آیا منابع مالی و بودجه برای فعالیت های زیست محیطی مناسب است؟

متقاضیان پروژه ها از مسیرهای مشخص اعلام شده نسبت به پیگیری موارد اجرایی اقدام می کنند. اداره اچ اس ای در اين فرآيند، جنبه نظارتی داشته و با انجام پیگیری و در صورت نیاز به مکاتبه با واحد متناظر در شرکت ملی نفت ایران تلاش مي شود پروژه هاي محیط زیستي در اولويت اجرا قرار گيرند. خوشبختانه به دليل اهميت بالاي مقوله محیط زیست، مديران اين شركت نيز متعهد به حفظ محیط زیست هستند. اين مهم نقش به سزايي در تصويب خواهي، تأمين نقدينگي و پيشبرد پروژه هاي محیط زیستي داشته است. بديهي است بهبود شرايط مالي در تسريع اجراي پروژه هاي محیط زیستي نقش بسزايي دارد.

  آیا برنامه هايي کوتاه مدت براي کاهش پیامدهای فلرهاي موجود داريد؟

شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با استفاده از دانش متخصصان  صنعت نفت و از طريق توان نيروهاي عملياتي توانسته است طرح مشعل هاي بدون دود را به عنوان راه حلی كوتاه مدت پیاده سازی کند. اجراي طرح مشعل هاي بدون دود با هدف به سوزي مشعل هاي گازي بوده و سبب افزايش راندمان احتراق مي شود. از جمله مزاياي محیط زیستي طرح مي توان به احتراق كامل هيدروكربن ها و جلوگيري از توليد ذرات هوابرد خطرناك از جمله دوده، جلوگيري از انتشار هيدروكربن هاي نسوخته بخصوص تركيبات حلقوي و آروماتيك و كاهش ريسك محیط زیستي و بهداشتي آنها و جلوگيري از انتشار محصولات احتراق ناقص به ویژه گاز سمي منواكسيد كربن اشاره کرد. اين طرح به صورت پايلوت در واحدهاي بهره برداري شماره 2 و 3 شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در شهر اهواز اجرا شد.  با توجه به موفقيت آميز بودن طرح مذكور، برنامه ريزي لازم برای بهسازي مشعل هاي ساير شركت هاي بهره برداری نفت و گاز به ویژه در سطح شركت مارون نيز در دست اقدام است.

با استفاده از توانمندي شركت هاي خصوصي داخلي، بهسازي تيپ مشعل ها نيز در حال انجام است. هم اکنون، یک شرکت بومی در استان خوزستان در این زمینه فعالیت داشته و با تغییر تیپ برخی فلرها  و پس از  نصب آنان كاهش قابل ملاحظه ميزان انتشار آلاينده ها را شاهد هستیم. با توجه به موارد اعلام شده قبلی می توان استفاده از توانمندي شرکت های داخلی در این زمینه را مصداق بارزی از تبدیل تهدید به فرصت در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قلمداد کرد.

 آیا از دیدگاه های دانشگاهی هم در زمینه کاهش آلاینده ها در صنعت نفت استفاده می کنید؟

در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب واحدي با عنوان اداره پژوهش و فناوري وجود دارد كه يكي از وظايف اين واحد ايجاد ارتباط مناسب بين صنعت و دانشگاه است. پروژه هاي تحقيقاتي متعددي در اين واحد برنامه ريزي شده است كه خروجي آنها به عنوان راه حل های تعيين شده براي رفع معضلات شركت مورد استفاده قرار مي گيرد. همچنین نشستی با اساتید دانشگاه در حوزه هوا در برنامه قرار گرفته است تا از دیدگاه ها و تجربیات آنها به عنوان متخصصان علمی در بهبود روش های اجرای کار بهره مند شویم. هم و غم ما، نه تنها به عنوان شاغلان این شرکت بلکه به عنوان يك شهروند، رفع معضلات آلودگي بوده و همین موضوع سبب شده است برنامه هاي اجرايي اين حوزه را با جديت بيشتري دنبال کنیم.

 آيا شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب توانسته است قوانين سازمان حفاظت محیط زیست را در زمينه توسعه فضاي سبز رعايت کند؟

در زمينه توسعه و نگهداشت فضاي سبز اقدام های مؤثري در شركت صورت گرفته است. ميزان فضاي سبز موجود در شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب در پايان سال 1399 بیش از 562  هكتار است. مطابق با محاسبات انجام شده، درصد كل فضاي سبز نسبت به سطح كل واحدهاي عملياتي اين شركت در پايان سال 1399، به ميزان  47 درصد برآورد شده که لازم است به اطلاع برسانم مطابق با الزام قانوني تعيين شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در ماده 15 قانون هواي پاك، واحدهاي صنعتي موظفند حداقل 10 درصد مساحت واحد عملياتي را به فضاي سبز اختصاص دهند. با توجه به عملكرد خوب شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، مشخص مي شود اين شركت ضمن عمل به قوانين محیط زیستي، اقدام های مؤثري را در خصوص نگهداشت و افزايش سرانه فضاي سبز به ميزاني بالاتر از الزام قانوني تعيين شده، پیاده سازی کرده است.

 به نظر شما چه اقدام هایی می تواند به رضایتمندی مردم بینجامد؟

با توجه به تخصصی بودن مباحث محیط زیستی، لازم است اقدام های صورت پذیرفته در زمینه کاهش آلاینده ها و تأثیرات آن بر محیط پیرامون و جامعه شهری به درستی اطلاع رسانی شود. همچنین لازم است از طرق مختلف (ساخت فیلم، انیمیشن و...)  آموزش های همگانی در زمینه مبانی محیط ارائه شود. با این کار ضمن افزایش آگاهی عمومی در حوزه محیط زیست، قضاوت صحیح تری نیز در رابطه با آلودگی های پیش آمده صورت خواهد گرفت. به طور مثال براساس مطالعات دانشگاهی سازمان حفاظت از محیط زیست، مشخص شده سهم منابع انتشار متحرک در  بحث انتشار آلاینده های کلان شهر اهواز حدود 65 درصد است که بالاترین سهم آن مربوط به انتشار از خودروهاي شخصي و موتورسیکلت است. همچنين سهم صنایع به میزان 35 درصد اعلام شده است. اینکه می گویید مردم راضی نیستند، به این دلیل است که شهروندان منابع انتشار مانند گازسوزی در فلر و هیدروکربورهای نسوخته را كه جزو آلودگی های بصري و قابل مشاهده است، با چشم می بینند اما كمتر كسي متوجه انتشار آلودگي از منابع متحرک می شوند. امیدواریم با انجام مطالعات دقیق تر، سهم شرکت های نفتی به خصوص شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در میزان انتشار آلاینده ها مشخص و اعلام شود. به عنوان نمونه فعاليت هاي شركت ما نقشي در انتشار ریز گردها در شهر اهواز نداشته و از طرفي در بيشتر ايام سال، آلاینده غالب در کلان شهر اهواز مرتبط با ذرات معلق دو و نیم میکرون است كه با توجه به موقعيت جغرافيايي واحدهاي عملياتي اين شركت نسبت به محدوده مسكوني كلانشهر اهواز و جهت باد غالب، منبع انتشار اين آلاينده، فعاليت هاي نفتي نیست، بلكه بيشتر، خودروهاي شخصي منبع انتشار اين آلاينده ها در محدوده مناطق مسكوني هستند. اما حرف مردم هم صحیح و به حق است و باید برای رفع مشکلات برنامه ریزی شود. در تلاش هستیم با شبیه سازی در نرم افزار AERMOD (كه میزان و مسير انتشار آلایندگی هوا را مشخص می کند) طی ماه های آینده در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب میزان آلودگی در بخش های مختلف این شرکت مشخص و محدوده حركت آلاينده ها تعيين شود. آنچه واضح است امروز داشتن محیط زیست پاک، مطالبه عموم مردم است و تأکیدهای مقام های مسئول نیز در همین باره است. این امور به عنوان متولی اصلی محیط زیست در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بر رعايت الزامات اشاره شده در قوانين، نظارت و پیگیری مستمري داشته و امید است در سایه الطاف الهی، حمایت های همیشگی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز و همت همکاران سختکوش به جایگاه والای محیط زیست که همان رسیدن به محیطی عاری از هر آلودگی است، دست پیدا کنیم.