وزير نفت در نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت:

بهبود مستمر صنعت نفت يک اصل است

مشعل  نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت و معاونانش برگزار شد. به گزارش «مشعل»، بيژن زنگنه در آيين نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت اظهار کرد: زماني فکر مي کردم دليل اصلي اين که جوامع پيشرفته در مسئله کسب وکار به ارتقاي فناوري و پژوهش مي پردازند، چيست؟ وي با اشاره به اين که نيمه دوم سال 84 در دانشگاه اين بحث مطرح بود که چرا ارتباط بين صنعت و دانشگاه ضعيف است، افزود: دلايل مختلفي براي اين مشکل مطرح شد، از جمله اين که بودجه پژوهشي کم است يا در ميان مديران اراده اي براي پژوهش وجود ندارد.وزير نفت با طرح اين سوال که «چرا پژوهش، خلق و توسعه فناوري در ايران انجام نمي شود، اما در کشورهاي ديگر صورت مي گيرد،آيا ژن فرق دارد يا اين موضوع در کشورهاي ديگر دستوري است؟  ادامه داد: به اين موضوع خيلي فکر کردم و همچنين پي گير اين پرسش بودم که موتور محرک توسعه کسب وکار در کشورهاي پيشرفته چيست؟ براي اين سوال ها فقط به يک جواب رسيدم و آن مسئله رقابت بود.

موتور توسعه، به رقابت جدي و بيرحمانه است

زنگنه با بيان اين که موتور توسعه، رقابت جدي و بي رحمانه است و بازار به کسي که عقب بماند، هيچ رحمي نمي کند، تصريح کرد: به عنوان نمونه مي توان به تلفن همراه نوکيا اشاره کرد. 10 سال پيش، بيشتر افراد از تلفن هاي همراه با اين نشان تجاري (برند) استفاده مي کردند؛ اما هم اکنون کمتر فردي از تلفن همراه با برند نوکيا استفاده مي کند، زيرا اين شرکت در جريان رقابت حذف شد. وزير نفت با يادآوري اين که در دوران کودکي ما تلويزيون هايي با نشان هاي تجاري آمريکايي و ژاپني وجود داشت که هم اکنون در بازار وجود ندارند، افزود: اين شرکت ها هم در جريان رقابت حذف شدند.وي افزود: رقابت به اين معناست که يک کالا يا خدمت با قيمت کمتر و کيفيت بهتر ارائه شود. وي با بيان اين که رقابت اتفاق نمي افتد، مگر اين که فناوري ارتقا يابد، تصريح کرد: با رقابت و پژوهش بايد محصولي توليد کرد که با کيفيت بهتر و با قيمت پايين تر به جامعه عرضه شود.

توسعه فناوري، تلاش براي حيات و ممات است

 زنگنه با بيان اين که رقابت و توسعه فناوري، موضوعي انتخابي نيست، بلکه تلاش براي حيات و ممات است، ادامه داد: همواره از مسئولان شرکت هاي نفت دنيا مي پرسم، قيمت نفت چه مي شود که پاسخ جالبي از سوي يکي از آنان دريافت کردم، اين که «ما از قيمت نفت گذشته ايم و فقط براي کاهش هزينه ها تلاش مي کنيم.»وزير نفت با تاکيد بر اين که شرکت با اداره کل فرق دارد، اظهار کرد: درباره سرآمدي و بهبود مستمر، 12 سال پيش برنامه اي نوشتم و به مجلس شوراي اسلامي ارائه دادم. چهار سال پيش هم اين موضوع را تکرار کردم.زنگنه با تاکيد بر اين که بهبود مستمر، يک اصل است و ما در جايزه سرآمدي به دنبال کار نمايشي نيستيم و هدف ثمربخشي است، افزود: ارزياب ها بايد از اشخاص مستقل ثالث بوده و در عين حفظ چارچوب ها، با جامعه جهاني پيوند داشته باشند.

توسعه لايه نفتي را براحتي به توتال نمي دهيم

وزير نفت در حاشيه نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت، از نهايي شدن ادغام مرسک با توتال خبر داد و گفت: توسعه لايه نفتي پارس جنوبي، براحتي به توتال سپرده نمي شود.زنگنه درباره سفر اخيرش به همراه رئيس جمهوري به هند گفت: در اين سفر، درباره برداشت نفت با هندي ها مذاکره کرديم، بحث ديگر، درباره توسعه ميدان فرزاد بي بود که پيشرفت خوبي داشت. به طور کلي در اصول با يکديگر توافق داشتيم و انشاءالله در جزييات هم به نتيجه برسيم.وزير نفت درباره آغاز بخش دوم ساخت خط لوله گازي تاپي، اظهار کرد: خط لوله انتقال ترکمنستان- افغانستان- پاکستان- هند (تاپي) هر زمان اجرايي شد، درباره آن صحبت مي کنيم.زنگنه برگزاري آزمون استخدامي وزارت نفت در سال 96 را منتفي دانست و درباره استخدام آبدارچي به عنوان مديرعامل و يا عضو هيئت مديره يکي از شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت هم اظهار کرد: اين موضوع را مي توان به صورت حقوقي پيگيري کرد. کدام آبدارچي؟

صنعت نفت، پيشاهنگ رويکردهاي تازه مديريتي

معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت، سه مدل مديريت کيفيت اروپا (EFQM) را تشريح کرد و گفت: صنعت نفت، پيشاهنگ رويکردهاي نوين مديريتي و اثربخشي سازماني است.حبيب الله بيطرف در نخستين دوره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت گفت: در سه دهه اخير در بسياري از کشورها، الگوهاي تعالي سازماني يا سرآمدي کسب و کار، به عنوان ابزاري مؤثر براي سنجش ميزان استقرار سيستم هاي مورد نياز سازمان ها و ارزيابي عملکرد آنها به کار گرفته شده اند.وي افزود: به کارگيري اين الگوها به سازمان، بويژه مديريت آنها کمک مي کند تا موقعيت خود را در چگونگي و کيفيت انجام فعاليت ها، ميزان موفقيت سازمان در شناسايي ضعف ها و قوت ها و اجراي پروژه هاي بهبود، ارزيابي کرده و عملکرد خود را با ديگر سازمان ها، بويژه با بهترين ها مقايسه کنند.معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري تصريح کرد: در سال هاي اخير در کشور ما با تکيه بر اين الگوها، جوايزي در سطح بخشي،/  دستگاهي  يا ملي ايجاد شده که محرک سازمان ها و کسب و کارها در ارتقاي کيفيت محصولات و خدمات، رشد و تعالي آنها شده است.به گفته بيطرف، در سطح ملي، جايزه ملي کيفيت و جايزه ملي بهره وري و در سطح بخشي، چند جايزه از جمله جايزه تعالي صنعت پتروشيمي، جايزه سرآمدي وزارت دفاع، جايزه سرآمدي سايپا و... ايجاد شده اند.وي با اشاره به برگزاري جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت گفت: با هدف گيري نتايج مورد انتظار از برگزاري جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت و سابقه پيشاهنگي اين صنعت در رويکردهاي نو مديريتي و اثربخشي سازماني، بويژه ديدگاه هاي مهندس زنگنه، وزير نفت، اين جايزه در سطح وزارت نفت ايجاد و امسال نخستين دوره آن برگزار شد و امروز برترين هاي وزارت نفت معرفي مي شوند.معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، الگوي کيفيت دمنيگ ژاپن، الگوي کيفيت بالدريج آمريکا و مدل مديريت کيفيت اروپا  (EFQM) اروپا را الگوهاي مطرح تعالي برشمرد و گفت: در ميان اين سه مدل، الگوي کيفيت اروپا، از نظر فراگيري و اثربخشي امتيازهاي بيشتري دارد و با توجه به مزيت هاي اين الگو، براي جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت از مدل EFQM استفاده شده است.بيطرف همچنين با اشاره به عملکرد شوراي سياستگذاري جايزه سرآمدي و بهبود مستمر مديريت صنعت نفت در يک سال گذشته گفت: در نظام نامه جايزه سرآمدي وزارت نفت، وزير به عنوان رئيس جايزه، شوراي سياستگذاري مرکب از 6 نفر از معاونان وزير نفت و دبيرخانه جايزه در سطح وزارت نفت و همچنين چهار شوراي هماهنگي جايزه در چهار شرکت اصلي به   رياست مديران عامل شرکت هاي اصلي و دبير جايزه شرکت، در سطح شرکت هاي اصلي و همچنين مجموعه ارزيابان ذي صلاح، ارکان جايزه سرآمدي و بهبود مستمر وزارت نفت را تشکيل مي دهند.معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت با اشاره به اهم اقدام هاي شوراي سياستگذاري در يک سال گذشته گفت: اين اقدام ها شامل تصويب برنامه زماني اقدام هاي اجرايي دوره نخست جايزه، تصويب سهميه سالانه چهار شرکت اصلي براي حضور در جايزه صنعت نفت، بررسي نتايج حاصل از ارزيابي هاي انجام شده و تصويب هزينه ثبت نام جايزه و انجام گردش مالي مربوطه در چارچوب مقررات مالي شرکت ملي نفت ايران بوده است.

 

 

زنگنه در آيين گراميداشت روز زن :

  زنان در بالاترين سطوح مذاکرات نفتي حضور دارند

مشعل     وزير نفت از حضور شايسته و تاثيرگذار زنان متخصص صنعت نفت در بالاترين و حساس ترين سطوح مذاکرات نفتي خبر داد. بيژن زنگنه در آيين گراميداشت مقام زن و روز مادر که روز دوشنبه (14 اسفند) به مناسبت ميلاد فرخنده حضرت زهرا (س) در تالار انديشه حوزه هنري برگزار شد، افزود: در قراردادهاي نفتي که تنها با حضور تعداد بسيار کمي از افراد موافقت کردم، تعداد قابل توجهي خانم در بالاترين سطوح مذاکرات که بسيار کنترل شده است، به عنوان مذاکره کننده اصلي، حضوري موثر و شايسته داشتند. وي با تاکيد بر اين که نهادينه شدن شايسته سالاري، نيازمند تلاش و جديت زنان و تاکيد مديران به صورت توامان است، گفت: امروز تا حدي رفع تبعيض هاي جنسيتي در استخدام ها و انتصاب ها نهادينه شده است، اما نهادينه سازي آن در دورترين مناطق نفتي و عملياتي نيازمند زمان است. زنگنه با تاکيد بر اين که اگر زنان خود مناصب مديريتي را به دست بگيرند، رشد و ارتقاي زنان به صورت خودکار انجام خواهد شد، گفت: زنان بايد در اين راه مجدانه پيگير باشند و از کوشش جدي مضايقه نکنند. وي با ابراز اميدواري از آينده پيش روي زنان در صنعت نفت به ويژه نيروهاي جوان گفت: خانم هاي جوان صنعت نفت که فاصله سني 30 تا 35 سال دارند، ديگر تازه کار و مبتدي نيستند و بايد با حمايت از آنان آينده را به آنها سپرد. زنگنه با ابراز تاسف از اين که در گذشته زنان در صنعت نفت تنها در پست هاي خدماتي ساده به کار گرفته مي شدند، گفت: خوشبختانه در يک سال اخير، رشد قابل ملاحظه اي براي خانم ها در مشاغل حساس اتفاق افتاد.

لزوم حضور زنان در هيئت مديره شرکت ها

وزير نفت با تاکيد بر لزوم حضور زنان در هيئت مديره شرکت هاي اصلي گفت: هم اکنون تنها در هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي نماينده خانم وجود دارد و لازم است زنان در هيئت مديره ديگر شرکت ها نيز حضور پيدا کنند و فعال باشند.

از تبعيض مثبت به نفع زنان مضايقه نخواهم کرد

مهندس زنگنه با اشاره به وجود تبعيض تاريخي عليه زنان در همه دوران ها گفت: تساوي در حقوق زن و مرد، لازمه توسعه و پيشرفت است و براي رفع اين تبعيض تاريخي بايد در انتصاب هاي مديريتي تبعيض مثبت به نفع زنان به کار گرفته شود. وي با اشاره به اين که هم اکنون تنها حضور زنان صنعت نفت در سکوها مانع دارد، افزود: حضور زنان صنعت نفت در هيچ پست و سمت سازماني ديگر مانع ندارد و در استخدام ها نيز به اين موضوع توجه خواهد شد؛ مديران نيز بايد به اين موضوع به منظور نهادينه سازي عدالت جنسيتي توجه کنند.

زنان در مبارزه با فساد کمک رساني کنند

وزير نفت کشورمان با تاکيد بر جديت خود در مبارزه با فساد گفت: خوشبختانه به دلايل متعدد زنان در پرونده هاي فساد حضور ندارند و من از همکاران زن مي خواهم در اين زمينه به ما ياري رساني کنند و از مجاري خود، فسادهاي مالي را اطلاع دهند. بيژن زنگنه افزود: زنان علاوه بر مديريت وظايف شغلي، مديريت خانه و خانواده را نيز به عهده دارند و وظيفه ما نيز اين است که در راه ارتقاي شغلي اين دسته از کارکنان تلاش و اشکالات مسير را برطرف کنيم.

شاهدايي: شوراي عالي خانواده مشکل گشاي  خانواده هاي کارکنان 

قائم مقام وزير نفت نيز در اين مراسم با اشاره به اهميت بحث مشکلات خانواده هاي کارکنان صنعت نفت گفت: اميدوارم با ايجاد شوراي عالي خانواده به دستور آقاي مهندس زنگنه و تشکيل جلسات آن بتوانيم سياست هاي مددرسان به خانواده هاي کارکنان را اتخاذ کرده و بنياني موثر براي مداخلات شايسته پي ريزي شود. مرضيه شاهدايي با تاکيد براين که مسئله خانواده طبق سياست هاي کلي مقام معظم رهبري، نيازمند توجه ويژه است، افزود: بهداشت و درمان، ورزش، آموزش و توسعه آگاهي ها از ديگر عرصه هايي است که نيازمند اقدام هايي بيش از پيش به ويژه براي خانواده هاي کارکنان صنعت نفت در شهرستان هاست و در اين زمينه طرح هاي جامعي با عنوان «بهبود کيفيت زندگي خانواده کارکنان وزارت نفت» از سوي امور زنان و خانواده وزارت نفت پيشنهاد شده و اجرايي خواهد شد.  وي با اشاره به پيروي وزارت نفت از سياست هاي دولت اعتدال در برقراري عدالت جنسيتي گفت: گام مهم ديگر، توجه به سلامت جسمي و رواني زنان و توانمندي هاي آنان است که  يک حرکت چندجانبه و نيازمند اصلاحات اجتماعي و فرهنگي و تغيير تدريجي باورها و ارزش هاست.  شاهدايي افزود: امروزه در دنيا باور به اين است که زنان نيمي از کساني هستند که در عرصه توسعه حضور دارند و نقش آفريني مي کنند و هر چه زنان ما توانمندترشوند، قوه تشخيص و بصيرت آنان در تصميم گيري و مشارکت ها بيشتر خواهد شد. وي با اشاره به ديدگاه هاي بنيانگذار جمهوري اسلامي درباره  زنان گفت: بايد همه موانع قانوني و فرهنگي پيش روي زنان برداشته شود و سعي کنيم تا زنان در همه مقدرات کشور حضور داشته باشند و نگرش ها و باورها را تغيير بدهيم. شاهدايي تصريح کرد: زنان هيچ گاه به دنبال زياده خواهي نبوده و تنها به دنبال شايسته سالاري و برخورداري از شرايط و فرصت هاي برابر هستند.

 

  تدوين سند توسعه مشارکت زنان در وزارت نفت به عنوان اولين دستگاه اجرايي

 مشاور وزير در امور زنان و خانواده نيز در اين مراسم از تدوين سند راهبردي توسعه مشارکت زنان در وزارت نفت خبر داد و گفت: خوشبختانه به همت زنان توانمند فعال در کارگروه هاي تخصصي دفتر امور زنان و خانواده توانستيم به عنوان اولين دستگاه اجرايي در سطح ملي، سند راهبردي توسعه مشارکت زنان را تدوين و به ساير دستگاه ها ارائه کنيم. فاطمه تندگويان با اشاره به اين که 80 درصد زنان شاغل در صنعت نفت داراي مدرک ليسانس، 32 درصد داراي مدرک فوق ليسانس و 5 درصد داراي مدرک دکترا هستند، افزود: با اقدام هاي مثبت انجام شده و حمايت هاي مهندس زنگنه، وزارت نفت يک دستگاه پيشرو در امور زنان شناخته شده است و اميدوارم اين راه تا رسيدن به سر منزل مقصود که همان نهادينه سازي عدالت جنسيتي در صنعت نفت است، ادامه يابد. وي با تاکيد بر اين که زنان در عرصه اجتماعي مي توانند الگوي مردان نيز باشند و هيچ تفاوتي در عرصه اجتماعي و مشارکت اجتماعي بين زنان و مردان وجود ندارد، گفت: 67 درصد ساعات فعال کار در دنيا از آن زنان است، در حالي که 10 درصد درآمد به آنان اختصاص مي يابد و زنان در مالکيت سهم بسيار اندکي دارند. تندگويان با اشاره به اين که در فرهنگ قرآن بر مشابهت انسان ها در عرصه انساني و فرصت ها و امکانات تاکيد شده و هيچ تفاوتي در ذات انسان ها در دريافت امکانات هستي وجود ندارد، گفت: مهمترين مانعي که در مسير تجلي زنان در عرصه اجتماعي وجود دارد، تحريفات ديني است که نيازمند اصلاح است. وي با تاکيد بر اين که قانون اساسي ما نيز هيچ تفاوتي بين زن و مرد قائل نشده است، گفت: طبق قانون اساسي کشور به جز مسند قضاوت، هيچ گونه ممانعتي براي اين که زن در مسائل اجتماعي سهيم شود، وجود ندارد و عرصه هاي صنعتي نيز، از اين قاعده مستثني نيست. تندگويان با تاکيد بر لزوم توجه همه مديران صنعت نفت به ابلاغيه سال گذشته وزير مبني بر رفع تبعيض در جذب، ارتقا و انتصاب زنان گفت: اين ابلاغيه ها در اختيار همه مديران صنعت نفت قرار گرفته است و مي تواند تک به تک گره هاي پيش روي زنان در بهره مندي آنها از تسهيلات و ارتقاي شغلي را بگشايد. مشاور وزير در امور زنان گفت: خوشبختانه با جسارت و شفافيت مهندس زنگنه در اين حوزه در طول 5 سال گذشته، دستاوردهاي خوبي داشته ايم و اميدواريم در فرصت باقي مانده نيز به سمت و سوئي برويم که زنان را در جايگاه شايسته خودشان قرار دهيم. وي تصريح کرد: زنان متناسب با توانمندي و سطح تحصيلات خود توانسته اند تا سطح مديريت پايه را از آن خود کنند، اما از آنجا که پس از اين سطوح موانع نگرشي مانع ارتقاي آنها مي شود، اين سطوح بيشتر در اختيار مردان است. وي سه نهاد خانواده، مدرسه و جامعه را در بازتوليد کليشه هاي جنسيتي موثر عنوان کرد و گفت: همه اقشار جامعه بايد تلاش کنند تا ناآگاهانه نقشي در بازتوليد اين کليشه ها نداشته باشند.