گزارشی از نشست های خبری معاونین وزیر و مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران

کارنامه  نفت  در نمایشگاه  26

مشعل     بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران فرصتی برای ارائه گزارش عملکرد مجموعه صنعت نفت بود تا بتوان در جریان کارنامه عملکرد ماه های اخیر دولت سیزدهم در این بخش راهبردی قرار گرفت. نگاهی به گزارش های مدیران بخش های مختلف این صنعت از جمله شرکت ملی نفت ایران و زیرمجموعه های مختلف آن در نشست با خبرنگاران نمایانگر تلاش و امیدی است که می توان انتظار آن را داشت. اخبار خوشی همچون قرارداد ۷.۵ میلیارد دلاری داخلی ها در آینده نزدیک، افزایش تولید روزانه ۵۷۰ هزار بشکه ای در انتظار آزادگان، افزایش ظرفیت تولید نفت در نفت خیز جنوب و توان سازندگان ایرانی در ساخت سکوهای فشارافزا بخشی از این موارد است که  در ادامه گزیده ای از مهم ترین آنها می آید.

 قرارداد ۷.۵ میلیارد دلاری داخلی ها در آینده نزدیک

محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: برای توسعه حداکثری میدان های مشترک و استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های ایرانی، فاز دوم میدان آزادگان شمالی و طرح در حال اجرای آزادگان جنوبی طی قراردادی به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار به مجموعه ای از شرکت های اکتشاف و تولید در قالب کنسرسیوم سپرده می شود.

در استفاده از شرکت های دانش بنیان از سه الگو استفاده کرده ایم، نخستین الگو، استفاده از توانمندی یک شرکت دانش بنیان در قالب یک قرارداد است، همچون قراردادهایی که برای احیای چاه های کم بازده برای این شرکت ها به کار بسته ایم. الگوی دوم: شکل دهی زنجیره ای از شرکت های دانش بنیان و الگوی سوم نیز مصداق هم افزایی به شمار می آید و ما دنبال آن هستیم که الگوی سوم را نهایی کنیم و پیمانکاران عمومی (GC: General Companies) فناورانه متشکل از شرکت های طراحی، سازنده و دانش بنیان را تشکیل دهیم که چنین الگویی ظرفیت استفاده از دهها و حتی صدها شرکت دانش بنیان در دل یک پیمانکار عمومی را دارد.

درباره اقدام های فشرده دولت سیزدهم در ماه های گذشته باید اشاره کنم، همسو با برنامه توسعه حداکثری میدان های نفت و گاز و استفاده از توان حداکثری مجموعه شرکت های ایرانی فاز دوم میدان آزادگان شمالی و طرح در حال اجرای میدان آزادگان جنوبی و فاز دوم میدان آزادگان جنوبی طی قراردادی با مجموعه شرکت های اکتشاف و تولید و سرمایه گذاران در قالب کنسرسیوم به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار پیش بینی شده است که در چند ماه آینده امضا می شود.

در شرکت ملی نفت ایران برای یک طرح به جمع بندی رسیدیم و با بانک مرکزی جمهوری اسلامی، بورس انرژی و سازمان برنامه و بودجه مذاکره کردیم و در حال مذاکره برای دریافت مجوز هستیم. این طرح که با نام گواهی سپرده کالایی نفت شناخته می شود، قرار است همسو با اقتصاد مقاومتی و مردمی سازی اقتصاد باشد و به تنوع روش های فروش در شرکت ملی نفت ایران کمک کند. این روش به عنوان ابزاری نو ایجاد شده است و طبقه ای تازه از دارایی ها برای سرمایه گذاری مردم و بازاری نو برای نفت خام و میعانات گازی فراهم می شود. به این ترتیب مردم قادر خواهند بود به صورت اوراق بهادار با پشتوانه نفت شکلی نوین از سرمایه گذاری و پس انداز را تجربه کنند که سبب ثروت اندوزی ملی می شود. این روش می تواند کنترل کننده تورم و ایجادکننده رونق اقتصادی در سطح کلان شود.

از مجموع ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار قرارداد امضاشده در دولت سیزدهم، سهم شرکت ملی نفت ایران از امضای قراردادهای قطعی و تنفیذ شده، همچنین تفاهم نامه ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است که از این مقدار ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار قرارداد و بقیه تفاهم نامه است.

برای توسعه میدان گازی آرش مصوبه شرکت ملی نفت ایران را داریم تا بتوانیم با انتقال جکت و سکو، همچنین انتقال دکل، کار حفاری را آغاز کنیم، با انتقال دکل در نخستین فرصت کار آغاز می شود.

دستیابی به تولید روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تقلیدی نیست و کار کارشناسی است، جزئیات کامل این افزایش تولید میدان به میدان مشخص شده است، هنر ما باید این باشد که برنامه با قطعیت بالا اجرا شود.

درباره فروش نفت با توجه به تنش روسیه و اوکراین و تحریم نفتی روسیه، بازار فروش نفت بازاری انعطاف پذیر است و تنها به قیمت مربوط نمی شود، همواره شنیده ایم نفت لزوما یک کالای اقتصادی نیست و فروش نفت به عوامل ژئوپلیتیک بستگی دارد.

درباره رقم سرمایه گذاری مدنظر در بخش بالادست بناست ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای بالادست انجام شود که ۹۰ میلیارد دلار مربوط به نفت و ۷۰ میلیارد مربوط به گاز است که از طرق مختلف از جمله منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران از محل ۱۴.۵ درصد و دیگر منابع درآمدی شرکت ملی نفت ایران مانند مایعاتی که فروخته می شود و بخشی از محل ماده ۱۲ رفع موانع تولید و بخشی از محل سرمایه گذاری خارجی و داخلی تأمین می شود.

درباره سناریوی شرکت ملی نفت ایران در شرایط تحریمی یا رفع تحریم ها اکنون که تحریم ها باقی مانده است، ۴۰ درصد به فروش نفت افزوده ایم، اگر فشارهای بین المللی برطرف شود، آماده ایم صادرات را تا دو برابر افزایش دهیم.