گفت و گو با همکار نفتی و مربی برتر سال کشور

نفت با اقتدار به صحنه قهرمانی کاراته باز می گردد

حسین آزادی  کاراته یکی از رشته های رزمی و به معنای مبارزه کردن و ضربه زدن با دست خالی است که در آن  ضربات با حداکثر قدرت و سرعت به سمت حریف پرتاب می شود، مسابقات مدرن کاراته در 2 بخش کومیته(بخش مبارزه) و کاتا(اجرای فرم) برگزار می شود و هنرجویان این رشته کاراته کا نامیده می شوند. این رشته که در سال 1342 وارد ایران شد، طرفداران زیادی دارد، ازجمله در جنوب ایران که تیم کاراته مناطق نفت خیز جنوب به عنوان یکی از پرافتخارترین تیم های ایران در سوپرلیگ باشگاه های ایران و مسابقات متعدد بین المللی افتخارهای زیادی در کارنامه دارد. یکی از عوامل موفقیت باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در رشته کاراته، وجود سرمربی باسابقه، کاربلد و کارکشته ای چون آرام فدایی است که علاوه بر مربیگری، درزمینه داوری این رشته نیز فعالیت دارد؛ پیشتر نیز این مربی بادانش و خوش اخلاق از سوی فدراسیون به عنوان بهترین مربی سال کشور معرفی شد، به همین بهانه گفت وگویی با ایشان ترتیب داده ایم که باهم می خوانیم.

از خودتان برایمان بگویید؟

متولد سال ١٣۴٧ در تهران هستم و بیش از 15 سال است که به عنوان یکی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در امور ورزش مشغول فعالیت هستم.

 کاراته را در چه سالی، کجا و زیر نظر چه کسی آغاز کردید؟

 با توجه به اینکه در خانواده ای کاملا ورزشی به دنیا آمده بودم، از همان دوران کودکی به سمت ورزش گرویدم. پدرم از مربیان شنا و والیبال زمان خودشان بودند و برادران بزرگم که حکم استادی به گردنم دارند، باعث رو آوردن من به رشته کاراته بودند. من این ورزش را در منزل زیر نظر برادرانم آغاز کردم، اما شوق به این رشته سبب شد از سال ١٣۵۴ به طور رسمی در باشگاه آکادمی کاراته واقع در خیابان مطهری فعلی زیر نظر استاد معزز علیرضا احسانی کاراته را آغاز کنم. سال ١٣۵٩ آکادمی کاراته تعطیل شد و من مجبور شدم کاراته را مدتی در مدرسه ای در خیابان شهرآرا زیر نظر استاد میلادی ادامه بدهم و بعد از آن در باشگاه ژاندارمری زیر نظر استاد مسعود مجد فعالیت کردم تا سال ١٣۶٣ که به خوزستان و اهواز نقل مکان کردیم و در آن سال اولین باشگاهی که فعالیتم را هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان کمک مربی با توجه به سن کم آغاز کردم، باشگاه خرم کوشک اهواز بود تا اینکه سال ١٣۶۵ با دریافت مدرک رسمی مربیگری، کارم را آغاز کردم و از آن سال تاکنون در خدمت جامعه بزرگ نفت به عنوان مربی خدمت می کنم و خوشحالم شاگردان بسیاری که نه تنها ازنظر فن بلکه از نظر اخلاق و تحصیلات، موفقیت های بسیاری را کسب کردند، پرورش دادم. البته در کنار مربیگری و قهرمانی، درزمینه داوری نیزموفقیت های بسیاری کسب کردم.

 چرا رشته کاراته را انتخاب کردید؛ الگوی شما در این رشته چه کسی بود؟

کاراته در آن اوایل طرفداران زیادی نداشت و خیلی محدود بود، شاید به غیر از اینکه برادرانم باعث حضور من در کاراته شدند، فیلم های رزمی که در آن زمان زیاد در سینماها پخش می شد، دلیل دومی بود که من را جذب این رشته کرد، ولی کاراته دنیای عجیبی بود، چراکه این ورزش را وقتی آغاز می کنید، کاملا خصلت انسان را تغییر می دهد و فرد را به سمت تواضع و فروتنی می برد، در عین اینکه به قدرت می رسید، یاد می گیرید که باید به همه احترام گذاشت چون این قانون وجود دارد که دست بالای دست بسیار است. ضمن اینکه هیچ وقت یادم نمی رود مربی ما همیشه این شعر را زمزمه می کرد :

افتادگی آموز اگر طالب فیضی

هرگز نخورد آب زمینی که بلند است

در کودکی شاید برادران و قهرمانان دیگر این رشته الگوی من بودند، ولی وقتی سن و تجربه ام بیشتر شد، دیدم قهرمانان واقعی و بزرگ داریم که سرآمد آن امیرالمومنین علی(ع) و پهلوانانی نامدار مثل پوریای ولی و جهان پهلوان تختی هستند.

 چند سال به عنوان کاراته کا فعالیت کردید و طی این مدت چه عناوینی به دست آوردید؟

با توجه به اینکه مربیگری را در جوانی و زود شروع کردم، در کنار آن در بعد قهرمانی نیز فعالیت داشتم. هنوز هم کماکان اگر فرصتی داشته باشم، در مسابقات حضور پیدا می کنم که آخرین آن حضور در مسابقات مجازی کاتا در رده پیشکسوتان در دوران کرونا بود که عنوان سومی را از آن خودم کردم. در دوران فعالیتم عناوین داخلی (استان و کشور) بسیار دارم ولی عنوان های بین المللی هم در تورنمنت های بین المللی، از قهرمانی تا سومی مثل مسابقات کاپ دریای سیاه، مسابقات بین المللی سریلانکا، مسابقات بین المللی ترکیه، مسابقات جام پادشاهی مراکش و... نیز در کارنامه ام است.

 عمده افتخارات و عناوین و فعالیت شما به مربیگری در کاراته اختصاص دارد، چه شد که به مربیگری روی آوردید و از چه سالی و با چه تیمی مربیگری در رشته کاراته را شروع کردید؟

 شاید علاقه ای که به آموزش و انتقال تجربیاتم به دیگران داشتم، باعث شد وقت بیشتری را در مربیگری بگذارم، دلیل دیگر، حضور من در خوزستان و تعداد اندک مربیان مطرح درآن زمان بود که مسئولیت من را دوچندان کرد که تا  در این زمینه بیشتر فعالیت کنم. من از اواخر سال ١٣۶۴ و ١٣۶۵ با دریافت مدرک رسمی مربیگری، رسما این کار را شروع کردم و در آن زمان در باشگاه های پاس، قدس و ناصرخسرو مربیگری می کردم، ولی همان زمان در باشگاه مناطق نفت خیز فعالیت های گسترده تری انجام دادم و در کنار برادر بزرگ و استادم با برنامه ریزی شروع به قهرمان پروری کردیم و نتایج بسیار خوبی در آن زمان به دست آوردیم.

 در دورانی که به عنوان سرمربی فعالیت کردید، افتخارات زیادی به دست آوردید، اهم این عناوین را برای مخاطبین تشریح کنید؟

دهه های ۶٠ و ٧٠ تیم مناطق نفت خیز در مسابقات مختلف کشوری حضور پیدا می کرد و عناوین بسیار خوبی را کسب می کرد، ولی سرآغاز موفقیت ما ورود به لیگ کشور بود که با حمایت مدیر ورزش آن زمان در اهواز منصور قنبرزاده کلید خورد. سال ١٣٨٢ رسما به لیگ باشگاه های کشور ورود کردیم و با یک تیم 100 درصد بومی و شرکتی بین ١۴ تیم مطرح حاضر در لیگ عنوان چهارمی را به دست آوردیم و این شد که با برنامه ریزی بیشتر و بهتر و حمایت همه جانبه مسؤولان و مدیران وقت ورزش و شرکت و همزمان با جذب و استخدام قهرمانان ملی کاراته تیم نفت با حضور محکم خود طی این سال ها تا سال ١٣٩۶ عناوین پرافتخار زیر را کسب کرد مثل کسب مقام سوم مسابقات جهانی سازمان کوپه اوزاکا مالزی در سال 2001، کسب مقام اول مسابقات جهانی کاپ دریای سیاه در ایتالیا، ترمولی 2002، کسب عنوان نایب قهرمانی رقابت های جهانی جام پادشاهی محمد در مراکش در سال 2004، کسب مقام قهرمانی مسابقات سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1383 و 1384، قهرمان مسابقات بین المللی جام وحدت و دوستی در کشور عزیزمان ایران در سال 1384، کسب مقام دوم سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1386،1387،1388،1389،1391 و 1395و همچنین عنوان سوم مسابقات سوپرلیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1385،1393،1394و 1396.

 ظرفیت ها و استعدادهای رشته کاراته در مناطق نفت خیز جنوب را چگونه ارزیابی می کنید؟

کاراته در دهه 80 و اوایل دهه 90 به دلیل تفکرات خوب مدیران وقت ورزش نفت رشد صعودی بسیار خوبی داشت ولی متأسفانه بعدازآن بعضی از مدیران ورزش مناطق نفت خیز را به سوی رشته توپی سوق دادند و این باعث شد تا سال ١٣٩٧ بدترین نتیجه تاریخ کاراته برای تیم مناطق نفت خیز جنوب رقم بخورد، ولی در حال حاضر اسکندر فرهمند، یکی از مدیران دلسوز و خوش فکر ورزش حمایت های خودشان را از رشته هایی مثل کاراته و... اعلام کردند و امیدوارم بتوانیم با جذب جوانان مستعد مجددا به دوران اوج خود برگردیم.

 کاراته مناطق نفت خیز جنوب عناوین متعدد قهرمانی در سطح قاره آسیا، تورنمنت های بین المللی و سوپرلیگ ایران را دارد، اما چند سالی است که از این عناوین فاصله گرفته و فقط در حد حضور در لیگ برتر در رقابت ها شرکت می کند، مناطق نفت خیز و مسوولان برای بازگشت به کاراته دوران طلایی چه برنامه هایی را باید در دستور کار قرار دهند؟

به اعتقاد من هزینه کردن در ورزش سرمایه سوزی نیست، بلکه هزینه کردن نتایج قابل قبولی در جامعه به خصوص در بین جوانان به وجود خواهد آورد که ایجاد انگیزه، مهم ترین اتفاقی است که برای قشر جوان خواهد افتاد. فرهمند، مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب اخیراً طی حکمی بنده را دوباره به عنوان رئیس هیات کاراته مناطق نفت خیز منصوب کرد. وی دیدگاه بسیار بالایی در رشد و توسعه ورزش در سطوح بالا دارد و از سوی دیگر انتصاب منصور قنبرزاده به عنوان مدیرکل ورزش وزارت نفت، پشتوانه محکمی برای این مهم خواهد بود که نفت دوباره به صحنه لیگ و قهرمانی بازگردد و من این امید را دارم که نفت با اقتدار بازخواهد گشت.

 طی حضورتان در کسوت مربیگری چه تعداد کاراته کا به تیم ملی معرفی کرده اید؟

البته در ایران به عضویت درآمدن تیم ملی کاری بسیار دشوار است، ولی این افتخار را داشتم که به عنوان مربی، عزیزانی را به تیم ملی معرفی کنم. در سال ١٣٧٠ من و مرحوم اخوی ام (شادروان آرمین فدایی) به اردوی تیم ملی راه پیدا کردیم و در ادامه طی سال ها قهرمانانی که به اردوی تیم ملی دعوت شدند، عبارت بودند از :داریوش جعفری، محمد سعیدی، حامد امیری نسب، هادی فلاحی، مجتبی موسوی، سیدمجتبی باپیر، نظر مقصودی و نوجوان عزیز نیما خیری اهوازی.

 اخیراً نیز به عنوان برترین مربی کاراته برگزیده شده اید، در این خصوص بیشتر توضیح دهید و بگویید که چه معیارهایی برای این انتخاب در نظر گرفته شده بود؟

در سال ١۴٠٠ فدراسیون کاراته یک کار پسندیده انجام داد و مربیانی را که طی سال ها در عرصه قهرمانی موفقیت داشته اند و نیز طی سال جاری شاگردانشان به تیم ملی راه پیدا کرده اند، به عنوان مربی برتر شناخته که با توجه به حضور نیما خیری اهوازی، یکی از قهرمانان پرافتخار من هم عنوان مربی برتر را کسب کردم.

  از تلخ ترین و شیرین ترین خاطره های ورزشی خودتان بگویید؟

دنیای ورزش پر از خاطره است، خاطره هایی تلخ و شیرین، یکی از خاطره های شیرین، کسب عنوان قهرمانی پس از سه سال پیاپی در مسابقات سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور بود که غیر از جام قهرمانی برای این سه سال یک جام بزرگ به تیم نفت دادند که ارتفاع آن حدود دو مترو نیم بود و چالش های زیادی داشتیم در فرودگاه برای انتقال آن به اهواز و صحنه های خوب و جالبی را در این انتقال رقم زد و بدترین خاطره در مسابقات فینال جام بین المللی که در  مراکش بین تیم مناطق نفت خیز جنوب و تیم ترکیه برگزار شد، تیم مناطق نفت خیز جنوب با ترکیب قهرمانان پرآوازه علیرضا کتیرایی (سرمربی کنونی تیم ملی کشور) مهدی عموزاده، جاسم ویشگاهی (مربی کنونی کشور سوئد) مهران بهنام فر (مربی کنونی کشور کانادا) با وجود شایستگی با کمی ناداوری و پاره شدن رباط و مینیسک پای مهدی عموزاده، نتیجه را واگذار کردیم و عنوان دوم را کسب کردیم.

 در پایان اگر صحبتی دارید، بفرمایید؟

جا دارد از مسوولانی که در جهت اعتلا و ارتقای ورزش از هیچ کوششی دریغ نکردند، تشکر و قدردانی کنم و از همه این عزیزان می خواهم که تفاوتی بین رشته های ورزشی قائل نشوند. کاراته یک ورزش پرنشاط و پرطرفدار بین جوانان است، این ورزش فقط مشت و لگد زدن را آموزش نمی دهد، بلکه هنری زیباست که انسان را به کمالات می رساند و نظم و انضباطی که در آن وجود دارد در زندگی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. از شما دوستان بسیار عزیزم که در رشد و شناسایی انواع رشته ها از هیچ کوششی دریغ نمی کنید، قدردانی می کنم.

 

درخشش کمانداران نفت امیدیه  درلیگ خوزستان 

هفته نخست لیگ داخل سالن تیراندازی با کمان استان خوزستان ۱۴۰۰    به میزبانی نفت امیدیه برگزار شد که در بخش ریکرو آقایان تیم نفت امیدیه با 12 امتیاز در صدر جدول قرار گرفت. تیم لیان بوشهر ( مهمان مسابقات ) با 11 امتیاز در رده دوم و تیم هیئت دزفول با 5 امتیاز در رده سوم جدول قرار گرفتند.

همچنین در بخش کامپوند آقایان، تیم نفت امیدیه با 6 امتیاز در رده اول و تیم های لیان بوشهر و پالایش گازبیدبلند با 5 و 4 امتیاز به ترتیب در رده های دوم و سوم جدول قرار گرفتند.

در بخش کامپوند بانوان نیز، تیم های نفت امیدیه و هیئت دزفول با 3 و 2 امتیاز در رده های اول و دوم قرار گرفتند. تیم نفت امیدیه در هر سه رده در صدر جدول قرار گرفت .

 

تجدید میثاق بانوان ورزشکار مناطق نفت خیز جنوب با شهدا

در همایشی بزرگ، بانوان ورزشکار مناطق نفتخیز جنوب با شهدای شلمچه و شهید تندگویان تجدید میثاق کردند.

به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، کاروان راهیان نور خواهران ورزشکار شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با سفر به مناطق عملیاتی آبادان و خرمشهر ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا با آرمان های والای شهدا و امام شهیدان تجدید میثاق کردند.در این اردوی یک روزه 300 نفر از بانوان ورزشکار مناطق اهواز،آغاجاری و مسجدسلیمان حضور داشتند و از یادمان شهید تندگویان و معراج شهدای شلمچه و شهدای کوی ذوالفقاری آبادان بازدید شد. برپایی نماز جماعت، مداحی و روضه خوانی، روایت گری سالهای دفاع مقدس و شهدای به خون خفته منطقه و برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی و تجلیل از فرزندان سردار شهید خسرو کاووسی، از دیگر برنامه های این اردو بود.

یک اکیپ درمانی و آمبولانس به منظور رفع مشکلات درمانی، در طول سفر در کنار کاروان حضور داشت و خدمات درمانی لازم را به زائران سرزمین های نور ارائه می کرد.