دستاوردی بزرگ برای شهر و شهرداری تهران

علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری بین وزارت نفت و شهرداری تهران باتاکید بر مدیریت مشارکتی در اداره شهر به عنوان اصل پذیرفته شده گفت: این تفاهم نامه برای ما بسیار مبارک است، امیدواریم در دیگر حوزه ها نیز به همکاری دست یابیم. معتقدم این تفاهم نامه دستاوردهای بزرگی برای شهر تهران در پی دارد.

او این نکته را مورداشاره قرار داد که همکاری و مشارکت شهرداری تهران و وزارت نفت می تواند به مدیریت مصرف انرژی کمک کند.

زاکانی افزود: اصل تفاهم نامه با توجه به اینکه ما در اداره شهر از مشارکت مردم، نخبگان و دستگاه ها به ویژه دستگاه های دولتی استفاده می کنیم، بسیار مهم است، زیرا معتقدیم تهران مشکلات زیادی دارد که این مشکلات از طریق همکاری و مشارکت برطرف می شود. شهردار تهران با قدردانی و تشکر از وزیر نفت به دلیل فراهم کردن مقدمات برای انجام این تفاهم نامه افزود: با همکاری شهرداری تهران و وزارت نفت می توانیم دانش بهتر، فناوری بیشتر و سرمایه انسانی خلاق را در مسیر تحقق اهداف داشته باشیم. با همکاری شهرداری تهران و وزارت نفت باید مصرف انرژی را در سطح شهر تهران مدیریت و تلاش کنیم آلودگی انرژی را در بخش تولید و مصرف کاهش دهیم. نوع ساخت شهری چه در ساختمان ها و چه در زمین باید به گونه ای باشد که مصرف انرژی بهتر در آنها لحاظ شود. زاکانی با بیان اینکه باید کارهایی انجام شود تا هوایی پاک و مصرف کمتر انرژی را در تهران تجربه کنیم، تصریح کرد: بها دادن به وقت و زندگی مردم شعار و اعتقاد دولت سیزدهم است و در شهرداری نیز این موضوع دنبال می شود. او گفت: ما امروز در حوزه پسماند شهری با موضوعی به نام طلای کثیف روبه رو هستیم که می توانیم بخشی از آن را به عنوان انرژی استفاده کنیم، همچنین از طریق انرژی خورشیدی نیز می توانیم تولید انرژی داشته باشیم که در این زمینه ها نیز کمک وزارت نفت را می طلبد.

 وزارت نفت و شهرداری تهران الگویی برای کل کشور

وحیدرضا زیدی فرد، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری وزارت نفت و شهرداری تهران با اشاره به تفاهمنامه همکاری وزارت نفت و شهرداری تهران، اجرای سیاست الگوی مصرف، همکاری در زمینه پیاده سازی الزام ها مانند مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، حمایت مشترک از شرکت های دانش بنیان و کمک به اجرای ماده ۱۲ قوانین رفع موانع تولید را از جمله اهداف این تفاهمنامه اعلام و اظهار امیدواری کرد نتایج این همکاری در کل کشور تسری یابد.

او با بیان اینکه بحث انرژی و مدیریت عرضه و تقاضای آن از مهم ترین مباحث جهان است و همه کشورهای پیشرفته آن را سرلوحه کار قرار داده اند، یادآور شد: این مساله به صورت جدی در دستور کار ما قرار دارد و وزیر نفت مصرانه پیگیر این امر هستند که در این راستا حرکت مثبت انجام دهیم.

زیدی فرد ادامه داد: ۹۹ درصد کشورهای حاضر در اکسپوی دوبی نیز شعار نخست شان مباحث مربوط به مدیریت مصرف انرژی بود که نشانگر اهمیت این موضوع در سطح جهان است.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت یارانه های پرداختی، قیمت حامل های انرژی، رشد بالای مصرف و... را به عنوان مهم ترین مباحث مربوط به انرژی در کشور برشمرد و افزود: این مباحث در سطح وزارت نفت به ویژه در دوره جدید به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته است و امیدواریم بتوانیم یک حرکت خوب در این زمینه انجام دهیم.

زیدی فرد با اشاره به اینکه به طور معمول شهرداری ها تمرکزشان بر مسائل زیباشناسی، حمل ونقل و... است و کمتر پیش آمده وارد مسائل مربوط به انرژی شوند، گفت: شهرداری تهران برنامه گسترده ای برای مدیریت مصرف انرژی در کلان شهر تهران دارد و در این زمینه تفاهم نامه ای نیز با وزارت نیرو امضا کرده است.

او با تأکید بر اینکه شهردار با درایت و انقلابی به طور جدی مباحث مربوط به انرژی را در دستور کار دارد، اظهار امیدواری کرد امضای تفاهم نامه امروز آغاز حرکتی مبارک برای همکاری بین وزارت نفت و شهرداری تهران در زمینه اصلاح الگوی مصرف و صرفه جویی انرژی باشد و نتایج آن در کل کشور تسری یابد.

 همکاری تنگاتنگ شهرداری تهران و وزارت نفت

سیدمجتبی شفیعی، معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران نیز در مراسم امضای تفاهمنامه وزارت نفت و شهرداری تهران با اشاره به زمینه های همکاری مناسب میان این دو مجموعه گفت: شهرداری تهران در حوزه حمل ونقل ارتباطی تنگاتنگ با وزارت نفت داشته و موفقیت های خوبی نیز از طریق ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مربوط به توسعه حمل ونقل عمومی به دست آمده است و به تازگی نیز برنامه ای جامع درباره ماده 12 که مربوط به ناوگان حمل ونقل عمومی و متروست ارائه شده و پوشش خوبی روی همه نیازهای این بخش ایجاد شد، برای نمونه تاکنون ۴۰۰ میلیارد تومان از منابع نفت در این حوزه جذب شده است. معاون حمل و نقل شهرداری تهران اشاره کرد که با تکمیل تقاطع های غیرهم سطح در تهران حدود ۷۲۰ کیلومتر کاهش پیمایش رخ می دهد و مصرف سوخت روزانه رقمی حدود ۵۲۰ تا ۶۰۰ هزار لیتر کاهش می یابد. توسعه اتوبوس برقی، به کارگیری ۲ هزار دستگاه اتوبوس شهری پایه گازسوز، به کارگیری تاکسی های ون پایه گازسوز، به کارگیری موتورسیکلت برقی، دوچرخه و... در این برنامه جامع لحاظ شده است که در صورت تصویب این برنامه و در دستور کار قرار گرفتن در شورای اقتصاد، اتفاق بزرگی برای مردم شهر تهران خواهد افتاد.

طبق اعلام شفیعی، برنامه های دیگری نیز در حوزه شهری پیگیری می شود که یکی از آنها کاهش طول پیمایش خودروها با تکمیل تقاطع های غیرهم سطح است که با تکمیل آنها حدود ۷۲۰ کیلومتر کاهش پیمایش رخ می دهد و رقمی حدود ۵۲۰ تا ۶۰۰ هزار لیتر در روز مصرف سوخت کاهش می یابد.

شفیعی اظهار کرد: همکاری های دیگری نیز بین شهرداری تهران و وزارت نفت انجام شده که از جمله آنها می توان به مدیریت مصرف انرژی و تعویض مخازن گاز اتوبوس ها اشاره کرد که با امضای این تفاهم نامه هرچه بیشتر اجرایی می شوند و با امضای این تفاهمنامه شاهد بهره مندی شهروندان تهرانی از آن خواهیم بود.

نگاهی به جزییات تفاهمنامه همکاری وزارت نفت و شهرداری تهران

با امضای تفاهم نامه همکاری در زمینه حوزه بهینه سازی مصرف انرژی بین وزارت نفت و شهرداری تهران، رخداد مهمی در مسیر کاهش مصرف سوخت و بهینه سازی مصرف انرژی رقم خورد که ماحصل آن افزون بر شهروندان، کل کشور را منتفع خواهد کرد. این تفاهمنامه همکاری که به امضای جواد اوجی، وزیر نفت و علیرضا زاکانی، شهردار تهران رسید، همسو با اجرای تدابیر و منویات مقام معظم رهبری، مستفاد از ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، همچنین قانون اصلاح الگوی مصرف برنامه پنج ساله ششم توسعه، سیاست های اقتصاد مقاومتی، مصوبات شورای اقتصاد، مصوبات شورای عالی انرژی و سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف و سیاستهای دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ظرفیت ها، ایجاد هم افزایی و تحقق اقتصاد دانش بنیان از طریق مشارکت دستگاه ها، با هدف توسعه و ایجاد بستر تعامل و همکاری های مشترک و با هدف گسترش بهره گیری از پتانسیل های موجود، بین وزارت نفت و شهرداری تهران با اعتبار چهار سال از زمان امضا منعقد شد.

از جمله اهداف تفاهم نامه همکاری بین وزارت نفت و شهرداری تهران، «اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و اصلاح الگوی مصرف»، «دستیابی به اهداف سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴»، «همکاری در تدوین و پیاده سازی الزام ها، استانداردها، مقررات ملی و طرح های جامع به منظور کاهش مصرف سوخت و آلاینده ها»، «تشریک مساعی در زمینه پژوهش، نظارت، اجرا، سرمایه گذاری و راهبری مجموعه ای از طرح ها و پژوهش های کاهش مصرف سوخت و آلایندگی های محیط زیست»، «ارتقای شاخص های بهره وری انرژی در حوزه های حمل ونقل، ساختمان و صنایع مرتبط»، «توسعه شبکه همکاری فناورانه برای هم افزایی و پرهیز از موازی کاری با حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها»، «کمک به اجرای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور» و «همکاری با هدف فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، آموزش و تبلیغ و ترویج درباره اصلاح الگوی مصرف انرژی (ذیل ماده ۶۷ قانون اصلاح الگوی مصرف)» است که طرفین به اجرای آن متعهد شدند.مهمترین محورهای همکاری وزارت نفت براساس این تفاهمنامه، مواردی همچون کمک به کاهش مصرف سوخت از طریق روش هایی همچون طرح های ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی، همکاری در تأمین سوخت دیزل ارتقا یافته برای کاهش دوده و ذرات معلق به عنوان آلاینده های اصلی هوای تهران برای خودروهای حمل و نقل عمومی، همکاری برای تکمیل پروژه فناورانه مینی ال ان جی در وزارت نفت و استفاده از این ظرفیت فناورانه در حوزه حمل و نقل شهری، مدیریت پسماندهای ویژه و فاضلاب های تولیدی صنعت نفت، همکاری مشترک در تهیه، تدوین، به روزرسانی و پیاده سازی الزامات، استانداردها و طرح های جامع به منظور کاهش آلاینده ها و ارتقای وضعیت محیط زیستی، معرفی شرکت های دانش بنیان در حوزه صنعت نفت، انجام آموزش های تخصصی با هدف مصرف بهینه انرژی و تربیت نیروی انسانی، برگزاری کنفرانس ها و دوره های آموزشی، گشترش استفاده از انرژی های نو و تجدیدپذیر، همکاری در تعیین اهداف، تهیه محتوا به منظور فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و آموزش جهت اصلاح الگوی مصرف انرژی و رعایت کامل مبحث 19 مقررات ملی ساختمان متناسب با جامعه های هدف مهندسین، سازندگان و بهره برداران خواهد بود.

 همچنین انجام اقدام های زیرساختی برای توسعه و احیای فضای شهری محوطه پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز (پژوهشگاه سابق صنعت نفت)، به منظور ارائه خدمات به شرکت های دانش بنیان و استارت آپی صنعت نفت، همکاری در توسعه جایگاه های عرضه سوخت (بنزین، گازوئیل و سی ان جی) در شهر تهران، توسعه همکاری های فناورانه در طرح ها از جمله کهاب (کاهش هدایت، انتقال و بازیافت سوخت تبخیر شده)، کمپوست (تبدیل پسماند به انرژی) و توسعه آبگرمکن های خورشیدی با رویکرد کاهش مصرف سوخت و گازهای گلخانه ای، بهبود مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری با مدیریت هوشمند حمل و نقل بار و مسافر به منظور کاهش سفر، خدمت رسانی بهتر و بهینه سازی مصرف انرژی به منظور حرکت به سمت شهر هوشمند، همکاری در اعمال الزامات بهینه سازی انرژی و محیط زیستی ساختمان های موجوداداری، تجاری و مسکونی، پیگیری استقرار مدیریت انرژی (استاندارد ایزو50001) در مجتمع های مسکونی، ساختمان های اداری بالاتر از 2 هزارمتر، ساختمان های پرمصرف و اعم از بخش خصوصی، دولتی، عمومی و تابعه، افزایش ظرفیت حمل و نقل عمومی رو زمینی (اتوبوس و تاکسی) و زیرزمینی ریلی(مترو) از سوی شهرداری تهران به منظور مدیریت و کاهش مصرف سوخت و نیز کاهش انتشار آلاینده های زیست محیطی و همکاری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با شرکت های تابع وزارت برای اخذ گواهی مدیریت سبز، از مهم ترین محورهای همکاری شهرداری تهران براساس این تفاهمنامه خواهد بود.