شرکت های ملی گاز و پخش فرآورده های نفتی روزهای بحران را با موفقیت پشت سر می گذرانند

استقبال  گرم  وزارت نفت از  سرمای  زمستان

مشعل       سوم بهمن ماه امسال جواد اوجی، وزیر نفت در توئیتی اعلام کرد که مصرف روزانه گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع عمده به۶۹۲ میلیون مترمکعب رسیده؛ رقمی که شاید تاکنون بی سابقه بوده است. با آنکه شبکه گاز پایدار است و قطع گاز هم رخ نداده، اما بنا به اظهارات اوجی، پایداری این شرایط، نیازمند همکاری مردم و مدیریت مصرف است. وزیر نفت از مردم می خواهد در مصرف گاز صرفه جویی کنند تا بتوان روزهای آتی را بدون دغدغه و مشکل پشت سر گذاشت.

موضوع تامین و توزیع گاز و فرآورده های نفتی از همان آغاز کار، خط قرمز وزیر نفت دولت سیزدهم اعلام شد؛سیاستی که دولت در قالب کارنامه درخشان آن را به اثبات رسانید و  اکنون می بینیم که در سرمای زمستانی و برودت هوا آرامشی نهفته است و شرایط سرد و سخت جوی به مدد کارکنان سختکوش و مسئولان به راحتی در حال سپری شدن است.

 

 80 درصد گاز تولیدی مصرف می شود

کاهش دما در مناطق شمال و شمال غرب کشور به گونه ای است که به طور میانگین روزانه ۶۵۰ تا ۶۶۰ میلیون مترمکعب گاز تنها در بخش های خانگی و تجاری مصرف می شود و این میزان از حجم مصرف، یعنی 80 درصد گاز کشور به منظور تامین نیاز داخلی تولید می شود. این در حالی است که بنا بر پیش بینی مسئولان مجموعه گاز، در روزهای آینده مصرف بخش های خانگی و تجاری روزانه به بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب هم خواهد رسید که هم اکنون این پیش بینی محقق شده و مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که مصرف روزانه به 775 میلیون مترمکعب رسیده است؛ از این رو بایسته است هموطنان در این روزهای سرد، بهینه سازی مصرف گاز را در دستور کار قرار دهند.  بر اساس آمارهای مدیریت دیسپچینگ، مصرف روزانه گاز طبیعی در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ۶۳۶ میلیون مترمکعب، صنایع عمده ۸۴ میلیون مترمکعب و در نیروگاه ها نیز به ۵۵ میلیون مترمکعب رسیده است. هم اکنون استان های تهران، قم و البرز با مصرف روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز، بیشترین مصرف و پس از آن، استان های شمال غربی کشور با مصرف حدود ۱۱۰ تا ۱۱۵ میلیون مترمکعب در روز در رده های بعدی قرار دارند، همچنین استان های شمالی با مصرف روزانه ۸۰ میلیون مترمکعب و استان های شمال شرق با همین حدود مصرف، در رتبه های بعدی قرار دارند؛ رقم هایی که بنا به گفته های مسوولان گاز کشور تاکنون بی سابقه بوده است. بر اساس آمارهای مدیریت دیسپچینگ، سال گذشته تنها یک روز معادل ۶۶۷ میلیون مترمکعب مصرف گاز به ثبت رسید و این در حالی است که امسال، حدود دو هفته است که مصرف بالای ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز را شاهد هستیم و این شرایط دشوار اقتضا می کند که هموطنان با پوشیدن لباس های گرم و کاهش دمای تجهیزات گرمایشی مسئولان را در مدیریت شرایط بحرانی یاری کنند.

 محورهای سه گانه برای عبور از فصل سرد

شرکت ملی گاز ایران به منظور عبور بی دغدغه از زمستانی سرد و اطمینان از پایداری و تاب آوری انتقال گاز محورهای کاری خود را در سه فاز تعمیرات پالایشگاهی، خطوط لوله و مخازن ذخیره سازی برنامه ریزی کرده است. ساخت و نگهداری خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی، راه اندازی واحدهای یدک ایستگاه های تقویت فشار گاز، تغییر مانور و افزایش تاب آوری شبکه سراسری گاز و از همه مهم تر بررسی چالش های سال های گذشته در زمینه نوسازی و بهسازی تاسیسات گازی و برطرف سازی موانع و عیوب احتمالی موجود در شبکه گازی کشور، از اهم این برنامه ریزی هاست که هرساله پیش از آغاز فصل سرد سال انجام می شود.خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی از شریان های ﻣﻬﻢ اﻗﺘﺼﺎدی و از جمله ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﻫﺎی ارزﺷﻤﻨﺪ ﻣﻠـﯽ است که ﻻزم اﺳﺖ در ﺻﯿﺎﻧﺖ از آن همه ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﻫﺎ اﺣﺴـﺎس ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ کنند و در ﺳﺎﺧﺖ و ﻧﮕﻬﺪاری از خطوط انتقال گاز، از ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ ﺗﺮﯾﻦ ﻓﻨاوری ﻫـﺎ، ﻣﻌﺘﺒﺮﺗﺮﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎ و دﺳﺘﻮرعمل ﻫﺎ و از ﮐﺎرآﻣﺪﺗﺮﯾﻦ ﻧﯿـﺮوی اﻧﺴـﺎﻧﯽ اﺳـﺘﻔﺎده کنند، ﻫﻤﭽﻨـﯿﻦ رﻋﺎﯾـﺖ ﺿﻮاﺑﻂ اﯾﻤﻨﯽ، ﺑﻬﺪاﺷﺖ و ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ می باید ﻫﻤﻮاره ﻣﺪ ﻧﻈﺮ و ﺳﺮﻟﻮﺣﻪ ﺗﻮﺟﻬﺎت ﻫﻤﻪ ﻣﺴﺌﻮﻟان و دﺳﺖ درﮐﺎران اﺣﺪاث و ﺑﻬﺮه ﺑﺮداری از ﺗﺎﺳﯿﺴﺎت ﺻﻨﺎﯾﻊ ﮔﺎز ﻗﺮار داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.احداث ایستگاه های اندازه گیری و تقویت فشار گاز، از دیگر مواردی است که تقویت پایداری و افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور را به دنبال دارد. ساخت تأسیسات تقویت فشار گاز از حوزه های پرکار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که در این میان بهره برداری رسمی از تأسیسات تقویت فشار گاز دیلم، بیدبلند، اهواز، حسینیه، کوهدشت و ایستگاه های اندازه گیری شلمچه و نفت شهر، همچنین واحدهای تکمیلی صفاشهر ۸، بیدبلند ۶، حسینیه ۶ و فراشبند ۱۰، از دستاوردهای آن به شمار آید. ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در اصل با هدف جمع‎آوري و فرآوري گازهاي همراه نفت و انتقال آن به تأسيسات مصرف کننده در پايين دست، طراحي و تأسيس شده‎اند. افزايش فشار گازهاي همراه كه در واحد بهره‎برداري از نفت جدا شده‎اند، در عمليات تراكم به وسيله كمپرسورهاي موجود در ايستگاه هاي تقويت فشارگاز انجام مي‎گيرد. فشار گاز خروجي از اين ايستگاه ها با توجه به فاصله شبكه خطوط انتقال تا كارخانه های گاز و گازمايع محاسبه و اعمال می شود.

 قابلیت اطمینان 100 درصدی تولید گاز در پالایشگاه ها

با توجه به انجام موفق تعمیرات اساسی در کوتاه ترین زمان برنامه ریزی شده، پالایشگاه ها با حداکثر ظرفیت در مدار تولید قرار دارند. قابلیت اطمینان تولید، از جمله شاخص هایی است که در افزایش کیفیت، کمیت و پایداری تولید نقش بسزایی دارد؛ به همین منظور پالایشگاه ها ضمن بهره گیری از شبکه ای با قابلیت اطمینان 100 درصدی، گاز را به مبادی مصرف می رسانند. عملکرد مثبت و موثر این زنجیره تولید تا مصرف افزون بر آمادگی 100 درصدی زیرساخت ها و تجهیزات، نیازمند تلاش و فعالیت شبانه روزی کارکنان است.بر اساس این گزارش، مناطق ده گانه عملیات انتقال گاز ایران نیز با تمام زیرساخت های انسانی کارآمد پای کار هستند تا زمستانی بی دغدغه و توام با آرامش نصیب مردمان این سرزمین شود.