گزارش «مشعل » از ارائه خدمات مسؤولیت اجتماعی پالایشگاه لاوان به بومیان این جزیره

جمعه  های  پالایشگاه

سمیه راهپیما       مسؤولیت اجتماعی، جزء جدایی ناپذیر فعالیت های صنعت نفت به شمار می رود. هر کدام از زیر مجموعه های وزارت نفت به تناسب منطقه ای که در آن فعالیت دارند، خدماتی به بومیان ارائه می کنند. مناطقی هستند که به دلیل وسعت کم و محصور بودن در آب، از بسیاری امکانات محرومند و شرکت های نفتی بر خود واجب می دانند تا شرایط زندگی بهتری را برای مردمان آنجا فراهم کنند. یکی از این شرکت ها، پالایشگاه نفت لاوان است که به موازات فعالیت اصلی خود، خدمات گسترده ای را از جمله احداث اسکله شهید قاسم سلیمانی، بازسازی مقبره شهدای گمنام، بازسازی مدارس، بازسازی آسفالت های معابر دهکده لاوان، تجهیز درمانگاه لاوان، ارائه بسته های لوازم التحریر به دانش آموزان این منطقه در دو مرحله، همکاری با سپاه پاسداران در تکمیل 10 واحد مجتمع مسکونی باهدف محرومیت زدایی و در اختیار قراردادن آن به بومیان، آبرسانی رایگان ماهانه 3 هزار و 300 متر مکعب و پر کردن سیلندرهای گاز آنها به صورت رایگان ارائه می کند. در ادامه گزارشی از روند اقدامات انجام شده در این خصوص می خوانید:

در جزیره لاوان، مروارید پنهان در خلیج فارس قدم می زنم. برخی قسمت های آن، بافت قدیمی خود را حفظ کرده و برخی قسمت ها بازسازی شده اند. یکی از آنها اسکله این منطقه است که در گذشته، مردمان آن بسختی سوار قایق می شدند و برای ماهیگیری و ترخیص بار مشکل داشتند. برخی زنان این منطقه نیز به دلیل نامناسب بودن شرایط سوار و پیاده شدن، از قایق استفاده نمی کردند؛ اما از زمانی که اسکله از سوی پالایشگاه نفت لاوان احداث شد و قایق پهلو گرفت، دیگر این مشکل برطرف شده و کالاها نیز براحتی جابه جا می شود. با ناخدای این جزیره هم صحبت می شوم، به نظر می آید که نزدیک به 60 سال سن داشته باشد؛ اما وقتی سن او را می پرسم، می گوید که دهه 40 زندگی خود را سپری می کند. اسم او «سگره بووس» است و پیشه اجدادی خود را ادامه داده است. می گوید: «قبلا برای بارگیری مشکلاتی داشتیم؛ اما با احداث اسکله از سوی پالایشگاه لاوان این مشکل حل شده و برای سوار و پیاده شدن نیز مشکلی نداریم. همچنین این اسکله، مکانی برای تفریح خانواده هاست و عصرها به اینجا می آیند.»

 بازگشت امید به زندگی

به سمت مقبره شهدای گمنام این منطقه می روم که پالایشگاه لاوان، بازسازی و ساخت سازه آن را به عهده گرفته و علاوه بر آن برای بهتر شدن شرایط حال بومیان منطقه و ایجاد مرکز تفریحی، اقدام به ساخت آلاچیق هایی کرده که زمین آنجا چمن خواهد شد و بومیان آن به همراه خانواده های خود می توانند از امکانات آن بهره مند شوند. در یکی از این آلاچیق ها، پسری تنها نشسته و با هندزفری به آهنگ مورد علاقه اش گوش می کند. اسمش را که می پرسم، می گوید: «احمد سالمی هستم و 18 سال سن دارم. بیشتر تفریح جوانان لاوان در این آلاچیق هاست. این فضا باعث ایجاد روحیه در ما می شود؛ زیرا در گذشته این فضا نبوده و با ایجاد آن امید به زندگی مان بازگشته است.»

 تامین روزانه بیش از3 هزار متر مکعب آب آشامیدنی

بر اساس آخرین سرشماری کشوری، جزیره لاوان 1280 نفر جمعیت دارد و حدود 300 خانوار در آن زندگی می کنند. این جزیره همانند دیگر مناطق و شهرها نیز شورای شهر دارد که رسیدگی به امور مردمان این منطقه از وظایف آن محسوب می شود. علی احمدی، رئیس شورای جزیره لاوان است که روزانه به امور منطقه رسیدگی می کند. او می گوید: «شرکت پالایش نفت لاوان، روزانه 3 هزار و 300 متر مکعب آب آشامیدنی مردم این جزیره را تامین می کند، ضمن آنکه در زمینه عمرانی، این اسکله را برای راحتی شرایط مردم این منطقه احداث کرده است. در گذشته مردم آرزوی سوار شدن بر یک قایق را داشتند و اکنون کاربری این اسکله به صورت باربری و تفریحی است. بازسازی حرم شهدای گمنام را نیز این پالایشگاه انجام داده، ضمن آنکه در کنار آن محل تفریحی با 10 آلاچیق ایجاد کرده که در آینده نزدیک، به صورت پارک می توان از آن استفاده کرد.»

احمدی با بیان اینکه پالایشگاه لاوان در آسفالت معابر و روشنایی پارک دهکده نیز همکاری داشته است، ادامه می دهد: «قبلا از سالن های ورزشی در جزیره لاوان استفاده نمی شد و این پالایشگاه برای استفاده از این سالن های ورزشی 12 دستگاه کولر تهیه و نصب کرده و برق و روشنایی زمین چمن نیز از سوی این پالایشگاه وصل شده است، ضمن آنکه 8 دستگاه کولر نیز برای مسجد امام علی (ع) اهدا و بازسازی حسینیه نیز انجام شد. در ساخت پایگاه بسیج نیز برای مباحث امنیتی و فرهنگی پیش قدم شده است.» او ادامه می دهد: «پالایشگاه لاوان در زمینه فرهنگی نیز حضور داشته و درِ مجتمع اقامتی- تفریحی آن، روزهای جمعه به روی بومیان جزیره باز است و از آن به جمعه های پالایشگاه یاد می کنند.»

 اشتغالزایی 320 نفر از بومیان

در ادامه با مهدی زهره وند، رئیس کمیته مسؤولیت اجتماعی شرکت پالایش نفت لاوان هم صحبت می شوم. او در تکمیل مباحث مطرح شده از سوی رئیس شورای جزیره لاوان با اشاره به تجهیز درمانگاه این منطقه می گوید: « این درمانگاه زیر نظر مرکز بهداشت بندرلنگه است؛ اما به این دلیل که دو شرکت بزرگ نفتی (شرکت نفت فلات قاره و پالایشگاه لاوان) در آن فعالیت دارند، تامین پزشک و لوازم مایحتاج آن به عهده این شرکت هاست. این درمانگاه برای 14روز پزشک داشت که بازنشسته شد و در ادامه با هزینه پالایشگاه، یک پزشک در این درمانگاه مشغول به کار شده، ضمن اینکه تجهیزات آن را هم تامین کرده ایم.» به گفته او، «در زمینه آموزش و پرورش، علاوه بر پک های لوازم التحریر که به تمام دانش آموزان در دو مرحله اهدا می شود، بازسازی مجتمع شهید رئیسی زاده را نیز در دستور کار داریم. توزیع هر 2-3 ماه یکبار بسته های معیشتی برای مردمان فقیر نیز از برنامه های این پالایشگاه است.» زهره وند، با اشاره به برگزاری کلاس های آموزشی با همکاری بسیج برای بانوان ادامه می دهد: «طرح اوقات فراغت را نیز با فرزندان این منطقه در ایام تابستان گذاشته ایم و برای آنها لوازم ورزشی تهیه کرده ایم، ضمن آنکه به منظور تامین امنیت منطقه نیز با نهادهای نظامی همکاری داشته ایم.»  دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پالایشگاه لاوان می گوید: «دهکده لاوان، برای جمع آوری پسماندهای خود ماشین حمل زباله ندارد، از این رو ماشین حمل زباله پالایشگاه را در اختیارشان قرار داده ایم تا به همراه 6 نفر از افرادی که شورای شهر لاوان جذب کرده، زباله ها از سطح دهکده جمع آوری و به گود زباله فرستاده شود.»  زهره وند با اشاره به اشتغالزایی 320 نفر از مردان این منطقه در پالایشگاه، ادامه می دهد: «نزدیک به 25 نفر را نیز در پالایشگاه جذب خواهیم کرد. با سپاه نیروی دریایی برای محرومیت زدایی این منطقه در ساخت 10 واحد مسکونی همکاری خواهیم داشت و تمامی تجهیزات و ماشین آلات را پالایشگاه در اختیارشان می گذارد.»  او در پایان خاطرنشان می کند: «در زمینه محیط زیست نیز توافق نامه هایی با اداره محیط زیست بسته شده و برگزاری مراسم هوای پاک به عهده پالایشگاه در استان هرمزگان است.»