نگاهی گذرا به فعالیت پالایشگاه های  نفت کشور در سال 1400

درخشان تر  از  همیشه

مشعل     صنعت پالایش و پخش سال 1400 را با سربلندی پشت سر گذاشت؛ به گونه ای که در روزهای سخت کرونایی که بیشتر مشاغل دورکار بودند، این افراد برای سرافرازی کشورشان صحنه را ترک نکردند و پر قدرت تر از گذشته برای تحقق برنامه های تعریف شده گام برداشتند؛ از گام های مهم در این زمینه می توان به طرح توسعه و تثبیت ظرفیت فاز 2، بهره مندی برخی پالایشگاه ها از توان مهندسان داخلی، مدیریت مصرف انرژی و صیانت از منابع ملی و... اشاره کرد. از دیگر رویدادهای مهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تغییرات مدیریتی آن است. گزارش پیش رو بخشی از فعالیت های شرکت های پالایش نفت در سال 1400 است که در ادامه می خوانید.

پالایشگاه آبادان؛ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت فاز 2

پالایشگاه آبادان طی سالیان گذشته پیشرفت های قابل توجهی داشته و همواره طرح های توسعه ای را سرلوحه کار خود قرار داده است؛ به گونه ای که در سال 1400 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت فاز 2 پالایشگاه نفت آبادان  اجرایی شد. نگاه به فاز ۲ یک نگاه توسعه ای است، نفت خام سنگینی که در حوزه کارون تولید می شود، گوگرد فراوانی دارد که باید واحدهای پالایشگاهی واحدهای شکست مولکولی تجزیه گوگردسازی به دنبال استانداردسازی در سطح جهانی باشند. ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، کنترل و کاهش آلایندگی زیست محیطی، افزایش تولید گوگرد جامد به میزان ۳۰۰ تن در روز، کاهش تولید نفت کوره به میزان ۱۰درصد، افزایش تولید ۱۰درصدی بنزین با کیفیت بالا و تولید روزانه ۶ هزار و ۷۰۰ بشکه بنزین سوخت جت، از مهم ترین اهداف اجرای این طرح است.

از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه آبادان می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که طی حکمی از سوی جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، حکیم قیم به عنوان مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان منصوب شد.

 پالایشگاه شازند؛ تکیه بر توان داخل

پالایشگاه شازند، یکی از پالایشگاه هایی است که توانسته در سال 1400 برخی قطعات مورد نیاز خود را به دست توانمند نیروهای خود بومی سازی کند؛ از آن جمله می توان به عملیات تعمیر، هیدروتست و بارگیری کاتالیست رآکتور V-632 برای  اولین بار در کشور اشاره کرد که با موفقیت در مدار تولید قرار گرفت، ضمن آنکه تعمیر و بازیابی مبدل فشار بالای E636-B از سوی کارگروه پژوهشی مهندسین تلاشگر اداره بازرسی فنی و همکاری کارکنان کارگاه مرکزی در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند 16 میلیارد و 400 میلیون تومان صرفه جویی برای  این پالایشگاه به ارمغان آورد.

از دستاوردهای مهم این پروژه پژوهشی می توان به ایجاد خودباوری در مجموعه خدمات فنی و مهندسی و اداره تعمیرات پالایشگاه به منظور رویارویی با موارد مشابه، دستیابی به دانش فنی تعمیر مبدل هایHigh Pressure و تجهیزات نظیر آن از نظر نوع متریال و تولیدشده به روش فورج سنگین داخل پالایشگاه و استفاده از تیوب های مربوط به این مبدل که از زمان راه اندازی پالایشگاه در انبار شرکت استفاده نشده بود، اشاره کرد.از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه شازند می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که مجید رجبی به عنوان مدیرعامل پالایشگاه نفت امام خمینی شازند اراک منصوب شد.

 پالایشگاه اصفهان؛ پیشتاز در صنعت پتروپالایش

پالایشگاه اصفهان در زمینه اجرای طرح های توسعه ای پیشگام و توانسته است در این مسیر گام های موثری بردارد که از جمله می توان به پیشرو بودن در صنعت پتروپالایش اشاره کرد. از مزایای تبدیل شدن به پتروپالایش می توان به دستیابی استانداردهای محیط زیستی و تولید محصولات دوستدار محیط زیست اشاره کرد. البته باید گفت، پالایشگاه اصفهان از سال های گذشته همسو با برنامه های خود پروژه های محیط زیستی و اقتصادی زیادی را در برنامه قرار داده است تا محصولات تولیدی اش را در حد استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ ارتقا دهد. از پروژه های در حال اجرای این پالایشگاه می توان به مدیریت مصرف انرژی و صیانت از منابع ملی، پروژه هایی در حوزه تولید سوخت های پاک، پیشرفت 95 درصدی طرح محیط زیستی تصفیه گازوییل این پالایشگاه، پروژه گوگردزدایی از ته ماند برج های تقطیر (RHU) بازسازی برج های خنک کننده، بازیابی آب های فوق شور و جایگزینی کولینگ های هیبریدی به جای برج خنک کننده اشاره کرد. از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه اصفهان می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که محسن قدیری به عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب شد.

 پالایشگاه بندرعباس؛ ساخت بیمارستان کودکان

پالایشگاه بندرعباس همسو با سیاست های مسؤولیت اجتماعی در سال 1400  ساخت بیمارستان کودکان به وسعت ۹ هزار مترمربع و در ۵ طبقه اولیه یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال در مجاورت بیمارستان کودکان کنونی بندرعباس را آغاز کرده است. از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه در سال جاری می توان به پروژه نصب مجموعه میترینگ فرآورده های ویژه سنگین شرکت پالایش نفت بندرعباس با تلاش متخصصان این شرکت به منظور عرضه فرآورده های ویژه تولیدی اشاره کرد.

در طرح هاي توسعه کمي و کيفي پالايشگاه نفت بندرعباس، به منظور اجراي سیاست های کشور مبني بر حمايت از توان و ساخت داخل، حفظ منابع و صيانت از سرمایه های ملي در مسير تحقق آرمان های اقتصاد مقاومتي، برنامه ریزی های اصولي با هدف توجه و حمايت از توان و دانش سازندگان داخلي قطعات نيز در شرکت پالايش نفت بندرعباس صورت گرفته است که براي اين منظور در سیاست های اين شرکت، حداکثر بهره گیری از توان و ظرفيت شرکت ها و سازندگان داخلي براي انتقال فناوري و بومی سازی دستگاه ها، تجهيزات، قطعات يدکي به منظور قطع وابستگي، اشتغال زایی، عدم خروج ارز و کاهش هزینه های توليد تاکيد شده است.