پاییز 1400

آمادگی برای صدور گاز به عراق: 7 مهر امسال، نخستین دیدار خارجی مجید چگنی با مسؤولان ارشد وزارت برق عراق رقم خورد. در این دیدار، ضمن تاکید بر رابطه راهبردی ایران و عراق، تعاملات دو کشور در حوزه انرژی ضروری عنوان شد. همچنین ایران خواستار پایبندی طرف عراقی به قراردادهای جاری و توافقات صورت گرفته بود و اعلام کرد که  آماده بررسی پیشنهادات جدید از سوی وزارت برق عراق به منظور تمدید قرارداد صادرات گاز به آن کشور است. همچنین مذاکره با طرف های مختلف برای افزایش صادرات و تجارت گاز از اولویت های وزارت نفت دولت سیزدهم است که وزیر نفت هم در دیدار با وزیر برق عراق بر این موضوع صحه می گذارد.

  تمایل روس ها برای سرمایه گذاری در گاز: دومین دیدار خارجی چگنی با یک هیأت روسی در 12مهر انجام شد. تیمی متشکل از شرکت های دولتی نفت و گاز روسیه به ایران سفر کرده و در دیدار رسمی با معاون وزیر نفت در امور گاز در رابطه با توسعه همکاری های دو کشور در بخش های مختلف صنعت گاز با یکدیگر به گفت وگو نشستند. طرف روسی بر سرمایه گذاری در پروژه های صنعت گاز اظهار تمایل کرده و سوآپ و تجارت گاز طبیعی را از اولویت های شرکت های نفت و گاز روسی برشمرد.

  تقدیر از سرمربی تیم ملی وزنه برداری: سلامت جسم و روح، مهم ترین رکن یک زندگی سالم، موفق و شاد است که با دو بال تغذیه سالم و ورزش، اوج می گیرد. محمدحسین برخواه، سرمربی تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان کشور و کارشناس ارشد ورزش در امور ورزش شرکت ملی گاز ایران، دارنده مدال های جهانی 2001 ترکیه و 2002 ورشو لهستان، این مهم را در شرکت عینیت بخشیده است. وی از سن 11 سالگی زیر نظر پدر مرحومش، حیدرعلی برخواه پا به عرصه وزنه برداری گذاشت و از سال 1394، سرمربی تیم ملی نوجوانان و از سال 1396 سرمربی تیم ملی جوانان شد. گفتنی است، برخواه که دارنده مدال نقره بازی های آسیایی 1998 بانکوک و بازی های آسیایی بوسان کره جنوبی است، از اواخر سال 97 تاکنون سرمربیگری تیم ملی بزرگسالان را به عهده دارد.

  نخستین جلسه کمیته سوخت زمستانی: نخستین جلسه کمیته سوخت شركت ملي گاز ايران، 25 مهر به رياست مديرعامل شركت ملي گاز ايران و با حضور اعضای این کمیته برگزار و بر پیگیری دقیق مصوبات این کمیته با هدف تأمین پایدار گاز در فصل زمستان تاکید شد. این جلسات هر روز صبح با هدف تأمین پایدار گاز در طول زمستان برای عبور موفق از فصل سرد و اطمینان از تاب آوری انتقال گاز برگزار می شد و در این زمینه، تمامی مدیریت ها و واحدهای مربوطه موظف به کسب آمادگی برای عبوری بی دغدغه از فصل سرد سال هستند. شرکت ملی گاز ایران پیش بینی ها و اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده؛ اما گذراندن زمستانی آرام همچون همیشه، تنها با همکاری و همدلی مصرف کنندگان عزیز امکانپذیر است.

 رتبه خوب از آن گاز شد: شرکت ملی گاز ایران در ارزیابی عملکرد برش ملی سال ۹۹، در سطح کشور رتبه «خوب» را بین کل دستگاه های اجرایی کشور کسب کرد. در این عملکرد که طی دو مبحث کلی شاخص های عمومی و خصوصی ارزیابی می شود، شرکت ملی گاز ایران موفق شد در شاخص های عمومی با کسب 722.37 و در شاخص های اختصاصی با کسب 971.78 امتیاز، در مجموع، به کسب رتبه «خوب» نایل شود. این نتایج که بر اساس ۶ محور شامل؛ اصلاح ساختار سازمانی، توسعه دولت الکترونیک، مدیریت سرمایه انسانی، مدیریت بهره وری نظام اداری، توسعه فرهنگ سازمانی و نظارت و ارزیابی حاصل می شود، روند بهبود سازمان را بخوبی نشان می دهد. این فرایند، هرساله مطابق با سیاست های کلی نظام اداری مقام معظم رهبری و نقشه راه اصلاح نظام اداری سازمان امور استخدامی کشور در دوره های ۳ ساله در قالب تفاهمنامه بین وزارت نفت و آن سازمان انجام می شود.

  انتقال گاز رکورد زد: 6 آذرماه مدیریت شرکت انتقال گاز ایران از ثبت رکورد انتقال بیش از 800 میلیون مترمکعب گاز خبر داد. برای نخستین بار است که حجم انتقال گاز به بیش از 800 میلیون مترمکعب در روز رسیده که این مقدار در مقایسه با زمان مشابه سال 99 یک رکورد محسوب می شود. بر این اساس، بالغ بر 81 درصد از میزان سهم انتقال گاز کشور به عهده منطقه 10عملیات انتقال گاز است.

  امضای قرارداد سه جانبه سوآپ گاز: قرارداد سه جانبه سوآپ گاز برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان، اوایل آذر امسال به امضا رسید. بر اساس این قرارداد، سالانه بین 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز از طرف ترکمنستان و منطقه سرخس دریافت و از آستارا تحویل آذربایجان داده خواهد شد. یکی از مزایای این قرارداد، پیش بینی تعلق حجمی از این سوآپ به ایران است که مهم ترین تأثیر آن، کمک به تقویت شبکه گاز شمال و شمال شرق کشور در خصوص افزایش پایداری انتقال گاز است.

زمستان 1400

پای ایران به بازار اروپا باز شد: برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، ایران وارد بازار خدمات انرژی در اروپا شد. با امضای یادداشت تفاهمی بین ایران و رومانی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت گاز، ایران در دولت سیزدهم برای نخستین بار به جمع صادرکنندگان خدمات انرژی به اروپا پیوست.

 سیستم کنترل توربو کمپرسور بومی سازی شد: همزمان با اولین روز از دهه مبارک فجر، پروژه بومی سازی سیستم کنترل توربو کمپرسور (NP) مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز پتاوه در نزدیکی شهر یاسوج به بهره برداری رسید. کارشناسان ابزار دقیق و تعمیرات اساسی منطقه 2 عملیات انتقال گاز با تکیه بر توان علمی و خودباوری، اقدام به خلق سیستم کنترلی پیشرفته و کاملا بومی سازی شده بر اساس نیاز توربین های گازی از نوع توربوشفت کردند. سیستم کنترلی توربو کمپرسور (NP) یک نسخه پرمحتوا و ارزشمند نرم افزاری کاملا داخلی و پیشرفته است که بدون هیچ گونه ابهامی، هم اکنون به دست کارشناسان ابزاردقیق منطقه 2 عملیات انتقال گاز با خلاقیت و نوآوری توانسته در مسیر بهبود، گامی مهم و اساسی بردارد.

 بهره برداری از مخابرات فیبر نوری خط لوله اهواز- دهگلان: به مناسبت گرامیداشت ایام الله دهه فجر، 280 کیلومتر از پروژه استراتژیک احداث مخابرات فیبر نوری و اسکادای خط لوله انتقال گاز «اهواز- دهگلان» به عنوان یکی از وسیع ترین گستره های مخابراتی به طول 880 کیلومتر روی خط لوله ششم سراسری گاز، ضمن اتصال به خط سوم آذربایجان و مرکز دیسپچینگ منطقه 7 عملیات انتقال گاز (مرکز IOC همدان) به بهره برداری رسید. هدف اصلی اجرای این پروژه، پایدارسازی و غنی سازی ارتباطات شرکت ملی گاز ایران است که با اجرای آن به سمت تکمیل طرح جامع مخابراتی این شرکت حرکت خواهیم کرد. این پروژه از ۴ قطعه تشکیل شده که گستره های اول تا چهارم آن شامل؛ «اهواز – دزفول»، «دزفول – کوهدشت»، «کوهدشت – بیستون» و «بیستون – دهگلان» است که در نهایت به بیجار و خط انتقال گاز سوم سراسری و از آنجا به مراکز اصلی دیسپچینگ همدان، تهران و اصفهان متصل می شود تا رینگ مخابراتی شرکت ملی گاز ایران در منطقه غرب کشور هر چه بیشتر تکمیل شود.

 توربین های منطقه 2 انتقال گاز به 60 دستگاه رسید: با در سرویس قرار گرفتن واحد E مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز دهق، تعداد توربین هایی که بدون وقفه در مدار انتقال گاز هستند، به عدد بی سابقه 60 دستگاه رسید که این رقم در نوع خود بی نظیر بوده و یک رکورد محسوب می شود. تأسیسات تقویت فشار گاز شهرستان دهق در منطقه ۲ عملیات انتقال گاز ازجمله ایستگاه های مهم این منطقه در جابه جایی گاز به سه استان اصفهان، یزد و کهگیلویه و بویراحمد است.

 بهره برداری از چند پروژه مهم گازی: 20بهمن، همزمان با دهمین روز ایام الله دهه مبارک فجر امسال، شرکت ملی گاز ایران ماموریت اصلی خود را تکمیل پروژه های نیمه تمام مناطق کم برخوردار اعلام و از چند طرح و پروژه گازی هم رونمایی کرد. شهر نوسود، از توابع شهرستان پاوه است که از نعمت گاز بهره مند و نیز کلنگ پروژه گازرسانی به ۱۰۹ روستای این استان در مجموع با سرمایه گذاری بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان زده شد. در استان کرمانشاه، ۶۵ طرح صنعتی به شبکه سراسری گاز متصل و کلنگ زنی گازرسانی به ۹۲ طرح صنعتی نیز با اعتبار ۱۴ میلیارد تومان انجام شد. همچنین گازرسانی به شهرستان خاش از استان سیستان و بلوچستان انجام و عملیات گازرسانی به ۹۳ روستا با ۲۲۸ میلیارد تومان اعتبار، همچنین عملیات گازرسانی به ۱۳۹ طرح صنعتی با اعتبار نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان در این استان نیز آغاز و گازرسانی در استان خراسان جنوبی تکمیل شد. در این استان، بر اساس مصوبه های سفر ۶ ماه پیش رئیس جمهوری، ۱۶۹ روستا با کار جهادی در مدت ۶ ماه به شبکه گاز سراسری متصل شدند. همچنین عملیات گازرسانی به ۱۱۲ روستا آغاز شده و با تکمیل طرح های جدید، این استان در بخش شهری و روستایی به طور ۱۰۰ درصدی از نعمت گاز بهره مند خواهند شد. ایستگاه تقویت فشار ارسنجان و خیرگو، روی خط لوله سراسری هشتم به بهره برداری رسیده و گازرسانی به استان های فارس، یزد و دیگر استان های در مسیر را تسهیل خواهد کرد.

هوشمندسازی کنتور های گاز از اوایل سال آینده: مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که این شرکت پس از رفع ایراداتی که از واحدهای پژوهش و فناوری و IT اعلام شده، به دنبال پیمانکار خواهد بود تا نصب کنتور های هوشمند در بخش مشترکان جزء و عمده با اولویت پرمصرف ها را از اوایل سال۱۴۰۱ عملیاتی کند. به منظور تست عملکردی کنتورهای هوشمند، تاکنون پایلوت های مختلفی در کشور به اجرا درآمده که ازجمله آن می توان به نصب ۵ هزار کنتور برای مشترکان جزء (خانگی و تجاری) در منطقه بازار تهران اشاره کرد. بر اساس بند «د» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، پرداخت اقساطی هزینه نصب کنتورهای گاز، فقط برای کنتورهای هوشمند امکانپذیر است که آن هم در مرحله پژوهشی قرار دارد، ضمن آنکه اقساطی بودن پرداخت هزینه نصب کنتورهای هوشمند گاز در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیز تکرار شده است. پرداخت هزینه کنتورهای غیرهوشمند نیز با توجه به مصوبه شرکت ملی گاز، اشتراک پذیری کنتور هایی با ظرفیت ۶ و ۱۰ مترمکعبی فقط برای افراد نیازمند با تشخیص شرکت های گاز استانی قابل انجام است؛ اما برای انبوه ساز و مجتمع سازی که امکان پرداخت تقسیطی را ندارند، مجاز نیست. هزینه کنتور برای افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی باشند نیز رایگان است و برای افراد دیگری که از طریق نهاد های حمایتی دیگر معرفی شوند، امکان پرداخت تقسیطی وجود دارد.