شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران

یکپارچه سازی سامانه ها در صنعت پالایش و پخش کلید خورد

یکپارچه سازی سامانه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با برگزاری نخستین نشست تخصصی رؤسای فناوری اطلاعات و ارتباطات این شرکت کلید خورد.در این نشست تخصصی که مقرر شده است طی دو مرحله در سال به صورت مستمر برگزار شود، رویکردهایی اعم از بررسی اقدام های انجام شده در دولت الکترونیک و برنامه های آتی، ساختار سازمانی واحدهای فناوری اطلاعات، راه اندازی زیرساخت کامپیوتر مجازی، همچنین مرکز داده پشتیبان، یکپارچه سازی سامانه های اطلاعاتی، موانع راه اندازی مرکز عملیات امنیت در شرکت های تابع واکاوی شوند.

این نشست تخصصی دو روزه با حضور نمایندگان واحدهای آی سی تی13شرکت زیرمجموعه پالایش و پخش، همچنین حراست کل کشور به منظور بررسی چالش ها و ارائه راهکارهای مرتبط با این بخش نیمه دی ماه امسال برگزار شد.

 

  پژوهشگاه صنعت نفت

موفقیت در دریافت گواهینامه 1-16000INSO

پژوهشگاه صنعت نفت همسو با اجرای ماده 17 قانون هوای پاک، موفق به اخذ گواهینامه «1-16000INSO- معاینه فنی موتورخانه با رویکرد ایمنی و بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده های هوا و گلخانه ای» شد.این گواهینامه که استاندارد معاینه فنی موتورخانه ها با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش انتشار آلاینده های هواست،دستورعمل بازرسی دوره ای و بهینه سازی مصرف انرژی، الزامات ایمنی و تعیین حدود مجاز انتشار آلاینده ها را شامل می شود و از سوی سازمان ملی استاندارد تهیه و تدوین شده است.محمدشمخانی،رئیس گروه مهندسی تأسیسات مکانیکی با اشاره به اهمیت کسب این گواهینامه تصریح کرد: از آنجا که معاینه فنی موتورخانه ها روشی بسیار سودمند برای کاهش مصرف انرژی و تولید گازهای آلاینده و سمی محسوب می شود، دریافت گواهینامه استانداردهای ملی در جهت ممیزی، بهینه سازی و کاهش معضلات موتورخانه ها، یک اقدام ضروری است.

وی گفت: بررسی کامل ساختمان موتورخانه و اجزای آن و تنظیم شناسنامه موتورخانه، آنالیز محصولات احتراق خروجی از دودکش با دستگاه آنالایزر گاز و مقایسه آن با استاندارد، تنظیم دقیق مشعل به منظور کاهش مصرف سوخت و گاز‎های آلاینده هوا، همچنین اندازه گیری و متعادل کردن قدرت مکش دودکش به منظور بالا بردن راندمان دیگ، تهیه گزارش از مشکلات موتورخانه و اجزای قیدشده در این استاندارد و راه حل‎ ها و تحویل گزارش بازرسی و آزمون معاینه فنی دوره ای موتورخانه به سازمان ملی استاندارد از جمله مواردی است که در فرآیند استاندارد موتورخانه پژوهشگاه به آن توجه شده است.

رئیس گروه مهندسی تأسیسات مکانیکی با اشاره به ماده 17 قانون هوای پاک تصریح کرد: با توجه به اینکه همه مراکز ملزم به اخذ تأیید صلاحیت از سوی سازمان ملی استاندارد هستند، به همین منظور همه بهره برداران منابع ثابت آلوده کننده هوا، افزون بر رعایت حد مجاز انتشار آلاینده ها باید از سوخت مناسب استفاده کنند.

شمخانی افزود: دیگر سازمان ها نیز باید انجام معاینه فنی سالانه سامانه موتورخانه و سامانه های احتراقی خود را در دستور کار قرار دهند.

 

  شرکت ملی حفاری ایران

افزایش به کارگیری سیال در عملیات حفاری

کارشناس ارشد مهندسی نفت در شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به نقش ویژه سیالات در حفاری چاه های نفت و گاز گفت: در نتیجه تحقیقات علمی، پژوهشی و تجربی، به کارگیری فناوری های نوین،موارد استفاده از سیال در عملیات حفاری از 10به 15 مورد افزایش یافته است که در شتاب بخشی به فرآیند حفاری نقش مهمی ایفا می کند.

احمد بهرامی عیسی آبادی درباره افزایش به کارگیری سیال در عملیات حفاری اظهار کرد: مناسب است دست یافته های جدید برای استفاده در کتاب های تخصصی و آموزشی چاپ و در مجامع برای دانشجویان، دانش پژوهان و متخصصان صنعت نفت و حفاری مطرح شود.

وی تصریح کرد: به روزرسانی اطلاعات پیشین و ایجاد مقدمات لازم برای تحقیق در بخش سیالات حفاری در موضوع تکمیل و معرفی وظایف عنوان نشده سیال در عملیات حفاری، با استناد به تجارب حاصله در حفر چاه های نفت و گاز در خشکی ، دریا، همچنین چاه های زمین گرمایی و عملیات مدیریت پسماند، حدود 30 وظیفه مختلف برای سیالات رقم زد که پس از مشاوره با استادان و پیشکسوتان از این میان پنج مورد برگزیده شد.

این کارشناس ارشد مهندسی نفت با این توضیح که مستندهای تحقیق در اختیار مدیریت پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت، مدیریت سیالات و اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران قرار گرفته است، افزود: همه وظایف دهگانه سیالات در حفاری چاه های نفت و گاز حائز اهمیت هستند، اما از این میان، کنترل فشار سازند، خنک کردن مته و رشته حفاری، روانکاری مته و انتقال کنده ها و مواد جامد به سطح، اهمیت بیشتری دارد.

بهرامی عیسی آبادی گفت: پنج مورد افزوده شده به وظایف دهگانه سیالات حفاری که پیشنهاد می شود از این پس با عنوان وظایف پانزده گانه مطرح شود؛ شامل انتقال سیالات ویژه به نقاط تعیین شده در سازند، به چرخش درآوردن موتورآلات و مته در عملیات حفاری انحرافی، تشخیص گیرهای اختلاف فشاری از گیرهای مکانیکی، انتقال امواج پالس های الکتریکی در عملیات چاه پیمایی و به دست آوردن دقیق شیب های فشار و دما در چاه های اکتشافی است.

بهرامی عیسی آبادی در زمینه دانش سیالات و مدیریت پسماند در صنعت حفاری افزون بر 32 سال سابقه کار،چند عنوان کتاب و مقاله پژوهشی نیز در زمینه دانش و مدیریت پسماند در حفاری چاه های نفت و گاز منتشر کرده است.

 

  پتروپارس

شتاب بخشی به توسعه فاز 11 پارس جنوبی

مدیرعامل گروه پتروپارس از ابلاغ رسمی دو قرارداد مهم برای شتاب دادن به فعالیت های توسعه ای فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی خبر داد.

حمیدرضا مسعودی با بیان اینکه این دو قرارداد مربوط به اجرای خط لوله دریایی، همچنین انتقال، اصلاح و نصب سکوی تولیدی در موقعیت SPD11B است، گفت: با ابلاغ این قراردادها، فعالیت ‎های مهندسی، خرید و اجرای متناظر با این دو قرارداد از ابتدای دی ماه 1400، به طور رسمی آغاز شده است.وی با اشاره به دغدغه‎ های کلان کشور در بهره‎ برداری هرچه زودتر از آخرین فاز میدان مشترک پارس جنوبی اظهار کرد: به منظور اجرای هرچه زودتر انتقال و نصب سکوی تولیدی به موقعیت 11B، پس از بررسی و مطالعات لازم، مناسب‎ترین گزینه‎ در قالب یک قرارداد EPCI به یک شرکت ایرانی واگذار شد.

مسعودی تصریح کرد: کالاها و تجهیزات مورد نیاز نیز با زمان تحویل زیاد (L.L.I) از سوی شرکت پتروپارس خریداری شده است تا پروژه طبق زمان بندی انجام شود.مدیرعامل گروه پتروپارس درباره پروژه خط لوله دریایی نیز گفت: پس از به تولید رسیدن چاه ‎ها با اجرا و راه اندازی این خط لوله، گاز و میعانات گازی تولیدی در مرحله نخست به مقدار روزانه حدود11 میلیون مترمکعب، به تأسیسات خشکی فرآورش در منطقه پارس 2 انتقال می ‎یابد.

مسعودی با تأکید بر جدیت گروه پتروپارس در حمایت حداکثری از تولیدکنندگان و پیمانکاران ایرانی اظهار کرد: تاکنون 83 درصد قراردادها در بخش های مختلف اعم از تأمین تجهیزات و خرید خدمات با شرکت‎ های داخلی امضا شده و تلاش بر این است که این مقدار افزایش یابد.پیش بینی می‎ شود با اجرای فاز نخست این طرح، تولید روزانه دو میلیارد فوت مکعب گاز (56 میلیون مترمکعب) و 80 هزار بشکه میعانات گازی محقق شود

 

 گاز استان ایلام

تحقق 108 درصدی گازرسانی به صنایع

 مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از تحقق 108 درصدی گازرسانی به صنایع این استان در 9ماه امسال خبر داد.

عباس شمس اللهی با بیان اینکه برنامه مصوب امسال برای گازرسانی به صنایع استان، جایگزینی 15هزار مترمکعب گاز با سوخت های مایع بوده است، افزود: پیرو این برنامه از ابتدای امسال تاکنون،16هزار و73مترمکعب ظرفیت جایگزینی برای گازرسانی به صنایع ایجاد شده است.

وی اظهار کرد: از ابتدای امسال و به منظور تحقق نامگذاری سال، همچنین کمک به توسعه صنایع، تعداد واحدهای صنعتی گازدار شده استان ایلام به 102 واحد رسیده است.

مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تصریح کرد:در9ماه امسال 9 مرغداری، 6 گلخانه، 26 دامداری، همچنین دو کارخانه آسفالت، یک واحد پرورش قارچ، 32 واحد خدماتی و26 واحدهای تولیدی و صنعتی دیگر گازرسانی شده اند.

شمس اللهی با بیان اینکه برای گازرسانی به این 102واحد صنعتی بیش از90میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است، تصریح کرد: با گازرسانی به این تعداد واحد صنعتی در سال 1400، مجموع صنایع و واحدهای تولیدی گازرسانی در استان ایلام به 1062واحد رسیده است که از تحقق شعار امسال حکایت دارد.

وی گفت: امسال برای گازرسانی به این تعداد صنایع، با واگذاری مناقصه طی دو پیمان، بیش از30کیلومتر خط تغذیه، شبکه گاز و هشت ایستگاه اختصاصی گاز،به وسیله پیمانکاران بومی نصب و اجرا شده است.

 

  گاز استان چهارمحال و بختیاری

افزایش  28 درصدی مصرف گاز در پتروشیمی لردگان

بنا بر اعلام سرپرست شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری، مصرف گاز در پتروشیمی لردگان در مقایسه به مدت مشابه پارسال 28درصد افزایش یافته است.

جهانبخش سلیمیان با اشاره به مصرف گاز طبیعی در بخش های خانگی، تجاری و صنعتی استان افزود:از مجموع گاز مصرفی استان در 9 ماه امسال، 963 میلیون مترمکعب آن در بخش های خانگی،تجاری و صنعتی و 475میلیون مترمکعب دیگر نیز از سوی پتروشیمی لردگان مصر ف شده است.

وی با بیان اینکه مصرف گاز طبیعی استان چهارمحال و بختیاری در9ماه امسال، یک میلیارد و 438 میلیون مترمکعب بوده است، افزود: مصرف گاز در این استان در سال های اخیر با توجه به توسعه شبکه گاز و جذب مشترکان جدید، افزایش یافته و هرسال نیز مصرف آن به ویژه در فصل زمستان بیشتر شده است.

سرپرست شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این مقدار مصرف گاز طبیعی در استان نسبت به مدت مشابه سال قبل یک درصد کاهش داشته است، تصریح کرد: مصرف گاز بخش های خانگی، تجاری و صنعتی در بازه زمانی یاد شده نسبت به مدت مشابه سال قبل،11 درصد کاهش داشته است.

سلیمیان با تاکید بر اینکه تأمین مستمر و پایدار گاز طبیعی نیازمند مشارکت مشترکان در رعایت الگوهای مصرف است، افزایش تعداد مشترکان گاز را در روند رو به رشد مصرف گاز طبیعی موثر خواند.

وی تاکید کرد: بدون تردید با رعایت الگوهای بهینه مصرف گاز طبیعی و رعایت دمای رفاه می توانیم صرفه جویی مناسبی در مصرف گاز داشته باشیم.

 

  شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

امضای تفاهم نامه  با نفت خزر

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت خزر برای توسعه فعالیت های اکتشافی در خزر جنوبی، تفاهم نامه همکاری دوجانبه امضا کردند.

علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آیین امضای این تفاهم نامه با اشاره به توانمندی های این شرکت در بخش فنی تصریح کرد: کارشناسان این شرکت برای طرح های توسعه ای در خزر جنوبی آمادگی دارند.

وی با تاکید بر اینکه همه بخش های صنعت نفت باید توانمندی های خود را برای توسعه کشور به اشتراک بگذارند، گفت: این شرکت برای همکاری با شرکت نفت خزر و دیگر شرکت های نفت و گاز در زمینه توسعه میدان ها، از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد و امکانات خود را در اختیار آنها قرار خواهد داد.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب افزود: برای ارائه خدمات فنی به شرکت نفت خزر چند کارگروه مشترک در زمینه های زمین شناسی، حفاری، مهندسی نفت و خدمات فنی حفاری با حضور کارشناسان دو شرکت تشکیل خواهد شد تا ظرفیت های کار در حوزه دریای خزر به خوبی شناسایی و با توجه حداکثری به موضوع محیط زیست، اقدام های لازم انجام شود.

مراد کمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر نیز هدف از این نشست را ایجاد هم افزایی و استفاده از تجربیات و توانمندی متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز در جهت گسترش همکاری با شرکت نفت خزر برای توسعه خزر جنوبی در آینده نزدیک عنوان کرد.

وی اظهار کرد: در سال های گذشته با وجود محدودیت های موجود در دریای خزر و اعمال تحریم های ناجوانمردانه علیه صنعت نفت ایران، اقدام های بسیار خوبی به منظور توسعه زیرساخت های اساسی در حوزه فعالیت های اکتشافی شمال کشور انجام شده است.

مدیرعامل شرکت نفت خزر از انجام مطالعات گسترده ژئوفیزیکی دوبعدی و سه بعدی حوزه جنوبی خزر، ساخت پیشرفته ترین دکل حفاری نیمه شناور ایران،ساخت چند شناور منحصربه فرد برای پشتیبانی از دکل و عملیات دریایی، همچنین ساخت اسکله، ایجاد منطقه عملیاتی برای پشتیبانی از فعالیت های اکتشافی و چند حفاری منجر به کشف نفت در میدان سردار جنگل به عنوان مهم ترین اقدام های انجام شده در خزر نام برد.

کمالی تصریح کرد: امیدواریم این روند با هم افزایی و همکاری همه متخصصان صنعت نفت کشور از جمله شرکت ملی مناطق نفت خیز با نفت خزر توسعه یابد و برگ های زرینی در تالار افتخارات صنعت نفت به یادگار ثبت شود.