مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه همه سرمایه گذاری ها و جهت گیری ها باید به سمت توسعه صنعت پتروشیمی کشور باشد، گفت: از همه هلدینگ ها و سرمایه گذاران بخش خصوصی می خواهم که وارد این کارزار بزرگ شوند و این راهبرد ارزش آفرین و اشتغال زا را عملیاتی کنیم. شاهمیرزایی از هلدینگ ها خواست در صنایعی که زودبازده نیستند، سرمایه گذاری کنند و افزود: در آینده افزون بر ۹۰ درصد از کالاها و صنعت مورد نیاز بشر باید از مسیر انواع محصولات پتروشیمی عبور کند.

 دست تک تک سرمایه گذاران را می فشارم

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تأکید کرد: دست تک تک همه سرمایه گذاران بخش خصوصی را صمیمانه می فشارم و از شما که سرمایه های ماندگار و اصلی این صنعت به شمار می آیید، تقاضا دارم به راهبردها و جهت گیری های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی که بنا بر آینده صنعتی شدن و نیازهای کشور است، توجه کنید و در  این مسیر حرکت کنیم تا به اهداف بلند در آینده نایل شویم. شاهمیرزایی به لغو بسیاری از نمایشگاه ها در شرایط شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و افزود: برپایی پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست نشان از اهمیت این رویداد دارد و من تقاضا دارم پروتکل های بهداشتی به طور کامل رعایت شود. امیدوارم سال آینده بسیاری از برنامه های هدف گذاری شده در این صنعت محقق شده باشد و جلوتر از برنامه پیش رفته باشیم.

 درآمد ۱۴ میلیارد دلاری در صنعت پتروشیمی

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی همچنین در روز دوم این نمایشگاه در نشست خبری با اصحاب رسانه، از عرضه ۱۲.۵ میلیارد دلار حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما تا پایان سال خبر داد و گفت: پیش بینی می شود درآمد صادراتی تا پایان سال به ۱۴ میلیارد دلار برسد. به گفته وی، ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی ایران در سال ۵۷ حدود ۳میلیون تن بوده است، حدود هفت مجتمع پیش از انقلاب در کشور فعال بود و امروز ۶۸ مجتمع پتروشیمی در کشور فعال هستند. وی با بیان اینکه تا پایان امسال ۶۵ میلیون تن محصول پتروشیمی تولید می شود که حدود ۲۵ میلیون تن آن خوراک های بین مجتمعی است، تصریح کرد: از این مقدار حدود ۳۰ میلیون تن مازاد بر تقاضای داخلی است که به بازارهای جهانی صادر می شود و پیش بینی می شود درآمد صادراتی تا پایان سال به ۱۴ میلیارد دلار برسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۷۵ درصد خوراک صنایع پتروشیمی، گاز است و در فصل سرما با افزایش تقاضای خانگی، محدودیت هایی برای صنایع ایجاد می شود، افزود: با برنامه ریزی های انجام شده انتظار می رود این محدودیت ها کمتر شود، زیرا تا پایان برنامه هشتم روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب تقاضای صنایع پتروشیمی است. شاهمیرزایی از بهره برداری طرح پتروکیمیا ابن سینا در آینده نزدیک خبر داد و گفت: تا پایان سال ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز در سامانه نیما عرضه می شود. وی به تمدید برنامه ششم توسعه برای یک سال دیگر اشاره و اظهار کرد: پیش بینی می شود ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی تا پایان سال آینده با تکمیل طرح ها به ۱۰۴ تا ۱۰۵ میلیون تن برسد.

 ظرفیت اسمی صنعت 2 برابر می شود

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: با برنامه ریزی هایی که برای اجرای طرح ها در برنامه هفتم توسعه انجام شده است، ظرفیت اسمی این صنعت به بیش از ۱۴۰ میلیون تن در سال می رسد و امید است با اجرای برنامه هشتم توسعه در تکمیل زنجیره ارزش، این مقدار به ۱۹۹ میلیون تن در سال برسد، به این معنا که جایگاه کنونی در دو برنامه دیگر با سرمایه گذاری های انجام شده بیش از دو برابر می شود. وی به افزایش تقاضای گاز در فصل زمستان و ایجاد محدودیت هایی برای صنایع اشاره کرد و افزود: صنعت پتروشیمی گاز پایه است، زیرا ۷۵ درصد از خوراک صنایع پتروشیمی ایران گاز است و محدودیت ها در فصل سرما شامل این صنعت هم می شود که با برنامه ریزی های انجام شده از سوی هلدینگ ها برای تأمین خوراک پایدار، انتظار می رود در سال های آینده این محدودیت ها کاهش یابد زیرا تقاضای گاز این صنعت در پایان برنامه هشتم ۲۰۰ میلیون مترمکعب است و این رقم، قابل توجه است.

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی به برنامه تولید ۲۰۰ میلیون تنی در برنامه هشتم توسعه اشاره کرد و گفت: تحقق این موضوع تحول بزرگی در اشتغال زایی، ارزآوری و رشد فناوری خواهد داشت. شاهمیرزایی ادامه داد: وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی نفت ایران، بازو و یاریگر صنعت پتروشیمی هستند و انتظار می رود مشکلات تولیدکنندگان این صنعت کمتر شود همان طور که امسال قرار بود از ابتدای آذرماه خوراک پتروشیمی ها به دلیل تقاضای بالای بخش خانگی در فصل سرما محدود شود تقریبا یک ماه شرکت ملی گاز ایران همه همکاری ها را با مجتمع های پتروشیمی داشتند و محدودیت ها تقریبا از دی ماه آغاز شد.

  واگذاری مجوزها همسو با تکمیل زنجیره

وی افزود: با برنامه ریزی های مطلوبی که در شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی صنعت پتروشیمی انجام شده، شاهد این خواهیم بود که تولید محصولات بالادست پتروشیمی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه تا پایان برنامه هشتم توسعه بیش از ۴۰ میلیون تن ظرفیت تولید متانول در کشور خواهد بود، ادامه داد: واگذاری مجوزهای جدید همسو با تکمیل زنجیره ارزش انجام می شود.  وی درباره خودکفایی صنعت پتروشیمی ایران گفت: هم اکنون در بخش کالا و تجهیزات و دانش های فنی و کاتالیست های مورد نیاز این صنعت کاستی هایی وجود دارد که آقای اوجی، وزیر نفت تکلیفی به عهده شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی مبنی بر خودکفایی در کاتالیست های مورد نیاز صنعت تا پایان دولت گذاشتند و در این مسیر از توان ظرفیت های دانش بنیانی و پژوهشی استفاده شود.

   سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی با کمترین ریسک

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در پاسخ به پرسشی درباره امکان اصلاح قیمت خوراک با توجه به شرایط کنونی بازار جهانی گفت: برای اینکه از وضع موجود به وضع مطلوب برویم، نمی توان وضع موجود را به عنوان اصلی راهبردی نادیده گرفت، اکنون نیز چند پارامتر در قیمت گذاری خوراک گاز مجتمع های پتروشیمی مؤثر است که بخشی از آن قطب های اروپایی و آمریکایی است که بازنگری شده است.

وی ادامه داد: معاونت برنامه ریزی وزارت نفت که در این زمینه تعیین کننده است، مذاکراتی را با شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشت و پیشنهادهایی ارائه کرد، منتهی برای اینکه مجتمع های تولیدی پتروشیمی آسیبی نبینند، وارد عمل شدیم و خوشبختانه دولت هم به پیشنهادهای وزارت نفت ترتیب اثر داد و سقف تعیین شد.  وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به وضع تحریم ها، کرونا و احیای توافق هسته ای، چقدر خوش بین هستید که برنامه های صنعت پتروشیمی محقق شود، گفت: اکنون شرکت پژوهش و فناوری افزون بر حرکت به سمت تأمین همه نیاز کاتالیستی کشور که همه شرکت های دانش بنیان و شرکت های خصوصی در آن حضور دارند، به دنبال بومی سازی دانش فنی در صنعت پتروشیمی است. دانش فنی نقش تعیین کننده ای در تامین کالا و تجهیزات در داخل دارد که با بومی شدن دانش فنی در صنایع پتروشیمی به سمت ساخت کالاها و تجهیزات داخلی خواهیم رفت.

 پیشرفت طرح ها رضایت بخش است

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره موضوع تامین سرمایه گفت: تحریم ها دیگر کارساز نیست. دانشگاه، مراکز پژوهشی و مراکز تحقیقاتی بسیاری در کشور داریم.

شاهمیرزایی تصریح کرد: با ظرفیت عظیمی که از دانشمندان این صنعت و دیگر صنایع نفت و گاز وجود دارد، نیاز چندانی به کالا و تجهیزات خارجی نداریم، اما از آنجا که بنا داریم سرعت بعضی از طرح هایمان را افزایش دهیم، برای ساخت بعضی از تجهیزات مورد نیازمان ناگزیر به استفاده از مهندسی معکوس هستیم و از آنجا که تولید داخل زمان بر است، برای از دست ندادن زمان ناچاریم بعضی از تجهیزات را وارد کنیم. وی اظهار کرد: خوشبختانه دیوار تحریم ها خیلی نتوانسته سر راه صادرات محصولات پتروشیمی، انتقال ارز آن و یا واردات تجهیزات آن موثر واقع شود؛ بنابراین براساس برنامه ریزی ها، در زمینه توسعه و اجرای طرح هایمان که خیلی عقب ماندگی نداریم و از پیشرفت مطلوبی برخوردارند و رضایت بخش است، با کمک همه دانشمندان داخلی، مراکز نوآور و فناوری تک تک راه ها باز می شود و افزون بر طرح های پیش رو، برنامه های جدیدی در دست تدوین داریم که در آینده به فعلیت می رسد و خبر آن منتشر می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: افزون بر طرح های موجود، ۶۸طرح باید در برنامه هفتم توسعه به بهره برداری برسد، به نظر نمی آید با مشکلی روبه رو باشیم، ممکن است با کمبود منابع مالی روبه رو شویم، اما خوشبختانه با توجه به سرمایه گذاری ۴.۵ میلیارد دلاری در بخش بالادستی که وزیر نفت خبر آن را اعلام کرد و حضور پرشمار فعالان داخلی و خارجی بخش پتروشیمی در نمایشگاه ایران پلاست، امید داریم روزها و سال های خوبی را پیش رو داشته باشیم.

 حمایت از صنایع تکمیلی

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره حمایت از توسعه صنایع تکمیلی گفت: یکی از برنامه های اساسی دولت سیزدهم، حمایت از صنایع تکمیلی با تکیه بر توانمندی های داخلی است. توسعه و سرمایه گذاری در بخش های مختلف در این صنعت به مذاکرات هسته ای گره نخورده است، البته مذاکراتی با شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی هم اکنون در جریان است که در صورت رفع تحریم ها توسعه در این صنعت تسریع یابد. بر اساس برنامه ریزی ها برای جلب نظر سرمایه گذاران داخلی و خارجی مشوق ها و معافیت های زیادی در نظر گرفته شده است، از سوی دیگر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ایران نیز تلاش کرده نیازهای فناورانه تولیدکنندگان پلیمری کشور را تامین کند. شاهمیرزایی ادامه داد: اولویت صنعت پتروشیمی برای فروش محصولات خود بازارهای داخلی و تأمین نیاز صنایع تکمیلی است، اما باید این موضوع را در نظر بگیریم که شرکت های پتروشیمی در حال تامین بیش از یک سوم ارز نیمایی کشور هستند، از این رو بحث صادرات برای آنها مهم است. البته در بعضی از گریدها مثل «پت» که برخی دوستان در زمینه مقدار عرضه داخلی دغدغه داشتند، باید بگویم که در این زمینه ما امسال به هیچ وجه صادراتی نداشتیم، البته در بعضی از محصولات دیگر مانند پلی پروپیلن، پی وی سی و ایزوسیانات ها کمتر از ۱۰ تا ۲۰ درصد از تولید کشور صادر می شود. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه هم اکنون سالانه ۶۰۰ میلیون دلار واردات پروپیلن به کشور انجام می شود، شما چه راهکاری برای خودکفایی در زمینه این محصول راهبردی دارید، ادامه داد: خوشبختانه بدنه صنعت پتروشیمی به ویژه هلدینگ های پتروشیمی علاقه و اراده زیادی برای توسعه زنجیره ارزش از طریق افزایش تولید پروپیلن و پلی پروپیلن به عنوان یکی از پایه های اساسی توسعه صنایع تکمیلی دارند؛ در این زمینه در سال ۱۴۰۲ شاهد افتتاح پتروشیمی سلمان فارسی و افزایش تولید این محصول راهبردی خواهیم بود. معاون وزیر نفت درباره آمار واردات محصولات خام و نیمه خام پتروشیمی به کشور و اینکه اولویت صنعت پتروشیمی ایران ایجاد زنجیره ارزش است یا صادرات و ارزآوری تصریح کرد: متاسفانه وزارت صمت در گذشته یکسری از مجوزهای واردات مواد اولیه را صادر کرده است، از سوی دیگر در زمینه تولید برخی محصولات پتروشیمی در واحدهای جدید پتروشیمی برای تامین مواد اولیه آن صورت نگرفته، از این رو ما شاهد واردات بعضی از مواد اولیه نیمه خام به کشور هستیم، اما خوشبختانه پارسال حدود ۱.۸ میلیارد دلار انواع محصول پتروشیمی به کشور وارد شده است که این رقم امسال به ۱.۵ میلیارد دلار رسیده و این روند کاهشی ادامه خواهد داشت. هم اکنون برای ۷۰ درصد از محصولات وارداتی پتروشیمی، طرح هایی تعریف شده است تا در ایران تولید شوند.

  تحولات تازه در نمایشگاه ایران پلاست 

در حاشیه پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست، تعدادی از سفرا و نمایندگان شرکت های خارجی حاضر در نمایشگاه دیدارها و نشست هایی جداگانه با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار کردند. در حاشیه این نمایشگاه  به همت دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی ۳۰ طرح پایین دستی برای علاقه مندان سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی اعلام و بارگذاری شد. در کنار این موارد هم 2 تفاهم نامه فناورانه با هدف پیاده سازی اقتصاد دانش بنیان در صنعت پتروشیمی امضا شد.