تلاش برای جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی

سرمایه گذاری در صنعت نفت که جواد اوجی آن را از نان شب واجب تر می داند، با روش های مختلفی در وزارت نفت در حال پیگیری است.

در 6 ماه نخست دولت مردمی وزارت نفت بالغ بر 45 قرارداد و تفاهمنامه با سرمایه گذاری 6/15 میلیارد دلار در زمینه توسعه میادین نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله انتقال فرآورده های نفتی، بهسازی پالایشگاه ها و ذخیره سازی زیرزمینی گاز منعقد نموده است.

همچنین  وزارت نفت با تنوع برای جذب و تشویق سرمایه گذاران، قراردادها را تغییر داده است و طبق اعلام جواد اوجی، در هشت سال آینده ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار از منابع نفت و گاز برای توسعه میدان ها اختصاص داده شده و حدود همین رقم را نیز سرمایه گذاران، بانک ها و هلدینگ ها سرمایه گذاری می کنند که از منافع میدان ها هم سهم خواهند داشت. این مسیر با ایجاد کنسرسیوم هلدینگ ها، بانک های بزرگ و استفاده از منابع بانکی، اوراق مشارکت، اختصاص سهم ۱۴.۵ درصد از محل فروش نفت و گاز، نگاه به سرمایه گذاری خارجی، توسعه و کشف میدان های جدید نفت و گاز پیگیری می شود. در این میان اولویت نخست، توسعه میدان های مشترک است.

 خداحافظی با خام فروشی

جواد اوجی عدم اهتمام به توسعه ظرفیت پالایشی با رویکرد پتروپالایشگاهی با هدف کاهش خام فروشی را در برنامه خود به عنوان یکی از چالش های صنعت نفت دانسته و در فهرست برنامه ها و اولویت های خود، ضرورت توجه به توسعه پتروپالایشگاه ها با هدف تأمین پایدار خوراک صنایع پتروشیمی و صادرات فراورده را مورد توجه قرار داده است. طرح پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سردار حاج قاسم سلیمانی، از اقدام های دولت سیزدهم برای جلوگیری از وقوع بحران کمبود بنزین در آینده نزدیک است، بحرانی که اگر فکری برای آن نشود، تراز تجاری بنزین کشور را از مثبت به منفی ۳ میلیارد دلار در سال می رساند. در همین زمینه وزیر نفت تاکید کرده است: تلاش می کنیم با توسعه میدان های جدید گازی، جمع آوری گازهای مشعل و احداث پتروپالایشگاه ها دغدغه شرکت های پتروشیمی را کاهش دهیم. او با اشاره به احداث واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی که در لایحه بودجه آمده گفته است: بالغ بر ۱۲ قرارداد پتروپالایشگاهی منعقد شده که هشت قرارداد مربوط به نفت خام و چهار قرارداد هم بر پایه خوراک میعانات گازی است که بالغ بر یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورشی می شود که به تأمین سوخت و تامین خوراک می پردازد. با توجه به اینکه وزارت نفت بنا دارد یک واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی در قالب لایحه بودجه ای که به مجلس ارائه کرده را احداث کند، انتظار داریم مجلس شورای اسلامی نیز این لایحه را تصویب کند.

 سربلندی در حل اختلال سامانه هوشمند سوخت

با گذشت تنها دو ماه از عمر وزارت نفت بحرانی گریبان این حوزه را گرفت و سامانه هوشمند سوخت کشور دچار اختلال شد. با این حال کارکنان صنعت نفت طی عملیاتی یک هفته ای برای رفع اختلال این سامانه و اتصال جایگاه های عرضه به آن، با بهره گیری از توان نیروهای فنی و عملیاتی، باز هم از آزمونی دیگر در عرصه خدمت رسانی حرفه ای و تخصصی، دلسوزانه و متعهدانه، صادقانه و شفاف به مردم و کشور، سربلند بیرون آمدند و توطئه دشمنان برای دسیسه سازی در این حوزه حساس را خنثی کرد.

 پایانی بر گازهای مشعل در صنعت نفت

تعیین تکلیف گازهای مشعل و کاهش و حذف گازسوزی بابه کارگیری روش های جدید فنی، مالی و قراردادی از جمله مواردی است که در برنامه جواد اوجی به آن اشاره شده است. در مقطع مورد بررسی، شاهد امضای قرارداد یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلاری در صنعت نفت و گاز بودیم که حدود ۵۰۰ میلیون دلار آن مربوط به گازهای مشعل میدان های شرق کارون است. ۱۲ اسفندماه شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس برای اجرای طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هشت قرارداد به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با شرکت های ایرانی امضا  کرد تا در مسیر مهم تحقق وعده وزیرنفت در توجه به محیط زیست و جمع آوری گازهای مشعل گام برداشته شود.

 تامین پایدار سوخت زمستانی

اگر چه زمزمه دغدغه تامین گاز فصل سرما قبل از شروع زمستان 1400 شنیده می شد و براساس بررسی های وزارت نفت در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آمار ذخیره سازی های سوخت مایع در نیروگاه ها و صنایع نسبت به پارسال ۲۵ تا ۳۰ درصد پایین تر بود و پیش بینی می شد زمستان امسال با کسری گاز ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعبی مواجه باشیم، اما با تجربه و تخصص مناسب جواد اوجی از دوره معاونت خود در شرکت ملی گاز ایران و دستور کار قرار گرفتن اقدام های کوتاه مدت برای گذراندن فصل سرمای ۱۴۰۰ و اقدام های میان مدت و بلندمدت برای رفع مشکل کسری گاز و محدود کردن سوخت نیروگاه ها در سال های آینده زمستان 1400 بدون قطع گاز خانگی سپری شد و در این مقطع جلسات تامین گاز که طی سال های گذشته به صورت هفتگی برگزار می شد، در این مقطع حساس روزانه انجام و فصل سرما، گرم گذشت.

 دیپلماسی موفق انرژی؛ سربلند در فروش نفت

با تکیه بر دیپلماسی نفتی در مقطع حدود 6 ماهه افزایش صادرات نفت و رشد ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران رقم خورد، اقدامی مهم که برگ برنده ای برای کشور در دوره اعمال شدیدترین تحریم ها محسوب می شود. موفقیتی که باید آن را در زمره وعده های جواد اوجی دانست که آن را محقق کرد و فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته افزایشی خیره کننده داشت. به همین علت، به تبع آن منابع درآمدی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صادرات و وصول درآمدها نسبت به پارسال افزایشی چشمگیر داشته است. به گفته اوجی، بخش عمده درآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات است که نقدی و به صورت ارز دریافت شده و بخش جزیی از آن هم به تهاتر با کالا، اختصاص داده شده است. در کنار آن وزارت نفت در حال آغاز تهاتر بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت با مشارکت در پروژه هاست و راهکارهای گوناگونی برای تهاتر با کالا و فروش نفت و تهاتر با مشارکت در پروژه ها مطرح است.

با این روند وزارت نفت تاکنون بیش از ۱۱۰ درصد از تعهد خود در تبصره ۱۴ قانون بودجه را اجرایی کرده است و درحالی که تعهد ۱۰ ماه حدود ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بوده؛ حدود ۲۸۲ هزار میلیارد تومان را براساس این تبصره واریز کرده که حاصل فروش گاز، نفت گاز، بنزین، گوگرد، ال پی جی و میعانات گازی در بخش داخلی و صادرات فرآورده ها بوده است. افزون بر آن، به سقف تعهدات در بودجه سال ۱۴۰۰ در حوزه نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی نیز عمل شده است.

 ایران و ترکمنستان

از دی ماه سال ۹۵، صادرات گاز ترکمنستان به ایران متوقف شد، اما با دیپلماسی قوی دولت سیزدهم و نگاه به همسایه ها موضوع سوآپ گاز در سفر رئیس جمهوری به عشق آباد اجرایی شد و سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان تبادل گازی انجام می دهیم و در این مسیر ایران گاز مصرفی موردنیاز خود در پنج استان شمالی کشور را به عنوان حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد. این قرارداد از ۱۰ دی ماه امسال اجرا شد.

 ایران و روسیه

در اقدامی دیگر طی سفر رئیس جمهوری و وزیر نفت به روسیه در مسیر توسعه همکاری های صنعت نفت از جمله انتقال فناوری، افزایش برداشت و ساخت برخی قطعات موردنیاز صنعت نفت و... با این کشور تفاهمنامه همکاری امضا شده و قرار است در دو تا سه ماه آینده به قرارداد منجر شود. ایران با توجه به زیرساخت های موجود آمادگی خود را برای تجارت و سوآپ گاز از روسیه به ایران و دیگر کشورهای همسایه اعلام کرد، همچنین پیشنهادهایی در زمینه تبدیل گاز به ال ان جی و صادرات در قالب آن ارائه و مقرر شد از توان شرکت های روسی در ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده شود. از سویی پیشنهاد شد شرکت های دو کشور با تأسیس کارخانه مشترک در ایران و تولید تجهیزات، افزون بر استفاده در ایران، آن را صادر کنند.

 اجلاس جی ئی سی اف

حضور هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال شرکت در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» دانست.طی این اجلاس وزیر نفت در دیدارهای مختلف در مسیر توسعه همکاری ها گام برداشت و اعلام کرد ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت و دیگر روش های متداول همکاری و مشارکت داشته باشد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی و همچنین اعلام موضع در باره اینکه اعمال تحریم های یک جانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع ناقض قوانین بین المللی و از عوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است، از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود.

  دفاع از سهم ایران در اوپک

رویکرد مهم وزیر نفت در نشست های مختلف اوپک و اوپک پلاس همواره با تاکید بر بازپس گیری سهم ایران در اوپک و احیای سهم در بازارهای جهانی نفت خام همراه بوده است. این روزها نیز با رسیدن مذاکرات وین به مقصد نهایی، مهم ترین حوزه ای که از این شرایط تأثیر خواهد پذیرفت، بازار جهانی نفت است. جواد اوجی اعلام کرده است: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و با توجه به برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، قادر هستیم به سرعت تولید نفت را افزایش دهیم و نیاز مشتریان خود را تأمین کنیم.