رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با مسؤولان و کارگزاران نظام:

روند خام فروشی باید با تولید دانش بنیان اصلاح شود

رهبر معظم انقلاب اسلامی اقتصاد بدون نفت را هدفی بلندمدت خواندند و افزودند: حداقل دو دولت در مسؤولیت های هشت ساله باید همت کنند تا این مشکل به سامان برسد؛ البته اگر همان روزی که اقتصاد بدون نفت را مطرح کردیم، اجرای آن شروع می شد، امروز کشور وضع متفاوتی داشت. رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه توسعه شرکت های دانش بنیان باید بر اساس اولویت ها و با نیازسنجی بر مبنای گره گشایی از مسائل کشور باشد، گفتند: شرکت های دانش بنیان در بخش هایی همچون بخش کشاورزی توسعه یابند که امنیت اقتصادی کشور وابسته به آنهاست، ظرفیت جذب نیروهای متخصص و غیرشاغل در آنها بالاست و یا بخش هایی مانند نفت و گاز و معادن که با خام فروشی، منابع ارزشمند کشور را بدون ارزش افزوده صادر می کنند. ایشان در این زمینه افزودند: متأسفانه مواد خام در کشور با قیمت ارزان صادر و محصول نهایی با قیمت گران وارد می شود، در حالی که با تولید دانش بنیان باید این روند اصلاح و محصول نهایی تولید و صادر شود. حضرت آیت الله خامنه ای همچنین با تأکید بر حمایت دولت از شرکت های دانش بنیان گفتند: دولت، بزرگ ترین مصرف کننده در کشور است و مصداق کامل حمایت واقعی دولت از دانش بنیان ها، جلوگیری از واردات بی رویه است. رهبر انقلاب، تدوین برنامه هفتم توسعه را ضروری خواندند و افزودند: این برنامه قرار بود سال گذشته تدوین و از امسال اجرایی شود که نشد؛ اما امسال دولت و مجلس همت کنند تا برنامه هفتم بر اساس سیاست های کلی نظام، تدوین و تصویب شود. ایشان، مردمی بودن و مهم تر از آن مردمی ماندن را از ویژگی های لازمِ هر مسؤول نظام اسلامی خواندند و گفتند: دیدن یا شنیدن واقعیات در میدان یا از منابع مورد وثوق، زمینه ساز برنامه ریزی و اقدام های صحیح خواهد بود. حضرت آیت الله خامنه ای در همین زمینه افزودند: گاهی مردم عادی نکاتی را به مسؤول می گویند که از مشاوران کارکشته و نزدیک هم شنیده نمی شود. ایشان با ابراز ناخرسندی از اجرا نشدن سیاست های کلی اصل ۴۴ تأکید کردند: دولت می تواند با تحقق این سیاست ها، اقتصاد کشور را بر دوش مردم قرار دهد و خود به سیاستگذاری، نظارت و هدایت بپردازد تا حل مشکلات شتاب بگیرد.

رهبر انقلاب با اشاره به کشورهایی که بدون نفت از رشد اقتصادی برخوردارند، افزودند: نفت حدود 100 سال است که همچون ماده ای مخدر، اعتیاد سختی در کشور ایجاد کرده که باید حتماً علاج شود.

ایشان، اقتصاد بدون نفت را هدفی بلندمدت خواندند و افزودند: حداقل دو دولت در مسؤولیت های هشت ساله باید همت کنند تا این مشکل به سامان برسد؛ البته اگر همان روزی که اقتصاد بدون نفت را مطرح کردیم، اجرای آن شروع می شد، امروز کشور وضع متفاوتی داشت.

حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به احتمالاتی که درباره برخی گشایش های ارزی مطرح می شود، گفتند: مراقب باشیم اگر احتمالاً گشایشی ایجاد شد، درآمدها صرف واردات بی رویه نشود و به مسائل زیربنایی از جمله حمل ونقل جاده ای و ریلی، شرکت های دانش بنیان، نوسازی صنایع، راه های ارتباطی با کشورهای همسایه و حل مشکل مهم آب اختصاص یابد که خوشبختانه دولت در مسأله آب کارهای خوبی آغاز کرده؛ اما حل این مشکل به پول نیاز دارد.

 

 

رئیس جمهوری :

امروز نفت را براحتی صادر می کنیم

رئیس جمهوری با بیان اینکه در گذشته فروش نفت را به امضای قراردادهای مختلف منوط کرده بودند، گفت: امروز نفت را براحتی صادر می کنیم و با این کار مشخص شد که اگر اراده ای جدی برای انجام کار وجود داشته باشد، هیچ مانعی نمی تواند جلودار کشور باشد. سیدابراهیم رئیسی با اشاره به اقدام های دولت برای افزایش درآمدزایی گفت: در چند ماه گذشته، به واسطه اقدام های انجام شده، حجم تبادلات تجاری و صادرات با کشورهای مختلف دنیا چند برابر شده است، درحالی که پیش از این فروش نفت را به امضای قراردادهای مختلف منوط کرده بودند؛ اما امروز به راحتی نفت را صادر می کنیم و با این کار مشخص شد اگر اراده ای جدی برای انجام کار وجود داشته باشد، هیچ مانعی نمی تواند جلودار کشور باشد. وی گفت: دولت به همه احترام می گذارد؛ اما بی تردید افرادی که بانیان وضع موجود هستند و مردم از عملکرد آنان رضایت ندارند، نباید در عرصه های مدیریتی استفاده شوند. داشتن روحیه انقلابی، جهادی و کارآمد بودن از محورهای مورد تأکید این دولت است. رئیس جمهوری با بیان اینکه امروز برای پیشرفت و آبادانی کشور و رفع مشکل های مردم وظیفه سنگینی به عهده داریم، گفت: امیدهای بسیاری در دل مردم برای ایجاد گشایش و رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی ایجاد شده و دولت با همه توان مصمم است در این مسیر گام بردارد. رئیسی با اشاره به شرایط نامناسب اقتصادی در آغاز به کار دولت سیزدهم گفت: با عنایت خداوند متعال توانستیم برای کشور درآمد ایجاد کنیم و بدون استقراض از بانک مرکزی یا خلق پول که تورم را بشدت افزایش می داد، حقوق کارکنان را بدون یک روز تأخیر، پرداخت کنیم. وی با بیان اینکه دولت مصمم است با افزایش درآمدها و کاهش هزینه ها کشور را به رشد اقتصادی مطلوب برساند، اظهار کرد: متأسفانه در هشت سال گذشته میانگین نرخ رشد اقتصادی بسیار پایین بود؛ اما این دولت برای امسال، افزایش 8درصدی را هدفگذاری کرده و برای این کار، سرمایه گذاری داخلی و خارجی آغاز شده است. رئیس جمهوری با بیان اینکه نگاه این دولت به بیرون مرزها نیست، افزود: ما برای اداره و پیشرفت کشور به داشته ها و ظرفیت های خودمان توجه داریم و معتقدیم با تکیه به درون و توانمندی های داخلی امکان اداره کشور، رونق اقتصاد ملی و رشد اقتصادی وجود دارد. رئیسی با اشاره به کاهش رشد نرخ تورم در ماه های گذشته اظهار کرد: امروز با اقدام های انجام شده، رشد نرخ تورم تا حدی مهار شده و امیدواریم با همدلی قوا و کمک مجلس بتوانیم در مسیر کنترل نرخ تورم و افزایش رونق اقتصادی گام برداریم.

 

در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصویب شد:

کلیات طرح تشکیل شرکت ملی صنایع پالایش و پتروشیمی

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از تصویب طرح تشکیل شرکت ملی صنایع پالایش و پتروشیمی خبر داد و گفت: جزییات این طرح در نشست های آینده این کمیسیون بررسی می شود.  احمد مرادی در تشریح نشست اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که فروردین امسال برگزار شد، از بررسی طرح تشکیل شرکت ملی صنایع پالایش و پتروشیمی خبر داد و گفت: در جریان بررسی طرح تشکیل شرکت ملی صنایع پالایش و پتروشیمی کلیات این طرح با موافقت نمایندگان روبه رو و مقرر شد جزییات آن در نشست های آینده این کمیسیون بررسی شود.  وی افزود: استفاده بهتر از ظرفیت پتروشیمی ها در دریافت خوراک از پالایشگاه ها و حذف تشریفات زائد همسو با حمایت از بخش خصوصی، دو علت اصلی تصویب این طرح است که در پی آن، شرکت جدیدی با اساسنامه جدید شکل می گیرد و پالایش و پتروشیمی در کنار هم یک شرکت جدید را تشکیل می دهند؛ زیرا این دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند. به گزارش شانا، طرح تشکیل شرکت ملی صنایع پالایش و پتروشیمی در نشست علنی روز 9 تیر سال گذشته مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شده بود.

 

در نشست هیأت وزیران تصویب شد:

آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی

هیأت وزیران با رویکرد ایجاد قابلیت تغییر مجوز طرح های پالایشی به طرح های پتروپالایشگاهی، پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر الحاق یک تبصره به ماده (۱۷) آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی را که پیش از این نیز مورد بازنگری قرار گرفته بود، تصویب کرد. هیأت وزیران در نشستی که به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی را تصویب کرد. در این نشست مصوب شد، شرکت های مجری طرح های پالایشی دارای مجوز قانون، پس از احراز توانمندی مالی و تأیید طرح توسعه و تکمیل زنجیره ارزش از سوی وزارت نفت، به عنوان شرکت مجری طرح تکمیل زنجیره ارزش محسوب شده و وزارت نفت مجاز است نسبت به اصلاح مجوز صادره پیشین آنها اقدام کند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه:

پیش از تحدید حدود مرزی ایران و کویت نباید در میدان آرش بهره برداری انجام شود

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بین ما و کویت مرزهای تحدید نشده ای وجود دارد که باید تحدید حدود شود. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که پیش از تحدید حدود، نباید در میدان آرش بهره برداری انجام شود. سعید خطیب زاده در نشست خبری درباره بدهی کره جنوبی به ایران گفت: کره جنوبی بدهی قطعی از فروش نفت و میعانات گازی دارد که به ۸۰ میلیون ایرانی بدهکار است و اقدام مؤثری هم برای بازپرداخت آن انجام نداده است. این دوجانبه بوده و در چارچوب دوجانبه باید حل وفصل شود و گمانه زنی های رسانه ای نیز تأیید نمی شود. وی درباره اقدام های ایران در واکنش به توافق کویت و عربستان درباره میدان نفتی و گازی آرش افزود: وزارت نفت به عنوان مرجع تخصصی اعلام کرده این حوزه نفتی، مشترک است. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: بین ما و کویت، مرزهای تحدید نشده ای وجود دارد که باید تحدید حدود شود. ایران اعلام کرده پیش از تحدید حدود نباید بهره برداری صورت بگیرد. یادداشتی به کویت دادیم که حقوق ایران محفوظ است و باید مشترک بهره برداری شود. همچنین کویت اعلام کرده است که این آمادگی را دارد.

 

اوپک: عرضه نفت روسیه قابل جایگزینی نیست

اوپک به اتحادیه اروپا اعلام کرد که جایگزین کردن کاهش عرضه بالقوه نفت روسیه امکانپذیر نیست.

به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، محمد سانوسی بارکیندو، دبیر کل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در دیدار با مقام های اتحادیه اروپا اظهار کرد که تحریم های کنونی و آینده علیه روسیه می تواند یکی از بدترین شوک های عرضه نفت را ایجاد کند و جایگزین کردن عرضه نفت مسکو غیرممکن است.

مقام های اتحادیه اروپا روز دوشنبه در نشست با نمایندگان اوپک درخواست خود از کشورهای تولیدکننده نفت مبنی بر بررسی امکان افزایش عرضه نفت و کمک به کاهش قیمت های فزاینده این کالای راهبردی را دوباره مطرح کردند. یک مقام این اتحادیه در این باره گفت: نمایندگان اتحادیه اروپا در نشست با اوپک همچنین اظهار کردند که اوپک مسؤولیت تضمین توازن بازارهای نفت را به عهده دارد. اوپک تاکنون در برابر درخواست های ایالات متحده و آژانس بین المللی انرژی برای افزایش بیشتر عرضه نفت خام برای کاهش قیمت ها که ماه گذشته پس از اعمال تحریم های واشنگتن و بروکسل علیه مسکو در پی حمله این کشور به اوکراین به اوج خود در ۱۴ سال گذشته رسید، مقاومت کرده است.

ائتلاف اوپک پلاس که متشکل از اوپک و دیگر تولیدکنندگان از جمله روسیه است، تولید خود را در ماه مه ۴۳۲ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.

 

 

احتمال تحریم نفتی روسیه از سوی اتحادیه اروپا 

وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا اعلام کردند که تحریم نفتی روسیه می تواند بخشی از بسته تحریمی بعدی اتحادیه اروپا باشد. به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیران امور خارجه ایرلند، لیتوانی و هلند روز دوشنبه (۲۲ فروردین ماه) اعلام کردند که اتحادیه اروپا در حال تهیه پیش نویس پیشنهادهایی برای تحریم نفتی روسیه است، درحالی که توافقی برای ممنوعیت نفت خام روسیه وجود ندارد. جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در این باره گفت: بسیاری از وزیران حاضر در این نشست در لوکزامبورگ از تحریم واردات نفت روسیه حمایت کردند؛ اما برای برخی چنین ممنوعیتی یک شوک نامتوازن است. سایمون کاونی، وزیر امور خارجه ایرلند درباره نشست وزیران کمیسیون اروپا گفت: در حال کار روی تضمین این مسأله هستند که نفت، بخشی از بسته تحریمی بعدی علیه روسیه باشد.

روسیه حدود یک چهارم نفت خام اتحادیه اروپا را تأمین می کند. گام بعدی این اتحادیه برای فشار بر روسیه و توقف گلوله باران شهرهای اوکراین در پی حمله مسکو در اواخر ماه فوریه است. بورل گفت: هیچ گزینه ای از جمله تحریم نفت و گاز روسیه، حذف نشده است. وی پیش از این گفته بود که تحریم روسیه دیر یا زود باید اتفاق بیفتد. پارلمان اروپا هفته گذشته به تحریم رأی مثبت داده بود، البته این رأی الزام آور نیست.