راهبردی که مدیریت تعمیرات شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب دنبال می کند

تعهد، تخصص و ابتکار  در  پشتیبانی از  تولید

مشعل  طبق اعلام مسؤولان آنچه در مسیر دستیابی به ظرفیت تولید در پیش از تحریم ها موثر واقع شده، تعمیرات اساسی و ایجاد ظرفیت جدید بوده است که در همین زمینه بیش از ۱۸۰۰ اقدام عملیاتی در چاه های نفتی از سوی متخصصان شرکت ملی نفت ایران انجام شد و بیش از ۲۵۰ کار مربوط به تعمیرات اساسی از جمله تأسیسات سرچاهی و تعمیرات اساسی مربوط به تأسیسات روسطحی انجام و حدود ۵۰۰ میلیون دلار در این زمینه هزینه شده است. بدون شک تحقق تولید در گستره شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با توجه به تولید حداکثری نفت در آن اهمیت بیشتری می یابد. در همین زمینه مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که راهبری تعمیرات اساسی(اور هال) هزاران ماشین فرایندی اعم از انواع مختلف توربین، کمپرسور و الکتروموتور با فشار های متنوع را برعهده دارد، معتقد است: با گذشت بیش از یک قرن از فعالیت شرکت، دانش فنی و تجربه ارزشمند کارشناسان این مدیریت در سطحی بسیار بالا بوده و همین تجربه، موجبات رفع نگرانی ها در خصوص تاثیر منفی تحریم ها را فراهم آورده است. گفت وگوی مشعل با ماشاءاله فتاحی نیا، مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در ادامه می آید.

مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در ابتدا با تشریح نمایی از وضعیت صنعت نفت در زمینه تعمیرات تجهیزات صنعتی می گوید: صنعت نفت و در خط مقدم آن، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در زمان انقلاب دارنده دانش فنی و تکنولوژی پیشرفته صنعتی بود که در بازار ایران پشتیبان نداشت و تمامی خدمات فنی و قطعات یدکی از خارج کشور تامین می شد و بازار ایران در آن دوره نمی توانست خدمات فنی و مهندسی مناسب را ارائه دهد. از این رو ناگزیر از خدمات فنی خارج از کشور کمک می گرفتیم، اما به تدریج با توجه به آغاز تحریم ها فشار به صنعت نفت افزایش می یافت و از همان دوران، تصميم بر آن شد تا توانمندی دانش فنی کارکنان صنعت نفت در حوزه تعمیرات به سایر صنایع و سازندگان کالا منتقل شود.

10 سال ماشین آلات را فعال نگه داشتیم

فتاحی نیا، در این زمینه توضیح می دهد: به خاطر اهمیت ماشین آلات دوار در فرایند تولید دانش فنی صنعتگران ایران ارتقا یافت؛ بنابراین هر میزان حلقه تحریم ها تنگ تر می شد، توان علمی و فنی صنعت نفت نیز گسترش می یافت و موضوع در 10 سال اخیر شتاب فزاینده ای یافت؛ به طوری که در حال حاضر شرکت های دانش بنیان داخلی نیز در نتیجه تعامل با مناطق نفتخیز جنوب، به جمع تولیدکنندگان ماشین آلات فرایند ی پیوسته اند.

 با این اوصاف باید این موضوع را مورد اشاره قرار دهم که در 10 سال گذشته، شرایط اقتصادی خاصی را تجربه کردیم، اما توانستیم با فعال نگه داشتن ماشین آلات، از بروز توقف در فرایند تولید جلوگیری کنیم.

امیدوار به تامین اعتبار با نگاه مثبت مدیریت جدید

وی در ادامه با اشاره به ابلاغ شیوه نامه ای برای تعمیر اساسی ماشین های دوار در دوره گذشته می گوید: براساس این ابلاغیه، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب موظف شد تمامی تعمیرات اساسی ماشین های فرآیندی را برون سپاری و کارگاه های مرکزی اهواز و آغاجاری را تعیین تکلیف کند و فهرست تمامی قطعات یدکی موجود در انبار را برای فروش به پیمانکاران ارائه دهد. در همین راستا زمان تعمیرات اساسی ماشین آلات فرا می رسید، اما نمی توانستیم با وجود محدودیت های فراوان، برنامه ریزی موثری را برای انجام این کار انجام دهیم. بنده به عنوان نماینده شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در پیاده سازی شیوه نامه تعمیرات ماشین آلات فرایندی تلاش کردم تا شرایطی را به وجود آورم که از بروز خلل در فرایند تولید جلوگیری کند، بنابراین اجرای این شیوه نامه در دستور کار قرار گرفت و برنامه ریزی شد و درخواست بودجه ای معادل 2 هزار 500 میلیارد تومان برای برون سپاری تعمیرات ماشین ها برآورد شد، اما امکان تخصیص آن به مناطق نفتخیز جنوب فراهم نشد. در اقدامی دیگر، مطابق شیوه نامه تامین کالای مورد نیاز، در تعمیرات اساسی به عهده پیمانکار گذاشته شد. تیم های تخصصی ما با تعهدی مثال زدنی کار را پیش برده و اکنون که این شیوه نامه از سوی وزارت نفت تعدیل شده است، آمادگی داریم تا هر آنچه را که نتوانسته بودیم تعمیر کنیم، با خرید قطعات یدکی و یا برون سپاری یا هر دو روش وارد برنامه تعمیر اساسی کنیم. در واقع ما در مقطع زمانی سه سال گذشته تنها «تعمیرات اساسی تعداد محدودی از ماشین آلات » را به انجام رساندیم. کمبود نیروی انسانی متخصص به دلیل بازنشستگی، انتقال پرسنل و نبود امکان جذب نیز علاوه بر تامین نشدن بودجه و عدم تامین کالا بر سختی کار افزود که امیدوارم بتوانیم در آینده نزدیک، نیرو های تازه نفس و کارآزموده ای را به تیم های تخصصی مان اضافه کنیم.

 آماده ارائه خدمات به بازارهای داخلی و خارجی

مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در پاسخ به پرسشی در خصوص عرضه دانش فنی در بازار صنایع مشابه توضیح می دهد: مدیریت تعمیرات، گنجینه ارزشمندی از دانش فنی و تجاربی است که طی سالیان متمادی و با صرف زمان و هزینه هنگفت به دست آمده است. سرمایه بزرگی که در این عرصه تحقق یافته، نتیجه استفاده درست و بهینه از شرایط و موقعیت ها است. اکنون شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب می تواند این دانش فنی را جهت استفاده شرکت های داخلی و خارجی که در حوزه تولید/تعمیرات فعالیت دارند، عرضه کند. هدف صرفا مادی نیست، به این معنا که ما در قبال ارائه خدمات فنی یا دانش /تخصص که عرضه می کنیم، می توانیم خدمات مورد نظرمان را دریافت کنیم. (به عنوان نمونه، تخصص تعمیر تعدادی از برندهای توربین های گازی را که در خاورمیانه منحصربه فرد است، به کشور همسایه ارائه دهیم و برخی قطعات یدکی دیگر را وارد کنیم.)

به گفته مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، تدابیر لازم برای استقرار نظام مدیریت دانش، یعنی قرار دادن اطلاعات فنی در ساختاری قابل رصد، جست وجو، دسته بندی و بازآرایی جهت استفاده بهینه را در دستور کار قرار داده ایم تا دانش متخصصان بین نیروی انسانی به اشتراک گذاشته شود. این اطلاعات با هزینه این شرکت در افراد و کارشناسان اندوخته شده است و باید آیندگان از تجارب و دانش اندوخته شده بهره بجویند.

 امکان بازگشت به ظرفیت تولید پیش از تحریم ها

فتاحی نیا در ادامه این گفت وگو با اشاره به اینکه گفت وگو های احیای توافق برجام به هر سمتی که پیش برود، صنعت نفت و در خط مقدم آن شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان یک شرکت بسیار بزرگ به صورتی بسترسازی شده است که بتواند مستقل از خدمات فنی کشورهای غربی و با اتکا به صنعت داخلی به مسیر تولید ادامه بدهد، این نکته را یادآوری می کند که وابستگی ها یکی یکی گسسته شده است و اکنون وابستگی خاصی نداریم، توجه داشته باشیم که شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب از نظر کمیت و کیفیت محصول و نقش بی بدیل خود در اقتصاد کشور، یک شرکت خیلی بزرگ است و آمادگی کامل دارد تا به سقف پیشین تولید بازگردد. با توجه به بهره مندی سازمان از سرمایه های انسانی متعهد و مجرب که تجارب ارزنده ای در عرصه های تولید داشته و همواره تلاش کرده اند تا در سخت ترین شرایط، تولید را بر اساس برنامه ابلاغی تحقق بخشند، به نظر نمی آید که بازگشت به میزان تولید پیش از اعمال تحریم های خصمانه، کاری دشوار باشد.

 سهولت تولید، دستاورد نگهداری درست و ساخت آینده است

وی در پایان ضمن ابراز خرسندی از همکاری سازنده با شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی که موفق به ساخت پیچیده ترین ماشین آلات دوار شده اند، می گوید: با تکیه بر شعار «سهولت تولید، دستاورد نگهداری درست و ساخت آینده است» از تجارب گذشته درس گرفته و آینده را بر اساس توانمندی فراتر از تصور نیرو های کارآمد ایرانی و حداقل وابستگی به دانش و کالای خارجی خواهیم ساخت.