۴ حلقه چاه فاز ۱۱ پارس جنوبی امسال در مرحله تولید

سیدشمس الدین موسوی، مدیرعامل شرکت پتروپارس: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی از سوی این مجموعه در حال اجراست و بنا داریم چهار حلقه چاه از چاه های دوازده گانه این فاز را امسال به مرحله تولید برسانیم که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون فوت مکعب می شود.

گروه پتروپارس پیشروترین شرکت اکتشاف و حفاری در ایران است، این شرکت همسو با اجرای پروژه های ئی پی سی، ظرفیت تأمین سرمایه برای اجرای پروژه را نیز به عهده دارد.از ابتدای تأسیس تاکنون حدود ۶۵۰ میلیون نفر- ساعت کار انجام داده، کل هزینه کرد برای اجرای این پروژه ها نیز ۳۲ میلیارد دلار بوده است و نکته دیگر اینکه با پروژه های زیرساختی اجراشده از سوی این شرکت اکنون سالانه ۱۶ میلیارد دلار سرمایه برای کشور ایجاد می شود (به واسطه فروش نفت، گاز و میعانات گازی).

حدود ۳۰۰ کیلومتر نیز حفاری در دریا از سوی این مجموعه انجام شده است هدف گذاری دیگر پتروپارس قرار گرفتن در مجموعه پیمانکار عمومی است. این مجموعه در زمینه مسئولیت اجتماعی نیز به عنوان شرکتی کاملاً ایرانی این مسئولیت را انجام می دهد و ۱۰۰ درصد دوستدار محیط زیست است؛ به طوری که طی سال های گذشته  حدود چندین اصله نهال در کنگان کاشته شد، همچنین در حوزه ساخت مدرسه و غیره فعالیت می کنیم.

پروژه های برون مرزی از سوی مجموعه پتروپارس به ویژه با روی کارآمدن دولت سیزدهم قوت گرفته، این شرکت دو سابقه بسیار مطلوب در کشورهای ونزوئلا و آنگولا برای توسعه میدان های بالادستی دارد که این موضوع در جریان سفرهای وزیر نفت و مسئولان دولت نیز برای صدور خدمات فنی و مهندسی در برنامه است و دنبال می شود.

رقم باقی مانده برای تکمیل تعهدهای پتروپارس حدود ۱۰ میلیارد دلار است که شامل تکمیل پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، جی سی آزادگان، میدان نفتی فروزان، میدان نفتی و گازی بلال و فرزاد بی و بخشی از پروژه آزادگان جنوبی می شود.

در حوزه میدان های مشترک نفتی و خشکی، پروژه میدان آزادگان جنوبی با محوریت پیمانکار عمومی (جی سی) پتروپارس در حال اجراست که باید ۶۶ هزار بشکه تولید نفت را افزایش دهیم که به چهار دکل حفاری موجود، سه دکل دیگر اضافه کردیم.

میدان نفتی و دریایی فروزان هم که با کشور عربستان مشترک است هدف گذاری تولید در این میدان ۴۰ هزار بشکه و سهم پتروپارس ۱۲ هزار بشکه است که پایان فروردین ماه امسال یک حلقه چاه به مرحله  تولید رسید.

با توجه به اجرای طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، توسعه این فاز از سوی مجموعه پتروپارس در حال اجراست و بنا داریم چهار حلقه چاه از چاه­ های دوازده گانه این فاز را امسال به تولید برسانیم که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون فوت مکعب می شود. انجام این کارهم به عهده شرکت های مپنا و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران است که همه حفاری ها تا رسیدن به مخزن تکمیل شده است.

آمادگی پایانه های نفتی برای صادرات حداکثری نفت

 عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران: این پایانه برای صادرات حداکثری نفت آمادگی دارد و ظرفیت ذخیره سازی نفت خام خارک ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد. شرکت پایانه های نفتی از لحاظ زیرساختی مشکلی برای افزایش صادرات ندارد، شواهد حاکی از آن است صادرات نفت ایران افزایش قابل ملاحظه ای داشته و عملیات صادرات آن در پایانه های نفتی در حال انجام است. این شرکت در شرایط تحریم کار خود را در موضوع ذخیره سازی نفت به نحو احسن انجام داده است، ظرفیت ذخیره سازی نفت خام پایانه نفتی خارک ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد، ۳ مخزن یک میلیون بشکه ای و ۲ مخزن ۶۰۰ هزار بشکه ای خواهد بود.

توان سازندگان ایرانی در ساخت سکوهای فشارافزا

محمدرضا زهیری، مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی: توان ساخت سکوهای فشارافزا برای میدان پارس جنوبی در کشور وجود دارد، هم اکنون طراحی و ساخت سکوهای فشارافزا با همکاری دانشگاه های کشور در شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی در حال انجام است و ما در زمینه طراحی ساخت، حمل و نصب این نوع سکوها هیچ مشکلی نداریم، اما تا زمان مشخص شدن وزن دقیق تجهیزات به کار رفته روی این سکوها طراحی دقیق برای ساخت جکت آن زمان می برد.

با توجه به آمادگی شرکت تأسیسات دریایی برای حضور در پروژه های نفتی و گازی کشورهای عراق، سوریه و یمن تلاش می شود ضمن ارائه خدمات به شرکت ملی نفت ایران در پروژه های بین المللی حضور داشته باشیم. افزون بر آن شرکت تأسیسات دریایی در حال انجام فعالیت در پروژه های بین المللی بوده اما به دلیل بعضی محدودیت ها نمی توان درباره جزئیات آن اطلاع رسانی کرد، به تازگی این شرکت در مناقصه پروژه های نفتی کشور هند شرکت کرده و مذاکراتی برای نصب جکت با یک شرکت روس داشته است.

درباره انتقال سکوی فرآورشی از فاز ۱۲ پارس جنوبی به فاز ۱۱ احتمالاً از اوایل شهریورماه این سکو با استفاده از شناورهای شرکت تأسیسات دریایی منتقل خواهد شد و بر اساس برنامه ریزی گاز طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را پیش از زمستان امسال به خشکی برسانیم.

درباره پروژه های در دست اجرا باید به بهره برداری از خط لوله دریایی فاز ۱۶ تا پایان امسال، رسیدن گاز کیش تا زمستان ۱۴۰۲ به عسلویه، پیگیری توسعه میدان نفتی مارون ۳ نیز با قدرت و سرعت اشاره کنم. درباره وضع توسعه میدان نفتی رسالت به زودی دکل حفاری شرکت تأسیسات دریایی برای حفاری  ۶ حلقه چاه تعمیری و توسعه ای در این میدان مستقر می شود، ضمن آنکه عملیات مهندسی این طرح در حال تکمیل است.

درباره تاخیر در توسعه میدان گچساران نیز شرکت تأسیسات دریایی در گذشته دارای دکل حفاری خشکی بوده، اما در دوران مدیریت پیشین این دکل ها بنا به دلایل نامعلومی فروخته شد و اکنون ما با توجه به اجاره بالای دکل های حفاری با مشکلاتی روبه رو هستیم، از این رو مذاکراتی را با کارفرمایان خود در پروژه گچساران برای تحول در توسعه این میدان آغاز کرده ایم.توسعه میدان نفتی مارون ۳ نیز با قدرت و سرعت در حال پیگیری است و به زودی دو دکل حفاری در موقعیت این میدان مستقر می شود. درباره مذاکرات شرکت تأسیسات دریایی و شرکت خارجی آوانگارد برای ساخت یک فروند نفتکش برای استفاده در لایه نفتی میدان گازی پارس جنوبی قرارداد ما با این شرکت به صورت آی پی سی و ۲۵ ساله بوده و قرار است این نفتکش در طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی استفاده شود. براساس برنامه ریزی قرار است تولید نفت از لایه نفتی پارس جنوبی از ۳ هزار بشکه کنونی به ۱۳ هزار بشکه برسد. بنده در دوران مدیریت خود تنها همسو با منافع شرکت و کشور تغییرهایی را در قرارداد با این شرکت انجام داده ام.

ضرورت بازارسازی ایران در کشورهای مختلف

محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی: با تکیه بر توان داخلی، تحریم اثرگذاری ندارد. مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی اتاق فکر وزارت نفت است، تمرکز اصلی مؤسسه مطالعات روی مگاپروژه «تدوین راهبرد عملیاتی نبود امکان بازگشت پذیری تحریم» است و در کنار آن مسائل دیگری هم از سوی مؤسسه در حال بررسی است. در دولت سیزدهم ارتباطی تنگاتنگ بین مؤسسه مطالعات و صنعت نفت شکل گرفته است، مهم ترین ارتباط هم از نظر شکل با شرکت ملی گاز ایران است و همه تلاش ما این است با بخش های دیگر صنعت نفت هم همکاری داشته باشیم. درباره راهبرد ایران برای همکاری با روس ها در شرایط کنونی معتقدیم دوست و دشمن دائمی نداریم و منافع ملی در اولویت است، همچنین معتقدیم می توان با روس ها همکاری کرد؛ ما با روس ها در برخی مسائل رقیب هستیم و برخی دیگر همکاریم و برخی جاها هم تعارض منافع داریم. بازار گاز اروپا برای ایران راهبردی نیست و باید هزینه ترانزیت بالایی پرداخت کند، روسیه برای انجام تعهدهای صادراتی در آینده باید از دیگر کشورها گاز تأمین کند و ایران هم می تواند با توجه به شرایط تولید و مصرف، گاز این کشور را بخرد و آن را ترانزیت کند و نقش خود را در تجارت گاز افزایش دهد. حفظ بازار عراق و ورود به بازار گاز پاکستان حتی با ادامه تحریم ها نیز امکان پذیر است و بازار پاکستان دقیق شناسایی شده است و رقبای ایران در این بازار مشخص هستند. الگوی جهانی مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی (IIWEM) در بخش نفت منتشر شده است. این الگو درباره چشم انداز انرژی جهان است که در گذشته طرح اولیه آن در مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی مطرح شده بود، اما در این دوره تلاش شد این الگو تکمیل شود.