اوجی تاکید کرد: تردید نداشته باشید اگر در صنعت نفت به موقع سرمایه گذاری انجام نشود، به طور حتم با کسری تراز تولید و مصرف انرژی در کشور روبه رو خواهیم شد، به همین دلیل ما برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف این صنعت بزرگ برنامه های متنوعی تدوین کرده ایم.

اجرای ۲۵ طرح عظیم نفتی در سال جاری

وزیر نفت در سخنان خود با اشاره به بخشی از توفیقات وزارت نفت در ۹ ماه نخست استقرار دولت سیزدهم گفت: این وزارتخانه در این مقطع زمانی موفق شده است با بهره گیری از توان هلدینگ های بزرگ نفتی و پتروشیمی، ظرفیت مالی بانک ها همچنین مذاکره با شرکت های معتبر بین المللی بیش از ۵۰ قرارداد و تفاهم نامه به ارزش بیش از ۱۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار امضا کند.

اوجی گفت: اولویت این پروژه ها شامل توسعه میدان های مشترک نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، توسعه زنجیره ارزش پالایشگاهی و نیز بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی بوده است. بر اساس سیاست های اصولی و کلان دولت، اولویت ما تکمیل پروژه های نیمه تمام خواهد بود و همسو با این موضوع تلاشمان این است که ۴۸ طرح کلان و اولویت دارِ نیمه تمام در صنعت نفت را تا پایان امسال با سرمایه گذاری ۱۳ میلیارد دلار تکمیل و به بهره برداری برسانیم و در همین سال عملیات اجرایی ۲۵ طرح عظیم با سرمایه گذاری ۳۰ میلیارد دلار را آغاز کنیم که این طرح ها شاخص هایی چون افزایش تولید نفت و گاز از میدان های مشترک، تأمین امنیت انرژی کشور، استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، ایجاد اشتغال و تکمیل زنجیره ارزش اولویت بندی و انتخاب شده اند که در بخش بالادست صنعت نفت مانند توسعه میدان های نفت و گاز و در بخش پایین دست این صنعت مانند خطوط انتقال گاز، طرح های پتروشیمی و احداث پتروپالایشگاه های جدید با استفاده از امتیاز تنفس خوراک خواهد بود.

خط مقدم نبرد اقتصادی

وزیر نفت همچنین با اشاره به موضوع تحریم و تاکید بر اینکه مقابله با تحریم ها و دیپلماسی قوی انرژی از اولویت های وزارت نفت است، گفت: در شرایط کنونی، صنعت نفت ایران در خط مقدم نبرد اقتصادی و مقابله با دشمنان قرار دارد و این نمایشگاه، جلوه ای از توانمندی و اقتدار جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی است. اینکه با وجود استمرار تحریم ها، ظرفیت های داخلی در همه زمینه ها از جمله ساخت تجهیزات، طراحی و مهندسی و پیمانکاری و اجرا در حال رشد هستند و امیدوارانه برای آینده برنامه ریزی می کنند، نشان از شکست سیاست تحریم هاست.

اوجی تاکید کرد:تحریم ها نتوانسته است توسعه صنعت نفت و صادراتمان را متوقف کند، ما ابتکار عمل را به دست گرفته ایم و توانستیم بازارهای خود را متنوع و صادرات نفت را افزایش دهیم و کانال های مالی خود را تسهیل کنیم که سبب جهش خیره کننده ای در وصول درآمدهای ما بوده است .وزارت نفت به اذعان دستگاه هایی چون سازمان برنامه و بودجه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، موفق به ایفای کامل تعهدات و تکالیف درآمدی خود بالاخص در زمینه صادرات نفت و میعانات گازی در بودجه سال ۱۴۰۰ شده است.

وزیر نفت حضور ۴۴ شرکت خارجی در نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را جلوه ای از اهمیت و اولویت بحث دیپلماسی انرژی و تعاملات خارجی برای این صنعت خواند و گفت: ما با فعال کردن دیپلماسی انرژی، برای جذب سرمایه خارجی به خصوص از کشورهای دوست هم اقدام و قراردادها و تفاهم نامه های مهمی هم در این خصوص امضا کرده ایم. با توجه به نیاز سنگین صنعت نفت به سرمایه گذاری، ما از تمام سرمایه گذاران کشورهای همسو در بخش های مختلف صنعت نفت ایران استقبال می کنیم؛ سرمایه گذاران خوب می دانند که با توجه به بحران انرژی جهان و افزایش چشمگیر تقاضای انرژی، سرمایه گذاری در این بخش چقدر سودآور خواهد بود.

دیپلماسی فعال انرژی

وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه با دیپلماسی فعال انرژی در ماه های گذشته فروش نفت افزایش و وصول درآمدهای آن با وجود سخت گیری بیشتر تحریم کنندگان صورت گرفته است، تصریح کرد: همچنین بازگشت ایران به مسیر تبادلات انرژی منطقه از طریق احیای سوآپ گاز، یافتن بازارهای جدید برای نفت و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی و صدور خدمات فنی مهندسی فراهم شده است.

اوجی با تأکید بر اینکه همکاری مؤثر با کشورهایی که پیش از این، ظرفیت های آنها مورد توجه قرار نداشت، از جمله کشورهای آمریکای لاتین، فرصت های فوق العاده ای را در اختیار صنعت نفت و اقتصاد ملی ما قرار داده است، افزود: برای نخستین بار آرزوی چند ده ساله کارشناسان صنعت نفت برای در اختیار گرفتن سهام پالایشگاه های فراسرزمینی از طریق دیپلماسی فعال انرژی محقق و بازارهای جدید و جذابی برای نفت و میعانات و فرآورده های نفتی ایران حاصل شده است و در این زمینه به توفیق های بزرگی دست پیدا کرده ایم که نشان دهنده اهتمام وزارت نفت بر استفاده از تمامی ظرفیت های موجود در دنیا است. او در پایان با قدردانی از تمام دست درکاران برگزاری این نمایشگاه و شرکت های حاضر و همچنین یاری همه نهادها به خصوص مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: هر زمان صنعت نفت در ایران به حرکت دربیاید، چرخ همه صنایع، کارخانه ها و اقتصاد ملی به حرکت درخواهد آمد و برای جوانان اشتغال و برای متخصصان فرصت بالندگی و رشد ایجاد خواهد کرد.

نقش دانش بنیان ها در افزایش تولید نفت و گاز

جواد اوجی همچنین در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور گفت: امروز در این نمایشگاه شاهد بودیم که شرکت ها و سازندگان ایرانی دانش بنیان توانمندی و محصولات جدید خود را به منصه ظهور گذاشتند.

وزیر نفت گفت: استفاده از شرکت های دانش بنیان و نیروهای توانمند می تواند در افزایش تولید نفت و گاز کشور در سال ۱۴۰۱ به ما کمک کند.

وی افزود: استفاده از شرکت های دانش بنیان و نیروهای توانمند می تواند در افزایش تولید نفت خام و گاز از میدان های هیدروکربوری کمک زیادی به ما بکند و باید به توسعه فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت توجه ویژه داشته باشیم.

تاکید رئیس مجلس بر مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی

رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه نایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: مجلس شورای اسلامی با افتخار به عنوان تسهیل گر و تنظیم گر برای تحول در صنعت نفت اقدام و خدمت خواهد کرد و از هیچ کمکی دریغ نمی کند.

محمدباقر قالیباف گفت: باور داریم منابع زیرزمینی متعلق به دولت ها نیست و به نسل امروز و آینده تعلق دارد، از این رو باید بدانیم که خام فروشی و مصرف کردن در هزینه جاری مناسب نیست.

وی افزود: همه اعداد و ارقام نشان می دهد تقاضای نفت رو به افول بوده و تقاضا برای استفاده از گاز طبیعی افزایش یافته است که ضرورت دارد برای توسعه این صنعت تلاش کنیم.

او گفت:در بحث انرژی کشور، موضوع خام فروشی است و در این باره حکمرانی نداریم، از این رو نیاز است سران قوا آن را اصلاح کنند؛ صنعت نفت ما از پیشران های برنامه هفتم توسعه است و می تواند کشور را در کمترین زمان ممکن به تحولی بزرگ برساند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه فروش نفت ایران شامل تحریم شد، اما گاز دارای چنین محدودیتی نبود و گاز کشور در زمان تحریم به ترکیه و عراق رفت، افزود: اعداد و ارقام این گونه نشان می دهد که ما بزرگترین دارنده مجموع ذخایر نفت و گاز جهان هستیم و هم اکنون فرصت جهاد تصمیم گیری است. تجارت انرژی کشور هم اکنون مبتنی بر نفت خام است و نه گاز، گاز طبیعی به دلایل مختلف از جمله دور زدن تحریم بسیار مهم است، بنابراین باید جهت گیری تغییر کند و این سوخت پاک مبنای تجارت قرار گیرد.

قالیباف با بیان اینکه همواره خام فروشی را نقد می کنیم و می گوییم هزینه کرد ۷۰ تا ۸۰ درصدی آن در هزینه های کشور بد است، اظهار کرد: بدتر از خام فروشی، خام اندیشی و حکمرانی نامناسب بر بخش انرژی است؛ در حقیقت باید به جای اینکه از خود نفت خام صیانت شود، از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم.

او با بیان اینکه دولت و مجلس وظیفه دارند به اقتصاد مردمی ایمان داشته باشند، افزود: مردم را از اقتصاد حذف کرده ایم، در صورتی که مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی باید شکل گیرد، البته باید راه فرصت طلبی های زشت اقتصاد بیمار کشور را ببندیم و نقدینگی را به سمت تولید سوق دهیم.

قالیباف با اشاره به اینکه در آستانه تنظیم برنامه هفتم توسعه قرار داریم و نیاز به نوشتن و تدوین چند کتاب نیست، باید ۲ تا ۳ پیشران کشور را تعیین کرد و در این مسیر گام برداشت، تصریح کرد: برای دور زدن تحریم ها، ثبات در درآمدها و افزایش ارزش افزوده باید جهت گیری ها را اصلاح کنیم، همسو با این موضوع لازم است گاز را مبنای صادرات قرار دهیم که باثبات تر از حوزه نفت است. او با بیان اینکه به نیروهای جوان باانگیزه و دانش بنیان و با غیرت ایرانی و اسلامی که در کنار نیروهای باتجربه و شرکت های با قدمت زیاد برای استقلال کشور و برای عزت ایران اسلامی تلاش می کنند، خداقوت می گویم، اظهار کرد: حفظ معادن، نفت، گاز و انفال سرمایه ها و ثروت های بین نسلی از اولویت هاست، اما برای انجام آن با چالش هایی روبه رو هستیم.

ضرورت اصلاح حکمرانی انرژی دربخش های مختلف

قالیباف تأکید کرد: در حقیقت باید از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم نه از خود نفت خام. باید این ثروت را خوب نگهداری کنیم و توسعه دهیم. تجربه تلخ گذشته حساب ارزی مقابل چشمان ماست که چگونه پول را به آنجا بردیم، هزینه کردیم و نتوانستیم این ثروت بین نسلی را حفظ کنیم و افزایش دهیم. باید این سرمایه را به سمت ثروت های ماندگار، بخش سرمایه گذاری های مولد و سرمایه گذاری های فزاینده اقتصادی در داخل و خارج از کشور ببریم، اما واقعیت این است که در این مسیر حکمرانی دقیقی نداریم. این اشکال را پیش از هر کسی به شخص خودم و مسئولیت و جایگاهم در مجلس می دانم و این موضوع وظیفه ما در سران قواست، زیرا یکی از وظایف ما اصلاح حکمرانی انرژی در بخش های مختلف است.

رئیس مجلس شورای اسلامی به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی، بهبود تراز تولید و مصرف در حامل های انرژی و هدفمندکردن یارانه های انرژی، اشاره کرد و افزود: چالش های بزرگ امروز که مردم را هم به زحمت انداخته، این ناترازی در بخش های مختلف بودجه، بانک ها، انرژی چه در تولید و چه در مصرف است.  او با انتقاد از ناعدالتی ها در مصرف گفت: برخی در کشور ۲۰ برابر بقیه انرژی مصرف می کنند؛ در حالی که این سرمایه همه نسل ها در آینده است و عدالت در استفاده از انرژی باید مورد توجه قرار گیرد. ما نمی توانیم هر رویکردی را برای حوزه انرژی بگذاریم و هر شخصی نگاهش محدود به یک حوزه جغرافیای سیاسی باشد. این نوعی ظلم به دیپلماسی انرژی است و باید از همه ظرفیت ها برای تحقق دیپلماسی انرژی استفاده کرد. قالیباف تصریح کرد: در گسترش دیپلماسی انرژی با کشورهای همسو فرصت بزرگی داریم. ما امروز باید از فرصت ها بهره بگیریم؛ فرصت با ریسک و بدون ریسک. باید فرصت با ریسک را انتخاب کنیم تا به موفقیت های لازم در این حوزه برسیم. محمدباقر قالیباف در افتتاحیه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به همراه جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از سالن های این نمایشگاه بازدید کرد و از نزدیک در جریان دستاوردها، تولیدات و پروژه های در حال اجرای شرکت های حاضر در این نمایشگاه قرار گرفت. او با حضور در غرفه شرکت ملی نفت ایران به صورت ویدئوکنفرانس با مسئولان و کارگران این شرکت در نقاط مختلف کشور ارتباط زنده برقرار کرد و پس از استماع دستاوردها و کارکردهای شرکت های تابع و دغدغه های مطرح شده، با یادآوری نکاتی از اقدام های آنها قدردانی کرد.

ضرورت سرمایه گذاری در صنعت گاز

محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در مراسم افتتاحیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیاز صنعت گاز به سرمایه گذاری تا سال ۲۰۵۰ را حدود ۸ تریلیون دلار بیان کرد و گفت: گاز طبیعی برای کشورهای در حال توسعه، سوختی برای حرکت به سوی توسعه پایدار است.