شرکت حفاری شمال به عنوان پیمانکار طرح توسعه مارون ۱ و ۴ در قالب طرح های نگهداشت و افزایش تولید، همسو با مسؤولیت های اجتماعی و با هدف محرومیت زدایی و کمک به عمران مناطق روستایی، روکش و آسفالت جاده های روستایی مناطق اجرای پروژه را در حال اجرا دارد. هم اکنون روکش آسفالت جاده ورودی به روستای عوده به پایان رسیده و در دیگر روستاهای محل اجرای طرح نیز اقدام های عمرانی مشابهی انجام می شود. جاده دسترسی روستای العقدا در شهرستان کارون با همکاری شرکت ملی حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، پس از انجام زیرسازی و آسفالت به بهره برداری رسیده است. این جاده که از مسیر جاده کمربندی اهواز - آبادان منشعب شده، 5 کیلومتر و ۲۰۰ متر طول و ۷ متر و نیم عرض دارد. طراحی، اجرا و اعتبار پروژه به مبلغ ۶۲ میلیارد ریال از سوی 2 شرکت تأمین شده و سپس پیمانکار بخش خصوصی آن را در مدت سه ماه اجرا و بهره برداری کرد. در اجرای این پروژه هفت پل برای عبور آب های ناشی از بارندگی های فصلی و 5 پل برای نهرها احداث و جاده خط کشی و علایم راهنمایی نصب شده است. بهره برداری از این جاده، دسترسی به چند روستا در مسیر شهرستان شادگان و میدان های نفتی از جمله میدان منصوری را تسهیل می کند.

  مدرسه سازی و تقویت انگیزه دانش آموزان

احداث و بازسازی مدارس در مناطـق محـروم و هـمجوار تاسیسات نفــت و گــاز، بیــش از هـــر مقوله دیگــری می‎تواند به تحکــیم پایه‎های تـــوســـعه اجتماعی-

فــرهنگی   در میان ساکنان این مناطق کمک کند. مدیران نفتی هم با درک این مهم و اتخاذ تصمیم های مقتضی، از موضوع مدرسه‎سازی غافل نبوده اند. با همت کارکنان و به کارگیری امکانات و ماشین آلات راهسازی و پشتیبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، عملیات خاکبرداری و تسطیح زمین یک باب مدرسه ۱۲ کلاسه در روستای پشتو از توابع بخش ریز شهرستان جم انجام شد. عملیات خاکبرداری این مدرسه به مساحت ۴ هزار مترمربع صورت گرفت و خاک های برداشته شده نیز برای تسطیح معابر استفاده و ۲۰۰ متر از جاده روستا نیز بازسازی شد. همچنین این شرکت ۱۲۳ بسته کمک آموزشی و بهداشتی در قالب طرح مهرورزی منطقه عملیاتی نار و کنگان به دانش آموزان کمتر برخوردار شهرستان جم اهدا کرد. این بسته ها شامل کیف مدرسه، لوازم التحریر و بسته بهداشتی به ارزش ۳۰۰ میلیون ریال بود که به جامعه هدف این طرح اهدا شد. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان نیز با اهدا و توزیع ۵۰۰ بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر لالی، گامی دیگر در مسیر عمل به مسؤولیت های خود برداشت. در نخستین مرحله توزیع بسته های نوشت افزار از سوی این شرکت در سال تحصیلی جاری، ۵۰۰ بسته نوشت افزار در اختیار کمیته امداد امام خمینی(ره) لالی قرار گرفت تا میان دانش آموزان کم برخوردار و زیر پوشش این نهاد حمایتی توزیع شود. یک واحد آموزشی و یک مسجد از طرح های مسؤولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز مارون در بخش غیزانیه هم افتتاح شد. برای احداث مسجد اهل بیت(ع) و مدرسه شهید دیانت که به همت پایگاه مقاومت بسیج سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی این شرکت ساخته شده، به ترتیب ۵۰۰ و ۲۶۰ میلیون تومان هزینه شده است.

 ارائه امکانات ورزشی

در حوزه ورزش نیز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر را با مساحت ۱۰۳۰ مترمربع و با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال احداث کرد و به اداره آموزش و پرورش شهرستان رامشیر تحویل داد. همچنین شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، اقلام ورزشی و فکری به دفتر تسهیل گری و توسعه محلی کوی زویه اهواز اهدا کرد. این اقلام شامل فوتبال دستی، شطرنج، دارت و مکعب روبیک است که این اقدام همسو با مسؤولیت های اجتماعی و کمک به غنی سازی کلاس های اوقات فراغت کودکان و نوجوانان منطقه انجام شده است. شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در کنار وظیفه ذاتی خود، به انجام مسؤولیت های اجتماعی در قبال جوامع محلی نیز توجه داشته که تأمین البسه و وسایل ورزشی و آماده سازی و تسطیح زمین های ورزشی روستاهای اطراف تأسیسات، بخشی از اقدام های این شرکت به شمار می رود.

 آبرسانی به روستاها

یکی از اقدام های شاخص شرکت های نفتی در حوزه مسؤولیت اجتماعی، آبرسانی به روستاها و مناطق محروم است که به صورت روزانه و مستمر انجام می شود. در این میان، شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دارای تأسیسات آبرسانی مهمی است که برای تأمین آب تأسیسات، واحدهای عملیاتی و منازل سازمانی احداث شده اند؛ اما با هدف عمل به مسؤولیت های اجتماعی، حدود ۶۰درصد آب تولیدی این شرکت به صورت مستمر و روزانه به شهرها و روستاهای مناطق پیرامونی اختصاص می یابد. تعداد ۳۰ روستا از توابع شهرستان های بهبهان، هندیجان و امیدیه به صورت روزانه و مستمر از آب تولیدی آبرسانی سردشت زیدون با مجموع دبی ۲۰ هزار مترمکعب بهره مند می شوند. همچنین مقدار آب تولیدی تلمبه خانه جایزان ۱۷ هزار مترمکعب در روز است که حدود ۶ هزار مترمکعب از این آب به شهر جایزان و روستاهای تابع و شهرک آزادی اختصاص می یابد. تولید روزانه تاسیسات واحد آبرسانی چم نظامی ۱۸ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است که ۳ هزار مترمکعب آن به مصرف روستاهای آب باران، سربند، کوی ابوذر، میانکوه و نمره یک میانکوه می رسد.

این شرکت از سال ۹۷ با احداث ۲۳ کیلومتر خط لوله ۱۶ اینچ آب در مسیر جایزان به امیدیه و تأمین روزانه ۱۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف شهری این شهرستان، به رفع معضل کم آبی کمک کرده و بتازگی نیز با تخصیص روزانه ۱۵ هزار مترمکعب آب تولیدی خود به شهرستان امیدیه به این مشارکت تداوم بخشیده است. در مجموع، آب تولیدی روزانه از سوی آبرسانی های شرکت آغاجاری ۸۰ هزار مترمکعب است که از این مقدار حدود ۵۵ درصد در اختیار امور آبفای مناطق همجوار تأسیسات برای توزیع در روستاها و شهرهای یادشده قرار می گیرد.

آبرسانی به روستاهای بخش منصوری از سوی شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) و با توجه به وضع خشکسالی و تنش آبی در استان خوزستان به منظور برطرف کردن بخشی از نیاز آبی روستاهای بخش منصوری انجام شد. تاکنون بیش از ۱۸۰ سرویس تانکر ۱۶ هزار لیتری آب آشامیدنی برای روستاهای این منطقه ارسال شده است. میدان نفتی منصوری در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر اهواز واقع است و طرح نگهداشت و افزایش تولید در این میدان از سوی اویک انجام می شود.

 مقابله با کرونا

در ابتدای شیوع ویروس کرونا، شرکت های تابع وزارت نفت در اقدامی گسترده، فعالیت های قابل توجهی را به منظور مقابله با این ویروس در دستور کار خود قرار دادند. بر این اساس، تصمیم های گرفته شده، اقدام ها و مصوبه ها درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا در صنعت نفت به صورت روزانه پیگیری و پایش می شود. راه اندازی تیم های واکنش سریع، تامین تجهیزات بهداشتی و پزشکی، راه اندازی نقاهتگاه ها برای پذیرش بیماران کرونایی، راه اندازی گروه جهادی شفا، اختصاص شناور تندرو برای انتقال بیماران در مناطق عملیاتی، تجهیز کادر پزشکی مناطق عملیاتی و ستادی، لغو تعویض شیفت اتباع خارجی شناورها، کاهش تردد در مناطق عملیاتی، گندزدایی و ضدعفونی کردن مناطق شهری و روستایی، همکاری حداکثری با فرمانداری ها و کمیته های سلامت، ایمن سازی سکوهای نفتی، راه اندازی آزمایشگاه پی سی آر در تهران، اهواز و عسلویه و... از برجسته ترین اقدام های صنعت نفت کشور برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا طی دو سال اخیر بوده است.

با این وجود، حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا را با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز راه اندازی کرد. این مرکز با هدف کمک به طرح واکسیناسیون کرونا در اهواز در سالن چندمنظوره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واقع در میدان 5 نخل راه اندازی شده و همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ به صورت دو شیفت، آماده تزریق واکسن کرونا به شهروندان با شرایط اعلام شده از سوی ستاد ملی کروناست. به منظور اجرایی شدن مصوبه های ستاد استانی مدیریت کرونا و با پیگیری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و موافقت شرکت ملی نفت ایران، اعتبار خرید ۲ میلیون سرنگ برای تزریق واکسن کووید-۱۹ شهروندان خوزستانی به دانشگاه علوم پزشکی اهواز تخصیص یافت. از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون، در مناطق نفت خیز جنوب ۵۲ دستگاه ونتیلاتور، 5 مرکز عمومی واکسیناسیون کرونا، ۵۰ کپسول اکسیژن، اهدای ۱۰۰ هزار انواع ماسک بهداشتی، توزیع الکل و مواد ضدعفونی کننده، کلنگ زنی خانه بهداشت بخش غیزانیه و ۵ هزار دستگاه/ روز خودرو به شبکه بهداشت و درمان منطقه اختصاص پیدا کرده است.مجتمع فرهنگی رفاهی شهید سلیمانی شرکت ملی حفاری ایران نیز با امکانات مناسب به عنوان پایگاه تجمیعی واکسیناسیون کووید ۱۹در اختیار مرکز بهداشت شرق اهواز قرار داده شده و پذیرای مراجعان و شهروندان خوزستانی برای دریافت خدمات واکسیناسیون است. این پایگاه، افراد  ساکن در زیتون کارمندی، کوی ملت، فرهنگیان، ملی راه و زرگان را پوشش می دهد که این جمعیت، در رده سنی بالای ۶۵ سال، بیش از ۴۴ هزار نفر می شوند و راه اندازی این پایگاه سبب شده مراکز بهداشت، روال ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به سایر همشهریان را پیگیری کنند. در این میان شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) هم پیرو دستورعمل های ستاد مقابله با ویروس کرونا و واحد اچ اس ای برای مقابله با شیوع کرونا و حفظ سلامت مردم، بیش از ۲۰ هزار ماسک سه لایه و ۵۰۰ لیتر الکل و محلول های بهداشتی در فرمانداری و ۲۲ خانه بهداشت هویزه توزیع کرده است. امضای تفاهمنامه سه جانبه میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و کمیته امداد امام خمینی(ره) با هدف افزایش فرصت های اشتغال کارجویان، اجرای ۲۰۰ کیلومتر از طرح جامع فاضلاب اهواز با اعتبارات اهدایی نفت به مبلغ ۱۰۵۰ میلیارد ریال، امضای تفاهمنامه ۱۰ میلیارد تومانی برای احداث و بازسازی شبکه فاضلاب منطقه شکاره شهرستان کارون، رونمایی از سامانه مسؤولیت های اجتماعی مناطق نفت خیز جنوب، کمک رسانی به زلزله زدگان اندیکا ازسوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، مدیریت ترابری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان، ایجاد یک میلیون مترمربع فضای سبز به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بازسازی، نوسازی و نصب برج نور اسکله جبل بر دهکده لاوان از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران، اقدام های پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع سیلاب در لاوان، توزیع بسته های معیشتی میان نیازمندان و... از دیگر فعالیت های برجسته ای است که شرکت های نفتی در مسیر ایفای مسؤولیت های اجتماعی خود انجام داده اند.