تلاش برای افزایش فروش نفت از اقدامهای دولت برای خنثیسازی تحریمهاست
پایه تشویقی مدیران صنعت نفت لغو شد
تسهیل حضور دانش بنیانها در صنعت نفت
توسعه زیرساخت های انتقال گاز با نگاه به آن سوی مرزها
1401؛ پایان ماراتن گازرسانی به روستاهای استان خراسان جنوبی
ادامه نهضت قیر رایگان برای مناطق محروم
درد دل رباط سفید از ارتفاع 2 هزار متری
چشماندازی با ثبات برای عرضه و تقاضای جهانی نفت
فعال شدن 14 پروژه پژوهشی در یک سال
ثبت بیش از 2 هزار تقاضا برای وام مسکن
عید فطر پاداش یک ماه عبادت در نهر پاک رمضـــــان
انتقال گاز دانشگاهی بدون حد و مرز است
زمین پاک، رویدادی مهم بعد از 50 سال
بقای نفت مسجدسلیمان با استراتژی سرمربی جدید
دوست دارم با یک تیم نفتی قهرمان لیگ برتر شوم
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری در نشست هم اندیشی با جمعی از فعالان سیاسی کشور گفت: تلاش ها برای افزایش فروش نفت و گسترش همکاریهای تجاری با کشورهای همسایه و به طور کلی ارتقای سطح تعاملات اقتصادی کشور برای این بوده که اثر تحریم ها خنثی و رفع آنها تسهیل شود.
سیدابراهیم رئیسی اظهار کرد: باور دارم که همه مشکلات کشور قابل حل است و هرچه از زمان حضورم در رأس قوه مجریه می گذرد، به اعتبار اشراف بیشتر بر ظرفیت ها و استعدادهای کشور از نیروی انسانی کارآمد تا منابع طبیعی، به آینده درخشان کشور امیدوارتر می شوم.
وی با اشاره به اینکه دولت رونق تولید را محور پیشرفت و رشد اقتصادی و رفع مشکلات کشور می داند، افزود: شخصاً یکی از مخالفان اصلی واردات بی رویه هستم، اما در بعضی از زمینه ها با توجه به نبود ظرفیت های تولیدی کشور ناچار به واردات هستیم.
رئیس جمهوری در تشریح اقدام های دولت در رویارویی با تحریم ها تصریح کرد: رفع تحریم ها از نگاه دولت تنها راهکار و محور حل مشکلات اقتصادی کشور نبوده است، تلاش ها برای افزایش فروش نفت و گسترش ارتباطات تجاری با کشورهای همسایه و به طور کلی ارتقای سطح همکاری های اقتصادی کشور برای این بوده که اثر تحریم ها خنثی و رفع تحریم ها تسهیل شود.
رئیسی گفت: دولت هیچ راهکار ناظر به رفع مشکلات اقتصادی در کشور را نادیده نگرفته است و هر اقدام یا برنامه ای که می توانسته کمکی به حل مشکلات بکند، دنبال شده است.
با رأی نمایندگان مجلس
نمایندگان مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف کردند سالانه هزار مگاوات به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر و برق آبی با مدیریت وزارت نیرو بیفزاید. نمایندگان در نشست علنی شنبه (دهم اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی در مورد طرح توسعه و مانع زدایی از صنعت برق کشور با ماده ۵ این طرح موافقت کردند. در ماده ۵ این طرح آمده است: وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور مکلفند در چارچوب ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور اقدام به صدور گواهی صرفه جویی انرژی بابت سوخت صرفه جویی شده یا مصرف نشده قابل عرضه در بورس انرژی به سرمایه گذاران متقاضی طرح های تکمیل و توسعه واحدهای بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی موجود، جایگزینی نیروگاه های حرارتی فرسوده با نیروگاه های با بازدهی حداقل ۵۵ درصد و توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر، برق آبی و اتمی کنند، به گونه ای که امکان احداث ۸ هزار مگاوات واحد بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی موجود و جایگزینی ۱۶ هزار مگاوات نیروگاه فرسوده با نیروگاه های با بازدهی حداقل ۵۵ درصد فراهم و سالانه هزار مگاوات به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر و برق آبی با مدیریت وزارت نیرو افزوده شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: توسعه صنعت نفت فناورانه است و تحقق این هدف به مشارکت دانش بنیان ها و فناوری های نو در صنایع نفت و گاز نیاز دارد.
علیرضا ورناصری درباره استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها در توسعه صنعت نفت و گاز گفت: استفاده از دانش بنیان ها در این صنعت می تواند افزون بر تولید، ارزش افزوده، اشتغال زایی و ارزآوری مطلوبی برای کشور به ارمغان آورد. وی با بیان اینکه وزارت نفت دولت سیزدهم تاکنون کارهای بسیار مثبتی در حوزه نفت و فرآورده های نفتی، دیپلماسی انرژی، رشد شرکت های دانش بنیان در حوزه انرژی و صیانت از مخازن و نگهداشت تولید انجام داده است، افزود: استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان با اصلاح ساختاری که در چرخه تولید، توزیع و انتقال ایجاد می کنند، تحولات بزرگی در بهینه سازی ایجاد خواهد کرد. این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان با توجه به ظرفیت هایی نظیر اقتصاد مبتنی بر دانش بومی و اتکا به توان علمی و پژوهشی داخلی از ارکان افزایش ارزش افزوده و اشتغال زایی هستند. ورناصری اظهار کرد: خوشبختانه ورود دانش بنیان ها به صنعت نفت در حال تسهیل بوده و مشارکت و همکاری صنایع با این شرکت ها نیز گسترش یافته است.
رئیس فراکسیون ایثار و شهادت مجلس شورای اسلامی با اهدای لوح سپاس از اقدام های وزیر نفت در اجرای قوانین حمایتی از ایثارگران و خانواده های آنان در این وزارتخانه تشکر و قدردانی کرد. در پیام قدردانی حسن نوروزی، رئیس فراکسیون ایثار و شهادت مجلس شورای اسلامی خطاب به جواد اوجی، وزیر نفت آمده است:
با تحیات وافره، اهتمام و اقدام های ارزشمند جنابعالی در اجرای قوانین حمایتی از ایثارگران عزیز در مجموعه های تحت مدیریت، الهام گرفته از رهنمود بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) است که فرمود:
نگذارید پیشکسوتان جهاد و شهادت در پیچ و خم زندگی روزمره خود به فراموشی سپرده شوند.
این اهتمام ارزشمند را که همسو با گسترش روحیه و فرهنگ جهاد، شهادت و ایثار بوده و مصداق عینی تجلیل و تکریم از جانفشانی و ایثارگری ولی نعمتان امنیت و اقتدار ایران اسلامی است قدر دانسته، ضمن تحسین و تقدیر صمیمانه، برای جنابعالی آرزوی توفیق روزافزون دارم.
بی تردید نیت خیرتان در پیشگاه حضرت پروردگار متعال ماجور بوده از عنایت اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و مددرسانی ارواح طیبه شهیدان والامقام بهره مند خواهید بود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: خدمت به مردم در نظام اسلامی تمامی ندارد و باید هرچه می توانیم به این مردم خدمت کنیم، الحمدالله شرکت ملی گاز از این آزمون سربلند بیرون آمده است.میدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در نشست مشترک با اعضای هیئت مدیره و هیئت رئیسه شرکت گاز استان همدان از عملکرد و دستاوردهای این شرکت در خدمت رسانی مطلوب و شایسته، قدردانی کرد و خواستار تعالی و رشد مضاعف کمّی و کیفی خدمات ارائه شده از سوی این شرکت به مردم استان شد.
وی درباره گازرسانی به مناطق کمتر برخوردار و حاشیه شهرها و نیز اعمال تخفیف در گازبهای مشترکان کم توان مالی، خواستار توجه بیش از پیش شرکت گاز شد و بیان کرد: هیچ کس به دلیل مشکلات مالی نباید در استفاده از گاز طبیعی دچار مشکل باشد.محمدصادق محبی نظر، مدیرعامل شرکت گاز استان همدان نیز با تشریح عملکرد شرکت در عرصه خدمت رسانی به مردم این استان گفت: با توجه به تکمیل گازرسانی به همه شهرها و روستاهای واجد شرایط گازرسانی این استان و ضریب نفوذ قریب به ۱۰۰ درصدی گازرسانی در سراسر استان، امروز ما به سوی ارتقای کیفی و کمّی خدمات شرکت و تحول در خدمت رسانی و بهبود و مقاوم سازی زیرساخت های گازرسانی حرکت می کنیم.وی درباره دستاوردهای شرکت گاز استان همدان در سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: خوشبختانه پارسال با تلاش و مجاهدت مسئولان و کارکنان شرکت و حمایت مسئولان ارشد دولت در استان و نمایندگان مجلس، شاهد تحقق بیش از ۱۰۰ درصدی اهداف و برنامه های از پیش تعیین شده شرکت گاز استان همدان بودیم که خداوند منان را به پاس این نعمت سپاسگزاریم.
افزایش ۲ برابری عرضه
عرضه فرآورده های نفتی کشورهای حاشیه خلیج فارس به مقاصد اروپایی با هدف پوشش کمبود عرضه روسیه دو برابر شد.به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، در پی کاهش عرضه سوخت روسیه به اروپا به دلیل درگیری های نظامی مسکو - کی یف عرضه سوخت ویژه حمل ونقل از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به مقصد اروپا ۱۳۰ درصد افزایش یافت.بر اساس داده های جمع آوری شده از سوی بلومبرگ، انتظار می رود عرضه سوخت حمل ونقل از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به اروپا به حدود ۳۷۹ هزار بشکه در روز برسد که بالاترین حجم از اکتبر ۲۰۲۰ خواهد بود. این رقم کمبود روزانه ۱۶۶ هزار بشکه ای عرضه سوخت روسیه به اروپا را پوشش می دهد.اگرچه صادرات انرژی روسیه به اروپا تحت تأثیر تحریم ها قرار نگرفته است، نگرانی ها در میان بازرگانان بازارهای جهانی نفت، شرکت های کشتیرانی و بیمه درباره معامله با روسیه افزایش یافته است. بلومبرگ در گزارش خود آورده است که درآمد منطقه خاورمیانه از صادرات سوخت و نفت در این ماه ممکن است بر اساس قیمت های کنونی به یک میلیارد و ۵۰۰ میلون دلار برسد. قیمت سوخت کامیون ها، وسایل نقلیه سنگین و کشتی ها در اروپا امسال ۷۰ درصد افزایش یافته، در حالی که این افزایش اکنون در پی بالا رفتن قیمت های نفت خام از سطوح ۱۰۰ دلار برای هر بشکه به دلیل درگیری های نظامی روسیه و اوکراین، فراتر رفته است.
احتمال می رود اعضای ائتلاف اوپک پلاس در نشست وزارتی ۱۵ اردیبهشت ماه به توافق موجود پایبند باشند و برای ماه ژوئن طبق روال گذشته اندکی افزایش تولید را در نظر گیرند.
۶ منبع از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) اعلام کردند که اوپک پلاس ممکن است به توافق کنونی خود پایبند بماند و در نشست پنجم ماه مه (۱۵اردیبهشت ماه) با افزایش اندک دیگری در ژوئن موافقت کند، این در حالی است که روسیه انتظار دارد تولید خود را بیشتر کاهش دهد. کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس از زمان شیوع ویروس عالم گیر کووید-۱۹ (کرونا) در سال ۲۰۲۰ میلادی و تأثیر منفی آن بر شرایط تقاضا و قیمت های جهانی نفت خام، تصمیم گرفتند در اقدامی جمعی به منظور بهبود شرایط بازار و قیمت های نفت، از مقدار عرضه خود بکاهند. بر اساس توافق ژوئیه پارسال، ائتلاف اوپک پلاس قرار است تا پایان سپتامبر سال جاری میلادی ماهانه ۴۳۲ هزار بشکه در روز عرضه خود را افزایش دهند تا توافق کاهش عرضه خود را به طور کامل تسهیل کنند. ائتلاف اوپک پلاس ماه گذشته میلادی افزایش عرضه ۴۳۲ هزار بشکه ای را برای ماه مه تصویب کرد.
دستاوردهای نوید بخش وزیر نفت از سفر به آمریکای جنوبی
وزیر نفت هفته گذشته در سفر به کشورهای آمریکای جنوبی از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه همسو با فعال سازی دیپلماسی انرژی، دیدارهای پرشماری با مسئولان این کشورها داشت و در جریان این سفر تفاهم نامه ها و قراردادهایی نیز امضا شد. جواد اوجی در ملاقات با مقام های بلندپایه ونزوئلایی بر توسعه روابط دوجانبه تهران-کاراکاس به ویژه در حوزه انرژی تأکید کرد. وزیر نفت در سفر به کشورهای آمریکای جنوبی مذاکرات مختلفی با سران و مسئولان کشورهایی از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه داشت. وی در ونزوئلا با نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری و وزیران نفت، امور خارجه، مدیرعامل شرکت ملی نفت و مقام های ارشد این کشور دیدار و گفت وگو کرد.وزیر نفت کشورمان در سفر به نیکاراگوئه نیز با دانیل اورتگا، رئیس جمهوری و رئیس مجلس این کشور دیدار و گفت وگو کرد، همچنین در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور با حضور ۶ وزیر کابینه نیکاراگوئه حضور یافت و درباره همکاری های دو جانبه رایزنی شد.دیدار با وزیران وزارتخانه های انرژی و معادن، صنعت و تجارت، دارایی و اعتبارات عمومی و کشاورزی نیکاراگوئه از دیگر برنامه های اوجی بوده است که در زمینه های مشترک در حوزه های انرژی و کشاورزی مذاکره شد.
وزیر نفت در این سفرهمچنین از برخی تأسیسات نفتی کشورهای آمریکای جنوبی بازدید کرد.جواد اوجی در جریان این سفر چند روزه افزون بر دیدار و گفت وگو با ال آیسامی، وزیر نفت ونزوئلا با تنی چند از مقام های بلندپایه ونزوئلایی از جمله نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری و دلسی رودریگز، معاون اول رئیس جمهوری ونزوئلا به طور جداگانه ملاقات و بر توسعه مناسبات دوجانبه تهران-کاراکاس تأکید کرد.ایران و ونزوئلا، سوم بهمن ماه سال گذشته در حاشیه ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در قطر در حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، در زمینه صدور خدمات فنی، انتقال فناوری، ارائه خدمات آموزشی، آموزش نیروی انسانی و همکاری در بخش توسعه صنعت پالایش تفاهم نامه همکاری امضا کردند، این سند به امضای وزیر نفت ایران و فلیکس پلاسنسیا گونسالس، وزیر امور خارجه ونزوئلا رسید. محورهای مذاکرات و تفاهم نامه ها توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی بود.طی این سفر چهار تفاهم نامه و ۲ قرارداد در حوزه نفت و ۲ تفاهم نامه در حوزه کشاورزی امضا شد.
عدالت در پرداخت حقوق و دستمزد اولویت وزارت نفت دولت سیزدهم
مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت از لغو پایه تشویقی اعطاشده به برخی مدیران صنعت نفت خبر داد و گفت: عدالت در پرداخت حقوق و دستمزد، اولویت وزارت نفت دولت سیزدهم است. حمید حسین نژاد در گفت وگو با شانا در تشریح لغو پایه تشویقی اعطایی به برخی مدیران نفتی اظهار کرد: اعطای پایه تشویقی به بعضی مدیران نفتی دولت قبل در سال ۱۳۹۹ سبب انتقاد شدید کارکنان نفت شده بود. بر اساس ورود سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، یک یا دو پایه تشویقی که به برخی افراد در وزارت نفت داده شده بود، مغایر مقررات شناخته شده است. وی یادآوری کرد: پایه تشویقی اعطاشده به برخی مدیران در دولت قبل یک بار در سال ۱۳۹۹ از سوی سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی، مغایر با قانون و مقررات اداری و استخدامی تشخیص داده و با پذیرش این موضوع در شورای اداری و استخدامی صنعت نفت در سال ۱۳۹۹ پایه های تشویقی ابطال و مبالغ پرداختی عودت داده شد. مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت در ادامه با اشاره به اینکه دوباره در تیرسال گذشته (۱۴۰۰) و همزمان با ماه های پایانی دولت دوازدهم، متأسفانه پایه تشویقی اعطاشده به همان مدیران برگردانده شد که این موضوع به دلیل ناعدالتی در پرداخت حقوق و مزایا سبب ناراحتی کارکنان رسمی صنعت نفت شد، تصریح کرد: سازمان بازرسی کل کشور و کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی، دوباره ابطال پایه های تشویقی و عودت مبالغ پرداختی را عیناً مشابه سال ۱۳۹۹ درخواست کردند که در صورت بی توجهی وزارت نفت، موضوع برای ابطال به هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ارجاع می شود. حسین نژاد درباره تشکیل نشست حضوری شورای اداری و استخدامی وزارت نفت در تاریخ 15 فروردین امسال درباره لغو پایه تشویقی اعطاشده به برخی مدیران گفت: بر اساس آخرین مکاتبات صورت گرفته با سازمان بازرسی کل کشور، مقرر شد این پایه های سازمانی لغو و منابع ریالی پرداخت شده به مدیران مربوط پس گرفته شود. وی با تأکید بر ایجاد عدالت پرداخت حقوق و دستمزد در میان تمامی کارکنان صنعت نفت در دولت سیزدهم اظهار کرد: ابلاغیه لغو پایه تشویقی اعطاشده به برخی مدیران به منابع انسانی چهار شرکت اصلی وزارت نفت برای اجرا ارسال شده و پیگیری های معاونت منابع انسانی وزارت نفت تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت.
با هدف توسعه همکاری های ایران و عراق
وزیر نفت و وزیر برق عراق بر توسعه همکاری های دو کشور در بخش نفت و گاز تأکید کردند.
جواد اوجی در دیدار با عادل کریم، وزیر برق عراق و رشید المعموری، مشاور و نماینده ویژه نخست وزیر عراق و هیأت همراه بر توسعه هرچه بیشتر همکاری ها در حوزه نفت و گاز تأکید کرد و گفت: امیدوارم در این چند روزی که در ایران هستید، تصمیم های خوبی اتخاذ شود.
وزیر برق عراق نیز در این دیدار، ایران را کشور دوست خواند و افزود: خوشحال هستم که برای دومین بار شما را ملاقات می کنم. ما دوست شما هستیم و دوست داریم همکاری های دو کشور تداوم یابد. دو طرف در این دیدار بر توسعه هرچه بیشتر همکاری ها، بویژه در بخش گاز تأکید کردند.
به گزارش شانا، محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق صبح روز (چهارشنبه، 7 اردیبهشت ) در راس هیأتی از جمله وزیر برق این کشور وارد فرودگاه بین المللی مهرآباد شد.
با هدف توسعه همکاری ها صورت گرفت
وزیر نفت و وزیر برق عراق بر توسعه همکاری های دو کشور در بخش نفت و گاز تأکید کردند.
جواد اوجی در دیدار با عادل کریم، وزیر برق عراق و رشید المعموری، مشاور و نماینده ویژه نخست وزیر عراق و هیأت همراه بر توسعه هرچه بیشتر همکاری ها در حوزه نفت و گاز تأکید کرد و گفت: امیدوارم در این چند روزی که در ایران هستید، تصمیم های خوبی اتخاذ شود.
وزیر برق عراق نیز در این دیدار، ایران را کشور دوست خواند و افزود: خوشحال هستم که برای دومین بار شما را ملاقات می کنم. ما دوست شما هستیم و دوست داریم همکاری های دو کشور تداوم یابد. دو طرف در این دیدار بر توسعه هرچه بیشتر همکاری ها، بویژه در بخش گاز تأکید کردند.
به گزارش شانا، محمد الحلبوسی، رئیس مجلس عراق صبح روز (چهارشنبه، 7 اردیبهشت ) در راس هیأتی از جمله وزیر برق این کشور وارد فرودگاه بین المللی مهرآباد شد.
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وهشتمین نشست خود بر سر افزایش ۴۳۲ هزار بشکه ای عرضه روزانه در ماه ژوئن (خردادماه - تیرماه) به توافق رسیدند. بر اساس تصمیم روز پنجشنبه (۱۵ اردیبهشت) نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس که کمتر از ۱۵ دقیقه طول کشید، تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف در ماه ژوئن ۴۳۲ هزار بشکه در روز افزایش می یابد. اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند، این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است. اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست ونهمین نشست ائتلاف اوپک پلاس دوم ماه ژوئن (۱۲خردادماه) برگزار شود.
در دیدار وزیر نفت با رئیس سازمان صدا و سیما صورت گرفت
وزیر نفت، مهم ترین دستاوردهای صنعت نفت دولت سیزدهم را در دیدار با رئیس سازمان صدا و سیما تبیین کرد و گفت: بزودی تفاهمنامه ای با صدا و سیما برای فرهنگ سازی در زمینه مصرف انرژی امضا می کنیم. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جواد اوجی در حاشیه دیدار با پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما اظهار کرد: در این نشست، مجموعه ای از دستاوردهای وزارت نفت را در دولت سیزدهم ارائه کردیم که این شامل تأمین سوخت زمستانی در سال ۱۴۰۰ بود. وی با بیان اینکه سازمان صدا و سیما اطلاع رسانی بسیار خوبی در زمینه کاهش و بهینه سازی مصرف گاز داشت، ادامه داد: دستاوردهایی در حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت طی سال گذشته رقم خورد که جذب سرمایه های داخلی، همچنین سرمایه گذاری خارجی بخشی از آن بود.
وزیر نفت با تأکید بر صادرات نفت، میعانات گازی و فراورده های نفتی افزود: انتظاراتمان از سازمان صدا و سیما در این نشست بیان شد و امیدواریم در سال ۱۴۰۱ همکاری های بیشتری بین دو مجموعه اتفاق بیفتد و بتوانیم از ظرفیت صدا و سیما استفاده کنیم.
اوجی بر ضرورت کاهش شدت مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: با بحث فرهنگ سازی در این حوزه، اتفاق های خوبی را پیش بینی می کنیم و بزودی تفاهمنامه ای با سازمان صدا و سیما امضا خواهیم کرد و امیدواریم از این فرصت برای کاهش مصرف انرژی استفاده کنیم. وی به بهره برداری طرح های بخش بالا و پایین دست صنعت نفت در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و افزود: این طرح ها کمک شایانی به اشتغالزایی و درآمدزایی در کشور می کند و با اطلاع رسانی صدا و سیما، امیدی به جامعه داده می شود. وزیر نفت درباره سوزاندن گاز همراه نفت گفت: یکی از اقدام های خوب وزارت نفت در دولت سیزدهم، امضای ۲۸ قرارداد جمع آوری گازهای مشعل به ارزش حدود یک میلیارد یوروست که طی 3-2 سال آینده به بهره برداری می رسد. اوجی ادامه داد: این گازهای غنی که به دود تبدیل می شد و محیط زیست را آلوده می کرد، اکنون به عنوان خوراک مجتمع های پتروشیمی استفاده خواهد شد و با برنامه ریزی انجام شده در سال ۱۴۰۱ امیدواریم بقیه گازهای مشعل را تا پایان دولت سیزدهم جمع آوری و به این ترتیب، کل گازهای همراه با نفت را تعیین تکلیف کنیم. وی همچنین درباره هشت طرح احداث پتروپالایشگاه هم اظهار کرد: طرح احداث پنج پتروپالایشگاه با خوراک نفت خام و سه پتروپالایشگاه با خوراک میعانات گازی در حال انجام است، همچنین وزارت نفت هم ساخت یک واحد پتروپالایشگاهی را با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز در استان هرمزگان به عهده گرفته است. وزیر نفت گفت: ظرف 4-3 سال آینده بی شک باید ظرفیت پالایشی کشور را افزایش دهیم تا در زمینه تأمین فراورده های نفتی به واردات احتیاجی نداشته باشیم.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه قیمت گازوییل در کشورهای همسایه ۶۰ برابر ایران است، گفت: با توجه به این اختلاف قیمت، عمده قاچاق سوخت در کشور مربوط به گازوییل است؛ اما درباره بنزین به دلیل کنترل مصرف با کارت سوخت، قاچاق قابل کنترل است. جلیل سالاری با اشاره به اینکه مصرف روزانه بنزین کشور کمتر از ۱۰۰ میلیون لیتر است، اظهار کرد: با توجه به پیش بینی ها، مصرف بنزین را برآورد کردیم و اکنون نیز مصرف بنزین مطابق پیش بینی هاست. وی با اشاره به موضوع قاچاق سوخت گفت: واقعیت این است که با توجه به اختلاف قیمت گازوییل در ایران و کشورهای همسایه، قاچاق سوخت جذاب است. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه قیمت گازوییل در کشورهای همسایه، ۶۰ برابر قیمت آن در ایران است، افزود: از همین رو عمده قاچاق سوخت از کشور مربوط به گازوییل است. سالاری تأکید کرد: در باره بنزین از آنجا که مصرف با کارت هوشمند سوخت مهار می شود، قاچاق آن قابل کنترل است.
نگاهی به تحقق وعده جذب فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت در بدنه وزارت نفت
مشعل فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت از سرمایه های ارزشمندی هستند که بدنه کارشناسی و تخصصی صنعت نفت را تشکیل داده اند. با این حال بخشی از فارغ التحصیلان این دانشگاه در سال های گذشته برای جذب قانونی، مورد بی مهری قرارگرفته بودند و به مطالبه آنها ترتیب اثری داده نمی شد تا اينكه با روی کار آمدن وزارت نفت دولت سیزدهم، این صدا شنیده و حقی مهم زنده شد.
بدون شک، حل و فصل موضوع دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت را می توان یکی از دستاوردهای بزرگ از سوی وزارت نفت دولت سیزدهم در سال 1400 برشمرد. جمعیتی قابل توجه از فارغ التحصیلان که بارها خبر اعتراض و تحصن آنان نسبت به حق تضعیف شده برای جذب از سوی وزارت نفت در فضای عمومی و رسانه ای شنیده شد؛ اما ترتیب اثری نيز به مطالبات آنان داده نشد. حالا خبر خوش این است که به جذب فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت مجوز داده شده و 94 درصد آنها در حال جذب هستند.
مروری بر وضعیت فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت نشان می دهد درحالی که وزارت نفت تا پایان سال ۱۳۹۴ متعهد بود فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت را براساس دستورعمل مربوطه و تنها با انجام مصاحبه در بدنه صنعت نفت جذب کند، با این حال گروهی از این افراد، بنا به دلایل مختلف از جمله عدم مراجعه یا عدم احراز صلاحیت در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، موفق به جذب در بدنه صنعت نفت نشدند و برخی از این افراد نيز نسبت به نحوه احراز صلاحیت خود اعتراض داشتند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، معاونت توسعه مدیریت و سرمايه انسانی وزارت نفت، نشست هایی با این افراد برگزار کرد و مشخص شد این افراد از نوع ارزیابی رضایت نداشتند و معتقد بودند این ارزیابی، روایی و پایایی لازم را برای سنجش صلاحیت آنها نداشته و با شرایط آنها منطبق نبوده است و براساس دغدغه ها و مطالبات مطرح شده، خواستار ارزیابی خود منطبق با دستورعمل های صادره بودند. پس از ارجاع این گزارش از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمايه انسانی وزارت نفت به وزیر نفت، دستور رسیدگی فوری و ارائه فرصت مجدد با انجام مصاحبه از این افراد طبق دستورعمل متعهدانه وزارت نفت برای جذب آنان صادر شد. معاونت توسعه مدیریت و سرمايه انسانی وزارت نفت، با دستور وزیر نسبت به بررسی این موضوع اقدام و در نهایت مقرر شد فرصتی دوباره برای افراد پذیرفته نشده فراهم شود و مصاحبه و بررسی صلاحیت آنها منطبق با دستورعمل موضوعه صورت گیرد.
براساس موافقت های چهارم آبان و پنجم دی ماه وزیر نفت، به منظور جذب فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت مقرر شد، اقدام های لازم برای استخدام حداکثری دانش آموختگان یادشده (فارغ التحصیلان سال 1394 و ماقبل) انجام شود و براین اساس از 1572 نفر از فارغ التحصیلان یادشده برای انجام مراحل مصاحبه فنی – تخصصی و روانشناختی مطابق مقررات و ضوابط موضوعه دعوت به عمل آمد. پس از آن، مراحل مصاحبه با تسریع فرایند به اتمام رسیده و از بین 1309 مشارکت کننده در این مصاحبه ها 1225 نفر تایید صلاحیت شدند و انتظار می رود تشریفات استخدام آنها تا ابتدای سال 1401 به اتمام برسد.
با این اتفاق، شرايط استخدام براي 94 درصد این افراد محقق شد و به این ترتیب مي توان پرونده ای را که سالیان متمادی، زندگی افراد و کارایی معاونت توسعه سرمايه انسانی وزارت نفت را مختل کرده بود، مختومه خواند.
پذیرفته شدگان نهایی فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت به شرکت های اصلی و ستاد معرفی شده تا بر اساس آن، اعلام سمت سازمانی مناسب و بلاتصدی و فرایندهای مربوط به تشریفات استخدامی مطابق مقررات و ضوابط اداری و استخدامی صنعت نفت از جمله گزینش، سوءپيشينه، طب صنعتی، تأییدیه تحصیلی و در عین حال صدور احکام استخدامی و اشتغال به کار آنها انجام شود.
به این ترتیب، وضعیت این دسته از فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت، پس از ۶ سال با درایت و پیگیری وزارت نفت تعیین تکلیف شد.
در همین خصوص بود که فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت در بیانیه ای از رئیس جمهوری و وزیر نفت دولت سیزدهم برای احقاق حق استخدام خود در صنعت نفت در این دولت تشکر کردند.
در این بیانیه آمده است: «آنچه در سال های اخیر و در دوران تصدی گری دولت پیشین بر فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت گذشت، ضربه مهلکی بر پیکره اعتماد عمومی بود. تضییع حق نابخشودنی فارغ التحصیلان نخبه و بورسیه دانشگاه صنعت نفت از سوی وزیر نفت سابق، تأمین نیروی انسانی لایق و جوان برای پیشبرد اهداف وزارت نفت را خدشه دار کرد.در ادامه این بیانیه تأکید شده است که پس از ۶ سال وفا نکردن به عهد مسوولان وزارت نفت، سرانجام با روی کار آمدن دولتی انقلابی و انتخاب فردی متخصص و عمل گرا برای سکانداری وزارت نفت، امیدها برای احقاق این حق از دست رفته، زنده شد. اعتماد مجدد مسوولان به آینده سازان جوان و متخصص کشور همسو با منویات رهبر معظم انقلاب سبب شد که با حسن مدیریت، نشست های مشترک و صمیمی میان مسؤولان وزارت نفت و نمایندگان فارغ التحصیلان برگزار شود که حاصل آن بازگشت حق استخدام فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت بود که در نهایت در آغاز سال جدید، با همکاری وزارت نفت و سایر بخش های دولت، وعده دولت سیزدهم و شخص وزیر نفت به منظور جذب و نگهداشت نخبگان دانشگاهی عملی شد.این فارغ التحصیلان تأکید کردند، امیدواریم که این حرکت پسندیده و سنجیده مسوولان وزارت نفت به عنوان نمونه بارزی از مدیریت مناسب سرمایه انسانی در بخش های مختلف میهن اسلامی فراگیر شود تا چرخ پیشرفت کشور به دست جوانان انقلابی، متخصص و متعهد بسرعت چرخیده و به کوری چشم دشمنان قسم خورده داخلی و خارجی، زمینه های هرچه بهتر و بیشتر رشد فنی و اقتصادی کشور فراهم شود.» با این روند اتخاذ شده از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمايه انسانی وزارت نفت، می توان انتظار جذب حداکثری نخبگان و متخصصان و روند رو به توسعه با بهره گیری از جامعه کارآمد فارغ التحصیلان، که با تحقق این وعده به جمعیت صنعت نفت افزوده می شوند را داشت.
طرح احداث مخزن گاه شهید نادر مهدوی کلید خورد
مشعل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوییل، درقالب امضای تفاهم نامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس،مزین به نام پرآوازه شهید نادر مهدوی را با حضور جواد اوجی، وزیر نفت کلید زد.طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در سال 1401 به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. تفاهم نامه مالی طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت بین جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و محمدرضا فرزین، مدیرعامل بانک ملی ایران امضا شد.حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن به ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعا به ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین (موتور) جمعا به ظرفیت 40 میلیون لیتر، 4 مخزن 40 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوییل) جمعا به ظرفیت 160 میلیون لیتر و 4 مخزن 20 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوئیل) جمعا به ظرفیت 80 میلیون لیتر است.
توسعه انبارهای ذخیره سازی فرآورده های نفتی با توجه به برنامه احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مهر خلیج فارس افزون بر پالایشگاه های موجود، افزایش ظرفیت ذخیره سازی راهبردی کشور، ایجاد بزرگ ترین مرکز ذخیره سازی فرآورده های نفتی در سواحل جنوبی کشور، استمرار تولید و امنیت عرضه فرآورده های نفتی در کشور و تکمیل زنجیره صادرات دریایی و زمینی فرآورده های نفتی، از جمله اهداف طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی شهید نادر مهدوی به شمار می آید.
جلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین امضای تفاهم نامه طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان گفت: این انبار مزین به نام شهید نادر مهدوی است، اسطوره مقاومت و کابوسی برای آمریکایی ها در ناوگروه دریایی ذوالفقار که امیدواریم به برکت نام این شهید بزرگوار و این ایام مبارک بتوانیم در این مسیر ادامه دهنده راه شهدا باشیم.
وی افزود: در دهه 80 پروژه هایی در سطح پالایش و پخش انجام شد و در این مسیر از ظرفیت های بانک ملی نیز استفاده کردیم که میزان این سرمایه گذاری ها رقمی معادل 8 تا 9 میلیارد دلار بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: روند آسیب شناسی مجموعه پلایش و پخش نشان می دهد که موضوع ذخیره سازی فرآورده های نفتی از اهم چالش های این حوزه به شمار می آید و بر اساس مطالعات انجام شده در سال های گذشته قرار بود ظرفیت مخازن ما از 12 میلیارد لیتر به رقمی بالغ بر 16.5 میلیارد لیتر افزایش دست یابد تا ضمن تامین نیازمندی مصرف کشور بتوان به اهداف برنامه چهارم هم جامه عمل پوشاند.
سالاری تصریح کرد: متاسفانه از سال 92 تاکنون مصوبه هرگونه ذخیره سازی و ساخت مخزن ممنوع بوده است و این مسئله سبب شد که کشور در زمان شیوع بیماری کرونا به شرایطی برسد که بنزین را با نرخ 4 دلار صادر کند یعنی لیتری 500 تومان که معادل یک سوم عرضه داخلی بود که علی رغم آن میزان حجم از صادرات و قیمت های بازار، منابع بسیار ناچیزی را نصیب کشور کرد.
وی با بیان اینکه به دلیل کوتاهی در دوره پیشین لازم است قدری بیشتر به مقوله ذخیره سازی فرآورده های نفتی توجه شود، عنوان کرد: به این منظور مخازن ۶۰۰ میلیون لیتری انبار نفت شهید مهدوی از مخازنی است که در سواحل جنوب در زمره بزرگ ترین مخازن حوزه فرآورده های نفتی کشور خواهد شد.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: با وجود این اتفاق ها پیش بینی می کردیم مصرف در سال جدید افزایش می یابد و با توجه به اینکه ما دوران بیماری و مسائل کرونا را سپری کرده بودیم، ۹۷ میلیون لیتر مصرف کشور بود، اما در فروردین ماه امسال پنج محموله نفت گاز و نفت سفید با بالاترین قیمت ها صادر کردیم.
سالاری افزود: به موازات این موضوع، صادرات را هم در برنامه داریم که در ماه های آینده برای آن برنامه ریزی می کنیم و چنین اتفاقی در مجموعه رخ خواهد داد. به طور کلی ایجاد ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی به موازات طرح های توسعه پالایشی در کشور دنبال می شود که یک ضرورت بوده و نیاز است در این حوزه اقدام هایی انجام شود.
وی به راه های تأمین منابع مالی این پروژه ها اشاره کرد و در ادامه از مبادله یک تفاهم نامه در هر ماه خبر داد و گفت: ایجاد ذخیره سازی به موازارت طرح های پالایشی کشور یک ضرورت و نیاز بود که در این حوزه اقدام های مقتضی انجام شود؛ بنابراین برای تامین منابع مالی ظرفیت های متفاوتی را دیدیم که بعضی از طرح ها را از ماده 12 استفاده می کنیم و بخشی دیگر را به روش ساخت، بهره برداری و واگذاری (BOT) استفاده خواهیم کرد. همچنین برنامه هایی داریم که در طول امسال ماهی یک تفاهم نامه را مبادله کنیم و منابع مالی آن هم هیچ ارتباطی به منابع دولتی نخواهد داشت. مطابق برنامه ریزی های انجام شده، بخشی از این منابع از مسیر سوآپ و بخشی دیگر هم از مسیر تهاتر انجام خواهیم داد به این معنا که ظرفیت های داخلی را تهاتر کرده و منابع را در بخش های دیگر سرمایه گذاری کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بیان کرد: اکنون چند طرح دانش بنیان هم در مرحله پایش است و ان شاءالله اگر موفق شود، در بخش های مختلف اعم از ساخت بار اول و حوزه نرم افزاری و در بخش عرضه و در حوزه هوشمندسازی پروژه هایی داریم که در ماه های آینده تفاهم نامه های آنها امضا می شود. امیدوارم مجوزهای لازم هم سریع تر گرفته و فرآیند مناقصه ها اجرایی شود و سرانجام بتوانیم پروژه ها را تک تکی دنبال کنیم.
محمدرضا فرزین، مدیرعامل بانک ملی ایران نیز در آیین امضای تفاهم نامه طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی در استان هرمزگان از آمادگی کامل بانک ملی ایران برای توسعه و سرمایه گذاری در طرح های و پروژه های نفتی خبر داد و گفت: بانک ملی ایران یکی از بزرگترین شبکه های بانکی کشور و نزدیک به سه هزار شعبه در داخل، جزو قدیمی هاست. لندن، امارات، عراق، آلمان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله کشورهایی است که بانک ملی در آن شعبه های بسیاری دارد و با حضور در کشورهای هند، چین و برزیل به دنبال این هستیم که بتوانیم شبکه خارج از کشور را توسعه دهیم.
وی افزود: در حوزه ارزی می توانیم تامین مالی بالایی را برای بخش انرژی کشور داشته باشیم و حتی می توانیم با راه اندازی شعبات بیشتری در خارج از کشور به هاب جذب سرمایه گذاری خارجی برای کشور تبدیل شده و برای تحقق این امر نیز نیروی توانمند آن را داریم و این کار هم اکنون روسیه در حال پیگیری است.
مدیرعامل بانک ملی ایران با بیان اینکه ما آرمان های مشترکی با مجموعه نفت یعنی کاهش مصرف انرژی در کشور داریم و تمام تلاش خود را برای تحقق این مسئله به کار خواهیم بست، گفت: بانک ملی ایران در خدمت توسعه و تجارت بخش انرژی کشور خواهد بود و در تأمین مالی پروژه ها نیز در کنار وزارت نفت است.
فرزین اظهار کرد: بانک ملی آمادگی حضور برای اجرای پروژه های نفتی را دارد و تفاهم نامه امروز آغاز کار ما خواهد بود، بانک ملی در توسعه حوزه انرژی کشور همیشه با وزارت نفت همکاری لازم را خواهد داشت. وی با بیان اینکه هدف از مشارکت بانک ملی در چنین پروژه هایی تنها تأمین مالی و ایجاد این طرح هاست و نقشی در مدیریت ندارد، اظهار کرد: شرکت هایی متعلق به بانک ملی چه سودآور و چه غیر سودآور در فهرست فروش قرار گرفته اند، زیرا ما به دنبال بنگاه داری نیستیم و قصد داریم به نظام تأمین مالی کشور و خلق بنگاه های جدید کمک کنیم.
مدیرعامل بانک ملی ایران گفت: فرآیند فروش شرکت های بانک ملی بر اساس زمان بندی و با توجه به شرایط بازار سرمایه پیش می رود و امیدواریم امسال شاهد فروش چند شرکت بزرگ این بانک باشیم.
احمد مرادی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت: استان هرمزگان در سال های آینده می تواند به قطب پالایشی کشور بدل شود، این ایده در حد حرف نیست، فاصله کوتاهی برای رسیدن به این هدف داریم. همه تأکید ما در مجلس شورای اسلامی و به ویژه کمیسیون انرژی بر این است که از مجموعه فعالیت های وزارت نفت حمایت های لازم را داشته باشیم.
وی افزود: خوشبختانه امروز شاهد هستیم که وزیر نفت نسبت به موضوع آمایش سرزمینی نگاه ویژه دارد، بی شک این نگاه ظرفیت های موجود در هر منطقه را نمایان خواهد کرد.
نماینده بندرعباس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: استان هرمزگان در سال های آینده می تواند به قطب پالایشی کشور بدل شود، این ایده در حد یک حرف نیست، فاصله کوتاهی برای رسیدن به این هدف داریم، اما در عین حال برای نگهداری فرآورده های پالایشی باید به فکر ساخت مخازن نیز باشیم. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس اظهار کرد: به عنوان نماینده استانی که این رویداد امروز در آن اتفاق افتاد و این تفاهم نامه امضا شد باید بیان کنم که استان هرمزگان ظرفیت های بالایی دارد و بانک ملی ایران نیز در جای مناسبی سرمایه گذاری خواهد کرد. مرادی به موضوع اشتغال زایی نیز اشاره و اعلام کرد: ایجاد یک میلیون شغل هدف دولت است که با شعار ایجاد نمی شود، باید در این باره به وظایف خود عمل کنیم، امیدوارم با برنامه ریزی و کارهای مقدماتی از سوی دولت شاهد تحقق این هدف باشیم.
عضو مجمع نمایندگان استان هرمزگان با تشکر از وزیر نفت و معاونان وی در اجرایی شدن تفاهم نامه پروژه احداث انبار نفت فرآورده های نفتی شهید نادر مهدوی استان هرمزگان گفت: خوشحالیم که امروز دولت و مجلس به دنبال آن هستند که گرهی از مشکلات مردم باز کنند..
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران پس از آیین امضای تفاهم نامه پروژه احداث مخزنگاه (انبار نفت) شهید نادر مهدوی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی که آیا ترک فعل های رخ داده از سال ۱۳۹۲ در زمینه ساخت مخازن ذخیره سازی فرآورده های نفتی سبب صادرات این محصولات با قیمت های پایین تر از نرخ داخلی در سال های گذشته شده است، گفت: در گذشته پیش از حضور در مسئولیت کنونی خود در این زمینه هشدارهایی را اعلام کردیم، خوشبختانه یکی از محورهای طرح تفحص مجلس شورای اسلامی از وزارت نفت درباره این موضوع است. در دولت گذشته با واکاوی های انجام شده مشخص شده است حدود ۱۰ میلیون لیتر نفتا در آمار صادرات روزانه بنزین در نظر گرفته و در نتیجه حجم تولید بنزین به این شکل اضافه شده است. وی افزود: ایجاد نکردن ظرفیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی در کشور در سال های اخیر سبب شد ایران بنزین صادراتی خود را زیر قیمت حتی نفتا صادر کند، از سوی دیگر لغو ابلاغیه ممنوعیت صادرات محصولات رنگی که در دولت گذشته اجرا شد، از مهم ترین اقدام های ما در دولت سیزدهم بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درباره مشکلات سوخت رسانی به رانندگان خودروهای سنگین نیز گفت: هم اکنون قیمت گازوئیل در ایران نسبت به کشورهای همسایه نسبت یک به ۶۰ دارد، به طور طبیعی این امر انگیزه برای قاچاق سوخت را ایجاد می کند، از این رو باید این موضوع مدیریت شود؛ اکنون با مدیریت مصرف و نظارت های انجام شده و افزایش سهمیه بندی در بعضی از مناطق پر مصرف کشور این موضوع حل وفصل شده است.
سالاری ادامه داد: با ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس و در سال های آینده پالایشگاه های مهر و شهید سلیمانی در جنوب کشور ظرفیت ذخیره سازی در جنوب کشور افزایش می یابد، این موضوع ما را در زمینه توزیع داخلی و صادرات به جایگاه مستحکم تری می رساند؛ هم زمان با اجرای طرح های ذخیره سازی ما خطوط لوله جابه جایی فرآورده نفتی (خط لوله تابش) را احداث می کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه با ایجاد پتروپالایشگاه از سوخت سوزی به سمت سودمحوری حرکت خواهیم کرد، گفت: هم زمان با افزایش تولید فرآورده های نفتی در کشور باید به فکر بهینه سازی مصرف و جلوگیری از شدت مصرف سوخت در کشور نیز بود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درباره وضع سوآپ فرآورده های نفتی در شمال کشور گفت: در گذشته نیز سوآپ فرآورده های نفتی با کشورهای شمالی در قالب محموله های کوچک انجام می شد، برای کاهش هزینه های جابه جایی سوخت در کشور در حال استفاده از ظرفیت های پایانه های موجود در حاشیه دریای خزر هستیم و سوآپ و صادرات فرآورده با همکاری بخش خصوصی در دستور کار است. جلیل سالاری با اشاره به طرح های پالایشی نو و روند کُند توسعه آنها در کشور گفت: از سازمان خصوصی سازی این تقاضا را داریم که این گونه طرح ها را از فهرست واگذاری خارج کنند تا ما بتوانیم با همکاری بخش خصوصی آنها را توسعه دهیم و این طرح ها پس از بهره برداری واگذار شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران درباره طرح ادغام شرکت های ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و صنایع پتروشیمی ایران نیز تصریح کرد: در شرایط کنونی به نظر بنده اجرای این موضوع کار کارشناسی نیست، هم اکنون محدودیت های کاری این دو شرکت بسیار متفاوت است. برای نمونه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با مسائلی همچون توزیع سوخت به صورت کارمزد در سراسر کشور و تأمین یارانه روبه روست، در حالی که شرکت ملی صنایع پتروشیمی با این گونه محدودیت ها روبه رو نیست.
جلیل سالاری گفت: امروزه در بسیاری از پالایشگاه های کشور امکان و احداث واحدهای پتروشیمی وجود دارد، از این رو اگر این پالایشگاه ها مجبور به توزیع سوخت در کشور نباشند به سرعت این واحدها را در مجاورت خود می سازند و بنزین خود را به ترکیبات سودآورتری تبدیل می کنند. سالاری تصریح کرد: تکمیل زنجیره ارزش در پالایشگاه ها برای تأمین خوراک پتروشیمی ها بحثی مهم است، اما ادغام این دو شرکت در کنار هم به لحاظ محدودیت های قانونی به صلاح نیست. وی با بیان اینکه در بودجه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران دو ردیف وجود دارد که شامل تأمین منابع مالی از سوی سازمان مدیریت و دوم ۲ درصد کارمزد صادرات فرآورده های نفتی است، پرسش این است که چطور می شود زمانی که مدعی هستیم روزانه ۲۴ میلیون لیتر فرآورده صادر شده است، چگونه با ۲ درصد کارمزد شرکت های ما زیان ده هستند؛ زمانی که ما سالانه ۲ تا ۳ میلیارد دلار صادرات فرآورده نفتی داشته ایم، ۲ درصد کارمزد صادراتی آنها کجا هزینه شده است.
نشست مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با شرکت های دانش بنیان و فناور برگزار شد
مشعل نام گذاری سال 1401 با شعار «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری توجه به موضوع مهم دانش بنیان ها را در صدر اولویت های وزارت نفت و زیرمجموعه های آن قرار داده است تا بیش از گذشته با پیگیری مطالبات و نیازسنجی آنها همکاری بیشتری رقم خورد و در مسیر تحقق شعار سال گام برداشته شود. عنوان شرکت های دانش بنیان برای صنعت نفت اگر چه نوپا اما موضوع غریبی نیست و از این رو به نظر می رسد رشد تعاملات و همکاری های دو رکن نفت و دانش بنیان ها را بیشتر از سایر بخش ها شاهد باشیم. آنگونه که به تازگی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نمایندگان شرکت های دانش بنیان را در باشگاه کوشک گردهم آورد و در کنار بیان راه های حمایتی این شرکت از آنان، حرف هایشان را هم شنید
ناگفته نماند که وزارت نفت دولت سیزدهم در مسیر اصلاحات مهمی در امر دانش بنیان ها و قرار است این مجموعه ها بازیگران مهمتری در حوزه صنعت نفت باشند. به عنوان نمونه محسن خجسته مهر با اشاره به اینکه اکنون بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان با مراکز دانش بنیان و دانشگاه ها قرارداد موجود است که بیشتر معطوف به کارهایی هستند که افراد عادی هم می توانند برای صنعت نفت انجام دهند؛ از این رو این رویه نیازمند تغییر است. آنچه مهم است آنکه در این نشست مقرر شد پیشنهادهای مطرح شده در ستاد تحول مورد بررسی قرار گیرد و کارها مرحله به مرحله پیش برود تا به بلوغ خود برسد.
آنچه از سخنان محسن خجسته مهر، معاون وزارت نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست مشترک با شرکت های دانش بنیان می توان برداشت کرد آن است که صنعت نفت درصدد تسهیل مسیر ورود و همکاری مراکز دانش بنیان در این عرصه است. او به ایجاد راهکارهای قانونی برای تسهیل مسیر مراکز دانش بنیان اشاره کرد و توضیح داد: در بعضی از مواقع ما موظف به ایجاد راهکارهای قانونی هستیم و در دولت سیزدهم در این مسیر وزیرنفت گام های بزرگی برداشته است. برای حمایت ها و انواع آن نیز نهادهای مختلفی در وزارت نفت وجود دارد از پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز گرفته تا صندوق فناوری و نوآوری. از سوی دیگر قانون بودجه نیز حمایت از این شرکت ها را برای ما میسر می کند. ما می توانیم از شرکت های نوپا یا استارت آپ که چابکی لازم را دارند به نفع خودمان استفاده کنیم که یک مزیت رقابتی به شمار می رود.او درباره مراحل دانش بنیان سازی گفت: بومی سازی تولید کالاهای پر مصرف برای عبور از شرایط تحریم تنها مقدمه کار شرکت های دانش بنیان است و در این مسیر باید جلوتر برویم و در مرحله میانی از فناوری های پیشرفته استفاده کنیم و به سمت تجاری سازی برویم و مرحله متعالی سازی آن، حاکم کردن و نهادینه کردن فناوری های دانش بنیان در کل چرخه ذی نفعان است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه بعد از تحولات بسیار در تاریخ صنعتی جهان به تحول دیجیتال رسیدیم که به عقیده اندیشمندان برتر پایه های این تحول دیجیتال که به تحول چهارم معروف است، حرکت به سمت دانش بنیان کردن صنعت است، گفت: اگر بتوانیم در شرکت ملی نفت ایران به صورت جهشی وارد این عرصه شویم، سهم قابل توجهی در انقلاب صنعتی چهارم خواهیم داشت.خجسته مهر ظرفیت های دانش بنیان ها برای شرکت ملی نفت ایران را بسیار ارزشمند خواند و اظهار امیدواری کرد در آینده ای نزدیک شاهد دستاوردهای ارزشمندی در همکاری با این شرکت ها باشیم.به گفته او، در مرز دانش بنیان شدن شرکت ملی نفت ایران به دنبال اختصاص زمان طولانی نیستیم، درست است که ما در این مسیر آینده، افق و چشم انداز داریم اما قصد نداریم مقدمه، طولانی تر از متن و اصل کار شود و زمان را از دست بدهیم، با توجه به اینکه شرکت های دانش بنیان در این مسیر سهیم هستند، در کنار پیشگامی شرکت ملی نفت ایران دانش بنیان ها هم نقشی مهم دارند.از نکات مهم در سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره به این بود که هنوز گفتمان دانش بنیان ایجاد نشده وبه بلوغ گفتمانی نرسیده ایم. او گفت: همان طور که مقام معظم رهبری اعلام کردند، در مسیر دانش بنیان شدن باید بسیار گفتمان سازی کنیم و در این زمینه باید آرمان گرایانه جلو برویم، در واقع باید همیشه در مسائل سقف و اوج هر موضوعی را ببینیم. اگر اینطور نباشد، واکنش ما منفعلانه خواهد بود.
خجسته مهر گفت: وقتی به تمدن کشور نگاه، تمدنی بر اساس علم، دانش، مهندسی، در می یابیم؛ در مباحث فرهنگی اجتماعی و سیاسی تاریخچه و پیشینه ای بسیار ارزشمند داریم؛ از این رو نباید اجازه دهیم این توان و استعداد مغفول بماند. او دولت سیزدهم را پیشگام در دانش بنیان شدن اقتصاد دانست و گفت: تغییر دولت ها باید نماد پیشرفت و تغییر باشد که در دولت سیزدهم این مهم میسر شد. مقام معظم رهبری، برای دانش بنیان کردن اقتصاد دریچه ای تازه را رو به ملت ایران باز کردند، اگر به ۱۵سال پیش نگاه کنیم، این گفتمان همیشه در کشور بوده است، اما متأسفانه ما قدرت جذب و توان این رویکرد را نداشتیم و بهتراست بگویم ما وظیفه خود را به درستی انجام ندادیم و باید پاسخگوی ملت باشیم، مبادا سال های آینده بگوییم برای ملت کاری انجام نشد.
طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مطالعات نشان می دهد که مسائل اصلی مربوط به مخزن و چاه های نفت و گاز باقی مانده است و در معرض دید دانش بنیان ها قرار نمی گیرد؛ بر همین اساس تصمیم گرفتیم فعالیت هایی که به این مراکز سپرده می شود، از میدان محور به سمت فناورمحور یا مسئله محور پیش رود و با دانشگاه ها بر همین اساس توافق کردیم. او درباره پیشرفت قراردادهایی که بر اساس مسئله محور امضا شده اند، گفت: بعضی از قراردادها پیشرفت مطلوبی داشته اند و مانعی بر سر راه آنها نیست؛ حدود ۷۰ میلیون یورو تنها ارزش ارزی این قراردادهاست و با مسئله محور شدن آن ها در مسیر اثربخش کردن آن ها گام نهادیم و به مسیر جهت دادیم.
معاون وزیر نفت درباره قراردادهای دانش بنیان کردن چاه های کم بازده یا متوقف نیز گفت: حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ حلقه چاه کم بازده و یا گاه غیر فعال داریم یا چاه هایی که تولید غیراقتصادی دارند که بر این اساس، مسئله محوری کردن قرارداد آنها را پیش بردیم؛ هم اکنون در کمیسیون تخصصی شورای اقتصاد قراردادها تصویب شده است و ارزش آن ها حدود ۷۰۰ میلیون دلار است، حدود ۷۰ شرکت در این فراخوان حاضر شدند.
او تولید گاز هلیوم را از مسائل مغفول در حوزه دانش بنیان برشمرد و گفت: گاز هلیوم یکی از مسائل مغفول است. میدان گازی پارس جنوبی بیشترین مقدار گاز هلیوم را در خود دارد که به دلیل نداشتن دانش فنی از استخراج این گاز بی نصیب مانده ایم؛ در حالی که قطر سال هاست که از این گاز بهره می برد و در صنایع نظامی، هسته ای، پزشکی و دیگر صنایع با فناوری بالا استفاده می شود؛ هم اکنون ما وارد کننده این گاز هستیم. فراخوان برای دانش بنیان کردن تولید این گاز صادر شده تا استخراج این گاز در کشور کلید بخورد، همچنین برای ایجاد واحدهای تولید ال ان جی کوچک فراخوان داده ایم تا به زودی صادر کننده این گاز شویم. خجسته مهر افزود: دانش بنیان کردن باید مبتنی بر اقتصاد باشد، هر طرح اقتصادی سه مؤلفه دارد، زمان، قیمت و کیفیت و اگر طرحی مبتنی بر این سه اصل نباشد، دانش بنیان نیست؛ ما به دنبال بهره وری، کارایی و بازده هستیم، طرحی روی میز نگذاریم که این ویژگی ها را نداشته باشد؛ غیر از این، مصداق پول پاشی و اتلاف وقت است. او با بیان اینکه امروز ما به دنبال استفاده از هر نوع فناوری نیستیم، گفت: ما به دنبال فناوری هستیم که محصول جدید به ما بدهد و اگر این محصول به دست آید به معنای آن است که محصول قبلی باید از رده خارج شود.
معاون وزیر نفت درباره اقدام هایی که شرکت ملی نفت ایران باید در قبال مراکز دانش بنیان انجام دهد گفت: اینکه ما چه کمکی باید به دانش بنیان ها بکنیم نیز مسئله است؛ ما امکانات، توان مالی و اختیارات داریم و یکی از وظایف اصلی ما این است که شرکت های را ایجاد کنیم که واقعا دانش بنیان هستند؛ از آنجا که نتوانستیم اطلاعات درستی در اختیار شرکت ها بگذاریم و اطلاعات را با آن ها به اشتراک بگذاریم، نتوانسته ایم از دانش آنها بهره ببریم. خجسته مهر به الزام ریسک پذیر بودن در سرمایه گذاری اشاره و تصریح کرد: در بعد کلان باید به سمت انجام سرمایه گذاری های خطر پذیر برویم. قرار نیست ریسک نکنیم؛ ریسک برای شکست نیست و قابل محاسبه است و ریسک در واقع برای موفقیت است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نتیجه مجموعه این اقدام ها را تحول صنعتی در شرکت ملی نفت ایران دانست و گفت: ما پایگاه داده منسجم و تخصصی نداریم اگر داریم نیز کامل و تخصصی نیست، منظور از داده ها شناخت بخش عرضه و تقاضاست، اما بخش مربوط به ارائه ایده ها در بخش تقاضا نداریم.
خجسته مهر افزود: تاکنون نیامده ایم مسائل را به دانشجویان و متخصصان به صورت فردی بدهیم تا به دنبال راهکار باشند، بر همین اساس می خواهم اعلام کنم که پیش تر در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب کردیم تا با شرایطی جذاب دانشجویان دوره دکترای پایان نامه هایشان را با پیشنهادهای فنی ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران پیش ببرند و برای اجرای این پایان نامه حقوق بگیرند که این موضوع برای نخستین بار اتفاق افتاده است. او با بیان اینکه امکانات باید بر اساس نیاز بالادستی و نیاز دانش بنیان ها ایجاد شود، گفت: بر همین اساس ما به سمت ایجاد آزمایشگاه های تخصصی گام برداشتیم و در همین زمینه برای نمایشگاه نفت پیش رو تصویب کردیم از شرکت های دانش بنیان هزینه ای دریافت نشود؛ اگرچه هزینه قابل توجهی نیست، اما نشان می دهد که ما به شرکت های دانش بنیان توجه ویژه داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: در بخش بالادست باید به سمت اجرای پایلوت های فناورانه برویم که در این زمینه نمونه ای نداشته ایم، برای نمونه در حوزه ازدیاد برداشت به سمت دانش بنیان نرفته ایم و به کمک شرکت های دانش بنیان در این زمینه نیاز داریم، ما نیز وظیفه داریم در مقابل این شرکت ها نیروهای خوش ذوق و خوش سلیقه قرار دهیم و دانش بنیان را به فرهنگ و گفتمانی در صنعت نفت تبدیل کنیم.
وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت نیز در نشست شرکت های دانش بنیان و فناور با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد که سیاست های حمایتی وزارت نفت از شرکت های دانش بنیان در دولت سیزدهم به وضوح مشخص شده است و وزیر نفت نیز چند باره خواستار پیگیری جدی این موضوع شده است. تسهیل ارتباط و همکاری صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان از طریق مواردی مانند پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت، بازیگری در ساختار فرآیندها با وظایف مرتبط با پژوهش و فناوری با رویکرد دانش بنیان و تضمین برنامه توقف رقابت دولت با بخش دانش بنیان از جمله این موارد است. همچنین برای شرکت های دانش بنیان پرداخت تسهیلات ارزان قیمت در نظر گرفته شده و همه توجه ما این است که تسهیلاتی با بهره پایین از سوی بانک هایی که قرارداد با آنها امضا شده است، در اختیار شرکت ها قرار داده شود. از طریق صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت نیز تا جایی که امکان داشته باشد به شرکت های دانش بنیان برای پیشبرد اهداف کمک خواهد شد. او با بیان اینکه برای بازار عرضه و تقاضا نیز چند مورد را در نظر داریم،گفت: ایجاد نمایشگاه دائمی نیز در این زمینه در حال بررسی است که در صورت به دست آمدن نتیجه قطعی اعلام خواهد شد. معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت به ایجاد سامانه نیازها و عرضه همکاری های فناور اشاره کرد و گفت: بخشی از این سامانه که مربوط به وزارت نفت است، هم اکنون در دستور کار قرار دارد و تقریباً بستر سامانه تا حد زیادی آماده است و تلاش می شود این سامانه در اسرع وقت اجرایی شود. زیدی فرد در مورد ارتقای توان داخلی و کاهش واردات با همکاری شرکت های دانش بنیان شناسایی کالاهای پرمصرف و وارداتی صنعت نفت نیز در دستور کار وزارت نفت قرار دارد. مشکلی در سامانه وندورلیست (فهرست بلند) پیش آمده بود که مربوط به شرکت طرف قرارداد با ما بود. این مشکل حل شده و هم اکنون با راه اندازی سامانه وندورلیست، زمان ثبت نام و تثبیت شرکت های متقاضای ورود به سامانه در دستور کار است که در حداقل زمان انجام شود. برای تسهیل ورود شرکت های دانش بنیان به سامانه وندورلیست، تمهیدهایی در نظر گرفته شده است که به زودی شاهد آن خواهند بود. به گفته معاون وزیر نفت در زمینه آزمایشگاه های مرجع نیز با همکاری دوستان در شرکت های دیگر، پژوهشگاه صنعت نفت و سازمان ملی استاندارد به دنبال این هستیم که هرچه سریع تر یک یا چند آزمایشگاه مرجع برای کمک به شرکت های دانش بنیان تأسیس کنیم. برای استانداردسازی نیز با سازمان استاندارد و نهاد صدور گواهینامه کیفیت به صورت جدی در حال بررسی هستیم که محصولات عرضه شده از سوی شرکت های دانش بنیان با کیفیت و ویژگی های خاص به صنعت نفت عرضه شوند تا صنعت نفت دچار مشکل نشود. معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت درباره حمایت از نرم افزارهای داخلی افزود: وزارت نفت این مورد را نیز به جد مورد حمایت و پیگیری دارد. به هر حال این موضوع محدودیت های خاص خود را دارد، زیرا هزینه خرید یک نرم افزار قفل شکسته در کشور با خرید یک نرم افزار از شرکت داخلی بسیار تفاوت دارد و کارفرما متمایل به این کار نخواهد بود. درست است که وظیفه ما حمایت است و ما باید حمایت کنیم، اما باید این موارد را در نظر بگیرند که قیمت های تمام شده در فروش و مباحث دیگر نیز در طول اجرا لحاظ شود. زیدی فرد درباره در نظر گرفتن امتیاز حداکثری برای شرکت های دانش بنیان گفت: وزارت نفت خود را مکلف می داند که قوانین و مقررات تدوین شده از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و تمامی ارگان های ذی ربط را در این باره رعایت کند، اما در بعضی موارد قانون دست و پای ما را بسته است و تا جایی که امکان داشته باشد از تمام ظرفیت های قانونی برای این موضوع استفاده خواهیم کرد که حق هیچ شرکت دانش بنیانی ضایع نشود.
سیدمهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست گفت: هم اکنون نیز همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران با فناوری، این صنعت را جلو می برند، اما دغدغه اصلی ارتقای فناوری در مسیر بهره ورتر شدن صنعت نفت است. ما از لحاظ فناوری عقب هستیم و باید در این بخش خود را به سطح مورد نظر برسانیم، از این رو دانش بنیان شدن به معنای یک سطح به جلو رفتن است.
او با بیان اینکه دانش بنیان شدن زمانی اتفاق خواهد افتاد که فرآیندها نیز دانش بنیان شوند، اظهار کرد: به واسطه اینکه کارها و فعالیت های ما بسیار وسیع هستند، از این رو کارها با یک یا دو شرکت دانش بنیان جلو نخواهد رفت، بلکه باید زنجیره ای از شرکت های دانش بنیان در کنار هم قرار گیرند تا به هدف مورد نظر برسیم.
برزو قنبری، سرپرست مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران هم در سخنانی با اشاره به عملکرد مناسب شرکت ملی نفت ایران در حمایت از فرآیندهای فناورانه از رونمایی دستاوردهای همکاری دانش بنیان ها با شرکت ملی نفت در آینده نزدیک خبر داد. او خبر داد که دستورعمل هایی تازه و مناسب برای بهره گیری از توان و ظرفیت شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت تدوین و برای بهره برداری از این شرکت ها نیز سامانه ای تهیه شده است که به زودی ابلاغ می شود. سرپرست مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران و عضو ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت در باره شناسایی نیازهای فناورانه شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: در این مدت نزدیک ۳۰۰ مورد از نیازهای فناورانه بررسی و شناسایی و با همکاری شرکت های بهره برداری پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی، مطالعات مطلوبی در این حوزه شده است و در مراحل و فرآیندهای قراردادی قرار گرفته اند. از ۲۰ شرکت دانش بنیان که با دستورعمل های گذشته ارزیابی می شدند، هیچ کدام نتوانستند امتیاز لازم را به دست بیاورند که این دستورعمل ها با همکاری معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری و معاونت پژوهشی وزارت نفت تغییر می کند و این موضوع سبب می شود این شرکت ها بهترین بهره وری را داشته باشند.
پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز با بنیاد ملی نخبگان در حاشیه نشست شرکت های دانش بنیان و فناور با محسن خجسته مهر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به منظور بهره برداری از ظرفیت نخبگان در رشد و توسعه و حل مسائل و مشکلات فناورانه کشور در عرصه صنعت نفت تفاهم نامه همکاری امضا کردند. تفاهم نامه نخست بین محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز و عباس ابراهیمی، سرپرست معاونت سرآمدی و نخبگان (بنیاد ملی نخبگان) امضا شد. در ادامه، پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز و صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف همکاری دوجانبه در زمینه ارائه خدمات توانمندسازی مدیریت فناوری و تجاری سازی به شرکت های دانش بنیان در چارچوب تسهیلات و حمایت های پیش بینی شده در دستورعمل ارائه خدمات توانمندسازی صندوق، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. توسعه و ارتقای سطح همکاری های صندوق با پارک های علم و فناوری برای ارتقای توانمندی ها و رقابت پذیری دانش بنیان ها، ارائه خدمات توانمندسازی گسترده تر و تخصصی تر با همکاری شرکت های مشاوره مدیریت آموزشی و تجاری سازی به شرکت های دانش بنیان در سطح استان ها، افزایش حجم ارائه خدمات توانمندسازی و تجاری سازی به شرکت های دانش بنیان در سطح استان ها و توسعه مجموعه های توانمندسازی و تجاری سازی منطقه ای در کشور از اهداف تفاهم نامه همکاری پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز و صندوق نوآوری و شکوفایی به شمار می آیند. تفاهم نامه دوم بین محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز و علی وحدت، رئیس هیئت عامل و محمدصادق خیاطیان یزدی، عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی امضا شد.
خدمات مهندسی منطقه 7 افزایش می یابد
مشعل توسعه زیرساخت های صادرات گاز در غرب کشور از راهبردهای مهم صنعت گاز به شمار می آید؛ از این رو خطوط لوله انتقال گاز همسو با افزایش پایداری شبکه داخلی، با نگاهی صادراتی اجرا شده است. در همین حال، منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران همزمان با تامین گاز استان های مركزی، لرستان، كردستان، كرمانشاه، ايلام، همدان و قسمت هایی از استان های زنجان، قزوین و آذربایجان غربی در حوزه صادرات گاز به عراق نیز فعالیت می کند. هم اکنون 4 هزار و 619 كيلومتر خطوط لوله انتقال گاز و چهار تاسيسات تقويت فشار شامل تاسيسات اراك، فامنين، بيجار و كوهدشت در منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران فعال است و براساس برنامه های تعریف شده، افزون بر زیرساخت های موجود، امسال نیز با بهره برداری از خطوط، تاسیسات تقویت فشار و ایستگاه اندازه گيری گاز، شاهد تحولات جدیدی در حوزه افزایش ظرفیت های انتقال این منطقه خواهیم بود. افزون بر موارد یادشده، 8 مركز بهره برداری خطوط لوله همدان، اراك، كرمانشاه، خرم آباد، بيجار، سنندج، كوهدشت و ايلام نیز در سطح این منطقه عملیاتی فعال است. در ادامه، گفت وگو با مهدی زارع، مدیر منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
در سال 1400 در مجموع 39 میلیارد متر مکعب گاز از منطقه منتقل شده است که این میزان نسبت به سال 99 حدود 1 میلیارد متر مکعب (معادل 0.6درصد) افزایش داشته است. حجم عملیات پیگرانی سال 1400 بیش از 2 هزار و 767 کیلومتر شامل پیگرانی هوشمند و تمیز کننده بوده که نسبت به سال 99 افزایش دو برابری داشته است. عملیات نشت یابی خطوط لوله و تاسیسات در سطح منطقه نیز در سال 1400 بیش از 3 هزار و 842 کیلومتر بوده که نسبت به سال 99 بیش از 1.5 برابر رشد داشته است.
بله، سال 1400 تاسیسات تقویت فشار گاز کوهدشت مجهز به چهار دستگاه توربوکمپرسور به منطقه تحویل شد. سال 1401 نیز در بخش خطوط لوله برنامه تحویل و تحول خواهیم داشت که دو ایستگاه کنترل فشار گاز پیاز آباد و بیستون و همچنین بخشی از خط 56 اینچ ششم سراسری به طول 210 کیلومتر، قسمتی از خط 48 اینچ صادرات به عراق به طول 131 کیلومتر، خط 30 اينچ بيستون - كرمانشاه به طول 35 كيلومتر در قالب طرح BOT تحویل منطقه خواهد شد.
توسعه خط ششم سراسری به میزان 125 کیلومتر و خط نهم سراسری به میزان 334 کیلومتر در حوزه منطقه، احداث 9 تاسيسات تقويت فشار گاز به صورت دوگانه روی خطوط ششم و نهم سراسری در شهرهای پلدختر، كوهدشت2، صحنه، دهگلان و ديواندره جزو برنامه های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که با توجه به نیاز و به مرور زمان به احتمال زیاد عملیاتی خواهد شد. یک ایستگاه اندازه گيری گاز در نفت شهر به منظور صادرات گاز به كشور همسايه عراق داریم که در آینده یک ایستگاه اندازه گيری گاز دیگر نیز به احتمال زیاد در شهر قصرشیرین به مجموعه عمليات اين منطقه اضافه خواهد شد.
با توجه به اهمیت جایگاه نیروی انسانی، به لحاظ گسترش و افزایش سطح فعالیت های منطقه در ایجاد و تاسیس مراکز بهره برداری خطوط لوله، تاسیسات تقویت فشار گاز و صادرات گاز، با پیگیری منطقه، مدیرعامل و مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت انتقال گاز، ساختار سازمانی رسمی منطقه برای مراکز تازه تاسیس ابلاغ شده و با توجه به سیاست های ابلاغی از بالادست تاسیسات تقویت فشار گاز روی خط ششم و نهم سراسری در قالب طرح BOT است که در حال حاضر تاسیسات تقویت فشار پیازآباد از طریق طرح فوق راه اندازی شده که نظارت آن به عهده معاونت عملیات ایستگاه ها منطقه است.
بله، در مرداد 97 طی مكاتبات میان مدير وقت توسعه منابع انسانی شركت انتقال گاز ایران و مدير وقت منطقه، براساس مذاكرات ریيس آموزش شركت انتقال گاز ایران و ریيس منابع انسانی منطقه و با توجه به شروع صادرات گاز از ايستگاه شلمچه و درخواست طرف عراقی برق اين كشور، دوره آموزشی مرتبط از تاريخ 22 مردادماه 97 به مدت سه روز برگزار شد. این دوره با موفقيت و به بهترين شكل برگزار و گزارش های نظرسنجی و نتايج اثربخشی (نمره اثر بخشی دوره در سطح واكنش 96.82 بوده است) و ارزيابی دوره نيز مؤيد اين موضوع است. در نهایت مدیرعامل وقت ضمن ابراز رضايت از نحوه برگزاری و نتايج دوره از دست دركاران برگزاری دوره قدردانی کرد.
بله، شرکت های مهندسی و توسعه، گازهای استانی و مشتریان عمده همچون نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد جهت اجرای خطوط انتقال گاز مورد استفاده؛ از خدمات مهندسی این منطقه بهره فراوانی برده اند.
تعميرات يك دستگاه توربين در تاسيسات فامنين از اواخر خرداد ماه تا پايان مهرماه 1401 مطابق برنامه انجام خواهد شد، تعميرات اساسی يك دستگاه توربين نيز در تاسيسات اراك در سال جاری برنامه ريزی شده است.
اقدام های مورد نظر برای آمادگی فصل سرد امسال شامل انجام عمليات پيگرانی تميز كننده به تعداد 10 خط در دستور کار قرار دارد. با توجه به انجام 5 مورد پيگرانی هوشمند در خطوط لوله 30 اينچ و 12 اينچ، تعميرات ناشی از نتايج پيگرانی خطوط مورد نظر در سال جاری برنامه ريزی شده است. بازرسی فنی و انجام برنامه تعميرات خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار و نشت يابی خطوط لوله در سطح منطقه از دیگر برنامه های این منطقه به شمار می آید.
بله، انجام برنامه هایی چون تعويض پوشش و تعميرات قسمتی از خط لوله 30 اينچ نيزار- اراك به طول 5/4 كيلومتر، اجرای پروژه های ايمن سازی خطوط لوله و تاسيسات در سطح منطقه، اجرای پروژه جايگزينی ديوارهای بتنی جهت ايستگاه های شير بين راهی و CPS ها در سال جاری پيش بينی شده است.
تعداد 1 هزار و 260 عدد قطعه مورد نیاز توربینMAN تاسیسات اراک شامل ساخت پره های ثابت و متحرک کمپرسور محوری توربین به تعداد 1 هزار و 7 قطعه، ساخت قطعات مصرفی اورهال سطح V3، ساخت تراست بیرینگ کمپرسور گاز، همچنین ساخت لبیرنت سیل و شفت سیل های کمپرسور گاز به تعداد 40 قطعه، ساخت پکینگ 46 اینچ فیلتر سپراتور تاسیسات نفت شهر، ساخت قطعات بوستر HAUG، ولوها و سیلندر و پیستون و گاید رینگ ها به تعداد 11 قلم، حذف برد الكترونيكی تغذيه شيرهای برقی كمپرسورهای گاز سومی و جایگزینی برد الکترونیکی جدید، ساخت دستگاه Smart RTU و نصب در ایستگاه های شیر بین راهی و حفاظت از زنگ، ساخت Box Clamp جهت رفع نشتی پیگ سیگنال ها و تجهیزات خطوط لوله، ساخت سینی و متعلقات پیگرانی در لانچر و رسیورهای 20 اینچ و پایین تر، بومی سازی شده است، همچنین بومی سازی تعداد دیگری از قطعات و تجهیزات فنی در حال انجام است که می توان به بیرینگ های غلطشی توربین زاریا، لبیرنت سیل و شفت سیل های کمپرسور سومی، بردهای سيستم كنترل سوخت توربين های زاريا، قطعه جدا كننده عايقی (INSOLATING JOINT) مسير نشت جريان حفاظت كاتدی ترانسميتر ولوهای 7 و 8 و 20 تاسیسات تقویت فشار گاز و سیستم کنترل ولو سوخت توربین زاریا اشاره کرد.
منطقه 7 عمليات انتقال گاز ایران به عنوان تامين كننده يكی از مهم ترين حامل های انرژی غرب كشور، در برقراری پيوندی محكم با موضوع مسووليت های اجتماعی سازمانی می کوشد، زیرا تامين انرژی مورد نياز كشور در سطح وسيع، خود نوعی خدمت به جامعه و مردم محسوب می شود؛از اين رو در سند راهبردی منطقه، بهبود تعاملات برون سازمانی كه يك هدف راهبردی در مسیر مسووليت های اجتماعی است به عنوان يك عنصر اصلی و اساسی ديده شده است؛ از اين رو اين منطقه متعهد شده است در مسیر توسعه پايدار و انجام مسووليت هاي اجتماعی خود گام برداشته و با الگوبرداری از استانداردهای سری GRI با بهره گيری از يك زبان مشترك با ذي نفعان خود و ساير سازمان های ثالث گزارش های پايداری خود را به نحوی شفاف در معرض قضاوت آنها قرار دهد تا ميزان تاثيرگذاری مثبت خود را بر اين موضوع پايش کند. اين منطقه همواره تلاش کرده است تا در برابرجامعه و محیطی که در آن فعالیت می کند؛ به ویژه در برابر منابع طبیعی و اقتصادی آن پاسخگو باشد. بر پایه این مفهوم و در همسویی با مسوولیت پذیری در مقابل همه ذی نفعان خود نیز که شامل طیف وسیعی از نهادها و حاكميت های دولتی، كاركنان، تامين كنندگان، مشتريان، جوامع محلی و مالكان و سهامداران است، گام های ارزشمندی برداشته است؛ از اين رو توجه به این مهم باعث شده، رویکردهای اتخاذ شده، افزون بر دربرگرفتن جنبه های اقتصادی، به جنبه های اجتماعی و زیست محیطی نیز توجه کند. يكی از مصاديق كلان اين امر تعامل و اخذ مشاوره از شرکت های توزیع برقِ مربوط، به عنوان ذي نفعان، برای شركت در طرح های کاهش بار مصرف انرژی الکتریکی در ساعات اوج بار، برای کمک به تحققِ تامین و توزیع پایداری انرژی الکتریکی بوده است. منطقه 7 عمليات انتقال گاز ایران از سال 97 تا كنون و به مدت 4 سال پياپی در طرح های کاهش بارِ مصرف انرژی الکتریکی در ساعات اوج بار شركت و صرفه جویی حاصل از افزایش بهره وری را نصیب جامعه کرده است.
در این منطقه فشار طراحی خطوط لوله گاز ششم و نهم سراسری بیش از 1300 PSI است؛ از اين رو در محل های اتصال به خطوط لوله گاز قبلی که فشار طراحی آنها 1050 PSI بوده، نیاز به ایستگاه کنترل فشار است. هم اکنون این منطقه دارای 4 ایستگاه کنترل فشار گاز (PCS) است که با تکمیل خطوط لوله گاز ششم و نهم سراسری در آینده تعداد این ایستگاه های کنترل فشار نیز بیشتر خواهد شد.
بیشترین میزان گازرسانی روستایی در بین شرکت های گاز استانی ثبت شد
مهدی مهرابی پرونده گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار استان خراسان جنوبی بسته شده و با توسعه زیرساخت های گازرسانی شاهد بهره مندی خانوار بیشتری از نعمت گاز هستیم. در این میان، گازرسانی به روستاهای مرزی نیز از نظر دور نمانده و سال گذشته 111 روستای مرزی به شبکه گاز متصل شده و هم اکنون 705 روستا در مناطق مرزی این استان از نعمت داشتن گاز طبیعی برخوردارند.
توسعه گازرسانی در استان خراسان جنوبی به مرحله ای تازه رسیده است؛ مرحله ای که با برنامه ریزی و هدف گذاری، طی دوسال متوالی عنوان بیشترین میزان گازرسانی روستایی در بین شرکت های گاز استانی را به خود اختصاص داده است.
در همین حال، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی می گوید: برای دومین سال متوالی بیشترین میزان گازرسانی روستایی در بین شرکت های گاز استانی به نام شرکت گاز خراسان جنوبی ثبت شده است.
به گفته سید محمود هاشمی، سال 1400 علاوه بر ارائه خدمات با کیفیت به مشترکین و استمرار گازرسانی در سراسر استان، با تلاش بی وقفه کارکنان، 3 هزار و 600 خانوار در 232 روستای استان خراسان جنوبی تحت پوشش گاز طبیعی قرار گرفتند.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هم اکنون 91 هزار و 200 خانوار در 1 هزار و 633 روستای استان تحت پوشش گاز طبیعی قرار دارند می گوید: به زودی همه روستاهای دارای قابلیت گازرسانی در استان به شبکه گاز طبیعی متصل می شوند و پرونده گازرسانی به روستاهای فاقد گاز در خراسان جنوبی بسته خواهد شد.
گسترش شبکه گاز، یکی از ارکان عدالت در خدمت رسانی به شمار می رود که این امر در توسعه روستاها و همچنین کاهش دغدغه های روستاییان در مناطق محروم نقش مهمی دارد.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان جنوبی اعلام می کند: به همت کارکنان تمامی روستاهای دارای 20 خانوار در خراسان جنوبی از نعمت گاز بهره مند شده اند و گازرسانی به روستاهای کم جمعیت نیز در مراحل پایانی قرار دارد.
به گفته سید محمود هاشمی، از سه سال قبل همه شهرهای استان به طور کامل گازدار شده اند و شاهد رشد بی سابقه گازرسانی در نقاط دورافتاده استان بودیم و به زودی و با اتمام پروژه های در دست اجرا 100 درصد جمعیت روستایی خراسان جنوبی تحت پوشش گاز قرار می گیرند.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی اعلام می کند: این شرکت در حوزه اجرای شبکه تغذیه و توزیع گاز از تعهدات فراتر رفته است.
وی ادامه می دهد: تعهد سال 1400 شرکت گاز استان خراسان جنوبی 1400 در زمینه شبکه تغذیه و توزیع اجرای 921 کیلومتر شبکه بوده که تا پایان آذرماه شاهد اجرای بیش از یکهزار کیلومتر شبکه بودیم. با اجرای 280 کیلومتر شبکه طی سه ماه پایانی سال، پیشرفت شبکه گذاری تا 130 درصد تعهد سال 1400 شرکت افزایش یافت.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با بیان اینکه گازرسانی به روستاهای مرزی از دیگر اقدام های شاخص این شرکت به شمار می آید، می گوید: سال گذشته 111 روستای مرزی استان از نعمت گاز برخوردار شد.
هم اکنون 705 روستای مرزی خراسان جنوبی تحت پوشش گاز قرار دارند و به زودی پرونده گازرسانی به روستاهای مرزی استان نیز بسته می شود.
وی تاکید می کند: توسعه گازرسانی در روستاهای مرزی، پاسگاه ها و برجک های دیده بانی مرزی، گامی بزرگ در ارائه خدمات دولت عدالت محور، توسط شرکت گاز خراسان جنوبی است.
بهمن ماه سال گذشته، عملیات گازرسانی به بازارچه مرزی ماهیرود، 13 پاسگاه مرزی و 16 برجک مرزی در شهرستان های سربیشه و درمیان با پیش بینی هزینه 59 میلیارد تومان آغاز شد و گازرسانی به سایر پاسگاه ها و برجک های مرزی نیز در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه می دهد: خراسان جنوبی محور اصلی ارتباط با کشور همسایه افغانستان است؛ از این رو عملیات گازرسانی به بازارچه مرزی ماهیرود که از بازارچه های گمرکی مهم شرق کشور محسوب می شود؛ بهمن ماه سال گذشته کلنگ زنی شد.
به گفته هاشمی، بهره مندی روستاها به ویژه روستاهای مرزی علاوه بر ارائه خدمات دولت عدالت محور، موجب جلوگیری از مهاجرت، جلوگیری از قاچاق سوخت و افزایش امنیت این مناطق می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به توسعه زیرساخت های گازرسانی در واحدهای تولیدی سطح استان می گوید: سال گذشته 253 واحد صنعتی و تولیدی در سطح استان به شبکه گاز متصل شده است. صنعت، قلب تپنده اقتصاد هر استان محسوب می شود و شرکت گاز خراسان جنوبی نیز تلاش کرده تا با گازرسانی به 253 واحد صنعتی و تولیدی در سال گذشته سهم خود را در آبادانی و اقتصاد استان ایفا کند.
به گفته وی، بهره مندی هرچه بیشتر صنایع از گاز علاوه بر حفظ محیط زیست، موجب افزایش اشتغال و پیشرفت اقتصادی منطقه نیز می شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی در ادامه بر تداوم توسعه زیرساخت های کلان گازرسانی همسو با افزایش پایداری شبکه گاز تاکید می کند و می گوید: خط انتقال بشرویه به دیهوک به طول 70 کیلومتر از سوی این شرکت اجرا و تزریق گاز شده است.به گفته هاشمی، دیهوک به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و دوری از خط انتقال، از طریق سی ان جی گازرسانی می شد که با پیگیری های متعدد و مساعدت شرکت ملی گاز ایران، عملیات اجرایی پروژه خط انتقال گاز بشرویه به دیهوک به طول 70 کیلومتر از ابتدای سال 99 در دستور کار شرکت گاز خراسان جنوبی قرار گرفت و اواخر دی ماه سال گذشته تزریق گاز شد. بخش دیهوک هم اکنون بیش از 1 هزار و 200 مشترک گاز طبیعی دارد که با اجرای این خط، پایداری گازرسانی در شهر و روستاهای گازدار دیهوک و همچنین روستاهای فاقد گاز در دست اجرا در این بخش افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی با اشاره به اجرای برنامه های تعمیرات اساسی در سطح استان می گوید: برای تامین ایمن و پایدار گاز طبیعی مشترکین خانگی، تجاری و صنعتی هر سال تعمیرات اساسی (اورهال) ایستگاه ها توسط واحد بهره برداری انجام می شود. براساس برنامه های تعریف شده، اهداف اورهال تعمیراتی واحد بهره برداری این شرکت گاز خراسان جنوبی در سال 1400 به طور کامل محقق شد.وی با اشاره به انجام 32 مورد تعمیرات اساسی ایستگاه های دروازه شهری(CGS) و 212 مورد ایستگاه TBS در سال 1400 ادامه می دهد: تعمیرات انجام شده در قالب 20 گروه امدادی و 11 گروه تعمیراتی مطابق استانداردهای شرکت ملی گاز ایران انجام شده است.مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی در پایان می گوید: انجام این فرایند، با رعایت کامل نکات ایمنی در جهت افزایش قابلیت اطمینان تاسیسات و با هدف تحقق خط مشی سیستم مدیریت یکپارچه با چشم انداز «چابک در خدمت و سرآمد در کیفیت» صورت می گیرد.
صنعت پتروشیمی تعامل پرسود و سازنده خود با دانش بنیان ها را توسعه می دهد
مشعل شرکت های دانش بنیان، توانسته اند از سال های گذشته تاکنون، سهم و جایگاه خود را در صنعت نفت بسیار زودتر از صنایع دیگر باز کنند. در این میان، صنعت پتروشیمی پیشتازی چشمگیری در این روند داشته و امروز شرکت های دانش بنیان و فناور در افزایش میزان تولید و دسترسی به دانش فنی و تامین تجهیزات و نیازهای فنی صنعت پتروشیمی نقش بی بدیلی دارند. درست به دلیل همین عملکرد است که به صورت خودجوش و زیرساختی توانسته اند در میان شرکت های خصوصی صنعت پتروشیمی بدون حمایت های دولتی جایگاهی مناسب داشته باشند و هر روز این سهم بیشتر شود.
شرکت های دانش بنیان توانسته اند صنعت پتروشیمی را از گردنه مهم، حساس و بسیار سخت گذر تحریم ها و شرایط اقتصادی سخت به سلامت عبور داده و بخش زیادی از بار فشارها و محدودیت های فنی و مالی را کاهش دهند و این اثرگذاری تاکنون از نگاه تیزبین مسؤولیت کشور، بخصوص مقام معظم رهبری دور نبوده است. این اثرگذاری شرکت های دانش بنیان و توسعه آن در حوزه های مختلف صنعتی، همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و در زیرمجموعه های اجرایی و اقتصادی دولت ها طی سال های گذشته در اولویت برنامه ریزی قرار داشته است. نامگذاری سال 1401 به نام سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» گویای این توجه مضاعف به شرکت های دانش بنیان در صنعت، بخصوص صنایع پرسودی همچون صنعت پتروشیمی است.
شرکت های دانش بنیان تاکنون در حوزه های کاربردی و ساختاری زیادی نظیر بخش های پزشکی و سلامت ، كشاورزي و محیط زیست یا برخی صنایع فولادی و نانو فعال بوده اند؛ اما شاید یکی از تاثیرگذار ترین حضورها، در صنعت نفت و بویژه صنعت پتروشیمی بوده است. این مجموعه های جمع وجور و جوان و تا حد زیادی مستقل و خصوصی، با عبور از تحریم ها و فشارهای اقتصادی مختلف توانسته اند سدشکن تحریم باشند و صنایع مختلف از جمله صنعت پتروشیمی را در پروژه های از قبل برنامه ریزی شده جهش دوم و سوم و طرح های پیشران کمک کنند. پس از نامگذاری سال 1401، وزیر نفت در گزارشی که به دولت و مراجع رسمی ارائه کرد، مشخص شد که صنعت نفت از سال ها قبل این نهضت را اجرایی کرده و می تواند گزارش های قابل توجهی برای ارائه داشته باشد. اوجی در حاشیه دیدار مسؤولان نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامی ثمره دانش بنیان شدن صنعت نفت را کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری دانست و گفت: امیدواریم با تحقق این امر در صنعت نفت، میزان ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت (هم اکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد داخلی سازی) افزایش یابد و به سمت صادرات این محصولات برویم.
وزیر نفت با بیان اینکه بتازگی وزارت نفت برای استفاده از شرکت های دانش بنیان، در پنج حوزه شامل افزایش تولید، چاه های کم بازده، بهینه سازی مصرف سوخت، جمع آوری گازهای همراه نفت، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنعت پتروشیمی و نیازهای کالایی وزارت نفت که از خارج وارد می شود، فراخوانی در میان دانش بنیان ها اعلام کرد، گفت: در این فراخوان، تعداد قابل توجهی شرکت حضور یافتند که در حال ارزیابی این شرکت ها هستیم.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم تاکید کرد که در برنامه های هفتم و هشتم، برای توسعه صنعت پتروشیمی، باید از ظرفیت های موجود در شرکت های دانش بنیان استفاده کرد.
او گفت:در سال جاری باید با یک برنامه ریزی دقیق و جامع برای تحقق اهداف صنعت پتروشیمی گام برداریم و در این مسیر تمام بخش های شرکت باید آهنگ واحدی داشته باشند، ضمن اینکه باید به سطحی از آگاهی و دانش برسیم تا با همراهی همه تلاشگران، اهداف پیش بینی شده صنعت پتروشیمی محقق شود. امروز مفهوم دانش بنیان برای تمامی خانواده بزرگ صنعت پتروشیمی آشناست و واحدها با توجه به حوزه مسؤولیت های خود در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی داشته اند.
شاهمیرزایی افزود: بسیاری از دانش های فنی، تجهیزات و کاتالیست های صنعت پتروشیمی، به طور کامل در حال داخلی سازی هستند و باید با توجه به ظرفیت های موجود در داخل کشور و تکیه بر توان داخلی، خود را از واردات آنها بی نیاز کنیم.
وی با بیان اینکه در گام دوم انقلاب با توسعه صنعت پتروشیمی، چشم انداز جدیدی از این صنعت محقق می شود، گفت: همه محصولات راهبردی صنعت شناسایی شده و با توجه به برنامه ریزی ها، تلاش می شود که این محصولات در داخل کشور تولید شوند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا سازندگان داخلی قادر به تأمین نیازمندی های پیچیده صنعت پتروشیمی هستند، گفت: سازندگان داخلی باید وارد این عرصه شوند و تجهیزاتی را که معمولا تا پیش از این سفارش می دادیم و از کشورهای صنعتی و پیشرو در صنایع پتروشیمی تهیه می شد،در داخل تولید کنند؛ البته تولید بعضی از این تجهیزات پیچیده صنعت پتروشیمی، کار آسانی نیست.وی افزود: تلاش ما این است با همتی که همکاران شرکت ملی صنایع پتروشیمی دارند و همچنین سرمایه گذاران خصوصی و هلدینگ هایی که پای کار آمده اند، بتوانیم این صنعت را در برنامه هشتم توسعه به طور کامل در بخش های طراحی، تأمین کالا و تجهیزات و دانش فنی و مواد مصرفی مانند کاتالیست ها کامل کنیم. این گام بلندی است؛ البته بعضی می گویند که بلندپروازانه است؛ اما با همت دلسوزان کشور بویژه جوانان، مراکز دانش بنیان، پژوهشی، دانشگاهی و توانمندی شرکت های داخلی به این برنامه دست خواهیم یافت. شاهمیرزایی همچنین در نشستی در حاشیه بیست و یکمین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی روسیه، خوراک در دسترس برای توسعه صنعت پتروشیمی در ایران را یک مزیت با اهمیت برشمرد و گفت: از شرکت های دانش بنیان کشور روسیه دعوت می کنم که از فرصت های مناسب برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران استفاده کنند.
اتفاق مهمی که در میانه تلاش برای توسعه دانش بنیان ها در صنعت نفت، بخصوص صنعت پتروشیمی رخ داده است ، تکمیل زنجیره ارزش تولید محصولات و جلوگیری از خام فروشی در کنار سود سرشار برای شرکت ها و کشور است. صنعت پتروشیمی ایران با بررسی و ارزیابی درست از بازار و آنچه در قالب جهش دوم و سوم خود و پس از آن پیش بینی کرده است، تلاش می کند محصولات خود را متنوع تر از 8 محصول اولیه و پایه یعنی متانول، آمونیاک، اتیلن، پروپیلن، بوتادین وBTX بنزن، تولوئن و زایلین عرضه کند و در این بخش است که پای شرکت های دانش بنیان به میان می آید و پیش بینی می شود، صنعت پتروشیمی ایران با اجرای برنامه های هدفمند در سال 2026 (1404) با ظرفیت تولید سالانه 57 میلیون تن به جایگاه اول منطقه دست یابد. طبق اعلام کارشناسان صنعت پتروشیمی تا به حال تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال شده اند و آنچه امروز به عنوان هدف مهم کلان آینده در نظر گرفته شده، توسعه فعالیت های صنایع تکمیلی با هدف کاهش خام فروشی در صنعت پتروشیمی است. امروزه هدف، قطع خام فروشی و استقلال اقتصادی یکی از پیش شرط های اجرای پروژه های صنعت پتروشیمی است و اجرای پروژه های تکمیل زنجیره ارزش و طرح های پیشران، فعال سازی صنایع کوچک و پارک های صنعتی و شیمیایی به همین منظور بوده است.
تاکیدهای مکرر رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد شرکت های دانش بنیان و کاهش خام فروشی از موضوعات مهمی است که سرلوحه برنامه های صنعت پتروشیمی قرا گرفته است. مقام معظم رهبری 23 فروردین ماه در دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام، اقتصاد بدون نفت را هدفی بلندمدت خواندند و افزودند: حداقل دو دولت در مسؤولیت های هشت ساله باید همت کنند تا این مشکل به سامان برسد؛ البته اگر همان روزی که اقتصاد بدون نفت را مطرح کردیم، اجرای آن شروع می شد، امروز کشور وضع متفاوتی داشت. حضرت آیت الله خامنه ای، معاونت علمی را موظف به تعیین ضوابط کیفی و شاخص های دقیق برای پذیرش شرکت های دانش بنیان دانستند و خاطرنشان کردند: افزایش تعداد شرکت ها کافی نیست و در این زمینه باید شاخص های حیاتی دیگری همچون نوآوری، کاهش ارزبری، اشتغال آفرینی، قابلیت صادرات و رقابت پذیری نیز مورد نظر قرار بگیرد.
رهبر معظم انقلاب، با تاکید بر اینکه توسعه شرکت های دانش بنیان باید بر اساس اولویت ها و با نیازسنجی بر مبنای گره گشایی از مسائل کشور باشد، گفتند: شرکت های دانش بنیان باید در بخش هایی همچون کشاورزی توسعه یابند که امنیت اقتصادی کشور وابسته به آنهاست، ظرفیت جذب نیروهای متخصص و غیرشاغل در آنها بالاست و یا در بخش هایی مانند نفت، گاز و معادن که با خام فروشی، منابع ارزشمند کشور را بدون ارزش افزوده صادر می کنند.
بی تردید توجه به شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها از سوی بخش های مختلفی همچون پتروشیمی که مولد هستند و تولید محصول می کنند، می تواند راه را برای حرکتی پرشتاب تر در این صنعت مولد، هموارتر سازد.
نگاهی به قراردادهای فناورانه صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی
مشعل همکاری وزارت نفت با دانشگاه ها، سابقه ای طولانی دارد و طی این سال ها، به نقطه ای مطلوب و قابل اتکا رسیده است. از یک دهه قبل تا به امروز، به شکل مشخص قراردادهایی مهم در حوزه های بالادستی صنعت نفت با دانشگاه های مختلف به امضا رسیده و نتایج قابل قبولی هم در پی داشته که بسیاری از آنها می توانند صنعت نفت را دچار تحولات بزرگی کنند و حال در دوره جدید، زمان ارزیابی عملکرد آنها فرا رسیده است.
در حال حاضر در بخش های مختلف صنعت نفت از پروژه ها ی ازدیاد برداشت تا پروژه های پتروشیمی و پالایشی، دانشگاه های مختلف کشور در کنار هم قرار گرفته اند که این همراهی منجر به نتایج پرسود و قابل توجهی شده است. با این حال و در گذر از یک دهه همکاری های متفاوت و جدید، لازم است که این روند مورد بازبینی عملکرد قرار گیرد. به همین دلیل وحید رضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت چندی قبل اعلام کرد که قرار است قراردادهای منعقد شده دانشگاه ها با صنعت نفت اصلاح شوند.
نخستین قراردادهای مشترک صنعت نفت با دانشگاه ها از اوایل دهه 90 با هدف مطالعات ازدیاد برداشت ۹ میدان نفتی و در قالب ۹ قرارداد با دانشگاه ها امضا شد. در مرحله بعد ۱۲ قرارداد به منظور ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی در پایین دست صنعت نفت میان سه شرکت ملی گاز، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دانشگاه های منتخب به امضا رسید. این قراردادها در چند مرحله بعد هم ادامه داشت. نکته قابل توجه اینکه وزارت نفت از برنامه پنج ساله پنجم توسعه كشور، موظف به اعمال روش هاي بهبود توليد و همچنين ازدياد برداشت از مخازن نفت و گازي و البته رشد بستر دانش بنيادي فناوري در اين حوزه ها بوده که به همین منظور به سمت همکاری با دانشگاه ها و مراکز علمی و فناور رفته است.
موضوع مهم ازدیاد برداشت از مخازن نفتی کشور، یکی از سیاست های مهم و کاربردی از سال های گذشته تا به امروز بوده که در سایه همکاری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در حال انجام است؛ راهی که منتفع اصلی آن با افزایش درآمد نفتی کشور و همچنین صیانت از این منابع، نسل های فعلی و آینده کشور خواهند بود. این رویکرد با توجه به اینکه میادین زیادی از کشور در حال ورود به نیمه دوم عمر خود هستند، اهمیتی بسزا دارد؛ مسیری که با تلاش دانشگاهیان در حال نتیجه دادن است. به عبارتی می توان گفت که پروژه های ازدیاد برداشت، نیاز به کار تیمی دارد تا طیف وسیعی از رشته های علوم پایه و مهندسی کنار هم و با یکدیگر، در مورد یک مخزن مطالعه کنند و بعد از آن وارد کارهای پژوهشی شوند تا نفت بیشتری از مخازن برداشت شود. مسأله مهم تر اینکه قراردادهای امضا شده در حوزه های پایین دستی همچون تمرکز بر تولید و خلق فرایندها و بهبود فرایندهایی چون تولید متانول، اوره، آمونیاک، شیرین سازی گاز و بخشی از تصفیه نفت هم بوده است. در کنار این موارد، قراردادهایی هم در حوزه اکتشافات با دانشگاه های معتبر به امضا رسیده است.
در دولت سیزدهم، همکاری های مشترک با دانشگاه ها یک بار دیگر مورد ارزیابی و باز بینی قرار گرفته و تلاش شده تعامل با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی بیشتر از قبل ادامه یابد. اسفند 1400 بود که معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم و تعدادی از رؤسای دانشگاه های صنعتی کشور به وزارت نفت رفتند تا با جواد اوجی، وزیر نفت، دیدار و گفت وگو کنند. در این جلسه موضوع ارتباط دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برای تقویت اقتصاد دانش بنیان در کشور و افزایش حضور دانشگاه ها در پروژه های مطالعاتی مجموعه وزارت نفت و افزایش تولید و اکتشاف منابع نفتی و گازی، افزایش بهره وری در انتقال انرژی، پرهیز از خام فروشی منابع و مباحث مختلف مرتبط با صنعت نفت مطرح و درباره آنها تبادل نظر شد. در آن جلسه وزیر نفت بر ضرورت همکاری بین دانشگاه ها با این صنعت، برای خنثی سازی تحریم ها و ایجاد شرایط فنی و مهندسی مناسب تر برای صنعت نفت تأکید کرد و به معاونان این وزارتخانه دستور داد تا همکاری های لازم را برای پیشبرد اهداف در حوزه دانشگاه و صنعت نفت پیگیری کنند. کمی بعد تر یعنی در روزهای پایانی فروردین 1401 هم نشست بررسی همکاری وزارت نفت با دانشگاه های کشور با حضور جواد اوجی، وزیر نفت؛ محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و معاونان دو وزارتخانه برگزار شد. وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت هم در همین خصوص، از برنامه ریزی ها برای تشکیل کارگروه مشترک وزارتخانه های نفت و علوم به منظور رفع نیازمندی های علمی و فناوری وزارت نفت خبر داد.
وی گفت: این نشست برای ایجاد همکاری و تفاهم بیشتر وزارتخانه های نفت و علوم برگزار شد و مباحث مشترکی بین دو طرف مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز ضمن ابراز رضایت از نتایج به دست آمده در این نشست مشترک افزود: در بسیاری از موارد به جمع بندی رسیدیم که یکی از مهم ترین نتایج، تشکیل کارگروه مشترک وزارت نفت و علوم، تحقیقات و فناوری به منظور بررسی و پیگیری مسائل مشترک دو وزارتخانه و ارائه گزارش به وزیران برای اجرایی شدن موارد است. معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت تأکید کرد: همکاری بیشتر در زمینه طرح هایی که از طرف وزارت نفت به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه های مختلف واگذار شده و مراحل مختلف را طی می کند، از جمله مباحث این نشست بود. زیدی فرد تصریح کرد: در این نشست، همچنین مقرر شد وزارت علوم، نیازمندی های علمی و فناوری وزارت نفت را در زمینه مباحث جدیدی که از طرف نفت به عنوان نیازمندی مطرح می شود، برطرف کند. معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت پیش تر هم در گفت و گو با «مشعل» در مورد قراردادهای مشترک با دانشگاه ها گفته بود: در دوره وزارت گذشته، قراردادهایی به عنوان «قراردادهای میدان محور» با دانشگاه ها امضا شده که بیشتر با هدف همکاری صنعت و دانشگاه و همچنین برطرف کردن نیازهای صنعت نفت بوده است. در این زمینه رویکرد وزارت نفت دولت سیزدهم این خواهد بود که شاید اگر محوریت قراردادها را از «میدان محور» به «فناوری محور» یا «مسأله محور» تغییر دهیم، نتیجه بهتری را شاهد باشیم.
وی افزود: در همین زمینه در نامه ای به وزیر نفت این موضوع را اعلام کرده و ایشان هم موافقت کرده است. هم اکنون نشست هایی با ذی نفعان مربوطه در حال برگزاری است که هرچه سریع تر بتوانیم این موضوع را محقق کرده و قالب قراردادها را به سمت «فناوری محور» سوق دهیم. در نهایت تلاش ما این است که آن دسته از قراردادها را اصلاح و قراردادهای جدید امضا کنیم.
باید توجه داشت که در جریان این قراردادها و تعامل شکل گرفته بین دانشگاه ها و صنعت نفت که منجر به پروژه های زیادی شده است، به بخش زیادی از بدنه نخبه و دانشگاهی مرتبط با صنعت نفت امیدی تازه تزریق شده تا در کشور و صنعت بومی کشور خودشان باقی بمانند. این تعامل مشترک و ارزنده نتایج بزرگی از درآمدهای چند هزار میلیارد دلاری افزایش ضریب برداشت برای صنعت نفت و کشور تا کاربردی شدن پایاننامههای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا را در پی دارد.
می توان گفت که این قراردادهای مشترک با دانشگاه ها با هر میزان عملکرد و جهت گیری که تاکنون داشته، همچون کاتاليزور برای ارتباط بین صنعت نفت و دانشگاه ها عمل کرده و رویای قدیمی ارتباط مشترک بین این دو حوزه را محقق ساخته است. صنعت نفت که همواره از فضایی صنعتی، خشک و فنی برخوردار بوده، نیاز به فضای علمی و تحقیقاتی دارد که یکی از نتایج خوب این قراردادها، باز شدن پای محققان و دانشگاهیان به صنعت نفت و رفتن به سراغ نیازهای اصلی این صنعت است. اين کار مي تواند ما را ثروتمند و قدرتمند کند و به جاي وابستگي به منابع زير زميني، به جوانان اميدوار و شادابمان که ثروت هاي موجود و در دسترس هستند، متکی سازد.
نگاهی به تامین قیر و آسفالت به عنوان یکی از نیازهای مهم شهرها
مشعل آسفالت ماده ای ترکیبی است که از مخلوط کردن شن و ماسه و قیر ساخته می شود و در ساخت جاده، باند فرودگاه و پشت بام ساختمان ها و موارد دیگر به کار گرفته می شود. اصلی ترین کاربرد آسفالت در ساخت جاده ها است که در آن از ترکیب شن و ماسه و قیر برای ساخت بتن آسفالتی استفاده می شود. باید توجه داشت که منظور از آسفالت در زبان فارسی «بتن آسفالتی» است که به طور خلاصه به آن آسفالت گفته می شود. آسفالت امروز، یکی از مهم ترین موادی است که در شهرها و زندگی شهری مورد استفاده هر روزه است و شهرداری ها برای امور شهر نیاز فوری و جدی به آن دارند و وزارت نفت، مجموعه ای است که طی سازوکار و روالی قانونی، قیر مورد نیاز برای آسفالت را تامین می کند.
مسیرهای آسفالته به راه های زمینی گفته می شود که معمولاً هموار هستند و سطح روی آن ها با لایه های صافی پوشیده شده تا عبور خودروها و انواع وسایل نقلیه از روی آنها آسان تر باشد و به عبارتی می توان گفت این مسیرهای آسفالت بیشتر برای عبور خودروها کارکرد دارند. امروز از آسفالت خیابان های شهری و گرفتن چاله های آن گرفته تا پوشش آسفالت جاده های بین شهری و روستایی، یکی از مهم ترین دغدغه های مسئولان شهری است.
شاید در ذهن ما آسفالت یک مدل بیشتر نباید و همین یک مدل را در کل زندگیمان کف خیابان ها دیده باشیم، اما آسفالت با توجه به کاربرد ویا منطقه جغرافیای به سه دسته آسفالت گرم، آسفالت حفاظتی و آسفالت سرد تقسیم می شود. آسفالت گرم، یکی از معروف ترین موارد است و به آن دسته از آسفالت هایی اطلاق می شود که در آن ها قیر و مصالح سنگی گرماگرم مخلوط شوند و گرماگرم پخش و متراکم می شود. در این نوع آسفالت مصالح سنگی بیشتر از ۹۰ درصد مخلوط آسفالت را تشکیل می دهد و بیشتر مصارف راه سازی دارد. آسفالت گرم هم انواعی دارد که شامل آسفالت رویه، آستر، قیری، ماسه آسفالت، آسفالت متخلخل و یا آسفالت حفاظتی می شود. ممکن است هنوز این صنعت در کشور ما دچار تحولات بزرگ نشده باشد اما کیفیت، کارکرد و مواد تشکیل دهنده آسفالت و جایگزین های آسفالت در دنیا آنقدر زیاد و پیچیده شده که تبدیل به دنیای از رنگ و مدل و کیفیت را دارند. راه سازی و روکش کردن خیابان ها استانداردها و الگوهایی دارد که بدون آنها شهرداری ها گواهی پایان کار پروژه را نمی دهند. روکش کردن خیابان ها کاری بسیار دشوارتر از آسفالت کردن مسیر درب منزل تا پارکینگ اتومبیلتان است. اما آسفالت کردن خیابان ها با این نوع آسفالت بسیار متفاوت است چرا که آسفالت مطلوب می بایست در برابر ترافیک و عبور و مرور سنگین اتومبیل ها و بدی شرایط آب و هوایی بسیار مقاوم بوده و از نظر همواری به گونه ای باشد که بتوان روی آن هاکی بازی کرد.همچنین اگر عمل آسفالت کردن خیابان ها به خوبی صورت گرفته و از آن به خوبی محافظت شود، جذابیت خاصی را به خیابان ها و خانه ها و مغازه ها می بخشد؛ به همین جهت است که طراحان و مهندسان با استفاده از خلاقیت خود تغییرات جالبی را در رنگ و الگوی آسفالت کاری پدید آورده اند.حتما در شهر یا خیابانی که از آن تردد می کنید، شاهد بوده اید که آسفالت جدا شده و چاله ای پدید آورده یا گود رفته و آب شده است . آسفالت معمولا در شرایطی که درست و با کیفیت ارائه نشده باشد، در زمستان و تابستان با تغییرات جوی تغییر شکل می دهد و عدم توجه به این پدیده های جوی باعث هدر رفتن اعتبارات می شود. باید از آسفالت خیابان ها طوری محافظت شود که در زمستان ها در اثر برف و یخبندان آسیبی نبیند و در تابستان هم آلودگی و کثیفی بر آن تاثیر گذار نباشد. اگر آسفالت این گونه باشد، بدیهی است که مقرون به صرفه، بادوام و دائم خواهد بود و همچنین نگهداری از آن نیزراحت تر است.
تردد در شهرها و تسهیل در این زمینه و حمل و نقل عمومی، از مهم ترین مباحثی است که تهران و سایر کلانشهرهای کشور با آن روبه رو هستند. همه شهروندان و به طور مستقیم قشری که از خودرو یا حمل و نقل عمومی استفاده می کنند، نیاز به تردد شهری و عبور از شریان های مختلف شهری دارند. در این میان حمل و نقل عمومی آن بخشی است که دولت ها و شهرداری ها به شکل مشخص در قبال آن وظایف مختلفی را بر عهده دارند. بخش قابل توجهی از شهرها و طبیعتاً به دلیل فراگیری خدمات آن، شهروندان فارغ از آنکه در کدام قشر جامعه قرار داشته و یا در چه سطح تحصیلاتی باشند، به عنوان کاربر حمل و نقل عمومی از این امکان و وسیله استفاده می کنند، بنابراین حمایت از توسعه حمل و نقل عمومی و اختصاص سهم مناسب بودجه برای ارتقای و تقویت آن درواقع حمایت از شهروندان و افرادی محسوب می شود که از این امکان استفاده می کند؛ به همین دلیل است که دولت ها در دوره های مختلف سهم قابل توجهی از اعتبارات بودجه ای را برای تامین نیازهای حمل و نقل عمومی و یکی از مهم ترین آنها یعنی قیر و در ادامه آسفالت اختصاص می دهند.هر سال وزارت نفت بنابر تکلیف مشخص شده برای این وزارتخانه، میزانی از قیر را به شکل رایگان یا با قیمت محدود اما مشخص در اختیار وزارت کشور و نماینده آن سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور قرار می دهد تا متناسب با سهمیه هر شهر در اختیار شهرداری ها قرار گیرد. این قیر در همه معابر شهری و بین جاده ای و روستایی پخش می شود و نیاز شهرها برای پوشش هر منطقه به آسفالت را تامین می کند و دیگر فرقی نمی کند با خودرو شخصی از آن بگذرند و یا از وسایل حمل و نقل عمومی مثل تاکسی یا اتوبوس استفاده کنند.
اما داستان تعهد و تحویل قیر از سوی وزارت نفت به وزارت کشور و یا نمایندگان مجلس هر استان، داستانی حاشیه ای دارد که باید برخی جوانب آن مجدد مورد ارزیابی قرار گیرد. از آنجا که چند سالی است قیر به صورت رایگان بین شهرداری ها و نمایندگان مجلس ارائه می شود و برخی معتقدند این شرایط، باعث فساد و رانت شده است، خوب است سابقه این اقدام و اتفاق ها را بررسی کنیم. در سال 1392 به دلیل کمبود اعتبارات دولت، بسیاری از پروژه ها متوقف مانده بود و دولت تصمیم گرفت حواله قیر را به شکل رایگان برای اتمام طرح های عمرانی به پیمانکاران ارائه کند. این حواله ها هم به نمایندگان مجلس شورای اسلامی هر استان تحویل و از آن طریق در استان ها و پیمانکاران پخش می شد. این روند تا سال 98 ادامه داشت، اما در سال ۱۳۹۹ توزیع قیر رایگان به دلیل وجود رانت و فساد گسترده حذف شد، اما مجلس یازدهم بدون توجه به ایرادهای وارد شده و مخالفت های وزارت نفت، توزیع قیر رایگان را دوباره در دستور کار دولت قرار داد. اگرچه این طرح تا امروز محل اختلاف است اما براساس بند «ز» تبصره یک ماده واحده لایحه قانون بودجه سال ۱۴۰۱، وزارت نفت مکلف است نسبت به قرار دادن نفت خام به صورت ماهانه در اختیار پالایشگاه اقدام کند و ۱۵هزار میلیارد تومان نفت خام و وکیوم باتوم (ماده اولیه تولید قیر) را برای تولید ۲.۵ میلیون تن قیر پیش بینی شده، در اختیار ۶ دستگاه اجرایی قرار دهد.غلامحسین رضوانی، نماینده مجلس شورای اسلامی درمورد طرح توزیع قیر رایگان در بودجه 1401 گفته است: طرح های مجلس، نتیجه تعامل تمام نمایندگان محسوب می شوند و طرح توزیع قیر رایگان نیز، مصوبه مجلس برای بودجه سال ۱۴۰۰ بوده که مانند سال های قبل، تکرار شده است. این طرح چندین سال متوالی تصویب شده است و موافقان و مخالفانی دارد و عمده نمایندگان شهرستان ها، با این طرح موافق هستند. رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان در نشست این کمیسیون با تأمین قیر رایگان با اولویت مناطق محروم موافقت کردند. جواد اوجی، وزیر نفت هم به موضوع تحویل قیر رایگان به دستگاه های ذی ربط نیز اشاره و بیان کرد: سهمیه ها در این باره مشخص و حواله ها نیز توزیع شده است که امیدواریم این موضوع به سرعت اجرایی شود. بر این اساس، دستگاه های اجرایی که سهمیه دارند شامل، وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سازمان نوسازی وزارت آموزش و پرورش، وزارت کشور، بسیج سازندگی، وزارت صنعت، معدن و تجارت می شوند.
شرحی بر تلاش کارکنان یکی از ایستگاه های مخابراتی خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
عباسعلی حسین پور وقتی صحبت ازمخابرات وایستگاه مخابراتی به میان می آید، تصویری از دکلی مرتفع با کابل های متصل به این سازه بلند همراه با دیش های گاه عریض و طویل آن که در بلندایش تعبیه شده است، درذهن شکل می گیرد. دکل های مخابراتی غالبا در بلندترین ارتفاعات، جایی درفراز قلل رشته کوه ها سر به پهنه آسمان می سایند تا از طریق آنها ارتباطات مخابراتی به شکلی مطلوب انجام شود. ارتباطات مخابراتی، گستره وسیعی دارد ودرهمه بخش ها و زیربخش ها، جایگاهی بسیار مهم رابه خود اختصاص داده است؛ به گونه ای که شاید بتوان گفت که بدون کارکرد این بخش، تقریبا همه فعالیت ها به معطلی شبیه به توقف، دچار می شوند. خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به عنوان یکی از زیربخش های مهم صنعت و وزارت نفت، ازجمله بخش های مهمی است که ارتباطات مخابراتی درکنارانتقال نفت و فرآورده های نفتی، نقش مهمی را ایفا می کند. این بخش از بدنه وزارت نفت با بهره گیری از دوازده منطقه، مقادیر فراوانی سیال نفت و فرآورده های آن را آنجا که کمتر وسیله نقلیه ای قادربه عبور برای انتقال فرآورده های نفتی است، به مبادی مصرف می رساند. درکنارخطوط لوله ای که کیلومترها مسیر رابرای انتقال فرآورده های نفتی را می پیمایند، دکل های مخابراتی و ضمائم آنها نیز این امکان را فراهم می کنند تا این فرآیند با دامنه های ارتباطی ایجاد شده، به نحوی ایمن انجام شود. رباط سفید درمحدوده عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق یکی از ایستگاه مخابراتی این منطقه عملیاتی است که ارتباطات مخابراتی درآن همچون دیگر ایستگاه های مخابراتی در مناطق شرکت خطوط لوله مخابرات نفت ایران نقش آفر ینی می کند. گزارش پیش رو، روایتی است از این ایستگاه.
چه صفایی دارد بارگاه ملکوتی آقا امام رضا(ع)، سبک می سازد آدمی را زیارت این آستان مقدس؛ انگار تازه متولد شده ای. پس از زیارت بارگاه ملکوتی آقا امام رضا(ع) به اتفاق همکاران روابط عمومی خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق، ایستگاه مخابراتی رباط سفیددرجنوب استان خراسان رضوی می شود مقصد. در مسیر، تابلوی سبز رنگ «رباط سفید5کیلومتر» عبورسریعی از مقابل دیدگان دارد.
پنج کیلومترمسیرآسفالته طی و باگذراز راه خاکی منشعب ازجاده اصلی، روستای «باز محور» پدیدار می شود. روستایی همچون ماسوله درشمال کشورکه پشت بام هایش سوار برهم است و می شود پشت بام همسایه. روستایی باحدود یکهزارنفرجمعیت که12 شهید راه وطن را که با آبیاری درخت تنومند انقلاب اسلامی، آرامش و امنیت را به ارمغان آورده اند، در دل خود جای داده است. با چند ساعت پیاده روی و گذر از پیچ و خم های جاده خاکی، ایستگاه مخابراتی رباط سفید، سه کیلومتر آن طرف تر از روستا و در دل کوه، همچون نگینی بر انگشترطبیعت خودنمایی می کند. ایستگاهی که درساخت آن ازمصالح محیطی استفاده شده و رنگین کمانی ازخاک های رس، سبز و فیروزه ای را خلق کرده است. ایستگاه درارتفاع دوهزارمتری ازسطح دریا، در مسیر انتقال اطلاعات بین شاهرود (مرکز منطقه) و مشهد مقدس واقع شده است واز این ارتفاع تقریبا اشراف کاملی به همه اطراف دارد؛ روستای بازمحور و باغات اطراف آن نیزکه همچون سفره ای سبز بر دامنه کوه پهن است، زیرپایت قرار دارد. این ایستگاه ازسه جهت به ایستگاه های آغنج، امام تقی و نیشابورخدمات رسانی می کند، در آینده نزدیک و پس از تکمیل نصب تجهیزات آن با ایستگاه خواجه محمدمیرزا و از آنجا با ایستگاه مخابراتی گدارخراسان(مربوط به شرکت ارتباطات زیر ساخت) و سپس با تاسیسات تربت حیدریه ارتباط برقرارخواهد کرد. اتاق رادیو، اتاق باتری، اتاق دیزل برق اضطراری، اتاقک نگهبانی، سرویس بهداشتی و مخزن ذخیره آب به همراه دکلی با ارتفاع 20متر، همگی در زمینی به وسعت حدود 200متر مربع احداث شده است. همه چیز در شرایط معمول و هوای کوهستان، البته نه در فصول سرد سال، خواستنی است و لذت بخش؛ اما وقتی صحبت از زمستان های سرد و بارش هایی که منجربه مسدودی چند روزه راه های ارتباطی ایستگاه با روستاهای مجاور آن می شود، بیشتر ازآن که ازطبیعت زیبای محیط ایستگاه لذت ببرم، ترسی توام با افسردگی وجودم را فرا می گیرد.
از آنجا که غالبا فردی پرتحرک وپرحرف هستم، سکوت دردل طبیعت زیبای ایستگاه مخابراتی رباط سفید کمی برایم آزاردهنده است. باخود به این فکر می کنم که اگر قرار باشد در این محیط خدمت کنم و به هردلیل، چند شبانه روزتک و تنها دراینجا بمانم، شاید خیلی زود افسردگی به سراغم بیاید واین همان چیزی است که افراد شاغل درایستگاه مخابراتی رباط سفید به آن اشاره و تاکید داشتند.
اهمیت مخابرات و ساماندهی ارتباط بین سایت های گوناگون شرکت خطوط لوله آن چنان است که نام مخابرات را با خط لوله عجین کرده است؛ شبکه گسترده مخابراتی، استفاده از آخرین فن آوری ها و تامین ارتباط با ضریب اطمینان 99/99 درصد ازعوامل مهم پشتیبان درانتقال فرآورده های نفتی محسوب می شوند ودقت عملکرد ایستگاه های مخابراتی برای رسیدن به این مهم، بسیار حائز اهمیت و مشهود است. این موضوع را بیان کردم تا بیشتر از قبل به حساسیت و اهمیت کارهمکاران شاغل در این ایستگاه ها پی ببریم. ايستگاه هاي مخابراتي غالبا دردورترين و مرتفع ترين نقاط هر منطقه قرار دارند و اگرچه دربرخي فصول، خوش آب وهوا هستند وجذابيت هاي خاص خود را دارند، اما سختي هايشان هم همانطور که پیش تر اشاره گذرایی به آن شد، كم نيست! تامین آب آشامیدنی بهداشتی، یکی ازاین سختی هاست که البته دراین حوزه عملیاتی با تدبیرمدیر ومعاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال شرق، ایستگاه های مخابراتی به مخزن ذخیره آب آشامیدنی مجهز شده اند و هر ماه نیز با یک دستگاه خودرو مخصوص حمل آب، آبگیری و ذخیره سازی می شود.
البته همین موضوع یعنی محدودیت درتامین آب اجازه نمی دهد تا در داخل فنس ایستگاه ها، کاشت درخت و یا فضای سبز انجام شود؛ موضوعی که شاید ازنگاه برخی چندان مهم به نظرنیاید اما بنابر برتجربه و ماحصل گفت وگو با کارکنان ایستگاه های مخابراتی در دیگر مناطق، پرورش و آبیاری موجود زنده ای مانند درخت سازگار با محیط ایستگاه ها، می تواند در آرامش روح و روان آنها بسیار موثر باشد وحتی می توائد همدمی تلقی شود برای کارکنان که پای درد و دل مردانه شان می نشیند؛ همان درد و دل هایی که گفتنش برای سایرین خیلی سخت است.
همان گونه که پیشتر نیز اشاره شد، ايستگاه هاي مخابراتي، نقش بسيار مهمي در صنعت انتقال نفت دارند وكسانی که دراین ايستگاه ها مشغول به كارهستند، مسئوليت سنگینی به عهده شان است؛ بنابراین هر هزینه ای در بالا بردن روحیه و سلامت این عزیزان انجام می تواند سرمایه گذاری محسوب شود، سرمایه گذاری درجهت افزایش سلامت روح و روان و سلامت فکر که به بهره وری بالا می انجامد.
ایستگاه های مخابراتی فضای کاری خیلی وسیعی نیستند و البته اقتضای کارچنین ایجاب می کند اما دراین محیط های کاری، گذران وقت به ویژه درتنهایی افراد درمحیطی کوهستانی بسیارسخت ولازم است شرایطی فراهم باشد تاسختی گذر زمان، تاثیر چندانی بر افراد نداشته باشد و ذهن و روحشان را خسته نکند. شاید چنین تصورشود که برای دستیابی به این هدف باید هزینه های بالایی صرف شود اما این گونه نیست. شاید وجود کتابخانه سیار دربین ایستگاه های مخابراتی منطقه بتواندبه عنوان راهکاری برای گذران اوقات در نظرگرفته شود. فعالیت چنین کتابخانه ای با کتاب های به روز در زمینه های مختلف، می تواند هم بستری باشد برای ترفیب افراد به مطالعه و عاملی باشد برای گذران وقت به بهترین شکل ممکن. این فعالیت درگذشته توسط سیدمحمدعلی تقوی، رییس سابق واحد نگهداری و تعمیرات انتقال و دیتا شرکت خطوط لوله مخابرات نفت منطقه شمال شرق) کلید خورد که متاسفانه با انتقال وی به منطقه ای دیگر، این کار ارزشمند نیمه کاره رها شد. به طورحتم روابط عمومی که کتابخانه و کتاب های مفید زیادی دارد، می تواند این راه زیبا را ادامه دهد. آماده نگاه داشتن قوای جسمانی افرادی که در ایستگاه های مخابراتی مثل رباط سفید مشغول به کارهستند، نکته مهمی دیگری است و ورزش درهمراهی با موضوع مطالعه می تواند به عنوان یکی دیگر از ابزارهای مهم برای دستیابی به این هدف به کار گرفته شود. درایستگاه های مخابراتی، کمبود وسایل ورزشی متناسب بااین محیط های کاری مشهود است. ماهیت کار افراد شاغل درایستگاه های مخابراتی به گونه ای است که حضورمستمر آنها را دراتاقی که هم محل کارمحسوب می شودوهم محل استراحت، می طلبد؛ بنابراین وجود وسایل ورزشی می تواند تامین کننده بخشی از سرگرمی های جانبی شان باشد. شایداین گونه تصورشودکه وسایل ورزشی گران قیمتی مثل تردمیل مورد نظراست که البته نیست و اگربود، بهتر بود. وجود وسایل ورزشی دم دستی بدن سازی درچنین فضاهایی می تواند کارهمان ترد میل را انجام دهد. وسایل ورزشی ساده و ابتدایی مثل دمبل، تقویت کننده مچ ومواردی ازاین دست، هزینه چندانی ندارند و امور ورزش مناطق می توانند با کمترین هزینه آن را تامین کنند.
باقرسرمدی که یکی ازنگهبانان ایستگاه مخابراتی رباط سفید است، از کاردراین ایستگاه و برخی مواردحاشیه ای آن می گوید:کاردرچنین نقاط دوردستی، سختی وگاه مخاطرات خود را دارد؛ سرمای استخوان سوز زمستانی، بسته شدن جاده به واسطه بارش برف، امکان پذیر نبودن تردد خودرو درجاده منتهی به ایستگاه به دلیل یخبندان، همچنین پیاده روی هایی که برف و یخبندان جاده ای عامل اصلی آن است، وجود برخی حیوانات وحشی وتجمع سگ های ولگرد به دلیل تخلیه زباله درحاشیه جاده، ازجمله مواردی هستند که با آنها رو به رو هستیم، امابا پذیرش همه اینها، درمحل کارخود حاضر می شویم تاخدای ناکرده خللی در انتقال ایمن و پایدار فرآورده های نفتی ایجاد نشود.
درکناربیان حساسیت ها و دقت های کاری درایستگاه مخابراتی رباط سفید، بازگویی برخی خاطرات ازسوی کارکنان این ایستگاه هم شنیدنی است؛ رضاشعبان(همکار باقرسرمدی، نگهبان ایستگاه) که همراهی تا ایستگاه را به استراحت ترجیح داده است، می گوید: . . . در یکی از روزهای سرد زمستان برف زیادی باریده و همین امر باعث شده بود که دیگر جاده را نتوانیم تشخیص بدهیم. برای تحویل گرفتن شیفت مجبورشدم مسیر روستا تا ایستگاه را پیاده طی کنم. در طول مسیر همواره احساس می کردم که چیزی یا کسی مرا زیر نظر دارد، اما توجه نکردم وبه راهم ادامه دادم. به نزدیکی های ایستگاه که رسیدم، متوجه شدم که سگی دراین مسیر پا به پای من آمده است، انصافا اول فکر کردم گرگ است وهمین موضوع باعث شده بود که وحشت کنم. وقتی وارد ایستگاه شدم از پشت فنس به حیوان نگاه کردم. گرسنگی وخستگی این حیوان آنقدر زیاد بود که به سادگی می شد آن را فهمید. از نانی که برای خودم تهیه کرده بودم، تکه ای را در بیرون فنس قرار دادم. سگ آنقدرگرسنه بود که فورا نان را گرفت و به گوشه ای رفت و مشغول خوردن آن شد. در حین تماشای این صحنه متوجه شدم که کمی دورتر دو گرگ نیز به ما نگاه می کنند و تازه فهمیدم که اگر این سگ نبود، شاید گرفتار گرگ ها می شدم. از آن روز به بعد این سگ تا مدت های مدید این مسیر را پا به پای من و همکارانم می آمد و ما نیز بخشی از غذای مازادمان را به او می دادیم تا اینکه از اهالی روستا شنیدم در درگیری با گرگ ها مرده است.»
دوري از شهر، کار در ارتفاع بالاتر از سطح دریا، وجود حيوانات وحشي و درنده در طي مسير رسيدن به ايستگاه، وجود حشرات موذي و انواع عقرب و مارهاي سمي، شرايط بد آب و هوايي در برخي فصول، سخت گذر بودن مسيرها، طي كردن مسيرهاي طولاني، نبود سرويس اياب و ذهاب، حفاظت از ايستگاه در مقابل خطرهاي ناشي از خراب كاري و سرقت، خطرهاي طبيعي همچون سيل، زلزله، آتش سوزي، دوري ازخانواده و. . . . بخشي از سختيِ كارنگهبانان ايستگاه هاي مخابراتي است که شاید بتوان با انجام برخی فعالیت های ساده مثل کتابخانه و وسایل ورزشی ساده ای که به آنها اشاره شد تا حدی جبران شوند و امید به زندگی نیز در دل این دسته از همکاران بیشتر شود. سکه دو رو دارد، کلیاتی از سختی کار یک روی آن است که اشاره ای گذرا به آنها شد اما در روی دیگر این سکه عبارت «عشق به خدمت» ضرب شده است. با نشستن پای صحبت همکاران ایستگاه مخابراتی رباط سفید، حرف یکی ازهمکاران شاغل در ایستگاه مخابراتی «قطری» شاهروددرمحدوده عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات شمال شرق، برایم تداعی شد که می گفت: «... از اينكه در هواي سرد و برفي كار می كنم و يا براي رفت و آمد به محل كار، سختي زيادي متحمل می شوم اصلا نگران و یا شاکی نیسستم و هر وقت ذره ای خستگی به سراغم می آید، این گفته امام هفتم (ع) که «کسی که در جست و جوی رزق و روزی از راه حلال آن باشد تا خود و خانواده خود را اداره کند، همانند کسی است که در راه خدا جهاد کند» (وسائل الشیعة، ج12، ص11)، همچون آبی بر آتش، درونم را آرام می سازد و باخودم زمزمه می کنم که نگهبانان ایستگاه های مخابراتی، دراوج گمنامی و مظلومیت با كمترين امكانات وبدون هيچ چشمداشتي با این مشقت و سختی به همنوعان خود خدمت می کنند و روزی حلال برای خانواده خود می برند که اجرش کمتر از اجر جهاد نیست. وی ادامه می دهد: تحمل همه سختی ها دراین راه می ارزد و ازاينكه درچنین مجموعه ای( ایستگاه مخابراتی)كار مي كنم احساس خوبي دارم وخوشحالم که می توانم سهم اندکی در حفظ و پایداری صنعت انتقال نفت و آبادانی کشورم داشته باشم.
غالب ایستگاه های مخابراتی شرکت خطوط لوله درموقعیت های جغرافیایی حساس و بیشتر در ارتفاعات کوهستانی واقع شده اند و همین امر موجب شده است تا خوی و خصلت کسانی که دراین گونه محیط ها کار می کنند، با تاسی گرفتن ازاستقامت کوه ها و دکل های مخابراتی استوار بر آن شکل بگیرد وکمی سخت تر از آن چیزی که توقع آن را داریم، باشند. شاید این انتظاربرای بیشترکردن فضای12متری اتاقک نگهبانی ایستگاه های مخابراتی مثل رباط سفید، قابل تامل و بررسی از سوی مدیران باشد؛ به گونه ای که با تدبیری مقرون به صرفه ومطابق با استانداردهای شرکت، راهکاری برگزیده شود تا ازسخت شدن احساسات این دسته از کارکنان که زمان های بسیارطولانی رادرچنین فضاهایی می گذرانند، جلوگیری شود. شایدپیشنهاد فی البداهه کاشت گل وگیاه، راهکاری برای تلطیف فضای خشک ایستگاه مخابراتی باشد. شاید هم بتوان با تدبیری قانونی به خودیاری روستاهای همجوار ایستگاه های مخابراتی در زمینه اقدام به مسئولیت اجتماعی کمک کردتا برای دفن زباله های روستا اقدام کنند و همین موضوع ساده باعث افزایش امنیت تردد همکاران و کاهش تجمع حیوانات بعضا وحشی در این مسیرها شود. به طورحتم باهمفکری و مشورت کارکنان ایستگاه های مخابراتی می توان بهترین تصمیم ها ر ابرای کمک به ساکنان اطراف ایستگاه مخابراتی گرفت تادرشرایط سخت و اضطراری، همین عزیزان با کمک های خود از بروز فجایع زیست محیطی جلوگیری کنند.
نگارش: عباسعلی حسین پور، روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
قیمت نفت چشم انداز تعادل بین عرضه و تقاضا
معامله گران بازارهای جهانی نفت خام نفت طی ماه گذشته میلادی درباره وجود نفت کافی اطمینان خاطر بالایی داشته اند، به طوری که اوضاع متلاطم پیشین بازار و قیمت های نفت که در پی درگیری های نظامی روسیه و اوکراین پدید آمده بود، اکنون به آرامش رسیده است.
در سمت مصرف، اکنون در پی تشدید محدودیت های رفت وآمد و اعمال قرنطینه ها در مناطق بیشتری از چین به دلیل شیوع ویروس کرونا، مصرف سوخت چین با کاهش روبه رو شده است و از سوی دیگر نشانه های اولیه از کاهش شیوع ویروس کووید-19 در ایالات متحده آمریکا و اروپا مشاهده می شود.
در سمت تولید هم، صادرات نفت روسیه باوجود تهدیدهای ناشی از تحریم ها با روندی کاهشی تداوم داشته است، در حالی که ایالات متحده آمریکا و متحدانش از آمادگی برای آزادسازی حجمی بی سابقه از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام و عرضه آن به بازارهای جهانی در صورت نیاز خبر داده اند؛ بنابراین، چشم انداز عرضه و تقاضای جهانی نفت خام شرایطی به مراتب بسیار بهتر از یک ماه پیش دارد و در عین حال چشم انداز باثبات تری برای ذخیره سازی ها و قیمت های جهانی این کالای راهبردی مشاهده می شود.
در پی بازتاب حاصل از مشاهده آرامش بیشتر در بازارهای جهانی نفت خام، قیمت شاخص نفت خام برنت در پایان معاملات روز 11 آوریل سال 2022 میلادی 98 دلار به ازای هر بشکه، مشابه سطوح پیش از درگیری های روسیه و اوکراین در تاریخ 24 فوریه سال جاری میلادی، داد و ستد شد.
مهم تر از آن، اسپردهای تقویمی نفت خام شاخص برنت دریای شمال به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است و اکنون در سطوحی پایین تر از زمان درگیری های مسکو-کی یف قرار دارد.
اسپردهای تقویمی، ارتباط نزدیکی با انتظارها درباره تراز تولید و مصرف و ذخیره سازی های نفت خام دارد.
ساختار پیش بهین (Backwardation) به طور معمول با تولید کم و سطح ذخیره سازی های پایین مرتبط است، در حالی که برخلاف آن ساختار پس بهین (contango) با تولید بیش از حد و سطح بالای ذخیره سازی ها همراه است.
ساختار «پیش بهین» به طور معمول زمانی رخ می دهد که معامله گران پیش بینی کنند، عرضه از مصرف کمتر می شود و در این شرایط، ذخیره سازی های نفت خام در سطح پایینی قرار می گیرد و با افت بیشتری هم روبه رو می شود، به طوری که معامله گران ترغیب می شوند سطح ذخیره سازی های نفت خام خود را کاهش دهند و محموله هایشان را به موقع بفروشند. ساختار «کونتانگو» به شرایطی گفته می شود که قیمت های نقدی نفت از قیمت های آتی کمتر و نشان دهنده مازاد عرضه در بازار در کوتاه مدت است.
در بازار معاملات آتی نفت خام، اسپرد 6 ماهه نفت خام شاخص برنت (اختلاف قیمت فیوچرز برای سررسیدهای 6 ماه با یک ماهه) به 3 دلار برای هر بشکه رسید، به طوری که قیمت های شاخص نفت خام برنت اکنون در هشتاد و پنجمین صدک برای همه ماه ها از اوایل سال 1990 میلادی قرار دارند.
اما ساختار پیش بهین در بازار نفت از رکورد بیش از 22 دلاری برای هر بشکه در تاریخ هشتم مارس سال جاری میلادی کاهش یافته و به سطح پیش از درگیری های نظامی روسیه و اوکراین یعنی 8 دلار به ازای هر بشکه رسیده است.
متعادل شدن اسپردهای تقویمی در بازارهای کوتاه مدت تر عرضه محموله های فیزیکی، برای قراردادهای نفت خام برنت تاریخ دار مشهود است.
اسپرد تقویمی 5 هفته ای شاخص نفت خام برنت از رکورد 8دلاری در اوایل ماه مارس به رقمی کمتر رسیده است.
اسپرد تقویمی 5 هفته ای اکنون در چهل و دومین صدک برای همه روزهای معاملاتی از سال 2010 میلادی قرار دارد، به طوری که نسبت به رقم رکورد اخیر طی دهم مارس با کاهش روبه رو شده است.
در نتیجه، قراردادهای نفت خام برنت تاریخ دار اکنون با تخفیف نسبت به معاملات آتی ماه نخست داد و ستد می شوند، زیرا در ماه مارس امسال بیش از 8 دلار قیمت داشت.
معامله گران همچنان انتظار دارند که موازنه تولید و مصرف جهانی در سال جاری میلادی ضعیف و در عین حال ذخیره سازی ها در سطوح پایین باقی می ماند.
در پی کاهش چشم انداز تحریم فوری صادرات نفت خام روسیه و تداوم جریان عرضه نفت، نگرانی ها درباره محدودیت عرضه این کالای راهبردی فوری کاهش یافته است.
پیشنهاد بی سابقه ایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای آژانس بین المللی انرژی برای آزادسازی 240 میلیون بشکه از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام به منظور عرضه در بازارهای جهانی طی 6 ماه آینده، به بازرگانان این اطمینان خاطر را داده است که هیچ کمبودی فوری در بازارهای جهانی وجود نخواهد داشت.
این موضوع خود به عنوان معامله ای بزرگ عمل می کند و بر قیمت های جهانی نفت خام در کوتاه مدت فشار می آورد و در عین حال از روند افزایشی قیمت ها حمایت می کند و اسپردهای تقویمی را در مسیری یکنواخت و ثابت نگه می دارد.
در عین حال، خطرهای افزایشی قیمت نفت خام ناشی از قطع احتمالی صادرات روسیه تا حدودی با ریسک های کاهش قیمت ناشی از تشدید شیوع ویروس کرونا در مناطقی از چین و وخامت اوضاع اقتصاد کلان در سراسر جهان جبران شده است.
توزیع متوازن تر ریسک ها، سبب آرامش بعضی از خریدهای هیجانی شده است، به طوری که این شرایط،شتاب گیری روند افزایش قیمت ها را کاهش داد و اسپردهای تقویمی در اواخر ماه فوریه و اوایل ماه مارس سال جاری میلادی را در پی داشت.
بازارهای جهانی نفت خام اکنون به شرایط پیش از آغاز درگیری های نظامی روسیه و اوکراین بازگشته است، به طوری که با وجود سطح پایین ذخیره سازی ها و نگرانی ها درباره محدودیت عرضه بیشتر، دیگر ترس و واهمه پیشین در بازارهای جهانی نفت خام مشاهده نمی شود.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
پالایشگاه گاز ایلام
رئیس پژوهش وفناوری شرکت پالایش گاز ایلام بااشاره به تولید پایدار، پاک، ایمن و بهره ور، این واحد درسال۱۴۰۰گفت: دراین بازه زمانی 14پروژه پژوهشی فعال شده که ازاین تعداد، 6 پروژه پایان یافته و هشت پروژه پژوهشی نیز در حال اجراست.
محسن خزلی افزود: یکی از مهم ترین نشانه های ارتقای کشورها، آموزش همراه با پژوهش است که نتیجه آن افزایش بهره وری در حوزه های مختلف فرهنگی و اقتصادی آن کشور خواهد شد.
وی بررسی بهبود وبهینه سازی طراحی واحد بازیافت گوگرد به منظور کاهش مقدار گوگرد در دودکش نسبت به مقدارطراحی، بررسی اثر وجود نداشتن آنتی اسپینیگ نسبت به طراحی اولیه در ولو سینی برج های تماس و احیا در شرایط دریافت خوراک حداکثری باروش های الگوسازی CFD، امکان سنجی روش های تولید ترشیوبوتیل مرکاپتان از محصولات تولیدی در صنایع پالایشگاهی یادیگر مواداولیه در دسترس را از مهم ترین طرح های پژوهشی پالایشگاه ایلام برشمرد.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام هدف از انجام این پروژه ها را رفع نیازهای عملیاتی و مهندسی شرکت و کاهش خطرهای زیست محیطی عنوان و تصریح کرد: پروژه فرصت مطالعاتی امکان سنجی روش های تولید ترشیوبوتیل مرکاپتان از محصولات تولیدی درصنایع پالایشگاهی یا دیگر مواد اولیه در دسترس ازسوی دانشگاه پیام نور ایلام درحال اجراست که با تکمیل آن می توان به روش مطلوب برای استحصال و تولید بومی ماده ترشیوبوتیل مرکاپتان به عنوان یکی از مواد کلیدی مورد نیاز کشور دست یافت.
خزلی اظهارکرد: پروژه پژوهشی تحلیل اقتصادی و امکان سنجی بازیابی بخارهدررفته از خط کندانس برگشتی توسط پژوهشگاه صنعت نفت و تحقیق و پژوهش درتعیین شرایط مناسب احیا وامکان استفاده دوباره ازجاذب های غیرفعال شده در بستر نم زدای گاز، توسط دانشگاه ایلام اجرا و نتایج آنها برای بهره برداری به واحدهای عملیاتی و مهندسی ابلاغ شده است.
وی گفت: پژوهش وتحقیق یکی از ارکان اساسی رشد جوامع است و یک جامعه رو به توسعه نیازمند نهادهایی است که فرهنگ پژوهش راهمسو با توسعه پایداربه جریان بیندازد و از نتایج این پژوهش ها، یافته ها و نظریه های ارزشمند، بهره برداری کند.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت پالایش گاز ایلام از تخصیص اعتبار این شرکت برای حمایت از پایان نامه های دانشجویی مرتبط با حوزه گاز در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا خبر داد و افزود: این شرکت زمینه مناسب برای همکاری فناورانه بین صنعت و دانشگاه برای رفع نیازهای مسئله محور از طریق حمایت از این پایان نامه ها را فراهم کرده و تاکنون 191 پایان نامه مقاطع تحصیلات تکمیلی را مورد حمایت خود قرار داده که 146 مورد آن پایان یافته و 45 مورد دیگر نیز در حال انجام است.
خزلی تصریح کرد: این واحد پژوهشی در سال جدید که از سوی مقام معظم رهبری به نام تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نام گذاری شده است، همسو باحمایت از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی اقلام وارداتی شرکت، برنامه هایی را همسو با حمایت از آنها و استفاده از توان علمی متخصصان داخلی در دست اقدام دارد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد: برای نخستین بار در صنعت نفت و گاز کشور و با بهره گیری از توانمندی های متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی، محفظه احتراق توربین گازی زیمنس بومی سازی شد. احمدباهوش گفت: این قطعه با کار مطالعاتی وتحقیقاتی مستمر متخصصان وکارشناسان مجتمع گاز پارس جنوبی و بهره گیری از توانمندی های شرکت های دانش بنیان داخلی دربازه زمانی دو سال ساخته و روی یکی از توربین های مجتمع نصب و راه اندازی شده است. وی ادامه داد: از موارد مصرف محفظه احتراق، استفاده روی توربین های ارسال گاز پالایش شده به خط لوله سراسری یا ایستگاه های تقویت فشار خطوط لوله شبکه انتقال گاز است. باهوش تصریح کرد: این قطعه همچنین از اقلام راهبردی و تحریمی است که از سال ها پیش امکان تهیه آن ازسازنده اصلی وجود نداشته و چالش هایی را برای تولید ایجاد می کرد. سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: اکنون حدود130دستگاه توربین زیمنس ازاین سری درکشوردرحال بهره برداری است که به طورمیانگین درهرسال نیازمند 18 دستگاه محفظه احتراق نو برای آنهاست. باهوش افزود: باساخت داخلی قطعه یادشده، افزون بر دسترس پذیری راحت به آن در داخل کشور درمواقع نیاز، حدود 600هزاریورو به ازای هردستگاه و درمجموع 10 میلیون یورو در سال، صرفه جویی ارزی می شود. وی با بیان اینکه باید به مقوله ساخت داخل و رفع موانع موجود در این زمینه بیشتر توجه شود، گفت: باتوجه به این مهم، فضای بهتری برای شکوفایی هرچه بیشتر استعدادها و ظرفیت های بالقوه و بی نظیر موجود در این مجتمع فراهم می شود. باهوش با بیان اینکه دانش ساخت این قطعه در اختیار سازنده اصلی (زیمنس) و چند شرکت اروپایی است، اظهار کرد: با مطالعات و تحقیقات گسترده ای که در زمینه ساخت این قطعه انجام شد، دانش تولید محفظه احتراق توربین زیمنس به طور کامل بومی سازی شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
آیین جشن تكليف، تجليل از خادمان نماز و برگزيدگان مرحله مقدماتي بيست و پنجمين دوره مسابقات قرآن كريم و نهج البلاغه برگزار شد.
آیین جشن تكليف فرزندان كاركنان ستاد، همچنين تجليل از خادمان نماز و برگزيدگان مرحله مقدماتي بيست و پنجمين دوره مسابقات قرآن كريم و نهج البلاغه با اجراي برنامه هاي متنوع مذهبي و هنري برگزار شد.
در اين مراسم كه مديران ارشد، اعضاي شوراي فرهنگي شركت ملي پالايش و پخش، روساي روابط عمومي شركت هاي تابع حضور داشتند، جوايز و لوح به برگزيدگان مسابقات به فرزندان و خادمان نماز اهدا شد.
شرکت ملی نفت ایران
پوستر بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی» رونمایی شد. در طراحی این پوستر از نماد سرو استفاده شده است. سـرو نماد ایستادگی، آزادگی و سرافرازی، از اصیل ترین، قدیمی ترین و مهم ترین نمادهای ایرانی است، همچنین از نماد سرو ایرانی (بته جقه) که به لحاظ فرم شبیه قطره نفت است، استفاده شده است. با توجه به موضوع نفت دانش بنیان و فناور نیز از ترکیب سرو با دوایری که سمبل دنیای صنعت نفت (سمبل کشورها و سلول های تشکیل دهنده نفت) است به مرکزیت ایران (نقشه ایران با خلیج فارس و دریای خزر به رنگ فیروزه ای) استفاده شده است. در این طرح از دایره هایی به رنگ فیروزه ای به عنوان یک رنگ اصیل ایرانی استفاده شده است، همچنین در این طرح ایجاد نشانه هایی از مجموعه اکتشاف تا پالایش و تولید محصولات صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و حمل و نقل همراه با نیروی انسانی متخصص (خانم و آقا) مشاهده می شود. دراین طرح دوایری با رنگ طوسی (رنگ صنعت) که با ترکیب رنگ فیــروزه ای نماد فناوری نوین و های تک (فناوری برتر) در عصر جدید صنعتی و اینترنتی است که در واقع نماد دیپلماسی انرژی همراه با صادرات و ورود به بازارهای جهانی در ارتباط با دیگر کشورهاست با مرزبندی (محدوده دوایر فیروزه ای با دوایر طوسی) امنیت عرضه انرژی داخلی و خارجی، مشاهده می شود. بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی روزهای 23 تا 26اردیبهشت ماه 1401از ساعت 9 تا 16 در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
شرکت گاز خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی از گازرسانی به 112روستا و850 واحد تولیدی- صنعتی این استان در سال 1400 خبر داد. حسن افتخاری با بیان اینکه سال گذشته برنامه های تکلیفی شرکت گازخراسان رضوی به طورکامل محقق شده است، اظهارکرد: دراین بازه زمانی، با گازرسانی به 112روستا، 12هزار و 620 خانوار زیرپوشش گازطبیعی قرارگرفتند وضریب بهره مندی خانوار روستایی این استان به 97 درصد ارتقا یافت. وی افزود: هم اکنون نیزعملیات اجرایی گازرسانی به 159روستای دیگر استان با 15هزار خانواردر دست اجراست که باتکمیل و بهره برداری از آنها، ضریب نفوذ گاز روستایی واجد شرایط خراسان رضوی 100درصد خواهد شد. مدیرعامل شرکت گازاستان خراسان رضوی با بیان اینکه این استان درمیان دیگر استان های کشور بیشترین سهم گازرسانی به واحدهای تولیدی- صنعتی رابه خود اختصاص داده است، تصریح کرد: پارسال با تلاش کارکنان، پیمانکاران، مشاوران و حمایت های شرکت ملی گاز ونگاه توسعه محور مدیریت ارشد استان، گازرسانی به 850 واحد تولیدی - صنعتی انجام وبا این اقدام گازطبیعی جایگزین مصرف میانگین سالانه حدود 40میلیون لیتر سوخت مایع در واحدهای تولیدی - صنعتی شد. افتخاری گفت: مطابق آخرین تقسیم بندی استانداری خراسان رضوی، دو هزار و 714 روستای واجد شرایط گازرسانی در استان ثبت شده است که تاکنون دو هزار و 562 مورد آنها به شبکه گاز متصل شده اند.
به گفته وی، در بخش شهری نیز از مجموع 94شهر واجد شرایط، 93 شهر زیرپوشش گاز طبیعی قرار گرفته اند وگازرسانی به شهرباجگیران به عنوان تنها شهر فاقد گازاستان خراسان رضوی نیز هم در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی یادآورشد: هم اکنون دو میلیون و 568مشترک در استان خراسان رضوی از خدمات شرکت گاز بهره مند هستند.
شرکت پالایش گاز بیدبلند
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند از تأمین 75درصدی کالاهای مورد نیاز این پالایشگاه از تولیدکنندگان داخلی در سال 1400 خبر داد.
علی محمد پوررضا گفت: همسو با تحقق شعار سال 1400 و کمک به تولیدکنندگان داخلی، این شرکت کالای مورد نیاز خود را از تولیدکنندگان و سازندگان داخلی تامین کرده که این موضوع افزون بر حمایت از تولید داخلی، صرفه جویی ارزی برای کشور داشته است. وی تصریح کرد: این شرکت همچنین به منظورحمایت ازشرکت های دانش بنیان وتولید کنندگان داخلی که توانایی ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت را دارند، به تشکیل کمیته خودکفایی مبادرت کرده است تا ضمن بررسی توانایی های شرکت ها به خرید کالا از آنها اقدام کند. مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند به کیفیت کالاهای داخلی اشاره و تصریح کرد: توانایی ساخت تجهیزات از سوی شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخلی به وسیله مهندسان و متخصصان پالایشگاه بررسی و پس از تایید نسبت به اعلام سفارش و خرید اقدام می شود.پوررضا با بیان اینکه تامین اقلام مورد نیاز پالایشگاه در کمترین زمان ممکن، با شناسایی تولیدکنندگان معتبرداخلی با اهتمام به بومی سازی اقلام خارجی، از اقدام های شاخص تدارکات کالاست، گفت: اولویت خرید کالای مورد نیاز از تولیدکنندگان داخلی است و مدیران شرکت بر این موضوع تاکید ویژه دارند.وی همچنین با بیان اینکه پارسال ۴۸۵ قلم کالا از شرکت های داخلی خریداری شده است، افزود: اقلام خریداری شده پس ازتایید از سوی کارشناسان و متخصصان شرکت و واحدهای متقاضی وارد انبار می شود. مدیرعامل شرکت پالایش گازبیدبلند اظهارکرد: تامین به موقع کالا و تجهیزات با قیمت مناسب به منظورپایداری تولید، همچنین نگهداری اقلام خریداری شده با روش های نوین انبارداری برای تامین قطعات یدکی، ازجمله وظایف مهمی به شمار می رود که بنابر تدابیر پیش بینی شده تاکنون هیچ مشکلی در فرآیند تولید رخ نداده است. پوررضا از شناسایی و ثبت 20 هزار و 263شرکت درسامانه خرید وزارت نفت در سال 1400 خبر داد و تاکید کرد: تاکنون بسیاری از کالاهای مورد نیاز از شرکت های دانش بنیان خریداری شده و از ابتدای سال 1401 نیز درحال امضای قرارداد با یک شرکت دانش بنیان برای ساخت پنج عدد پلاگ ولو کلاس 600 در سایزهای 6 اینچ و 12 اینچ هستیم.
شرکت نفت فلات قاره ایران
عملیات دکل حفاری سحر 2 در میدان نفتی رسالت تکمیل شد و افزایش تولید نفت از منطقه عملیاتی لاوان از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران رقم خورد.این دکل نفتی پس از تعویض پمپ درون چاهی (ESP) چاه 1ARK-، میدان نفتی رسالت را به مقصد منطقه عملیاتی خارک ترک کرد. چندی پیش چاه ARK-1 مجتمع نفتی رسالت به دلیل سوختن پمپ درون چاهی از سرویس خارج شده بود که با پیگیری های مسئولان و کارکنان سکوی رسالت منطقه لاوان، دکل سحر2 در کنار سکوی DP مستقر و پس از تعویض پمپ درون چاهی، بهره برداری دوباره از این چاه آغاز شد. این عملیات که پیش از این با سوپردکل های حفاری انجام می شد، با شدت گرفتن تحریم های یک جانبه کشورهای غربی علیه صنعت نفت ایران، برای نخستین بار به وسیله دکل حفاری سحر 2 تکمیل شد.
شرکت ملی حفاری ایران
حفارمردان شرکت ملی حفاری ایران در فروردین ماه امسال عملیات حفر و تکمیل 11 حلقه چاه نفت و گاز در مناطق نفت خیز کشور را با موفقیت اجرا کردند.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت درعملیات حفاری، درباره فعالیت های انجام شده فروردین ماه این شرکت گفت: از مجموع 11 چاه حفاری شده در این ماه یک حلقه توسعه ای، یک حلقه اکتشافی و 9 حلقه تکمیلی بوده است.
وی افزود: از شمار چاه های حفاری شده، 10 حلقه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و یک حلقه در اجرای پروژه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تکمیل شد و در اختیار کارفرما قرار گرفت.
معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری با بیان اینکه در این مدت متراژ حفاری چاه ها به رقم هفت هزار و 621 متر رسید، اظهار کرد: 22 دستگاه حفاری ناوگان این شرکت در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی است.
هم افزایی و همیاری میان متخصصان شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به اجرای زودتر از موعد عملیات تعمیر و تکمیل چاه شماره ۲۲ در میدان نفتی اهواز با به کارگیری دستگاه حفاری ۵۲ فتح منجر شد.
کمیل بابایی، رئیس دستگاه 52 فتح، درباره اجرای زودتر از موعد عملیات تعمیر و تکمیل چاه شماره 22 در میدان نفتی اهواز گفت: مدت تعمیر این چاه که در حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون است، از سوی کارفرما 45 روز پیش بینی شده بود که با تلاش مؤثر و مستمر کارکنان دکل و دیگر بخش های عملیاتی، پشتیبانی فنی و خدمات در مدت 34 روز انجام شد و چاه در چرخه تولید قرار گرفت.
وی توضیح داد: در جریان تکمیل این چاه که با رعایت نکات ایمنی و تخصصی انجام شد، تجهیزات سرچاهی تعویض وضمن بررسی چاه ازنظر بهره برداری، آستری و مشبک کاری، شست وشوی سطح تا انتها انجام و نسبت به تعویض رشته تکمیلی به میزان 2700 متر اقدام و چاه با فشار و دبی مناسب تولیدی شد.
رئیس دستگاه 52 اظهار کرد: دکل سنگین حفاری 52 فتح از شمار دکل های در سرپرستی مدیریت عملیات حفاری خشکی 3 است که در اسفندماه 1378به ناوگان شرکت ملی حفاری ایران پیوست و تاکنون حفاری و تکمیل 69 حلقه چاه نفت و گاز به متراژ بیش از 65 هزار متر را در کارنامه دارد.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
دو هزار و 144 فقره تقاضای انواع وام مسکن شاغلان و بازنشستگان صنعت نفت از بهمن ماه پارسال تاکنون ثبت تقاضا ثبت و ازاین تعداد مبالغ یک هزار و600 فقره آن واریز شده و باقیمانده نیز در مراحل پرداخت است.
میزان تسهیلات به ترتیب، خرید مسکن، 350 میلیون تومان، تبدیل به احسنت، 150 میلیون تومان وتعمیرات 50 میلیون تومان و مدت زمان بازپرداخت وام های خرید مسکن، تبدیل به احسنت و تعمیرات نیز به ترتیب 10 سال، 12 سال و 7 سال است.
شاغلان از طریق امور کارکنان شرکت متبوع و بازنشستگان نیز از طریق دفاتر نمایندگی صندوق ها می توانند اقدام کنند.
درخواست های پانزده گانه هیئت اجرایی کانون های بازنشستگی صنعت نفت با رویکرد سه ضلعی صندوق ها، کارفرمایان و کانون ها با حضورمعاون وزیر نفت در حوزه منابع انسانی، رئیس صندوق ها و نمایندگان دبیر اجرایی کانون ها در دستور کار قرار گرفت.
عباس حاجی صادق، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درنخستین نشست بررسی وپیگیری درخواست های بازنشستگان صنعت نفت گفت: برای بهبود فرآیندها، بررسی دستورعمل ها وپاسخ گویی مطلوب تر، کارگروه های کارشناسی و تخصصی را فعال خواهیم کرد.
وی افزود: ارتباط صندوق ها با کانون ها به یقین نسبت به دوره گذشته بهبود خواهد یافت، از این رو علاقه مند هستیم رویکرد کارگروه های تخصصی و کارشناسی در کانون ها نیز اجرایی شود.
حاجی صادق تصریح کرد: ارائه پیشنهاد و مطالبه باید مبتنی بر اسناد بالادستی انجام شود، زیرا همه اختیارات در یک محل متمرکز نیست؛ از این رو، همواره هماهنگی با مراجع بالادستی ضروری است تا راهکارهای پیشنهادی قابلیت اجرا داشته باشند.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران گفت: نخستین موافقتنامه جایگاه عرضه سوخت مایع تمام الکترونیکی از طریق سامانه «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران صادر شد.
امید وطن خواه درباره اقدام های مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت در یکپارچه سازی و ساماندهی صدور مجوزهای ساخت جایگاه های عرضه سی ان جی و سوخت مایع تصریح کرد: به منظور شفاف سازی، حذف فرآیند بروکراسی در صدور مجوز و حذف امضاهای طلایی، سامانهای با عنوان «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» به نشانی http: //niordc-station.ir/ راه اندازی شده است. وی گفت: به منظور سهولت دریافت مجوز ساخت جایگاه ها سی ان جی و سوخت مایع از سوی متقاضیان و بخش خصوصی، سامانه یادشده فعال و در دسترس عموم متقاضیان است.
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران گفت: دراین فرآیند همه درخواست های مجوزها و فرآیند ساخت جایگاه ها بدون مراجعه به نهادهای ذی ربط و فقط با مراجعه به «درگاه ملی درخواست مجوزجایگاه سوخت» امکان پذیر است.
وطن خواه تأکید کرد: باوجود این سامانه از مرحله تقاضا تا راه اندازی دیگر متقاضیان به شرکت ها و مناطق زیرمجموعه وزارت نفت مراجعه نخواهند کرد. به گفته وی، این سامانه در مرحله نخست به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل شده است و در مرحله بعدی باید از سوی وزارت امور اقتصاد و دارایی و افتای ریاست جمهوری (سازمان فناوری اطلاعات ایران) متصل شود تا از این طریق از سوی مسئولان ارشد نظام نیز رصد شود.
پالایشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس از راه اندازی واحد کارآفرینی واشتغال دانش بنیان با تبیین وظایف این بخش و نگاه علمی به این رویکرد در این پالایشگاه خبرداد.
هاشم نامورافزود: این واحد باتصویب هیئت مدیره شرکت پالایش نفت بندرعباس برای نخستین باردربین شرکت های پالایشی، به صورت رسمی درساختار سازمانی شرکت پالایش نفت بندرعباس قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: واحد کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان، به منظور تداوم اجرای طرح های متعدد درشرکت پالایش نفت بندرعباس، با اتکا به دانش بومی و اهتمام به اجرای طرح های دانش بنیان بانگاه قطع وابستگی، به عنوان واحد پالایشی پیشرو در این پالایشگاه راه اندازی شده است.
نامور همچنین از راه اندازی ستاد تحول آفرین و دانش بنیان با هدف استفاده ازخرد جمعی، انتقال تجربه، علمی سازی فرآیند ها و شناسایی فرصت ها وظرفیت های دانش محور در شرکت پالایش نفت بندرعباس خبرداد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه صنعت دانش بنیان یکی از ارکان اصلی و اساسی در رشد و توسعه و قطع وابستگی است، اظهارکرد: صنعت نفت به عنوان یکی از ارکان مهم توسعه کشور می تواند در حوزه تولید دانش و اشتغال دانش بنیان، همچنین استانداردسازی محصولات تولیدی و فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، ارزش آفرینی کند.
نامور بااشاره به اجرای پروژه ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین درپالایشگاه بندرعباس گفت: این پروژه ازجمله پروژه های مهمی است که برپایه تولید کک اسفنجی وکاهش میزان نفت کوره و تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر دردست اجراست.
وی تصریح کرد: اعتماد به توانایی متخصصان داخلی و حرکت به سمت فعالیت های دانش بنیان که در بسیاری از طرح های شرکت پالایش نفت بندرعباس با حمایت از ساخت داخل مورد نظر قرار گرفته، دستاوردهای بسیاری ازجمله قطع وابستگی به خارج، جلوگیری ازخروج ارز ازکشور، بی اثرسازی تحریم ها، همچنین تولید مستمر، صرفه جویی و بهبود عملکرد اقتصادی را به همراه داشته است.
شرکت اویک
شرکت مهندسی وساختمان صنایع نفت(اویک)همسو با اجرای مسئولیت های اجتماعی، 700بسته معیشتی ارزاق در میان خانواده های محروم شهرستان دهلران توزیع کرد.این بسته های معیشتی به ارزش 6 میلیارد ریال در آیینی با حضور اعضای شورای تامین و شورای اداری شهرستان دهلران ازجمله امام جمعه، فرماندار، فرمانده نیروی انتظامی، همچنین فرمانده سپاه ناحیه شهرستان دهلران، فرمانده هنگ مرکزی، دادستان، رئیس کمیته امداد و دیگر مقام های محلی، بین خانواده های کم بضاعت شهرستان دهلران و روستاهای اطراف پروژه های ان جی ال، پتروشیمی و تقویت فشار گاز این شهرستان توزیع شده است. دراین مراسم، سیدمحسن موسوی، امام جمعه شهرستان دهلران با اشاره به تاکیدهای دین مبین اسلام درباره اهمیت خدمت به محرومین، نیازمندان و مستمندان اظهار کرد: خداوند بلند مرتبه را شاکریم که مجموعه بزرگ اویک هم زمان با ایام ماه مبارک رمضان، لیالی قدر و هفته اکرام ایتام همسوبا تعهدهای مسئولیت اجتماعی، این بسته های معیشتی را برای کمک به محرومان توزیع کرده است.وی با اشاره به تأکید پیامبر اسلام(ص) و آیه شریفه سوره آل عمران درباره انفاق، از توجه و اقدام های اثرگذار شرکت اویک برای یاری رسانی به نیازمندان منطقه همچنین رفع مشکلات شهرستان، تشکر و قدردانی کرد.لطیف صادقی، فرماندار ویژه دهلران نیز ازهمکاری سازنده شرکت اویک و کمک های این شرکت به مردم منطقه تشکر وقدردانی کرد و خواستار توجه بیش از پیش به محرومیت های شهرستان دهلران شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای فعال سازی مراکز دانش بنیان در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
علیرضا دانشی گفت: در زمینه فعالیت های مرتبط با دانش بنیان شدن سازمان درسه سطح برنامه ریزی شده که سطح نخست آن شناسایی چالش ها، مرحله دوم، شناسایی مراکز دانش بنیانی که برصنعت نفت تمرکز دارند و مرحله سوم ایجاد زنجیره ارزش در صنعت نفت است.
وی افزود: دراین ارتباط دفترپژوهش وفناوری شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب در دانشگاه شهید چمران راه اندازی شده وقراردادی در زمینه ساخت قعطعات کمپرسور با این دانشگاه امضا کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: این شرکت با اولویت بخشی به فعالیت های مرتبط بادانش بنیان شدن سازمان، اقدام های مرتبط بامسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی را نیز دربرنامه کاری دارد. به گفته دانشی، در حوزه مسئولیت های اجتماعی نیز، وزارت نفت 7200میلیارد تومان اعتبار برای مناطق نفت خیز اختصاص داده است که باید درمدت زمان سه سال هزینه شود. دانشی با اشاره به این که درحوزه محیط زیست نیزاقدام هایی برای جمع آوری گازهای همراه در دست انجام است، تصریح کرد: اواخرسال گذشته در این خصوص قراردادی به ارزش 500 میلیون یورو با مجموعه پتروشیمی امضا شد که رقم قابل ملاحظه ای است.
وی با تشریح اقدام های این شرکت برای افزایش تولید گفت: شرکت ملی نفت ایران 750میلیون دلار برای فعالیت های زیرساختی و نگهداشت وافزایش تولید در مناطق نفت خیز جنوب اختصاص داده است. همچنین برای بازگشت تولید نفت به پیش از تحریم ها 16 اقدام موثر در دستور کار قرار دارد و اکنون در شرایطی قرار داریم که می توان گفت ظرفیت تولید به پیش از تحریم ها رسیده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره اقدام های این شرکت برای مناطق آلوده به نشت نفت و گاز در مسجدسلیمان اظهار کرد: مناطق نفت خیز خود را ملکف می داند که درباره مناطق آلوده به نشت نفت و گاز در مسجدسلیمان اقدام کند.
وی افزود: درارتباط با موضوع نشت نفت ازمخزن مسجدسلیمان مطالعات خوبی با همکاری دانشگاه صنعتی اصفهان انجام پس ازجمع بندی گزارش مقرر شد اقدام های موثری برای مطالعه علمی تر ودقیق تر باحضور کارشناسان ارشد وخبره محیط زیست صورت گیرد.
دانشی با بیان اینکه باید ابتدا منشا آلودگی ها حل و سپس برای جابه جایی اقدام شود، اظهار کرد: برای مطالعه منشا آلودگی ها در مسجدسلیمان پروژه ای با دانشگاه شهید چمران اهواز آغاز خواهیم کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری
با تلاش متخصصان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری توربین سولار مارس 100ردیف B ایستگاه تزریق گاز 600 کرنج راه اندازی شد.
محمدرضا گودرزی، مدیر عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: این توربین همسو با بهینه سازی و تداوم تولید و تسریع در اجرای پروژه نصب سیستم کنترل جدید، بازسازی و راه اندازی شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت راه اندازی این توربین، از اواخر اسفند سال 1400 عملیات جابه جایی و نصب تجهیز از سوی بخش خصوصی با همکاری واحد تعمیرات و عملیات تقویت فشار کرنج آغاز و پس از هم محوری توربین و کمپرسور، نصب و سرویس ادوات جانبی، ادوات کنترل و حفاظت ابزار دقیق، همچنین بررسی سیستم اعلان و اطفای حریق، اقدام های لازم برای راه اندازی انجام شد.
مدیرعملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با اشاره به مزایای نصب این توربین در بهینه سازی مصرف برق گفت: با توجه به مصرف کمپرسورهای برقی در تاسیسات نفتی کرنج، راه اندازی این توربین و جایگزینی آن با دو ردیف کمپرسور برقی سبب می شود مصرف برق درفصول گرم سال حدود هشت مگاوات کاهش یابد وشاهد پایداری در نگهداشت تولید نیز باشیم..
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به کمک های صنعت نفت به محیط پیرامون گفت: برای رضایتمندی مردم و کاهش مشکلات موجود در منطقه طرح های ویژه ای در شورای راهبردی و صنعت نفت در حال پیگیری است.
سخاوت اسدی درنشست شورای راهبردی منطقه ویژه پارس که با حضور معاون سیاسی و امنیتی استانداربوشهر ومسئولان چهارشهرستان جنوبی استان برگزارشد، اظهارکرد: همدلی و هماهنگی که میان مجموعه صنعت نفت ومسئولان استان بوشهر در زمینه مسئولیت های اجتماعی به ویژه کمک های عام المنفعه وجود دارد، زمینه ساز پیشرفت و توسعه منطقه خواهد شد.
وی تصریح کرد: برای رضایتمندی مردم وکاهش مشکلات موجود درمنطقه طرح های ویژه ای در شورای راهبردی و صنعت نفت در حال پیگیری است که امیدواریم با تخصیص منابع و ایجاد زیرساخت های اقتصادی توسعه پایدار در منطقه رقم بخورد. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس کلید توسعه دراستان بوشهر رااتحاد و همدلی میان مردم ومسئولان عنوان واظهارکرد: باتقویت همدلی موجود وگسترش خدمات صنعت نفت، انتظار می رود شاهد رشد و شکوفایی و توسعه متوزان در استان بوشهرباشیم.
شرکت گاز استان گیلان
مدیرعامل شرکت گازاستان گیلان گفت: با اجرای عملیات گازرسانی در سال 1400، حدود 41هزار مشترک گاز طبیعی در این استان جذب شده است.
عیسی جمال نیکویی افزود: با جذب این تعداد مشترک دربازه زمانی یاد شده، مجموع مصرف کنندگان گازطبیعی در گیلان به بیش از یک میلیون و 182 مشترک رسیده است.
وی بابیان اینکه پارسال از مجموع مشترکان گاز جذب شده بیش از 23 هزار مشترک متعلق به شهرهای استان گیلان بوده است، افزود: با وجودپایان عملیات گازرسانی درشهرها، برای بهره مندی همه مشترکان ازگازطبیعی در مناطق و حفرات خالی شهرها، برنامه مدونی در دستور کار دارد.
مدیرعامل شرکت گازاستان گیلان همچنین بابیان اینکه درسال 1400به بیش از 17 هزار متقاضی گاز روستایی، گازرسانی شده است، اظهارکرد: این شرکت پارسال موفق شد با گازرسانی به 14روستای سخت گذر و کوهستانی، شمار روستاهای بهره مند از گاز درگیلان را به دو هزار و 94 روستا ودرصد بهره مندی ازگاز دراین بخش را به بیش از96 درصد برساند.
مشعل ماه پر فضيلت رمضان، برترين ماه سال، ماه نزول قرآن، تقويت تقوا، پرهيزگاري و اخلاص و ماه بهار قرآن به پايان رسيد و به شكرانه يك ماه روزه داري بندگان مخلص خداوند در این ماه که ماه غفران و رحمت و عشق و عبادت است، سفره ضيافت عيد سعيد فطر گسترده شد؛ سفره ضیافتی که مسلمين را به عنايات باري تعالي بشارت می دهد. صداي پاي عيد فطر که مي آيد که دل مومنان از آمدنش شاد مي شود و از رفتن ماه رمضان اندوهگين،
«فطر»پاداش يك ماه عبادت و شست وشوي جان درنهر پاك رمضان و عيد بر آمدن انساني نو، از خاكسترهاي خويشتن خويش است.
عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت صدشکرکه این آمد و صد حیف که آن رفت
عيد سعيد فطر روز شكوفا شدن فطرت آدمي با يك ماه روزه داري و عبادت و طاعت خالصانه به درگاه پروردگار متعال و پايان نامه يك ماه ايثار و گذشت و راز و نياز در ماه مبارك رمضان و زمان معطر شدن فطرت انسان به واسطه عطر دل انگيز عبادت و طاعت است.
این عيد بزرگ، عيد توفيق بر طاعت و اطاعت، عيد توبه و تهذيب نفس و عيد ذكر و ياد محرومان و گرسنگان است.عیدی که انسان ها در آن پس از يك ماه روزه داري و طاعت مخلصانه پروردگار متعال به فطرت خود باز مي گردند و متوجه عظمت حي داور مي شوند. خداوند درپايان پرخير و بركت رمضان، عيد سعيد فطر، روز اجتماع و بزرگي مسلمين را قرار داده است تا بندگان خالص پروردگار آنچه در اين ماه شريف ذخيره كرده اند، قدر بدانند و از آن به عنوان توشه اي براي ادامه راه زندگی و ذخيره اي براي تقويت عبادت و طاعت خود بهره گيرند.
عيد فطر يعني بازگشت به فطرت و سرشت. بازگشت از اين حيث كه آيا رابطه ما با فطرت پاك انساني، به طور صحيح برقرار است يا نه؟ آيا آن اعماق روح و فطرت پاكي كه خداوند به ما داده و بر اثر حجاب هاي جهل، انحراف و گناه، زنگار بر رويش نشسته، در كلاس ماه رمضان، زنگارها زدوده شده اند يا نه؟ اگر چنين است، بايد ابتداي نجات و آغاز پيروزي بر طاغوت نفس را در نماز عيد فطر اعلام بدارند و جشن بگيرند؛ به عنوان اين كه آنچه در ماه رمضان آموخته اند و در راه خودسازي و بهسازي به كار برده اند، ابراز كنند؛ نه فقط با كلمات و حركات، بلكه در قلب و درون، با تمام وجود و احساس و با شعار آميخته با شعور و فرياد برون و درون كه: اَللهُ اَكْبَر، اَللهُ اَكْبَر، لا اِلهَ اِلّا اللهُ و اللهُ اَكْبَر و لِلّهِ الْحَمْدُ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ عَلي ما هَدانا وَ لَهُ الشُّكْرُ عَلي ما أَوْلانا؛ خدا بزرگ تر از آن است كه توصيف شود. آري چنين است، معبودي جز خداي يكتا و بي همتا نيست و خداوند بزرگ تر از آن است كه وصف شود.حمد و سپاس اختصاص به ذات پاك خدا دارد به خاطر آنكه ما را در راه پاكسازي و بهسازي هدايت كرده و او را سپاس كه ما و امت ما را برترين جمعيت و امت قرار داده است.
ماه شوال ماهی بسیار مبارک است که نخستین روز آن مصادف با عید سعید فطر است و این عید نیز در حقیقت بزرگ ترین عید مسلمانان به شمار می رود که با عبادت و توسل و تذكر و تقرب به خدات يعني با نماز عيد آغاز مي شود و با دعا و توسل و و ذكر پايان مي پذيرد. مسلمانان در سراسر جهان در این روز نماز عید فطر را به صورت جماعت به جای می آورند که این موضوع خود نمادی محکم از اتحاد و انسجام آن ها در نقاط مختلف دنیاست. ماه شوال اعمال مربوط به خود را دارد که یکی از آنها خواندن سوره های مبارکی همچون انعام، یس و کهف است. باید توجه داشته باشیم که خواندن سوره های مبارک قرآن به تنهایی کافی نیست و افراد ضمن تلاوت این آیه های مبارک باید به معانی و مفاهیم نهفته در این آیات نیز توجه داشته باشند. دعا و استغفار کردن در ماه شوال نیز از جایگاه قابل تاملی در میان دینداران برخوردار است؛ به گونه ای که اگر آن ها تلاش کنند حالت معنویت ماه رمضان را پس از پایان این ماه با خود حفظ کنند، به درجه ای از اخلاص در ایمان دست پیدا خواهند کرد و کمتر گناهانی را مرتکب خواهند شد. رسول خدا (ص) فرمودند: سُمِّی شَوَّالاً لأِنَّ فِیهِ شَالَت ذُنُوبُ المُؤمِنِینَ أی اِرتَفَعَت؛ شوّال را از این جهت شوّال نامیدند که در آن ماه، گناهان مؤمنان مرتفع و برداشته می شود (المراقبات. ص. ۳۶۲۲). بدان که وقت ظهور آثار اعمال ماه رمضان و اعطای پاداش آن، روز عید فطر است (المراقبات. ص. ۳۳۴).
در طول تاریخ، اجتماع روز عید فطر آنچنان مهم و تحول آفرین بوده که رهبران سیاسى نیز از آن بهره گرفتهاند. در این مورد مىتوان از حرکت سیاسى ابومسلم خراسانى و شورش وى بر علیه دستگاه خلافت بنى امیه نام برد. وى به سلیمان بن کثیر دستور داد به اقامه نماز عید فطر و ایراد خطبه بر علیه امویان بپردازد. سلیمان نیز انقلاب و شورش علیه سلطنت اموى را در خطبه نماز عید فطر اعلام کرد؛ به این ترتیب آنان در سال 129 ق در روز عید فطر در شهرهاى ماوراء النهر به پا خاسته و قیام خود را اعلام کردند (16) و در مدت کوتاهى سلسله بنى امیه را منقرض ساختند. سال ها از پی هم می آیند و رمضان و فطر نیز در پس این آمدن ها، فرصتی می سازند تا انسان با پای گزاردن در نهر پاک رمضان، نفس خویش را تزکیه و به پاس گذر موفق از آن، پاداشی نکو ازخالق بی همتا دریافت کنند.
خداوند متعال مىفرماید: «و من یعظم شعائر الله فانها من تقوى القلوب» (10)؛ هر کس شعائر الهى را بزرگ دارد، این کار نشانه تقواى دلهاست.تعظیم شعائر الهى یکى دیگر از ویژگىهاى عید سعید فطر است. شعار تکبیر و تهلیل و تحمید و تقدیس از جمله اعمالى است که به روز عید جلوه خاصى مىبخشد. یک مسلمان باید از راههاى مختلف نداى حیات بخش توحید را به گوش جهانیان برساند، که یکى از آن راهها بیان شعارهاى مذهبى است. رسول خدا (ص) مىفرماید: «زینوا اعیادکم بالتکبیر (11)؛ عیدهاى خود را با [شعار] تکبیر زینت دهید» و در حدیث دیگرى مىفرماید: «زینوا العیدین بالتهلیل والتکبیر والتحمید والتقدیس (12)؛ عیدهاى فطر و قربان را با شعارهاى لا اله الا الله و الله اکبر و الحمدلله و سبحان الله زینت دهید.» پیامبر اکرم (ص) خود نیز چنین مىکرد. آن حضرت در روز عید فطر از منزل بیرون مىآمد و تا رسیدن به مصلا با صداى بلند، شعار«لا اله الا الله» و «الله اکبر» سر مىداد و حتى در میان خطبهها و قبل و بعد از آن با صداى رسا این کلمات را تکرار مىفرمود. حضرت رضا (ع) در مورد علت تکبیرهاى زیاد در روز عید فطر مىفرماید: «تکبیر، تعظیم و بزرگداشت خداوند متعال است و نوعى تشکر از هدایتها و نعمتهاى پروردگار جهانیان است. »
اجتماع روز عید فطر مىتواند در پیوند و همدلى مسلمانان نقش آفرین باشد. آنان در گردهمایى روز عید فطر و قرار گرفتن در کنارهم، از نظرات، مشکلات و گرفتارىهاى همدیگر آگاه مىشوند. در این گردهمایى بغضها و کینهها تبدیل به دوستى و همدلى مىشود و مؤمنان در یک صف واحد احساس اتحاد و نزدیکى بیشترى به همدیگر مىکنند. عید فطر از سویى حکایت از پیوند معنوى انسان با خداى خویش دارد و از سوى دیگر حکایتگر ارتباط وى با همکیشان خود است. حضرت سجاد (ع) روز عید فطر را روز جشن و شادى و اجتماع و همیارى مسلمانان نسبت به یکدیگر مىداند و مىفرماید: «اللهم انا نتوب الیک فى یوم فطرنا الذى جعلته للمؤمنین عیدا و سرورا و لاهل ملتک مجمعا ومحتشدا؛ پروردگارا! ما به سوى تو برمىگردیم در روز عید فطرمان که آن را براى اهل ایمان روز عید و شادى و براى اهل ملت خودت روز اجتماع و همیارى قرار دادى.» امام رضا (ع) در مورد نقش عید فطر در تحولات معنوى، اقتصادى و اجتماعى جامعه مىفرماید: «انما جعل یوم الفطر العید، لیکون للمسلمین مجتمعا یجتمعون فیه و یبرزون لله عزوجل فیمجدونه على ما من علیهم، فیکون یوم عید و یوم اجتماع و یوم زکات و یوم رغبة و یوم تضرع و... فاحب الله عزوجل ان یکون لهم فى ذلک مجمع یحمدونه فیه و یقدسونه (15)؛ روز فطر، عید مقرر شده تا مسلمانان در این روز گرد هم آیند و براى خداوند ظهور کنند و او را به خاطر نعمتهایش تعظیم کنند. پس این روز، روز عید، روز اجتماع، روز فطر، روز زکات، روز رغبت و روز تضرع و... است. پس خداوند بزرگ دوست دارد که مسلمانان در چنین روزى اجتماعى داشته و در آن، او را ستایش کرده و مقدس بدارند.»
ضرورت همراهی خانواده برای پیشبرد اهداف سازمان
مشعل خانواده بدون شک یکی از ارکان و پایه های مهم زندگی به شمار می آید و در مسیر تحقق سیاست ها و پیشرفت هر سازمانی تاثیرگذار است. شرکت انتقال گاز ایران به عنوان یکی از سازمان های راهبردی و عملیاتی، تاکنون شاهد ثبت موفقیت های مهم در بخش های مختلف بوده و دستیابی به این کارنامه ارزشمند را مدیون تلاش شبانه روزی کارکنان خود در ستاد و مناطق ده گانه است. در این میان، خانواده کارکنان نیز نقشی حیاتی در پیشبرد اهداف سازمان داشته اند. در ادامه گفت وگو با خبات روحی، رییس مرکز بهره برداری سنندج، را می خوانیم.
لطفا خودتان را معرفی کنید؟ از چه سالی وارد صنعت گاز شدید و در حال حاضر در چه سمتی مشغول فعالیت هستید؟
متولد 1365 و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک هستم. از شهریور 88 وارد شرکت انتقال گاز ایران شدم و در سمت رییس مرکز بهره برداری سنندج فعالیت می کنم.
همان طور که از نام بنده که به زبان کردی به معنای «پیروزی» بوده، پیداست، افتخار می کنم به عنوان نفر بومی در استان کردستان به هم زبانان خود خدمت می کنم و با توجه به سخت گذر بودن خطوط انتقال، اقلیم سرد و کوهستانی و سختی های فراوان کار توانسته ایم با تلاش در انتقال مستمر گاز به صنایع و خانه ها خدمتی به همنوعان خود داشته باشم که موجب دلگرمی بنده و همکاران در این مجموعه است که می تواند از زیبایی های کار باشد، از طرفی یکی از افتخارات بنده این است که در بدو استخدام به عنوان اولین نفر در راه اندازی مراکز بهره برداری بیجار و سنندج فعالیت کردم و در شرایط سختی همچون نبود زیر ساخت های مناسب (استقرار در مهمانپذیر) نبود نیروی انسانی و تجهیزات کافی توانستیم این مرکز را راه اندازی کنیم و موجب شد تا تجربه و درس های بسیاری بیاموزم.
یک پسر 4 ساله به نام آراکو دارم.
هماهنگی بین کار عملیاتی و زندگی شخصی چطور انجام می شود و خانواده با تداخل های احتمالی بین این دو چه برخوردی دارد؟
آرامشی که در محیط خانواده برای بنده ایجاد می شود، موجب تلاش بیشتر در تحقق اهداف سازمانی ام شده است و تاثیر آن در کیفیت کار قابل درک است، اما با توجه به شرایط کاری، تابه حال بیشترین زمانی از خاموشی تلفن همراه بنده تا پاسخگویی در کل شبانه روز به یک دقیقه هم نرسیده و شاید یکی از تداخل های احتمالی در زندگی شخصی بنده پاسخگویی بیش از حد توقع به تلفن همراه در هر زمان و شرایط است.
با توجه به علاقه ای که به کار فنی دارم، بدون شک با تمام استرس ها و خطرهای بالایی که این شغل دارد، بازهم این شغل را انتخاب می کنم، چرا که بدون اغراق باید گفت مجموعه انتقال گاز دانشگاهی بدون حد و مرز است.
بدون شک بدون همراهی و همدلی یک مجموعه هیچ کاری تداوم نخواهد داشت، از همکاران مجموعه که در تمام شرایط سخت کار بدون حاشیه سازی همیشه همراه بنده بوده اند، تشکر و قدردانی می کنم. معتقدم که افراد بی حاشیه در محیط کار بهتر و راحت تر در مسیر پیشرفت قرار خواهند گرفت.
شعرای ایران، ستاره های درخشان آسمان هنر
علی علیرضا که در حال حاضر در سمت عایق کاری و نوسازی در منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به کار بوده، در عرصه آواز سنتی ایرانی هنرمندی بسیار توانمند، متواضع و برجسته است.
وی که متولد سال ۴۷ در شهر تهران است، می گوید: بزرگترین مشوق و کاشف استعداد من در هنر آواز سنتی و اصیل ایرانی، پدربزرگ مرحومم بود که او نیز خود از نوحه خوان های قدیمی محل بود و همیشه در هیات و دسته جات نوحه خوانی می کرد.
علیرضا می افزاید: ردیف های آوازی را نزد استاد رضایی پایور شاگردی کردم و در مراحل بعد آواز سنتی را در کنار مرحوم استاد احمد ابراهیمی آموختم.
وی یادآور می شود: از اوایل نوجوانی و سن بسیار کم، نزد عمویم، یادگیری ردیف های آوازی را با علاقه شروع کرده و اندکی بعد جهت تکمیل آواز سنتی، آموزش سه تار را نزد استاد اقبال شروع کردم و تا امروز از این گنجینه هنر اصیل ایرانی لذت می برم. معتقدم موسیقی سنتی ایران دریایی از عرفان و معرفت به پروردگار است که روح انسان را شست وشو می دهد.
وی در پاسخ به این پرسش که تاثیر هنر بر زندگی شما به چه صورت بوده است؟ می گوید: هنر ایرانی چون دارای پیچیدگی، ظرایف، عمق، معانی بزرگی است، قاعدتا به شخص علاقه مند به این رشته هم این خصوصیات را منتقل می کند و این معانی در زندگی و نگرش هنرمند گره ای عمیق خورده است. وی در خصوص آواز سنتی ایرانی می گوید: آواز سنتی ایرانی با قدمتی چندهزارساله آمیخته با ظرایف نکات لطیف سنتی ایرانی و ممزوج به شعر و ادبیات غنی ایرانی معجونی را تشکیل می دهد که جان و روح انسان را به خدا نزدیک می کند و برای اینکه منظورم را واضح تر بیان کنم، می توانم به آواز زیبای ربنای استاد شجریان، اذان مرحوم موذن زاده اردبیلی و بسیاری از نمونه های دیگر که توسط اساتید برجسته به یادگار مانده اند، اشاره کنم. در کل، شعرای ایران ستاره های درخشان آسمان هنر کشور هستند و از درخشنده ترینشان می توان به حافظ، سعدی مولانا و باباطاهر اشاره کرد.
وی در پایان می گوید: از مسوولان و دست درکاران هنر و فرهنگ این کشور می خواهم دست فرهنگ و هنرمندان این کشور را محکم بگیرند تا بتواند به جایگاه واقعی خود برگردند. کشور ما یکی از با فرهنگ ترین کشورهای دنیاست و این فرصت خوبی است تا بتوانیم با ایجاد گرایشات هنری و تشویق و کشف استعداد جوانان، آنها را از دام فرهنگ غربی نجات دهیم.
بانگ گردش های چرخ است این که خلق می سرایندش به تنبور و به حلق
ما همه اجزای آدم بوده ایم در بهشت این لحن ها بشنوده ایم
گفت و گو با بانوی فعال محیط زیستی در پژوهشگاه صنعت نفت
مشعل تخریب فزاینده محیط زیست و مقابله با آثـار و پیـامدهای مـنفی آن به عنوان یکی از مهم ترین موضوع ها در آستانه هزاره سوم مطرح شده و در حال حاضر تمام توجهات جوامع مختلف به این مسأله اختصاص یافته است. رشد بی رویه جمعیت، توسعه شـهرنشینی، ظـهور فـناوری های جدید و تغییر در عادت ها و الگوهای مصرف از یک طرف و مـحدودیت های اسـتفاده از منابع طبیعی از سوی دیگر، افزون بر به وجود آوردن انواع معضلات پیچیده در کیفیت زندگی انسان، موجب بروز انواع ناسازگاری های زیـست مـحیطی شده است. به دلیل اهمیت این موضوع تمام صنایع از جمله نفت نیز توجه و رسیدگی به امور محیط زیست را سرلوحه کار خود قرار داده است. از این رو با ناهید اعتماد، مسؤول طرح پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت و فعال محیط زیست گفت وگویی انجام داده ا یم که در ادامه می خوانید :
سال 1369 با مدرک کارشناسی شیمی به صنعت نفت آمدم و بر اساس نوع کار و علاقه خود به صنعت نفت، بعد از گذراندن مراحل مصاحبه و آزمون های ورودی، وارد پژوهشگاه صنعت نفت شدم و فعالیت خود را در پژوهشکده شیمی شروع کردم.
حدود 13-12 سال پیش، موقعیتی برای بنده پیش آمد که برای ادامه تحصیل به استرالیا رفتم. آن موقع بود که تحصیل خود را در رشته مهندسی محیط زیست دانشگاه تکنولوژی سیدنی آغاز کردم.
از آن زمان به بعد، علاقه خاصی به مدیریت محیط زیست پیدا کردم و بعد از اتمام درس، به پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت آمدم.
طی سال های اخیر، اهم فعالیت ها درحوزه محیط زیست بود که نزدیک به 40 پروژه تحقیقاتی را در زمینه مهندسی و مدیریت محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت انجام دادم و از سال 1399 نیز فعالیت خود را در خصوص پروژه های بین المللی که وابسته به کنوانسیون های محیط زیستی است، آغاز کردم. ضمن اینکه برای نخستین بار در کشور توانستیم اعتباراتی را که در سطح بین المللی به کنوانسیون های محیط زیستی داده می شود، برای پژوهشگاه صنعت نفت نیز بگیریم. از این رو با پروپوزال و کارهایی که در این زمینه انجام داده بودیم، دو قرارداد فی مابین برنامه محیط زیست سازمان ملل، پژوهشگاه صنعت نفت و وزارت امور خارجه بسته شد. این دو قرارداد در زمینه دو کنوانسیون محیط زیست است. پروژه اول با عنوان اجرای کنوانسیون میناماتا در خصوص مدیریت جیوه در صنعت پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران است که اواخر سال گذشته با موفقیت به پایان رسید و پروژه دوم نیز همسو با اجرای کنوانسیون های محیط زیستی در صنعت نفت کشور، در زمینه تولید محصول پاک است که در این قرارداد متعهد شده ایم از تکنیک های تولید محصول پاک در پایلوت جزیره لاوان استفاده کنیم. این پروژه سه ساله بود که امسال به اتمام می رسد.
این دو طرح بین المللی، از مهم ترین دستاوردهای کار بنده طی مدت زمان خدمتم در صنعت نفت بوده است.
روز جهانی زمین پاک که هر سال در دوم اردیبهشت برگزار می شود، یک جنبش محیط زیستی است که با هدف آگاهی و آموزش تمامی جوامع در زمینه مسائل زیست محیطی نامگذاری شده است. توسعه صنایع در چند دهه اخیر باعث شده، آلودگی های زیادی به زمین برسد که این آلودگی ها تخریب زمین را به همراه دارد و مشکلات زیادی را برای زمین به وجود می آورد. بحران محیط زیستی و تغییرات آب و هوایی، آلودگی پلاستیک ها و انقراض گونه های در معرض خطر باعث شده روزی به نام زمین پاک نامگذاری شود که هر ساله شعارهایی مانند احیای زمین و افزایش بهره وری در زمینه توسعه پایدار مطرح می شود.
روزجهانی زمین پاک که بعد از گذشت 50 سال همچنان یک رویداد مهم جهانی محسوب می شود و هر ساله برگزاری برنامه ها و رویدادهای متعددی را در سراسر جهان به ارمغان می آورد، گاهی به یک روز ختم نشده و هفته ای را به نام هفته زمین به خود اختصاص می دهد. در ایران نیز این هفته به نام هفته محیط زیست نامگذاری شده و در این مدت اقدام های مهمی برای بالا بردن آگاهی مردم در خصوص حفاظت از محیط زیست انجام می شود.
با توجه به اهمیتی که محیط زیست سالم در زندگی افراد جامعه دارد، نقش فرهنگ سازی در کاهش آسیب های ناشی از تخریب ها و آلاینده های محیط زیستی بسیار با اهمیت است، از این رو یک روز را به عنوان روز جهانی زمین پاک نامگذاری کرده اند.
در اصل 50 قانون اساسی نیز توجه خاصی به محیط زیست شده و حفاظت از محیط زیست برای نسل امروز و نسل های بعد، یک وظیفه عمومی برای همه دانسته شده که همه موظف به اجرای آن هستند.
در زمینه حمایت خانواده باید بگویم که بیش از نیمی از عمرم را در پژوهشگاه صنعت نفت گذراندم و این تجربه را داشتم که با فرزند کوچک در کشور دیگری درس بخوانم که نقش همسرم در این مسیر بسیار پررنگ بود و همواره با بنده همکاری و همراهی داشتند.
درباره شیرینی ها و تلخی های کار باید بگویم که کار تحقیقاتی ساعت و زمان نمی شناسد، بخصوص در سال های اخیر که درگیر پروژه های بین المللی بودم، هر روز هفته 10 تا 15 ساعت کار می کردم و در حال ارتباط با کارفرما و همکاران بودم؛ اما به دلیل علاقه ای که داشتم، با دل و جان این کارها را انجام می دادم واکنون احساس رضایتمندی می کنم.
به بانوان شاغل توصیه می کنم که به دنبال علاقه خود بروند و همانطور که دوست دارند، قدم بردارند. اکنون که در شرف بازنشستگی هستم، خوشحالم که تجربیات خوبی را از کار در صنعت نفت به دست آورده ام.
سرمربی باتجربه نفت مسجدسلیمان امید زیادی دارد تا بتواند این تیم را از سقوط به دسته اول برهاند. نفت مسجدسلیمان بعد از قطع همکاری با محمود فکری، رضا مهاجری را به عنوان سرمربی جدید خود برگزید و جالب اینکه با حضور این مربی، در اولین گام توانست یک برد ارزشمند را در اصفهان مقابل ذوب آهن به دست بیاورد.
شوک حضور مهاجری در نفت مسجدسلیمان تاکنون مثبت بوده و این تیم حالا بالاتر از فجرسپاسی و شهرخودرو به رده چهاردهم جدول رسیده و امید زیادی دارد در ادامه مسابقات نیز خوب کار کند و جشن بقا بگیرد.
رضا مهاجری که در گذشته در ماشین سازی تبریز چنین شرایطی را تجربه کرد و در نهایت موفق شد تیم قعرنشین را در لیگ برتر حفظ کند، حالا مأموریت مشابهی را در نفت مسجدسلیمان دنبال می کند و تا به اینجای کار هم موفق بوده است.
این مربی باتجربه تلاش می کند در تعطیلات لیگ برتر، تیمش را به بهترین شکل ممکن آماده حضور در 6 هفته پایانی لیگ برتر کند. ازاین رو نفتی های مسجدسلیمان با برپایی یک اردوی تدارکاتی در تهران، همراه با بازی های دوستانه، تمرینات منظمی را در دستور کاردارند. ازجمله اینکه ابتدا در ورزشگاه اختصاصی پیکان به مصاف این تیم تهرانی رفتند. شاگردان مهاجرانی گرچه مقابل خودروسازان با نتیجه یک بر صفر شکست خوردند؛ اما رگه هایی از تغییر در نفت دیده شد؛ چون در ادامه در دیداری تدارکاتی دیگر موفق شدند در تهران، پرسپولیس قهرمان 5 دوره لیگ برتر را با نتیجه تساوی 2- 2 متوقف کنند.
رضا مهاجری سخت در تلاش است تا در این وقفه، بتواند برنامه های تاکتیکی اش را به بازیکنان دیکته کند، به همین دلیل هواداران مسجدسلیمانی امیدوار به بقای تیم شهرشان شده اند.
سرمربی نفت که از برگزاری اردوی تهران بسیار راضی است و بارقه های امید را در چهره او و شاگردانش می توان دید، می گوید بقای نفت، کمتر از قهرمانی نیست.
همانطور که گفتیم، آنها در دیدار دوستانه مقابل پرسپولیس نشان دادند که می توانند به بقای تیمشان امیدوار باشند. دیدار نفسگیری که شاگردان مهاجری با ۲گل از میزبانشان پیش افتادند و درحالی که یک گلشان به دلیل آفساید مردود اعلام شده بود، با تساوی ۲ بر ۲ متوقف شدند. سرمربی نفتی های مسجدسلیمان عقیده دارد، بازیکنانش به این خودباوری رسیده اند که می توانند سهمیه نفت را در لیگ برتر حفظ کنند. او می گوید نمایش بسیار خوبی مقابل پرسپولیس داشتند و ادامه همین روند در مسابقات لیگ، حتماً ما را به بهبود شرایط امیدوار می کند. اما این همه داستان نیست؛ چون برای بقا به حمایت های بیرون زمین هم نیاز است، به عبارت دیگر، بخشی از کار داخل زمین است و بخشی دیگر به حمایت بیرون از زمین برمی گردد. از این رو سرمربی نفت مسجدسلیمان از همه مسؤولان شهری و استانی می خواهد که در این هفته های پایانی، پای نفت بایستند؛ چون در شرایط کنونی فوتبال، ماندن نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر، کمتر از قهرمانی نیست. مهاجرانی، حتی برای ثابت شدن گفته هایش مثال می زند و می گوید، شما دیدید که مدیران استان مرکزی و مازندران، پشت آلومینیوم و نساجی ایستادند و این دو تیم چطور تا فینال جام حذفی رسیدند.
درعین حال، سرمربی نفت مسجدسلیمان ضمن تشکر از همراهی مدیران تیمش می گوید: اعضای هیأت مدیره، مدیرعامل و کادر سرپرستی ما با وجود تنگناهای مالی، اردوی بسیار خوبی برای ما برگزار کردند که قطعا نتیجه اش را خواهیم دید. ما در تهران مشکل زمین تمرینی داشتیم که خوشبختانه حل شد و واقعاً از آنها ممنونم.
مهاجری معتقد است که «شهر اولین ها» باید در لیگ برتر بماند و می گوید: به هر دلیلی که الان وقت واکاوی اش نیست، شرایط نفت این طور شده است. مقصریابی و پیگیری دلایل این روزگار بماند برای بعد. الان وقت همدلی و کمک برای ماندگاری نفت در لیگ برتر است.
حال با توجه به وضعیت موجود و همچنین صحبت های سرمربی نفت مسجدسلیمان، می طلبد که از این تیم حمایت ویژه شود تا در لیگ برتر بماند. فوتبال در ایران از مسجدسلیمان شروع شده و به کل کشور تعمیم یافته و به جرات می توان گفت که این شهر، زادگاه فوتبال است. به همین دلیل حیف است که «شهر اولین ها» در سطح اول فوتبال ایران نماینده نداشته باشد.
تیم ملی کشتی فرنگی ایران موفق شد در مسابقات قهرمانی آسیا که در کشور اولانباتور مغولستان برگزار شد، با کسب ۳طلا، یک نقره و۲برنز و مجموع۱۷۶امتیاز، نایب قهرمان آسیا شود.
یکی از 6 مدال کسب شده از سوی ملی پوشان کشورمان که به رنگ طلا بود، توسط کشتی گیر مناطق نفتخیز جنوب کسب شد.
بر همین اساس در مسابقات رده بندی و فینال پنج وزن دوم رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی آسیا که در شهر اولانباتور مغولستان برگزار شد، رسول گرمسیری، کشتی گیر مناطق نفتخیز جنوب - اهواز موفق به کسب مدال طلای وزن۸۲ کیلوگرم شد.
رسول گرمسیری پس از استراحت در دور نخست در دور دوم با نتیجه۸ بر صفر، خان جعفر خان از قطر را مغلوب کرد. وی در دور سوم و در مرحله نیمه نهایی در یک کشتی زیبا با نتیجه ۵ بر صفر سینگهار پریت، دارنده مدال نقره آسیا از هند را از پیشرو برداشت و راهی دیدار فینال شد.
گرمسیری در دیدار پایانی و فینال، با ارائه یک کشتی برتر و در عین حال نفسگیر موفق شد با نتیجه۴ بر۳ از سد دیاز کالان قزاقستانی بگذرد و به مدال طلا دست یابد.
اسکندر فرهمند، مدال طلای رسول گرمسیری، کشتی گیر دلاور ایران و مناطق نفتخیز جنوب در رقابت های قهرمانی کشتی فرنگی آسیا را که با پیروزی مقابل حریف قدر قزاقستانی به دست آمد، تبریک گفت.
پیام اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفتخیز جنوب به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
مدال طلای رسول گرمسیری، دلاوری دیگر از خطه قهرمان پرور خوزستان و صنعت نفت در رقابت های آسیایی اولانباتور مغولستان نشان از شکوه، عزم و اراده جوانانی است که با پشتوانه و برنامه ریزی توانستند رویداد قهرمانی آسیا را به محلی برای تجلی توانمندی کشتی ایران و صنعت نفت تبدیل کنند.
برق طلای مدال آسیا روی سینه غیرت کشتی ایران و صنعت نفت را با امیدواری به آینده ای باشکوه و پرافتخار ستایش می کنم و با تبریک به رسول گرمسیری عزیز، کادر فنی، خانواده بزرگ صنعت نفت و هموطنان گرامی، سلامت و سربلندی همه ورزشکاران را از خداوند متعال طلب می کنم.
کشتی گیرارزنده باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفتخیز جنوب و قهرمان پیکارهای کشتی فرنگی آسیا دسته 82کیلوگرم، بعد از کسب مدال طلای پیکارهای آسیایی اولانباتور مغولستان با استقبال مدیران ارشد ورزش مناطق نفتخیز جنوب و ورزش استان وارد اهواز شد.
مراسم استقبال از رسول گرمسیری، قهرمان کشتی فرنگی پیکارهای قهرمانی بزرگسالان آسیا (مغولستان) با حضور فرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفتخیز جنوب، بنی تمیم، مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان، جمعی از مسؤولان استانی، مربیان، پیشکسوتان و خیل عظیمی ازعلاقه مندان و خانوادهای ورزشکار با اهدای حلقه گل درفرودگاه اهواز برگزار شد.
تیم هندبال مردان نفت و گچساران در هفته پایانی لیگ برتر هندبال باشگاه های ایران مقابل حریف شمالی خود به پیروزی دست یافت تا با خاطره ای خوش، این رقابت ها را تمام کرده باشد. این تیم از هفته پایانی مرحله نهایی لیگ برتر هندبال مردان باشگاه های ایران در سالن هندبال فدراسیون به مصاف تیم پدافند آمل رفت و موفق شد در یک بازی برتر و درعین حال نفس گیر، با نتیجه ۳۵ بر ۳۳ تیم شمالی را شکست دهد. تیم هندبال نفت و گاز گچساران که با ترکیبی از بازیکنان شرکتی، بومی جوان و نوجوان در لیگ برتر امسال شرکت کرده بود، موفق شد در پایان مسابقات با کسب رتبه هفتم جدول رده بندی لیگ برتر هندبال به کار خود پایان دهد. این تیم سابقه چند عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی در رقابت های لیگ برتر مردان کشور و همچنین سابقه حضور در لیگ قهرمانان آسیا را در کارنامه خود دارد.
همکار نفتی و مربی و قهرمان ملي فوتسال در گفت وگو با «مشعل»:
آرش جعفری مثل همه پسربچه های جنوب شهر، فوتبال را از کوچه پس کوچه ها شروع کرد. روياي فوتباليست شدن او خيلي زود محقق شد و از 14 سالگي با حضور در تیم های پايه راه آهن، دوران حرفه ای خود را شروع کرد و بعد از چند سال به تيم ملي رسيد؛ اما در رشته فوتسال موفق شد قهرمان آسيا شود و حضور در جام جهاني را تجربه کند. مسابقات جام رمضان و بازي تکنيکي، مسير زندگي او را تغيير داد و باعث شد که او از فوتبال به فوتسال روي بياورد تا در زمره قهرمانان ملي قرار بگيرد. احمد پري آذر، فوتباليستي که فوتساليست شد، از کارکنان شرکت ملي نفت ايران است. او که در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملي نفت کار می کند، هنوز هم از فوتسال جدا نشده و در عرصه مربيگري، تجربيات خود را در اختيار بازيکنان جوياي نام اين رشته و نيز فرزندان و کارکنان نفت قرار می دهد. به بهانه آخرین قهرمانی احمد پري آذر به عنوان مربی در لیگ برتر فوتسال باشگاه های ایران گفت وگویی با او داشتيم که باهم می خوانیم.
21 تير سال 1354 در جنوب شهر تهران به دنيا آمدم. من هم مثل تمام پسربچه ها که عاشق توپ گرد و فوتبال بودند، در کوچه پس کوچه ها با توپ پلاستيکي دنبال روياهايم می گشتم؛ البته پدر و مادرم هم مثل همه پدر و مادرها مخالف فوتبال بودند و تأکيد داشتند که باید درس بخوانم. من هم آنها را نااميد نکردم و در کنار فوتبال، درسم را ادامه دادم و موفق شدم ليسانس تربیت بدنی ام را از دانشگاه تهران بگيرم.
من عاشق فوتبال بودم، به طوری که هم در کوچه فوتبال بازي می کردم و هم در زمین های خاکي محله مان تا اينکه به طور رسمي از سال 1370 از باشگاه راه آهن، رشته فوتبال را به شکل حرفه ای دنبال کردم. 16 ساله بودم که در مسابقات نوجوانان و جوانان تهران با تيم راه آهن بازي کردم و تا سال 1382 در فوتبال و در تیم هایي چون فتح هم حضور داشتم.
طي سال های 75تا 80 جام رمضان در تهران برگزار می شد که طرفداران زیادی هم داشت. آن موقع ها فوتبال در ماه رمضان تعطيل و به جای آن، مسابقات فوتسال و به نام جام رمضان برگزار می شد که بيشتر فوتبالیست ها هم در آن جام شرکت می کردند. در آن ایام من هم با تيم راه آهن در جام رمضان فوتسال بازي می کردم. آن زمان می گفتند فوتبال سالني و هنوز اسم فوتسال برای آن انتخاب نشده بود. همين باعث شد که در ادامه، فوتساليست شوم.
سال 82 بود که با تيم راه آهن هم فوتبال و هم فوتسال بازي می کردم و در مسابقات، هميشه يکي از چهار تیم نیمه نهایی بودیم که خوب مقام می آوردیم. به همين دلیل، من به تيم ملي فوتسال ايران دعوت می شدم. آن موقع، مربيان به من گفتند که اگر می خواهی بازهم به تيم ملي فوتسال دعوت شوی و بتوانی در تيم ملي بازي کني، بايد فوتبال را کنار بگذاري و فوتساليست شوي. من هم تصمیم گرفتم فوتسال را انتخاب کنم. همين شد که رسما فوتساليست شدم و تيم شن سای ساوه، نخستين تيم رسمي من در فوتسال بود و به نوعی اين رشته را حرفه ای شروع کردم.
30 سال است که در ورزش هستم؛ اما از سال 1382 رسما فوتساليست شدم و تا الان هم در فوتسال حضور دارم؛ البته گاهي اوقات به عنوان مربي بازيکن حضور دارم، ضمن اینکه در تیم هایي همچون شن سای ساوه، علم و ادب مشهد، شهيد منصوري قرچک و تأسيسات دريايي هم عضو بودم.
در بحث ملي بايد بگويم که من همراه تيم ملي فوتسال ايران 5 قهرماني در مسابقات آسيايي به دست آورده ام. تجربه حضور در جام جهاني را هم در کارنامه دارم. در مسابقات داخلي هم مقام های قهرماني و نایب قهرمانی زيادي کسب کرده ام و حداقل در 20 تورنمنت مختلف با راه آهن ، فتح، شن سای، تأسيسات دريايي و همچنین جام رمضان شرکت داشته ام که قهرمان و نایب قهرمان شده ام.
سال 1383 بود که به عنوان قهرمان ملي به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم؛ البته آن موقع من در تيم ملي حضور داشتم. ما چند بازيکن ملی پوش بوديم که به استخدام نفت درآمديم. شرکت ملي نفت، آن زمان می توانست يک تيم خوب با حداقل 5 ملی پوش داشته باشد تا باعث افتخارآفريني نام نفت شود، آن هم بدون هيچ هزینه يا با کمترين هزينه که متأسفانه به صلاحدید مدیران وقت، از توانایی بچه ها استفاده نشد و ما در پست های اداري مشغول به کار شدیم.
همانطور که گفتم، در شروع کار به ما بهاداده نشد؛ اما رفته رفته، از توانایی مان در امر آموزش، بخصوص به فرزندان استفاده کردند و در آن زمان، به نوبه خودم، تمام تجربیاتم را در اختيار فرزندان و کارکنان گذاشتم. به طور مثال با حضور در المپيادها و مسابقات داخلي نفت، کارکنان و فرزندان آنها را به بهترين شکل براي مسابقات آماده می کردیم.
بله. ما چند فوتساليست ملی پوش بوديم که به نفت آمديم و می توانستيم بهترين تيم را تا چند سال داشته باشيم که متأسفانه نشد، درحالی که تيم فوتبال داشتند؛ اما در سال های بعد، شاهد حضور تیم های فوتسال خوبي مثل نفت اميديه، ملي حفاري اهواز و تأسيسات دريايي در فوتسال ايران بوديم که قهرمان باشگاه های ايران و حتي آسيا شدند. در فوتسال بانوان نفت هم پتانسیل خوبي داريم مثل ملي حفاري يا پالايش نفت آبادان که قهرمان ایران هم شده اند.
هم اکنون در امور ورزش شرکت ملی نفت ایران، به عنوان کارشناس و مربي فعالیت دارم.
مسلما مربيگري سخت تر از بازي کردن است. شما زماني که بازيکن هستي، فقط يک مسؤوليت داري و آن هم بازی کردن به بهترين شکل است تا به تيمت کمک کني که برنده شود؛ اما در مربيگري مسؤوليت يک تيم و تمام بازيکنان با شماست. مربي بايد هم کوچ کند و هم مديريت و اگر نتيجه نگيرد، بايد به همه جواب بدهد.
من سابقه مربيگري در تیم های ليگ برتري مانند تأسيسات دريايي، دانشگاه آزاد، راگا شهرری، زندی بتن کلاردشت و گیتی پسند اصفهان را دارم. در تيم دانشگاه تهران هم مربی بودم؛ البته درنفت هم در مسابقات داخلي و المپيادها مربيگری کردم. در کويت هم هدايت يک تيم به نام فهیل را به عهده داشتم.
بله، من چند سال در کويت بازي و مربيگري کردم؛ البته حضورم در کويت بيشتر به ایام ماه مبارک رمضان برمی گردد يا درزماني که ليگ ايران تعطيل است، به آنجا می روم.
با تأسیسات دریایی و گیتی پسند، قهرمان لیگ برتر باشگاه های ایران شدیم و تیم فوتسال زندی بتن کلاردشت با سرمربیگری بنده از لیگ دسته یک به لیگ برتر آمد؛ البته در مرحله پایانی و حضور در جمع 4 تیم که کار تمام شده بود، از این تیم بنا به دلایلی جدا شدم.
من به عنوان مربی در کنار محمد کشاورز که سرمربی بود، هدایت تیم را به عهده داشتیم و موفق شدیم در یک فصل بسیار سخت و نفسگیر و با گذشتن از سد همه تیم ها به مقام قهرمانی برسیم. واقعا تیم خوبی داشتیم و الان هم به لیگ قهرمانان آسیا فکر می کنیم.
بله در راگا که سرمربی بودم، محمد بازیکن و مربی بود و به من کمک می کرد؛ اما در گیتی پسند موضوع فرق می کرد. محمد چون قبلا در گیتی پسند بود، به عنوان سرمربی انتخاب شد و من هم دو سال است که به عنوان مربی به او کمک می کنم. محمد از دوستان خوب من است و به عنوان مربی و دوست، هر کمکی که از دستم بربیاید، انجام می دهم.
سطح مسابقات بسیار بالا بود و تا هفته های پایانی، چهره قهرمان مشخص نبود. 4، 5 تیم رقابت سختی برای قهرمانی داشتند. فکر می کنم یکی از بهترین لیگ ها را امسال داشتیم.
تیم فوتسال ملی حفاری، یکی از تیم های بنام لیگ بود که در این سال ها همیشه جزو تیم های بالای جدول محسوب می شد؛ اما امسال نتوانستند مثل سال های گذشته، خوب عمل کنند. فکرمی کنم رفتن بازیکنان تأثیرگذار و نداشتن پشتوانه خوب، باعث شد نتوانند مثل سال های گذشته خوب نتیجه بگیرند. فکرمی کنم این تیم، خیلی زود دوباره به مسابقات لیگ برتر برمی گردد.
من بهترین سال هایی که در فوتسال حضور داشتم، به عنوان مربی در نفت بودم؛ اما موفق نشدم هدایت یک تیم نفتی را به عهده داشته باشم، البته در کنار تأسیسات دریایی بودم و برای این تیم بازی کردم و قهرمان شدم. اگر به من پیشنهاد شود و حمایت خوبی هم صورت بگیرد، مطمئن باشید که با یک تیم نفتی، قهرمان لیگ برتر می شوم.
ابتدا از نشریه «مشعل» تشکر می کنم که به کارکنان، بخصوص قهرمان سابق تیم ملی بها می دهد و ما را فراموش نمی کند؛ اما در خصوص ورزش نفت بویژه شرکت ملی نفت باید بگویم که با حضور، مديريت و برنامه ریزی آقاي هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران و پشتيباني و حمایت های آقاي مولايي، مدير توسعه منابع انساني شرکت ملی نفت، چشم انداز و آینده ای روشن در حوزه ورزش شرکت ملی نفت ایران بخصوص همگاني و قهرماني رخ خواهد داد و شورونشاط در مجموعه كاركنان و فضاي شركت ملي نفت ايجاد خواهد شد. فوتسال در نفت، پتانسیل خوبی دارد که امیدوارم با حمایت از این رشته، بازهم تیم های خوبی مثل نفت امیدیه و ملی حفاری در لیگ برتر داشته باشیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات