هم اکنون فاز دوم توسعه این طرح هم در مرحله مطالعات مهندسي و تهيه اسناد مناقصه است. فاز دوم مشتمل بر احداث تلمبه خانه جدیدی در کنار تلمبه خانه غرب کارون و امیدیه معرفی شده است که در این طرح، برای ساخت یک تلمبه خانه جدید در گوره بی و یک خط لوله ۴۲ اینچ از این منطقه تا جزیره خارک به طول 300 کیلومتر برنامه ریزی شده است.

 تا چه اندازه در شرکت نفت و گاز اروندان نسبت به اجرای طرح توسعه میدان های نفتی سپهر، جفیر، سوسنگرد و سهراب اطمینان خاطر وجود دارد؟ چرا تعیین تکلیف این میادین به خصوص سهراب تا این اندازه زمان بر شد؟

پس از توسعه و تعیین تکلیف ميادين آزادگان، يادآوران و دارخوين، برنامه توسعه دیگر ميادين متوسط و کوچک شركت  نفت و گاز اروندان در اولویت شركت ملي نفت قرار گرفت. مطالعات اولیه و تهيه پروپوزال توسعه ميادين سپهر، جفير، سهراب و سوسنگرد با همكاري شركت هاي توسعه دهنده اكتشاف و توليد (E&P) انجام شد؛ به این منظور مذاكرات قراردادی توسعه ميدان سپهر و جفير با مجموعه انرژی پاسارگاد و با تایید شركت ملي نفت ایران به نتيجه رسيد و فعالیت های اجرایی توسعه اين ميادين شروع شده است که اجرای آن قطعی است. درباره ميدان سوسنگرد نيز پروپوزال فني تهيه و نهايي شده و مذاكرات اولیه و قراردادي با شركت پتروايران و همچنین باهمكاري و سرمايه گذاري يك شركت خارجی درحال انجام است كه در صورت نهایی شدن و امضای قرارداد، توسعه اين ميدان به زودي آغاز خواهد شد، همچنين قرارداد توسعه ميدان سهراب نیز با مجموعه شركت دانا انرژي امضا شده و اين شركت مطالعات مهندسي طرح توسعه را شروع كرده است. به نظر مي رسد تاخير در شروع عمليات اجرايي يا به عبارت بهتر تاخير در امضای قرارداد عمدتا مرتبط با برنامه شركت هاي توسعه دهنده اكتشاف و توليد (E&P) در یافتن و جذب شریک سرمايه گذار و رسيدن به توافق بر سر مسائل و المان های حقوقي و قراردادي است. باید پذیرفت توسعه میدان های نفتی سهراب، سپهر و جفیر که بخش مهمی از ماموریت شرکت نفت و گاز اروندان محسوب می شود، با تکیه بر دانش علمی و توان شرکت های داخلی برنامه ریزی شده و زمینه ای برای ظهور پدیده های صنعتی عظیم در غرب کارون را فراهم خواهد کرد که می تواند به عنوان الگویی کم نظیر در تاریخ صنعت نفت به ثبت برسد.

 طرح مطالعه امکان سنجی تولید زودهنگام میدان مینو در چه مرحله ای قرار دارد؟

ميدان مينو در جزيره مينو يكی دیگر از ميادین مرزي مشترك در محدوده فعاليت هاي شركت نفت و گاز اروندان است كه مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ایران در سال 97 با حفاري يك حلقه چاه اكتشافي وجود نفت را در این منطقه تاييد کرد. بر این اساس طرح مطالعه امکان سنجی تولید زودهنگام میدان مینو در دستور کار شرکت قرار گرفت؛ به نحوی که تمام سناریوها درباره تولیدی کردن نفت در این منطقه مطرح و بررسی و نیازهای لازم برای تجهیزات روزمینی برآورد شده است. همچنين مطالعات تكميلي و ارزيابي مخزني اين ميدان از سوی شركت ملي نفت در حال انجام است؛  بنابراین پس از ابلاغ شركت ملي نفت و اولویت بندی های لحاظ شده و همچین براساس تصميمات مديريت برنامه ريزي تلفيقي، برنامه تولید زودهنگام یا توسعه اين ميدان در دستور كار اروندان قرار خواهد گرفت.

 برنامه افزایش تولید از میدان نفتی دارخوین چگونه ادامه می‎یابد؟

اشاره کردید به برنامه های تولید میدان دارخوین، این میدان در 45 کیلومتری شمال خرمشهر و 85 کیلومتری جنوب و جنوب غربی اهواز واقع شده است. تولید کنونی آن روزانه حدود 120 هزار بشکه و تزریق روزانه گاز در آن به طور متوسط 220 میلیون فوت مکعب است و تاکنون حدود یک‎سوم از نفت قابل استحصال آن برداشت شده است. شركت نفت و گاز اروندان با هدف افزايش توليد به میزان 30 هزار بشكه در روز هم اکنون در حال احداث خطوط لوله جرياني و تأسيسات سرچاهي برای 5 حلقه چاه حفاري شده است که با وجود این تعمير و تكميل 4 حلقه چاه با هدف نگهداشت توان توليد در مرحله تجهيز كارگاه و استقرار دكل است. همچنین توسعه فاز سوم این میدان با هدف توسعه بخش جنوبی مخزن فهلیان و ارزیابی و توسعه مخازن گروه بنگستان میدان در مرحله مطالعات و تهیه پروپوزال فنی از سوی شرکت مهندسی و توسعه نفت بوده که پس از نهایی شدن، مقادیر افزایش تولید این فاز هم مشخص خواهد شد.

نکته دیگر این است که با هدف تحقق برنامه هاي زيست محيطي و به منظور دفع پساب های توليدي واحدهای بهره برداري كه حاصل جداسازي آب های همراه نفت و آب هاي تزريقي ناشي از شست وشوی نفت در فرآيند نمكزدايي است، از يك حلقه چاه حفاري شده در مخزن آسماری استفاده مي شود.  اقدام بزرگ دیگری که در میدان نفتی دارخوین انجام شده و لازم است به آن اشاره کنم، تلاش برای ایجاد و آزمایش سیستم ردیاب گاز تزریقی است تا از این طریق، مشخص شود گاز پس از تزریق چه مسیری را طی می‎کند. این توسعه فناورانه میدان دارخوین در قالب قراردادهای پژوهشی شرکت ملی نفت ایران به دانشگاه امیرکبیر سپرده شده است. ميدان دارخوين با استفاده از سازوکار تزريق امتزاجي گاز و برگشت بيش از 90درصد گاز توليدي همراه نفت به مخزن با فشار بيش از 7 هزار پام از معدود پروژه هاي تزريق گاز موفق در کشور به شمار می آید. برای بهبود عملكرد تزريق گاز و افزايش بازدهی آن و افزايش ضريب بازيافت، طرح مطالعاتي و پژوهشي میدان دارخوین با دانشگاه صنعتي اميركبير در حال اجراست كه در اين زمینه، پروژه تزريق ردياب گازي (Tracer) به عنوان يكي از زیر پروژه هاي آن نخستین بار در كشور به مراحل اجرایی رسيده است. همچنين براساس شرح نیازهای واحدهای سازمانی شرکت، پروژه های پژوهشی با همكاري و مشارکت دانشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه ها در حال انجام است كه از آن جمله مي توان به طرح پژوهشي افزايش درجه API در نفت هاي سنگين ميادين غرب كارون اشاره كرد. این دانشگاه برنامه جامعی برای مطالعه، شناسایی و جلوگیری از رسوب آسفالتین و رفع آن در میدان دارخوین آماده کرده است. دانشگاه امیرکبیر، انجام مطالعات ژئومکانیک را نیز در میدان دارخوین پیشنهاد داده و مدل سازی مخازن ایلام و سروک دارخوین را هم در دستور کار دارد.

 اشاره داشتید به همکاری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، با توجه به اینکه رویکرد شرکت ملی نفت ایران هم در قبال نوع همکاری با دانشگاه ها به ویژه جهاد دانشگاهی تغییر کرده و وزیر نفت نیز موکدا به نحوه تعامل با این دست از مراکز آموزشی و پژوهشی اشاره داشته است، شرکت اروندان برای تداوم همکاری ها در این زمینه چه برنامه ای در دستور کار دارد؟

نگاه مجموعه صنعت نفت به دانشگاه‎ها و مراکز تحقیقاتی تغییر کرده است و اروندان نیز در مسیر حمایت از این مراکز پژوهشی برنامه هایی را برای بهره مندی از ظرفیت های تحقیقاتی و علمی در دستور کار قرار داده است. همچنین تفاهمنامه ها و قرادادهایی به صورت مستقل و یا مشترک با پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت و به ویژه جهاد دانشگاهی برای رفع معضل های فنی موجود به امضا خواهد رسید که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد هم افزایی گسترده میان شرکت نفت و گاز اروندان و مراکز پژوهشی باشیم.

 با توجه به حجم فعالیت انجام شده در شرکت اروندان، ظرفیت سازندگان ایرانی را چگونه ارزیابی می کنید؟ شرکت اروندان قرار است در حوزه بومی سازی قطعات و توانمندسازی بخش خصوصی چه فعالیت هایی را در دستور کار قرار دهد؟

صنعت نفت امروز با تغییر رویکردهایی در حال پیشروی و ترقی است که مصادیق عینی آن سازندگان و تولیدکنندگان داخلی است که در سال های اخیر با وجود تحریم ها نشان دادند از توان و ظرفیت بالایی در امر تولید و خودکفایی محصولات صنعت نفت و گاز کشور برخوردار هستند. امسال که به عنوان سال «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» ازسوی مقام معظم رهبری نامگذاری شده فرصت مغتنمی بود تا شرکت ها بتوانند با عزمی راسخ در پشتیبانی از تولید داخل گام بردارند. با وجود تحریم های ظالمانه، صنعت نفت کشورمان در حال گام برداشتن به سمت فناوری محور شدن است و حرکت در این مسیر با روی کار آمدن دولت سیزدهم، شتاب بیشتری به خود گرفته و قطعا دستاوردهای آن بیش از پیش قابل لمس خواهد بود. با توجه به ماهيت تاسيسات و جديد بودن و استفاده از فناوری هاي منحصر به فرد در تأسيسات و سیستم های گاز و تجهیزات پیشرفته، شرکت اروندان همواره با چالش تامين قطعات يدكي مواجه بوده است كه در طول ساليان اخير با همكاري سازندگان داخلي و انجام مهندسي معكوس و استفاده از نقشه هاي تجهيزات موجود اقدام به بومي سازي و جايگزيني قطعات يدكي با نمونه هاي داخلي شده است. هم اكنون نیز بيش از 80 درصد قطعات يدكي از طريق سازندگان داخلي تامين مي شود و اين روند درحال ارتقا و پيگيري است. شركت نفت و گاز اروندان همچنین در تلاش برای شبيه سازي و جايگزيني همه قطعات موجود است. در زمينه قطعات درون چاهي با توجه به استفاده از تجهیزات و لوله های مخصوص شرایط فشار و گاز خورنده H2S، كماكان امكان ساخت آنها عمدتا در داخل وجود ندارد و ناچار به استفاده از كالاهاي وارداتي هستیم كه لازم است این مقوله در سطح شركت ملي نفت و كلان بررسی و در صورت امکان، سرمايه گذاري های لازم انجام شود.

 امسال اجرای طرح طبقه بندی نیروهای پیمانکار در نفت و گاز اروندان کلید خورد. این طرح در چه مرحله ای است؟

پیرو صدور بخشنامه ابلاغی وزارت نفت و با هدف برقراری عدالت نظام مند و یکنواخت کردن پرداخت ها متناسب با ارزش مشاغل، مدیریت های امور مالی، منابع انسانی و نمایندگان کارفرما ملزم به اجرایی کردن مفاد این بخشنامه شدند. طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری شاغل در پیمان های مستمر(غیرپروژه ای)، انجام محاسبات مربوط به حقوق و مزایای متعلقه براساس دستورعمل اجرایی، ارائه خدمات بیمه تکمیلی درمان به افراد مشمول و افراد تحت تکفل و متعاقب آن پرداخت حقوق و دستمزد از نکات مورد تأکید این بخشنامه است که برای رفاه حال همکاران، همه مراحل اداری و مالی در کمترین زمان ممکن و مراحل پرداخت آن نیز انجام شده است. هم اکنون این طرح در تمامي پيمان هاي مشمول اجرایی و معوقات مربوطه نيز مطابق دستورعمل ها به كاركنان پرداخت شده است. همچنین اقدام های لازم برای آن دسته از کارکنانی که با توجه به شرایط قرارداد آنها تاکنون این طرح برایشان اجرایی نشده است، در حال پیگیری است.