رئيس ایمنی پالایشگاه اصفهان:

حادثه ناتوان کننده نداشته ایم

سمیه راهپیما      حفظ سلامت فیزیکی انسان از گذشته تاکنون همواره مورد توجه بوده است و امروزه صنعت نفت از استخراج تا صادرات، یکی از پیچیده ترین صنایعی به شمار می رود که برای سرمایه انسانی و تاسیسات با خطرناک ترین حوادث ممکن همراه است. ایمنی، معیاری برای دور بودن از خطر یا رهایی از ریسک غیرقابل قبول یک خطر است. در حالت کلی کاهش تلفات مالی و جانی در واحدهای صنعتی، ارتباط مستقیم با افزایش سوددهی اقتصادی، کاهش هزینه ها، صرفه جویی در زمان اختصاص یافته و جلوگیری از افت روحیه کارگران دارد. اهمیت ایمنی زمانی که یک پالایشگاه در تعمیرات اساسی است، بیشتر نمایان می شود، زیرا علاوه بر کارکنان شاغل در آن تعدادی نیرو نیز از بیرون پالایشگاه جذب می شوند و برای جلوگیری از بروز حادثه آموزش های قبل از ورود به آنها داده می شود تا با مشکلاتی روبه رو نشوند، پالایشگاه اصفهان نیز از این وادی مستثنی نیست و در سال های اخیر توانسته است رکورد بدون حادثه ناتوان کننده را کسب کند. در این باره با عباس آقابابایی، مدیر ایمنی شرکت پالایش نفت اصفهان گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.

 از آغاز امسال تاکنون چه اقدام هایی در زمینه آتش نشانی پالایشگاه اصفهان انجام شده است؟

از آغاز امسال تاکنون 46 نفر نیرو برای راه اندازی پالایشگاه جنوبی در قالب آزمون در دو محور آمادگی جسمانی و آزمون کتبی، جذب پالایشگاه اصفهان شده اند و اکنون دوران کارآموزی را سپری می کنند، همچنین دو خودروی اتوماتیک آتش نشانی با قدمت 50 سال بر پایه دانش فنی کارکنان این پالایشگاه تعمیر و اکنون در سرویس قرار گرفته اند، علاوه بر این دو دستگاه خودروی آتش نشانی، چهار خودروی دیگر نیز تامین قطعه شده و در سرویس عملیاتی قرار گرفته اند.

  پالایشگاه اصفهان یکی از نخستین پالایشگاه های کشور است که در زمینه آموزش كار با طناب اقدام های موثری انجام داده است، لطفا در این باره توضیح دهید؟

در پالايشگاه اصفهان چهار گروه تخصصي دسترسي به ارتفاع با طناب(Rope access) داریم. این افراد برای مباحث کار و نجات در ارتفاع آزمون دیده اند و در تعمیرات اساسی از آنها استفاده می کنیم. در هر نوبت کاری چهار نفر از این افراد حضور دارند تا اگر مشکلی برای کارکنان پالایشگاه به وجود آمد، آنها را در کوتاه ترین زمان ممکن نجات دهند.

 با توجه به اینکه آموزش یکی از ارکان اصلی در صنایع به شمار می رود، در این باره چه اقدام هایی صورت گرفته است؟

با وجود شیوع ویروس کرونا، براساس تصمیم های مديريتي پالایشگاه اصفهان در كميته كرونا، سرانه آموزشی این پالایشگاه بالا بوده است؛ به گونه ای که دوره های مقدماتی اچ اس ای و صدور مجوزهای کار، با رعایت دستورعمل های بهداشتی برگزار شده و وقفه ای در دوره های آموزشی ايجاد نشده است. بر این اساس جزوه هایی به داوطلبان داده می شد که پس از مطالعه، از آنها آزمون کتبی گرفته می شد، ضمن آنکه کلاس های غیرحضوری نیز برگزار شد. محتواي آموزشي کلاس های غیرحضوری به طور كامل از سوی مدرسان توانمند داخلي توليد و به فراگيران ارائه شده است که از تلاش همكاران در اداره آموزش و روابط عمومي، همچنين همكاري مدرسان داخلي شركت تقدير می کنم.

 بخشی از نیروهای مورد نیاز برای تعمیرات اساسی از خارج پالایشگاه جذب می شوند؛ با توجه به شیوع ویروس کرونا چه اقدام هایی برای کنترل و پیشگیری از این بیماری انجام داده اید؟

در پالايشگاه اصفهان، شورای سلام(سلامت، ایمنی و محیط زیست) داریم و یکی از پیشروترین پالایشگاه ها در استقرار این شورا بوده ایم. امسال سه تعمیرات اساسی سنگین داشته ایم و برای انجام هر کدام از آنها بیش از یک هزار و 100 نفر به پالایشگاه آمده اند. خوشبختانه با اتخاذ تدابير مناسب در جلسات شوراي سلام، كميته كرونا و جلسات هماهنگي تعميرات اساسي با همکاری تمامی ادارات، تعمیرات اساسی به خوبی انجام شد و حادثه ناتوان کننده نداشته ایم. اکنون فعالیت های ایمنی به صورت تخصصی انجام می شود و با تغييرات ايجاد شده در نمودار سازماني در دو محور ایمنی عمومی و ایمنی فرآیند، فعالیت ها در حال انجام است. منظور از ایمنی عمومی مباحث مربوط به ترافیک، گواهینامه های مديريتي، امور پيمانكاري، بازرسی های ايمني و... است و منظور از ایمنی فرآیند نیز موضوع های مربوط به بهره برداری و توليد شامل پرميت ها، تغييرات فرايندي، تحليل ريشه اي رخدادهاي فرايندي(RCA)، بررسي انجام فعاليت های ریسک (High risk) ارزيابي ريسك و... است. ضمن آنکه 8 مجوز کاری (Permit) در حال به روزرسانی  و 2 مجوز كاري جديد نيز در حال ايجاد است. ایمنی پیش راه اندازی یا همان PSSR را در بخش پروژه ها استقرار داده ایم و در بخش واحدهای فرايندي نيز در دست اقدام داريم. بحث درس آموزی از حوادث (Lesson learned) را نیز برای واحدهای مختلف پالایشگاه دنبال می کنیم تا سطح آگاهی ها افزایش یابد و رخدادهاي نامطلوب نداشته باشيم.

  لطفا درباره اقدام های پیش روی مدیریت ایمنی و آتش نشانی توضیحاتی بدهید؟

فعالیت های حوزه ايمني و به طور كلي اچ اس ای پایان ناپذیر است و مهم تر اینکه ايجاد يك فرهنگ مثبت در زمينه اچ اس ای، مادام العمر است و نمی توان با صراحت گفت كه كار تمام شد، برويم سراغ كار بعدي. با توجه به شرايط زمان و تغييرات (بازنشستگي كاركنان، ورود افراد جديد، تغيير مديران و...) هر بار بايد اقدام های اچ اس ای به روز شود و چالش های تازه هميشه وجود دارد.

  در پایان اگر موردي هست که به آن اشاره نکرده اید، بیان بفرمایید؟

به مدیران شرکت ها و تصميم گيران كشور توصيه می کنم که مباحث اچ اس ای را سرلوحه کار خود قرار دهند، زیرا این موضوع در مباحث اقتصادی کمک قابل توجهی به كشور و حفظ پايداري سازمان ها خواهد کرد. در صنايع فرآيندي، برخی حوادث منجر به خسارت های سنگين می شود و چندین سال بعد از يك تصميم اتفاق می افتد که این موضوع نتیجه تصمیم نادرست مدیریت در زمان گذشته بوده و اکنون در قالب حادثه بروز می کند.