افزایش ۲۶ برابری طول خطوط انتقال گاز پس از پیروزی انقلاب

ایران اسلامی امروز صاحب یکی از بزرگ ترین شبکه های گازرسانی در سطح دنیاست و این مهم در حالی به دست آمده است که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها ۵۷ هزار خانوار از گاز طبیعی بهره مند بودند. طی 4 دهه تلاش خستگی ناپذیر فرزندان این مرز و بوم در صنعت گاز، طول خطوط انتقال گاز در سراسر کشور نسبت به سال۱۳۵۷، ۲۶ برابر افزایش یافته و اکنون بیش از ۹۵ درصد جمعیت ایران، در هزاران شهر و روستا به گاز طبیعی دسترسی دارند که دستیابی به این مهم، افتخاری برای صنعت گاز کشور است. اکنون ۱۵ میلیون خانوار در سراسر کشور به شبکه گاز کشور متصل هستند و 10 خط لوله گاز سراسری نقش شاهرگ های انتقال انرژی را در گستره کشور ایفا می کنند که این دستاورد عظیم، از ثمرات انقلاب اسلامی ملت بزرگ ایران است. اقدام های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تکمیل زیرساخت های عمده گاز کشور و گازرسانی به صنایع پتروشیمی و دیگر صنایع بزرگ، امکان اشتغال برای هزاران تن از جوانان مستعد کشور را فراهم کرده و رساندن گاز به خانوارها، سبب گسترش رفاه عمومی، محرومیت زدایی و امیدبخشی بین مردم شده است که این دستاوردها  گامی مهم برای عینیت بخشیدن به سیاست های کلان دولت در برقراری عدالت و توسعه متوازن در اقصی نقاط کشور است.

 

جلوگیری از خاموشی های گسترده با استمرار سوخت رسانی

نوزدهمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار و در آن بر ذخیره سازی های مناسب سوخت مایع نیروگاهی و استمرار در سوخت رسانی به نیروگاه ها تأکید شد. نشست تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها، روز شنبه (نهم بهمن) با محوریت استمرار و ادامه سوخت رسانی بی وقفه به نیروگاه های کشور در پی مصرف بیش از حد انتظار گاز و پاسخگو نبودن تأمین سوخت گاز موردنیاز نیروگاه ها و به منظور جلوگیری از خاموشی های گسترده در سطح کشور برگزار شد. براساس این گزارش، با تلاش های شبانه روزی انجام شده با وجود وضع بحرانی در پی شدت یافتن سرما، ظرفیت و موجودی مخازن سوخت مایع کشور برای تأمین نیاز نیروگاه ها افزایش یافته است. در این نشست ضمن ارائه گزارش هایی از فعالیت های انجام شده برای ارسال سوخت مایع به نیروگاه ها در شرایط سخت و مناطق سخت گذر، آماری از مقدار افزایشی روند افزایش ذخایر نیروگاه های کشور ارائه شد. پنجمین نشست کارگروه ویژه پیگیری تأمین سوخت زمستانی با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و نمایندگان وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی، شرکت ملی گاز و... در ساختمان غدیر برگزار شد.

 

  از سوی وزیر نفت انجام شد

ابلاغ سند جهت گیری های کلان و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت

وزیر نفت سند «جهت گیری های کلان و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت» را ابلاغ کرد. متن کامل ابلاغیه جواد اوجی خطاب به معاونان وزیر، مدیرعامل شرکت های اصلی، مشاوران و مدیران کل و رؤسای واحدهای مستقل ستادی وزارت نفت به این شرح است:

«با عنایت به مفاد بند ۹-۱ نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت (ابلاغیه شماره ۴۲۴ تاریخ ۱۳۹۹/۶/۳۰) و آیین نامه اجرایی ذیل آن (ابلاغیه شماره ۴۱۸۴۶۷ تاریخ ۱۳۹۹/۱۱/۱۳) سند جهت گیری های کلان، چشم انداز و سیاست های پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت، به شرح زیر ابلاغ می شود. شرکت های اصلی با عنایت با مفاد نظام نامه فوق الاشاره و آیین نامه های ذیل آن، همچنین مفاد سند مذکور، مکلف اند با هماهنگی و نظارت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری نسبت به تدوین سند برنامه راهبردی توسعه فناوری و ترسیم نقشه راه توسعه فناوری برای آن شرکت و مجموعه های تابعه اقدام کنند.

 

پیام تسلیت وزیر نفت برای رحلت  آیت الله العظمی صافی گلپایگانی

وزیر نفت در پیامی رحلت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی را تسلیت گفت.

متن پیام تسلیت جواد اوجی برای رحلت عالم مجاهد و فقیه متقی، آیت الله العظمی صافی گلپایگانی به شرح زیر است:

باسمه تعالی

انا لله و انا الیه راجعون

 (اذا مات العالم ثلم فی الاسلام ثلمه لا یسدها شیء الی یوم القیامه)

رحلت عالم مجاهد و فقیه متقی، حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی را محضر ولی عصر ارواحنا له الفداه، حضور رهبر معظم انقلاب، شیعیان جهان، شاگردان و بستگان آن مرجع عالیقدر شیعه تسلیت می گوییم.

 به یقین مجاهدت های انقلابی و تلاش های پرثمر علمی ایشان قریب به یک قرن زندگی خداپسندانه، در یاد و خاطره امت اسلام ماندگار خواهد بود.

روح پرفتوح ایشان با ارواح طیبه معصومین، اولیا، علما و شهدا همنشین و در جوار رحمت واسعه حضرت حق پاینده باد.

 

معاون وزیر نفت در امور گاز:

افزایش تاب آوری زنجیره تأمین گاز با مدیریت مصرف امکان پذیر است

معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد که از ابتدای آذرماه امسال تاکنون در مقایسه با مدت مشابه پارسال، حدود یک میلیارد مترمکعب گاز بیشتر به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده اختصاص یافته که این موضوع، نشان دهنده افزایش تاب آوری زنجیره تأمین گاز در کشور است. مجید چگنی اظهار کرد: این موضوع، نشان دهنده افزایش سه درصدی این بخش است که با توجه به امکانات و تجهیزات در اختیار، برای جبران این افزایش مصرف، ضمن مدیریت مصرف در بخش های صنعتی، باید از همه ظرفیت های بخش های تولید و انتقال استفاده شود. وی ادامه داد: استفاده از این ظرفیت ها، ما را به ثبت رکوردهای جدیدی در مدیریت استفاده از تجهیزات رهنمون می سازد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در دوم بهمن ماه امسال، مصرف گاز در بخش خانگی با عبور از مرز ۶۹۰ میلیون مترمکعب رکورد زد، گفت: این مقدار مصرف نشان می دهد که مدیریت مصرف به ویژه در بخش خانگی الزام هایی دارد که همه باید به آن پایبند باشیم، ضمن آنکه هرچند با تلاش کارکنان صنعت گاز، زنجیره تأمین و توزیع گاز پایدار است، اما استمرار این شرایط، مستلزم همکاری هموطنان و مدیریت مصرف است. چگنی همچنین با بیان این که اکنون رعایت مصرف بهینه بهترین راهکار برای مقابله با سرماست، تصریح کرد: فراموش نکنیم این گاز اگر در منازل مصرف نشود و برای سوخت صنایع برود، باز هم منافع آن برای مردم است و ارزش افزوده بیشتری را برای آنان به ارمغان می آورد. وی در پایان بار دیگر درخواست کرد: از هم وطنان می خواهیم تا با انجام اقدام های ساده ای مانند تنظیم دمای رفاه بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد، پوشیدن لباس های گرم، محدود کردن فضای گرمایشی در منازل، خاموش کردن وسایل گرمایشی زمان ترک منازل و اماکن دولتی و اجتماعی، ما را در بخش مصرف همراهی کنند تا بتوانیم بی دغدغه زمستان امسال را هم پشت سر بگذاریم؛ زیرا این اقدام ها به ظاهر ساده می تواند تا ۱۰ درصد ذخیره انرژی را به دنبال داشته باشد که به ما این امکان را می دهد تا در تأمین گاز نیروگاه ها و بخش خانگی- تجاری در فصل سرد، مشکل خاصی نداشته باشیم.

 

   مدیرعامل بورس انرژی ایران:

 الگوهای جدید عرضه نفت ارائه می شود

مدیرعامل بورس انرژی ایران گفت: بورس انرژی الگوهای جدید عرضه نفت خام در بورس را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است و همواره آماده عرضه نفت خام، میعانات گازی و نفت کوره آمادگی است. علی نقوی با تأکید بر اینکه در چند سال گذشته در میان شرکت های تابع وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران بیشترین همکاری را در موضوع انتشار اوراق تأمین مالی با بورس انرژی داشته  است، به خبرنگار شانا گفت: امیدواریم در دولت سیزدهم همکاری ما و صنعت نفت روز به روز افزایش یابد. وی درباره وضع عرضه متانول در بورس انرژی نیز گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۱۰ هزار و ۱۵۰ تن متانول به ارزش یک هزار و ۱۵۱ میلیارد ریال از طریق بورس انرژی به خارج از کشور صادر و ۲۸۰ هزار تن متانول برای مصارف داخلی عرضه شده که ۲۶۰ هزار تن آن به ارزش یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان مبادله شده است. مدیرعامل بورس انرژی ایران اظهار کرد: در آینده به دنبال راه اندازی بازار آتی متانول هستیم.

نقوی با بیان اینکه هم اکنون با شرکت ملی نفت در زمینه انتشار گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی میعانات گازی در حال کار کارشناسی هستیم، افزود: اگر شرکت ملی نفت ایران و بورس انرژی یکدیگررا به عنوان شریکی راهبردی در برنامه های توسعه ای خود ببیند، هم شفافیت در فرآیندها و تأمین مالی پایدار افزایش می یابد هم منجر به افزایش درآمدهای ناشی از رقابت می شود.

وی درباره وضع عرضه نفت خام در بورس انرژی نیز تصریح کرد: در این زمینه الگوهای جدید عرضه نفت خام در بورس را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده ایم و همواره برای عرضه نفت خام، میعانات گازی و نفت کوره آمادگی لازم را داریم.

مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به عرضه ۱۱۵ هزار تن نفت کوره در سال جاری در بورس انرژی گفت: از این مقدار ۸۵ هزار تن به ارزش ۷۹۰ میلیارد تومان تاکنون مبادله شده، این در حالی است که سال ۱۳۹۹ در مجموع بیش از ۲۱۰ هزار تن نفت کوره در رینگ صادراتی این بورس مبادله شده بود.

نقوی با بیان اینکه فروش نفت کوره در بورس انرژی به صورت عرضه های زمینی انجام می شود، گفت: پیشنهاد داده ایم وزارت نفت عرضه های دریایی این محصول را در بورس به صورت منظم و مستمر انجام دهد، ضمن آنکه وزارت نفت می تواند از روش گواهی سپرده نیز برای فروش نفت کوره استفاده کند.

 

اجماع اوپک پلاس بر سر افزایش  ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت درماه  مارس 

۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وپنجمین نشست خود، بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه مارس (اسفند- فروردین ماه) به توافق رسیدند. براساس تصمیم روز چهارشنبه، ۱۳ بهمن ماه نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف بدون توجه به گذشتن قیمت نفت از مرز ۹۱ دلار، ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد. اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند، این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است.

اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست وششمین نشست مشترک ائتلاف اوپک پلاس دوم مارس (۱۱ اسفندماه) برگزار شود.

 بازار جهانی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران 

وزیر نفت با بیان اینکه چنانچه مصرف کنندگان جهان از سطح کنونی قیمت و مقدار عرضه نفت ناراضی هستند بهترین پیشنهاد من به آنها، لغو هرچه سریع تر تحریم های یکجانبه و ظالمانه آمریکا علیه ایران است، گفت: بازار جهانی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران است و ما آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه خود به بازارهای جهانی را افزایش دهیم. جواد اوجی پس از پایان بیست وپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس اظهار کرد: تصمیم امروز نشست وزارتی اوپک پلاس ادامه تصمیم ماه پیش مبنی بر ادامه افزایش تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز برای ماه مارس ۲۰۲۲ بود که با توجه به گزارش کمیته فنی و ارزیابی های کارشناسان از چشم انداز اقتصاد جهان و متغیرهای تعیین کننده در وضع عرضه و تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس همگی در تصمیم به افزایش تولید ۴۰۰ هزار بشکه ای اشتراک نظر داشتند. البته اوپک پلاس دوباره بر رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت تأکید کرد و همگی کشورها به تلاش های جمعی خود برای حفاظت از دستاوردهای این توافق ادامه خواهند داد. وزیر نفت درباره اینکه ارزیابی شما از شرایط حاکم بر بازار نفت چیست؟ اظهار کرد: بر اساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشر شده، به لطف بهبود شاخص های اقتصادی در جهان به ویژه اقتصادهای بزرگ مصرف کننده نفت و پایبندی مناسب کشورهای عضو اوپک پلاس، که در ماه نوامبر به حدود ۱۲۲ درصد رسید، بازار جهانی نفت، با وجود بعضی از نگرانی ها درباره شیوع ویروس سویه اُمیکرون، در مسیر رضایت بخش برای توازن و ثبات در حال حرکت است، کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس نیز از شرایط کنونی رضایت دارند و تلاش جمعی همه تولیدکنندگان، بر حفظ و پایدار کردن ثبات کنونی بازار نفت متمرکز شده است.

پایبندی اوپک پلاس به حفظ ثبات کنونی بازار نفت

وزیر نفت درباره اینکه برخی مؤسسه ها و نهادهای بین المللی افزایش قیمت نفت تا ۱۰۰ دلار برای هر بشکه را پیش بینی کردند، نظر شما در این زمینه چیست، توضیح داد: اصولا، کارکرد و هدف اوپک، قیمت گذاری در بازار نفت نیست. قیمت جهانی نفت بر اساس مجموعه ای از شاخص های عرضه و تقاضای جهانی تعیین می شود و همه کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس، خواهان سطح قیمتی مناسب برای تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و اقتصاد جهانی هستند. تولیدکنندگان اوپک پلاس از ثبات نسبی حاکم بر بازار رضایت دارند و به تلاش و تعهد خود برای حفظ و تقویت این ثبات ادامه می دهند.  اوجی افزود : همان گونه که در گفت وگوهای پیشین خود نیز اشاره کردم ، مسئله بحران انرژی و گاز در اروپا   مسئله ای جدی است که به جز با همکاری میان تولیدکنندگان بزرگ منابع هیدروکربوری قابل حل و فصل نیست و جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت و گاز  جهان و با تکیه بر ظرفیت های عظیم منابع هیدروکربوری و توان تولید خود آمادگی دارد تا در این زمینه وارد عمل شود.