کارت آلارم توربین، کارت ماژول LCPC مربوط به سیستم میترینگ، ماژول LCVC-25 مربوط به سامانه میترینگ، ماژول ICCC ۴۰ مربوط به سامانه میترینگ و کارت کانورتر روتورک، از نمونه کارت های الکترونیکی است که بومی سازی شده است.

 بازسازی قطعات ماشین های دوار

بازسازی اقلام توربین مانند  JOURNAL، STATOR،LINER BEARING   و... . همچنین ساخت پمپ عمودی آتش نشانی PEERLESS برای اسکله غربی آذرپاد و بازسازی و ساخت همه اقلام پمپ ها از قبیل mechanical seal، bearing، impeller، shaft، میل لنگ و دیگر قطعات مربوطه توسط سازندگان داخلی انجام شده است.

 فناوری ایرانی و رسوب زدایی کف مخازن نفتی

دستگاه هیدرودوزر  به پیشنهاد کارشناسان اداره مهندسی عملیات و همت سازندگان توانمند داخلی ساخته و برای نخستین بار در پایانه نفتی شمال آزمایش شد. به این منظور لایروبی و رسوب زدایی کف یک مخزن ۱۵۰ هزار بشکه ای پایانه نفتی شمال با موفقیت انجام شد. دستگاه هیدرودوزر (لایروب و رسوب زدای کف مخازن نفتی) می تواند به اجزای کوچک قابل عبور از یک دهانه ورودی (منهول) به قطر ۵۰ سانتی متر نیز تقسیم و در داخل مخزن دوباره مونتاژ شود. با ساخت این دستگاه مخازن نفتی کشور از این پس بدون وابستگی به شرکت های خارجی، با فناوری کاملاً ایرانی لایروبی و رسوب زدایی می شود. این دستگاه با رعایت همه استانداردهای فنی لازم برای فعالیت در مخازن نفتی، قابلیت ورود به مخازن و جمع آوری رسوبات کف آنها را دارد و می تواند عملیات لایروبی را ضمن افزایش ضریب ایمنی با شتاب بیشتری انجام دهد.

 ساخت نخستین عملگر برقی NQ900

متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران در پایانه میعانات گازی عسلویه، با استفاده از دانش نظری و مهارت های عملی خود و با همکاری دو شرکت دانش بنیان موفق به طراحی و ساخت نخستین عملگر NQ900 معادل IQ35 شدند. این عملگر برقی برای باز و بسته کردن شیرهای صنعتی است که کاربرد گسترده ای در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی دارد و انحصار ساخت این تجهیز فقط در اختیار شرکت های انگلیسی و آمریکایی بوده است.

 تعمیر بازوی بارگیری نفت در خارک

تعمیرات اساسی بازوی بارگیری شماره ۲ پهلوگاه ۵ اسکله شرقی به عنوان تجهیزی مهم و حیاتی در زمینه صادرات نفت با صرف حدود ۳ هزار و ۲۰۰ نفرساعت و صرفه جویی ۵ میلیارد ریال از سوی متخصصان اداره تعمیرات مکانیک در پایانه نفتی خارک اجرا شده است. جداسازی و دمونتاژ کامل قطعات و اجزا، شست وشو و تمیزکاری، بازرسی و بررسی قطعات و اجزا، تعویض قطعات معیوب و مستهلک شده، مونتاژ و سرهم بندی قطعات، انجام تست ایستایی پس از مونتاژ کامل به منظور حصول اطمینان از صحت عملکرد اجزای تحت فشار و عدم بروز نشتی در آنها از جمله اقدام های انجام شده است.

 خودکفایی در ساخت لرزه گیر

لرزه گیر، تجهیز مرتبط با گوی های شناور است که با استفاده از توان متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت های دانش بنیان داخلی بومی سازی شد و پس از انجام تست های لازم روی دو دستگاه گوی شناور پایانه میعانات گازی عسلویه نصب و عملیاتی شد. همه گوی های شناور که برای بارگیری سیالات استفاده می شوند با توجه به ماهیت چرخشی در حین بارگیری و اتصال به کشتی دارای تنش های حرکتی روی خطوط جریانی هستند که این ارتعاش ها و تنش های ناشی از نوسانات فشار سیال و همچنین حرکت تجهیزات، از سوی اتصال ارتجاعی (لرزه گیر) جذب و مهار می شود. تجهیز ساخته شده لرزه گیر (EXPANSION  JOINTS)  در انحصار شرکت گارلوک آمریکاست که با توجه به نبود امکان خرید، از سوی متخصصان شرکت پایانه های نفتی ایران و شرکت های داخلی طراحی و ساخته شد که با این کار گام های موثری در زمینه خودکفایی تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز برداشته و همچنین صرفه جویی ارزی بالایی حدود ۱۰ برابر قیمت کمتر نسبت به نمونه خارجی آن را به همراه داشته است.

 دیگر دستاوردهای ساخت داخل

بر اساس اعلام شرکت پایانه های نفتی ایران، قطعات شیرهای سایز ۲۴، ۳۶ و ۴۸ اینچ شامل گیت، استم، سیت رینگ و سیستم آب بندی، قطعات موتورهای دریایی شامل فیلتر، کوپلینگ، لاینر، پیستون، یاتاقان و...، قطعات بازوهای بارگیری FMC شامل هوزها، پکینگ ها، سیلندر هیدرولیک، هیدروکوپلر، اتصال ارتجاعی ۳۶ اینچی مربوط به سیستم انتقال نفت خام، تعمیر و بازسازی قطعات مسیر داغ توربین هایJOHN BROWN، ساخت قطعات PD میتر ۱۶ اینچ عسلویه، بیرینگ های توربین روستون و جان براون، کوپلینگ سیستم رانش موتورهای فوجی و نیکاتا و ساخت قطعات پمپ مگنت درایو سیستم خودکار نمونه گیر عسلویه، بخش دیگری از دستاوردهای این شرکت در حوزه ساخت داخل در سال های اخیر است. هوزهای شناور و زیردریایی و کشتی به کشتی ۱۲، ۱۶ و ۲۴ اینچ، سیستم های اندازه گیری میترینگ (قطعات، تجهیزات، سامانه)، تجهیزات گوی شناور (SPM از قبیل زنجیر، شکل، لرزه گیر، شیر پروانه ای، پیکاب بویه، مارکربویه، سیستم قطع کننده اتوماتیک جریان سیالMBC)، انواع فندرهای مورد استفاده در اسکله و دریا، قطعات موتورهای دریایی و تجهیزات نیروی رانش یدک کش ها، قطعات انواع پمپ های آمریکایی، اروپایی و ژاپنی، طراحی سیستم های نشت بندهای سقف شناور به همراه ساخت مجموعه قطعات، تجهیزات آتش نشانی از قبیل فوم مانیتور و...، لوله های بدون درز تا سایز ۱۶ اینچ، ورق های دریایی و قطعات شیرآلات خاص آمریکایی و اروپایی از جمله فرصت های جدید برای سرمایه گذاری و ساخت در شرکت پایانه های نفتی ایران به شمار می رود.

 گام های اروندان در مسیر داخلی سازی

در کنار این شرکت، شرکت بهره برداری نفت وگاز اروندان، جوان ترین شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود که پیشرفت های به مراتب چشمگیری در عرصه ساخت داخل به ثمر نشانده است. این شرکت با رویکرد استفاده حداکثری از ظرفیت های ساخت داخل بالغ بر ۶۶ پروژه تعریف کرده است که از این میان، ۳۷ پروژه مشتمل بر ساخت ۳۸۵ قلم کالا نهایی و عملیاتی شده و ۲۹ پروژه در حال اجراست.

چاه شماره ۳۴ دارخوین در محدوده تحت مدیریت شرکت اروندان، نخستین چاهی است که پس از رفتن انی ایتالیا، آماده بهره‎برداری شده و با راه‎اندازی آن روزانه  ۵ هزار بشکه به ظرفیت تولید این میدان افزوده می‎شود که بخشی از تجهیز رشته تکمیلی مورد نیاز در این چاه که اهمیت بسیاری داشته و کالای خریداری شده خارجی جوابگوی نیاز نبوده است، از طریق بومی‎سازی و با همکاری مهندسان شرکت ملی حفاری ایران نصب و راه اندازی شده است.

 تعمیر کمپرسورهای تزریق گاز دارخوین

 تعمیرات اساسی سه کمپرسور تزریق گاز ردیف سوم تاسیسات نفتی منطقه دارخوین با استفاده از دانش فنی مهندسان شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان با موفقیت تعمیر و تولیدی شده است. این کمپرسورهای تزریق گاز ۱۵ مگاواتی، ظرفیت ۱۰۰ میلیون فوت مکعب تزریق گاز در روز با فشار ۵۲۰ بار را دارند که با استفاده از دانش فنی مهندسان شرکت اروندان با موفقیت تعمیر و تولیدی شده است. برای انجام این تعمیرات اساسی، چند قطعه مورد نیاز از سوی سازندگان داخلی تامین شد و در مجموع ۴ هزار نفرساعت فعالیت مهندسی و عملیاتی در کارگاه تعمیرات منطقه نفتی دارخوین انجام شده است. پیش از این تعمیرات اساسی این کمپرسورها زیر نظر کارشناسان و تکنیسین های خارجی انجام می شد که با تلاش های انجام شده افزون بر کاهش هزینه ها از خروج ۷۰۰ هزار یورو ارز از کشور جلوگیری می شود. سرویس و کالیبراسیون تجهیزات شامل همه شیرهای کنترلی و دستی، ادوات ابزار دقیق، شیرهای ایمنی، تعویض تیوپ های کوره نفت، ترمیم نقاط آسیب دیده مخازن نمک زدایی و همچنین شست وشوی ظروف، از مهم ترین فعالیت های این تعمیرات اساسی است که می توان نام برد.

 تعمیر و نوسازی ناوگان دریایی

شرکت نفت خزر به عنوان یکی از شرکت‎های تولیدی و اکتشافی شرکت ملی نفت ایران محسوب می شود که این شرکت با پیگیری امور اکتشافی در منطقه خزر جنوبی و سه استان ساحلی آن به اهمیت روزافزون این منطقه افزوده است. ناوگان دریایی نفت خزر شامل یک فروند سکوی نیمه شناور با نام ایران امیرکبیر و سه فروند شناور پشتیبانی کاسپین است که با توانمندی شرکت های داخلی طراحی و تحت کلاس موسسه رده بندی بین المللی DNV (عضو IACS) ساخته و عملیاتی شده است. از زمان عملیاتی شدن ناوگان نفت خزر، بازرسی های سالانه توسط شرکت های مورد تأیید داخلی به طور منظم روی ناوگان این شرکت صورت پذیرفته و بازرسی های ویژه برای سکو و شناورها نیز تاکنون از طریق استفاده از توانمندی شرکت های داخلی به صورت زیرآبی انجام شده است.

 تعمیر چهار دستگاه مولد

از آنجا که تمام تجهیزات موجود روی سکوی ایران امیرکبیر به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به وسیله انرژی الکتریکی تغذیه و این انرژی از سوی مولدها تامین می شود، باید به صورت مستمر سلامت این بخش پایش شود. در واقع شرایط نامطلوب کارکرد موتورها سبب شده تا انجام فرایند تعمیرات اساسی آنها در اولویت کاری مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت نفت خزر قرار گیرد به این منظور  تعمیرات اساسی چهار دستگاه مولد در این سکو با اتکا به توان متخصصان و کارشناسان داخلی و با صرف  24 هزار نفر- ساعت نیروی کار به انجام رسیده است.

 تعمیر سیستم های حفاری

راه اندازی کامل سیستم مانیتورینگ تجهیزات حفاری (Drill View) و عملیاتی کردن سیستم بالابر سکو به همراه انجام تست های لازم تجهیزات حفاری سکوی ایران امیرکبیر در اوج تحریم ها و به دست متخصصان غیرتمند و پرتلاش شرکت نفت خزر و بدون کمک شرکت های خارجی انجام شد. عملیات تعمیرات، تست و راه اندازی سیستم های پیچیده حفاری سکوی نیمه شناور ایران امیرکبیر در دریای خزر که طبق برنامه ریزی، بعد از شیوع ویروس کرونا آغاز شده بود، با اجرای بخشنامه وزیر نفت درباره الزام رعایت پروتکل های بهداشتی و محدودیت های ایجادشده در مناطق عملیاتی، بدون توقف و با رعایت دستورعمل های بهداشتی ادامه یافت و با تلاش شبانه روزی کارکنان مدیریت مهندسی و ساختمان و مدیریت اکتشاف شرکت به ثمر نشست. سرویس تجهیزات، اقلام حفاری و گریس کاری لوله ها با هدف نگهداشت بهتر، محافظت در برابر خوردگی و جلوگیری از هرزرفت اقلام و تجهیزات موجود در انبارهای منطقه عملیاتی نفت خزر و محوطه منطقه از سوی واحد تدارکات و امور کالای منطقه عملیاتی نفت خزر با هماهنگی واحد حفاری انجام می شود.