فراخوان برداشت گاز هلیوم در پارس جنوبی

وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری: پارس جنوبی بزرگ ترین مخزن دارای هلیوم جهان است و شرکت ملی نفت ایران در این باره فراخوان داده قراردادی برای اجرای آن امضا شود. امیدواریم در پایان دولت سیزدهم، به تولید ال ان جی و هلیوم در پارس جنوبی دست یابیم. حدود ۱۴ یا ۱۵ سال می شود که بحث تولید هلیوم در وزارت نفت مطرح است، اما به علت تحریم ها این بحث متوقف شد. درباره اقدام های این معاونت برای استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها، تسهیل ارتباط و همکاری با دانش بنیان ها، راه اندازی پارک فناوری نفت که به مرحله عملیاتی رسیده و مراحل اولیه استقرار شرکت ها در آن، در حال انجام است، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت از محل صندوق فناوری نفت و تبصره ۱۸ قانون بودجه که ۳۰۰ شرکت در فراخوان مرتبط شرکت کردند و ایجاد بازار عرضه و تقاضا برای شرکت های دانش بنیان از جمله این اقدام هاست.

سامانه ای فراهم شده است تا شرکت های دانش بنیان بتوانند توانمندی های خود را ارائه کنند و برای کمک به ارتقای توان داخلی، هفته آینده شیوه نامه تسهیل ورود شرکت ها به فهرست بلند وزارت نفت (AVL) ارائه می شود.

به دنبال استفاده از روش هایی مانند ذکر شرکت های داخلی در پیوست قراردادها هستیم تا از این طریق شرکت های نرم افزاری داخلی که توانمندی آنها بسیار بیشتر از نمونه های خارجی است، بتوانند وارد صنعت نفت شوند.

 افزایش تولید روزانه  ۵۷۰ هزار بشکه ای در انتظار آزادگان

کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران: توسعه میدان ها به ویژه میدان های مشترک، نگهداشت تولید، تعمیرات اساسی، بازسازی و نوسازی تأسیسات و رسیدگی بیشتر به امکانات رفاهی کارکنان، از اولویت های این مدیریت است. اولویت بندی برای منابع شرکت ملی نفت ایران در نظر گرفته شده که عمده ترین اولویت ما توسعه میدان های مشترک از جمله غرب کارون و پارس جنوبی است. براساس برنامه ریزی انجام شده بنا داریم تولید نفت از میدان آزادگان را به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسانیم، تا پایان سال مرحله نخست توسعه این میدان را تکمیل کنیم و سطح تولید را به ۲۲۰ هزار بشکه در روز برسانیم. در مرحله دوم، توسعه این میدان به شکل یکپارچه دنبال خواهد شد، به این ترتیب که آزادگان شمالی و جنوبی را به شکل یکپارچه توسعه دهیم و تولید از این میدان را به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسانیم. تکمیل میدان مشترک پارس جنوبی، یکی دیگر از اولویت های این مدیریت است؛ افزون بر این، در پارس جنوبی برنامه ما امسال این است که کالاهای موردنیاز در بخش تجهیزات در معرض خطر را خریداری کنیم.

تعمیرات اساسی، بازسازی و نوسازی تأسیسات بخش دیگری است که قرار شده منابع به آن اختصاص یابد و تاکنون کمبود منابع مانع شده است. عمده این تأسیسات در شرکت های نفت فلات قاره و مناطق نفت خیز جنوب هستند که اعتبار خوبی برای آنها در نظر گرفته شده است، تأمین اعتبار برای توجه به امور رفاهی کارکنان، از دیگر برنامه ها به شمار می رود.

 جذب 200 دانشجوی گروه «الف» دانشگاه نفت در نفت مرکزی

مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: با توجه به برنامه افزایش تولید ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز این مجموعه تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار معادل تولید پنج فاز پارس جنوبی است. در سال ۱۴۰۰ موفق شدیم روزانه ۲۴۵ میلیون مترمکعب گاز تولید کنیم و در مجموع ۷۰ میلیارد مترمکعب گاز تولید شد در بخش نفت و میعانات گازی نیز ۲۰ میلیون بشکه به صورت تجمعی نفت و ۱۶ میلیون بشکه میعانات گازی تولید کردیم. برای تأمین گاز در درازمدت و جلوگیری از افت تولید این شرکت در بخش توسعه و ذخیره سازی فعالیت دارد. در قالب طرح های ضربتی در ادامه سیاست های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران سه بخش کار داریم؛ با تاکید برحفظ تولید، سعی داریم با برنامه ویژه مدت زمان تعمیرات اساسی و دوره ای را کم کنیم و در همین بازه زمانی برای تزریق گاز به خط لوله و تأمین گاز مصرفی کشور عقب نمانیم.

در حوزه جمع آوری گازهای مشعل به زودی با افتتاح مرکز جمع آوری گازهای همراه نفت در میدان چشمه خوش، شاهد صفر شدن سوختن گازهای مشعل در این میدان خواهیم بود.

با توجه به ۱۷ میدان گازی و پکیج های توسعه ای برنامه داریم با اجرای این پروژه ها تا پایان سال ۱۴۰۴ و ابتدای سال ۱۴۰۵ بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز به تولید شرکت بیفزاییم که معادل حدود پنج فاز پارس جنوبی است و البته باید نظر داشت با افت تولید نیز در دیگر میدان ها روبه رو هستیم. درباره افزایش تولید نفت نیز انتظار داریم تا سال ۱۴۰۵ ۸۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه تولید نفت را افزایش دهیم.

افزایش ظرفیت تولید نفت در نفت خیز جنوب

علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب: برنامه این شرکت برای رساندن تولید نفت مناطق عملیاتی به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز است. توسعه دو میدان نفتی با شرکت های خارجی انجام خواهد شد و باید بگویم فصل مهندسی معکوس در این شرکت گذشته است و ما در حال تولید ویژه هستیم، ضمن آنکه کالاهای های تک (فناوری بالا) خاص را در صنعت نفت تولید کردیم، در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نگرش به داخل و بیرون وجود دارد، بنابراین از جزیره ای بودن صنعت نفت اجتناب خواهیم کرد. شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دومین شرکت بزرگ نفتی در اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) است که از ظرفیت ویژه ای نیز در این زمینه برخوردار است. ریل عقلانیت به صنعت نفت در حال بازگشت است، اگر قرار است اتفاق خوبی در کشور بیفتد، به طور حتم باید در زنجیره ارزش صنعت نفت فکر اساسی کنیم. باید برنامه های مختلفی به منظور تقویت زنجیره ارزش در مناطق نفت خیز جنوب به اجرا درآید و بسته های اقتصادی مربوط به آن در این زمینه آماده شود، با انجام این موضوع تولید ثروت در کشور انجام می شود و تا حدودی مشکل بیکاری حل خواهد شد.  فعالیت های گسترده ای را برای ترمیم چاه ها در مناطق نفت خیز جنوب انجام داده ایم، در قراردادهای مربوط به ۲۸ مخزن منتظر پیمانکاران هستیم تا نتایج آن مشخص شود. برای جلوگیری از افت تولید نفت برای تثبیت تولید چاه ها نیز تلاش می کنیم، مشکلی در تأمین مالی و انجام فناوری در این زمینه نداریم.

افزایش  دکل های حفاری فعال ملی حفاری به ۶۱ دستگاه

حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری: با توجه به برنامه های شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی به اجرای پروژه های توسعه ای به منظور حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت، شمار دکل های حفاری فعال شرکت در دولت سیزدهم اکنون به ۶۱ دستگاه افزایش یافته است.   از مردادماه پارسال تا امروز به همت مجموعه تلاشگران این شرکت در بخش های عملیاتی، خدمات یکپارچه فنی و مهندسی و پشتیبانی، حفاری و تکمیل ۶۴ حلقه چاه نفت و گاز با ثبت متراژ ۷۱ هزار و ۵۵۵ متر در مناطق خشکی و دریایی کشور پایان یافت و چاه های تولیدی برای بهره برداری در اختیار شرکت های متقاضی قرار گرفت. این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفر و تکمیل نهایی شد.

ارتقای بازده عملیات و خدمات حفاری، از مهم ترین اهداف کیفی و برنامه های این شرکت در سال ۱۴۰۱ است. ملی حفاری با برخورداری از نیروهای انسانی متخصص و کارآمد و تجهیزات لازم در زمینه حفاری چاه های نفت و گاز در زمان حاضر به عنوان بزرگ ترین شرکت حفاری و ارائه دهنده خدمات یکپارچه در کشور مطرح است. کارآمدی عملیاتی و ارتقای بازده اجرایی به منظور توسعه بخشی به عملیات حفاری و خدمات جانبی از جمله در پروژه های کلید در دست و طرح توسعه ۲۸ مخزن در مناطق نفت خیز جنوب و بهبود کارایی پشتیبانی، از اهداف کیفی شرکت است که در این ارتباط بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری با به کارگیری حداکثری توان تجهیزاتی و منابع انسانی شرکت و برون سپاری به شرکت های صاحب صلاحیت در دستور کار قرار دارد.

توسعه آموزش های تخصصی، جذب و پرورش نیروی انسانی، رضایت مندی و تقویت انگیزش کارکنان، چابک سازی سازمانی و ارتقای فرآیندها، افزایش بهره وری و بازده کار، ارتقای کیفی ناوگان، صدور خدمات فنی و مهندسی، اصلاح ساختار سازمانی، پایداری مالی، به روزرسانی نرخ خدمات حفاری و جنبی به منظور افزایش درآمدها از دیگر برنامه های پیش روی شرکت در سال ۱۴۰۱ به شمار می رود.

با توجه به حضور بیش از یکهزار و ۲۰۰ شرکت در نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امسال و اقدام های انجام شده به منظور هرچه بهتر برگزاری این رویداد بزرگ نمایشگاهی در حوزه صنعت نفت پس از وقفه ناشی از شیوع ویروس کرونا، از تلاش های برگزارکنندگان نمایشگاه بیست وششم قدردانی می کنم. شرکت ملی حفاری ایران با توجه به فرصت پیش آمده مساعی خود را به کار خواهد گرفت تا با رایزنی و تبادل نظر با شرکت های سازنده و دانش بنیان به نحو مطلوب برای شناسایی ظرفیت ها و بررسی زمینه های همکاری با سازندگان و صنعتگران اقدام کند.تشکیل نشست ها و گفت وگو با مدیران عامل شرکت های کارفرمایی، نشست های تخصصی با مدیران و نمایندگان شرکت های حاضر که در بخش صنعت حفاری فعالیت می کنند، امضای و مبادله چند سند همکاری با مراکز علمی و پژوهشی و شرکت ها و بازدید از غرفه های نمایشگاه و آشنایی با تازه ترین دستاوردها در حوزه ساخت و فناوری های نو از برنامه های مدیران شرکت ملی حفاری ایران در مدت چهار روز به شمار می آید.