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران رقم خورد؛ اقدامی مهم که برگ برنده ای برای کشور در دوره اعمال شدیدترین تحریم ها محسوب می شود. به این ترتیب فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته، افزایشی خیره کننده داشت. به همین دلیل و به تبع آن، منابع درآمدی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صادرات و وصول درآمدها نسبت به پارسال افزایشی چشمگیر داشته است. اوجی در آن مقطع اعلام کرد که بخش عمده درآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات است که نقدی و به صورت ارز، دریافت شده و بخش جزئی آن هم به تهاتر با کالا اختصاص داده شده است. در کنار آن وزارت نفت در حال آغاز تهاتر بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت با مشارکت در پروژه هاست و راهکارهای گوناگونی برای تهاتر با کالا و فروش نفت و تهاتر با مشارکت در پروژه ها مطرح است.