«اروندان» آماده راهبری تولید نفت از میدان های مشترک است

شتاب  گیری  روند  توسعه  در  غرب  کارون

مشعل       شرکت نفت و گاز اروندان تولید روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت در افق 1404 را هدف گذاری کرده است؛ شرکتی که اغلب از آن به عنوان جوان ترین شرکت بالادستی صنعت نفت کشور یاد می شود، عهده دار ماموریت هایی از جمله راهبری تولید، نگهداری و حفظ تاسیسات نفتی و گازی، تامین خوراک پالایشگاه و پتروشیمی و صدور به بازارهای بین‎المللی است و البته انجام مسؤولیت‎های اجتماعی را در دستور کار دارد. راهبری بزرگترین میادین مشترک، تزریق گاز به صورت امتزاجی با فشار بالا در میدان پیچیده دارخوین، فعالیت های نفتی در کنار تالاب هورالعظیم و به دنبال آن اهمیت مسائل زیست محیطی، از دیگر مواردی است که مسؤولیت سنگین و خطیر این شرکت به عنوان راهبری مطمئن در گستره جغرافیایی غرب کارون را بیش از هر زمان دیگری نمایان می سازد. میدان های نفتی تحت مدیریت شرکت نفت و گاز اروندان مشتمل بر میدان های مشترک آزادگان، یادآوران، یاران، سهراب، اروند و خرمشهر و میدان های مستقل دارخوین، جفیر، سپهر، بندکرخه، سوسنگرد، امید و مشتاق دارای گستردگی قابل ملاحظه‎ای از نظر ابعاد، خصوصیات مخزنی و پیچیدگی‎های فنی تولید هستند و از نظر تولید صیانتی هر دو بخش در شرایط خوبی قرار دارند و امیدواریم این روند در سال های آتی نیز ادامه یابد. عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، نگهداری از مخازن موجود و توسعه میادین جدید به ویژه میادین مشترک را از مهم ترین اولویت های شرکت نفت و گاز اروندان عنوان می کند و می‎گوید: «این موضوع برای ما حائز اهمیت است؛ برنامه ها بر محور تولید و استفاده مطلوب از ظرفیت های فنی و تخصصی داخلی برای جلوگیری از کاهش تولید تمرکز دارد.» عذاری اهوازی صحبت هایش موید این مطلب است که فعالیت در غرب کارون به پشتوانه ظرفیت های داخلی انجام می شود و شرکت نهایت تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا ساخت و تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز با استفاده از توانمندی های داخلی به نحو مطلوب پاسخ داده شود. مشروح گفت وگوی «مشعل» با عبدالله عذاری اهوازی را در ادامه می خوانید:

ابتدا اشاره‎ای به احداث خط لوله انتقال گازهای مازاد واحد دارخوین به گاز و گاز مایع 3200 داشته باشید. این طرح چه زمانی اجرایی می شود؟

در این زمینه باید یادآور شد که پیگیری جمع آوری گازهای مشعل واحدهای یادآوران، آزادگان و یاران شمالی با راه اندازی کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰، پیگیری احداث خط لوله انتقال گازهای مازاد واحد دارخوین به گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ و جمع آوری گازهای مشعل واحد غرب کارون در کوتاه مدت تحت قرارداد فروش گازهای مشعل و در بلندمدت ارسال به تأسیسات جمع آوری گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ در اولویت برنامه های امسال شرکت نفت و گاز اروندان لحاظ شده است. بر این اساس، قرارداد طرح جمع آوری و انتقال گازهای مازاد واحد بهره برداری دارخوین و غرب کارون با سرمایه گذاری شرکت پالایش گاز یادآوران خلیج فارس به زودی امضا و وارد فاز اجرایی خواهد شد. طرح پالایش گاز یادآوران خلیج فارس در جنوب غربی شهر اهواز و در غرب رودخانه کارون قرار دارد که این طرح به منظور جمع آوری گازهای همراه حاصل از فرآورش نفت میدان های حوزه غرب کارون (دارخوین، یادآوران، آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی، یاران شمالی و یاران جنوبی) عملیاتی شده و هم اکنون به پیشرفت ۸۰ درصدی رسیده است. همچنین كارخانه گاز و گاز مایع 3200 با ظرفيت فرآورش 500 ميليون فوت مكعب گاز در روز، یکی دیگر از اولویت های کاری شرکت اروندان در نیمه دوم امسال بوده است که خوشبختانه روند احداث این کارخانه طبق برنامه ریزی های انجام شده و در وضع مطلوبی است؛ به گونه ای که تکمیل فاز نخست آن مراحل پایانی را طی می کند و تكميل فاز نخست آن در مرحله پاياني است. خطوط لوله و تأسيسات طرح جمع آوري و ارسال گاز از واحدهاي بهره برداري آزادگان، يادآوران، ياران شمالي تا كارخانه  گاز و گاز مایع3200 طبق برنامه احداث شده و آماده بهره برداری است.

 کاهش گازسوزی، همواره یکی از مهم ترین فعالیت ها و اقدام های شرکت های نفتی مطرح بوده است. از برنامه های شرکت نفت و گاز اروندان در این باره توضیح می دهید؟

در سوال قبلی اشاره کردم به چگونگی روند اجرای طرح های جمع آوری گازها، که لازم است به این مساله نیز اشاره کنم. هم اکنون جمع آوري همه گازهاي حاصل از میادین فعال و توسعه یافته در دستور اکید شرکت نفت و گاز اروندان قرار دارد که مقصد تمامی این گازها واحد گاز و گاز مایع 3200 است، به ویژه آنکه مدیریت طرح های جمع آوری گاز، رعایت اصول محیط زیستی و کاهش گازسوزی در تاسیسات فرآیندی نه تنها جزو اصول اولیه طرح های توسعه ای محسوب می شود، بلکه به عنوان شاخصه اصلی و مهم در قراردادهای آی پی سی است که به این منظور شرکت اروندان مدیریت گازهای تولیدی را در دستور کار قرار داده و در برنامه ها و طرح های توسعه ای نیز این مورد گنجانده شده است.

 چالش های پیش روی تولید پایدار از میدان نفتی آزادگان جنوبی کدامند و وضعیت کنونی این میدان چگونه است؟

با پشتیبانی های شرکت ملی نفت ایران هم اکنون آمادگی لازم برای بهینه سازی وضع موجود در میدان نفتی آزادگان جنوبی وجود دارد. فرآیند تقویت تولید در این میدان نفتی با برنامه ریزی جامع و زمان بندی شده در حال روزآمد شدن و در این زمینه نیاز است با شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) همکاری هایی انجام شود. در این زمینه نیز باید به این موضوع اشاره کرد که بهبود عملکرد تولید از این میدان نفتی نیازمند رفع پاره ای موانع در حوزه های فنی، مهندسی و عملیاتی است که این چالش ها ازسوی مدیران شرکت نفت و گاز اروندان در حال شناسایی و ارزیابی است، ضمن آنکه بررسی های فنی با هدف تولید پایدار و افزایش تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی با دقت و حساسیت بسیار بالایی پیگیری می شود. حال که صحبت از آزادگان جنوبی به میان آمد، لازم است اشاره ای هم به فعالیت های انجام شده در میدان آزادگان شمالی داشته باشم. در اصل راهبری و نگهداری بخش شمالی میدان نفتی آزادگان هم به شرکت اروندان واگذار شد. این میدان پس از توسعه، راهبری و نگهداری آن به شركت نفت و گاز اروندان تحويل داده شد كه پیمان خدمات راهبري آن در قالب قرارداد O&M (نگهداری و بهره برداری) برون سپاري شده است و هم اكنون برنامه هاي نگهداشت توليد و تعميرات آن در دست اجراست.تلمبه خانه غرب كارون و خطوط لوله خروجی نفت خام سبک و سنگین (حدفاصل تلمبه خانه تا رودخانه کارون) هم از دیگر طرح های در دست اجرای شرکت مهندسی و توسعه نفت بود که روند بهره برداری از آن به شركت اروندان واگذار شد. البته در توسعه فاز نخست، نواقص و اشكالاتی وجود داشت كه شرکت اروندان با همکاری و مشارکت شرکت متن برنامه ریزی های لازم را برای رفع این نواقص و موانع انجام داده است، ضمن آنکه اقدام های اجرایی برای تکمیل فعالیت های باقی مانده در تلمبه خانه مذکور هم آغاز شده است که امیدواریم همکاری با شرکت مهندسی و توسعه نفت در تحویل و تحول میدان های غرب کارون و تأسیسات مربوطه تداوم یابد.

 فاز نخست زنجیره انتقال نفت میدان های غرب کارون با ظرفیت انتقال روزانه ۴۶۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و ۲۵۴ هزار بشکه نفت خام سبک به مبادی صادراتی مرداد ماه سال گذشته اجرایی شد. ظرفیت سازی برای توسعه فاز دوم این طرح انتقال بیش از یک میلیون بشکه نفت خام در نظر گرفته شده بود. آیا هم اکنون تکلیف اجرای فاز دوم این زنجیره مشخص شده است؟

بله درست است؛ فاز نخست این طرح مردادماه پارسال به بهره برداری رسمی رسید. در اینجا باید به اهمیت این نوع از تاسیسات توجه ویژه داشت؛ به این دلیل که چون در آینده بخش قابل توجهی از نفت صادراتی کشور از میدان های غرب کارون تامین می شود، بنابراین وجود این دست از تاسیسات از حساسیت بالایی برخوردار خواهد بود. نقطه ابتدای مسیر انتقال در این طرح، تلمبه خانه غرب کارون و نقطه میانی، تلمبه خانه امیدیه است و پایانه های بهرگان و جاسک هم در انتهای زنجیره انتقال قرار دارند که در شرايط فعلی هیچ گونه مشكلي از لحاظ ارسال نفت و محدوديت ظرفيت ارسال وجود ندارد.