پژوهشگاه صنعت نفت   

قدردانی شبکه آزمایشگاهی معاونت علمی ریاست جمهوری از رابط پژوهشگاه

همزمان با ارزیابی و رتبه بندی سالانه مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و احراز رتبه ششم پژوهشگاه صنعت نفت در آن، از رابطان و کارشناسان برگزیده قدردانی شد. در این زمینه، شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با ارزیابی عملکرد رابطان مراکز عضو شبکه آزمایشگاهی در سال 1399 بیست وشش نفر رابط برگزیده را معرفی کرد. بر همین اساس، مهرداد شجاعی، نماینده پژوهشگاه صنعت نفت، در شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان رابط برگزیده انتخاب شد. در ارزیابی سالانه شبکه آزمایشگاهی، افزون بر مراکز عضو و رابطان، فعالیت های کارشناسان آزمایشگاه نیز ارزیابی می شود که در این دوره، از میان 10رتبه نخست مراکز، حسام بختیاری از مجموعه آزمایشگاه های پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی به عنوان «کارشناس برگزیده» انتخاب شد.

در ارزیابی سالانه رابطان، معیارهایی نظیر میزان تعامل با شبکه آزمایشگاهی و نقش رابط در میزان ارتباط با دیگر مراکز عضو شبکه، تلاش رابط در مسیر توسعه شبکه آزمایشگاهی و پیاده سازی سیاست های شبکه در آزمایشگاه، آشنایی با دستورعمل ها و رویه های شبکه و نحوه ارسال گزارش عملکرد و کیفیت آن مورد بررسی و امتیازدهی مدنظر قرار می گیرد.

برگزاری کمپ زمستانه

کمپ زمستانه به میزبانی پژوهشگاه صنعت نفت با هدف توانمندسازی دانشجویان طرح ملی میزبانی برای ایجاد کسب وکارهای فناورانه11تا 15دی ماه در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.این کمپ زمستانه با محور هدفمند کردن تحقیقات دانشگاهی و خلق ارزش از طریق شکل گیری کسب وکارهای فناور و پایدار برگزار شد.این کمپ به مدت 5 روز در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار و در آن 5 کارگاه آموزشی با عناوین ایده پردازی، تیم سازی، امکان سنجی طرح تجاری و الگوی کسب وکار، همچنین حقوق مالکیت فکری و ارائه و معرفی محصول به سرمایه گذار ارائه شد.در این دوره آموزشی با ایجاد زیرساخت مناسب و آموزش های کاربردی، تلاش شد تا زمینه کسب مهارت های لازم برای دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد باهدف راه اندازی کسب وکارهای نو فراهم شود.

دانشجویان طرح میزبانی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا و پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت هستند، همچنین دیگر دانشجویان مخاطبان و شرکت کنندگان در این دوره آموزشی بودند.

 

    نفت و گاز کارون 

مهار نشتی خط 12 اینچ مایعات گازی  در کریت کمپ اهواز

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از مهار نشتی خط لوله 12 اینچ مایعات گازی منطقه کریت کمپ اهواز خبر داد.

غلامرضا مفیدی با اشاره به اینکه انتقال مایعات گازی از شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به تأسیسات گاز و گازمایع شرکت کارون با این خط لوله  انجام می شود، افزود: نشتی خط لوله مزبور با حضور عوامل ایمنی و عملیاتی، کنترل و مهار شده و خوشبختانه هیچ خسارتی هم در پی نداشته است.

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون با بیان اینکه خط لوله 12 اینچ مایعات گازی منطقه کریت کمپ اهواز زیرزمینی است، اظهار کرد: با وجود بارندگی های فراوان، این خط لوله با اعزام گروه های عملیاتی به منطقه، ایمن سازی و نشتی آن مهار شد.

به گفته وی، ترمیم و راه اندازی دوباره این خط لوله پس از انجام مراحل ایمن سازی در دستور کار قرار گرفته است.

مفیدی با اشاره به اینکه این نشتی در خارج از محدوده مسکونی روستاهای مجاور تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بوده است، تصریح کرد: با تلاش مجموعه های فنی، عملیاتی و ایمنی، فعالیت خط مذکور به زودی ازسر گرفته خواهد شد، بنابراین جای هیچ گونه نگرانی در زمینه ایمنی آن وجود ندارد.

شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، بزرگ ترین شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با توان تولیدی بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز است. این شرکت از شمال به رامین (مسجدسلیمان)، از شمال شرقی به نفت سفید، از شمال غربی به شوش، از جنوب به آبادان و خرمشهر، از جنوب شرقی به شادگان، از جنوب غربی به سوسنگرد و از شرق به شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون منتهی می شود.

 

   شرکت ملی حفاری ایران

دوره آموزشی استفاده از مراکز تلفن سانترال روی دکل حفاری

دوره آموزشی مراکز تلفن سانترال مورد استفاده روی دستگاه حفاری برای کارکنان رادیومن دکل ها به همت اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران برگزار شد.

نعمت الله بهرام نژاد، کارشناس برنامه ریزی و توسعه نیروی انسانی اداره آموزش شرکت ملی حفاری ایران گفت: این دوره به پیشنهاد کارکنان رادیو من برای 251 نفر همکاران در دستور کار قرار گرفت و به صورت برخط (آنلاین) به مدت یک ماه با بهره گیری از استادان مجرب مدیریت فناوری اطلاعات شاغل در اداره مخابرات شرکت اجرایی شد.

وی گفت: افراد شرکت کننده در این مدت در زمینه نصب و راه اندازی سانترال های موجود روی دستگاه های حفاری، درباره کاهش پارازیت روی خطوط تلفن،سیم کشی مخابراتی خطوط بخش های مختلف دکل شامل رئیس دستگاه، کمپانی من، زمین شناس، گل شناس، سکوی حفاری، مخازن و مادلاگینگ، آموزش های لازم را فراگرفتند.

کارشناس برنامه ریزی و توسعه نیروی انسانی اداره آموزش شرکت ملی حفاری ایران، ارتقای خطوط داخلی و شهری، ایجاد سیستم آیفون، ایجاد اپراتور اتوماتیک، صندوق صوتی و نصب کارت کالر آی دی به منظور ثبت شماره های ورودی، همچنین ایجاد سیستم پیجینگ، عیب یابی و رفع خرابی های مربوط به سانترال ها و شناسایی انواع کابل مخابراتی و شبکه های رایانه ای و پورت های مختلف مخابراتی و شبکه ای را از جمله موارد آموزشی این دوره برشمرد.

بهرام نژاد با قدردانی از حسین ابوالحسنی (از کارکنان اداره مخابرات شرکت ملی حفاری ایران) به عنوان مدرس در این دوره، شناسایی و انجام عملیات فنی روی تلفن های آنالوگ، دیجیتال، آی پی و سافت فون، آشنایی با برنامه ریزی از طریق رایانه، ارتباط با پرینتر به منظور گزارش گیری از تماس های ورودی و خروجی سانترال، ایجاد کنفرانس های 3 تا 5 نفره از طریق تلفن رئیس دستگاه با همه خطوط سانترال روی دستگاه را دیگر سرفصل های ارائه شده در این دوره آموزشی عنوان کرد.

 

     پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند

انجام نخستین تعمیرات پیچیده پالایشگاهی

مدیرعامل پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند از پایان موفقیت آمیز نخستین تعمیرات پیچیده پالایشگاهی کشور در این پالایشگاه خبر داد.

مجید رجبی با بیان اینکه با تلاش متخصصان شرکت ماشین سازی اراک و پژوهشگران صنعت نفت استان مرکزی نخستین تعمیرات پیچیده پالایشگاهی کشور انجام شده است، افزود: در تعمیرات اساسی سال95 پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند، بازرسان فنی متوجه بروز ترک و آسیب دیدگی در یکی از سه راکتور فعال در واحد آیزوماکس شدند.

وی اظهار کرد: با توجه به رد درخواست شرکت سازنده مبنی بر خروج راکتور از پالایشگاه برای انجام تعمیرات، همچنین تحمیل هزینه بالا برای تعمیر،سرانجام ماشین سازی اراک به عنوان مجری طرح تعمیر تخصصی راکتورمعرفی و این تجهیز کاربردی در پالایشگاه امام خمینی شازند(ره) با تکیه بر دانش فنی متخصصان ایرانی و تنها با صرف مبلغ هفت میلیارد تومان تعمیر شد.

 راکتور تجهیزی است که در پالایشگاه که هیدروکربن های سنگین بی ارزش را به هیدروکربن های سبک با ارزشی همچون گازوییل، نفت سفید و ال پی جی تبدیل می کند.

پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند با ظرفیت فرآوری روزانه 250 هزار بشکه نفت خام و تولید 16میلیون لیتر بنزین یورو 4 در زمره برترین پالایشگاه های کشور قرار دارد.

 

    شرکت بهینه سازی مصرف سوخت 

3میلیارد مترمکعب صرفه جویی مصرف گاز با حذف بخاری های کم بازده

مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان و عضو هیات مدیره شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: با بازنگری استاندارد 2-1220 و حذف رده های پایین برچسب انرژی بخاری های گازسوز دودکش دار، در 4 ماه سرد سال،بیش از 3 میلیارد مترمکعب گاز صرفه جویی می شود.کوروش هاشمی گفت: براساس تازه ترین آمار مرتبط با مقدار مصرف گاز در کشور،در سال 1398، بیش از204 میلیارد مترمکعب و در سال گذشته نیز افزون بر221میلیارد مترمکعب گاز مصرف شده است.به گفته وی، در سال 1398مصرف گاز بخش خانگی و تجاری 61 میلیارد مترمکعب و در سال گذشته نیز 65میلیارد مترمکعب بوده و بدان معناست که بیش از30 درصد کل مصرف گاز به  بخش خانگی و تجاری مربوط می شود.وی به سهم بخاری های گازی در گرمایش ساختمان های مسکونی اشاره و تصریح کرد: سهم گرمایش بخاری های گازی در این بخش 75درصد است و هم اکنون حدود 20 میلیون بخاری گازی در منازل و اداره های سراسر کشور وجود دارد که بیشتر آنها ازنظر رتبه مصرف انرژی در رده بسیار پایین و مواردی نیز بدون رتبه یا رده انرژی هستند.مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان درباره بخاری های تولیدی درکشورگفت: بر اساس تازه ترین نتایج بررسی رده بندی شرکت های تولیدکننده بخاری های گازسوز، هم اکنون به طور عمده، بخاری های تولیدی در داخل کشور دارای بازده بسیار پایین با برچسب انرژیF ،G ،E  و حتی خارج از رده استاندارد برچسب انرژی هستند.به گفته عضو هیات مدیره شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، بیشترین فراوانی بخاری های گازسوز، رده های انرژیE ،F  و G هستند و سهمی بیش از 60 درصد را تولیدات بخاری به خود اختصاص می دهند.هاشمی تصریح کرد: با حذف رده های مذکور از برچسب انرژی و جایگزینی آنها با 5 میلیون و 800 هزار بخاری گازسوز با رده انرژیA، در 4 ماه سرد سال،بیش از 3 میلیارد مترمکعب صرفه جویی در مصرف گاز، عاید کشور می شود.وی یادآور شد: براساس مواد 12 و13قانون اصلاح الگوی مصرف، سازمان ملی استاندارد و وزارت صمت از تولید و توزیع محصولات خارج از رده برچسب انرژی جلوگیری می کند.

 

    شرکت نفت خزر

برگزاری نشست مشترک برای بررسی راهکارهای بهبود اچ اس ای

نخستین نشست ارزیابی و شناخت فرصت ها، چالش ها و تقویت همکاری های مشترک اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت خزر برگزار شد.

در این نشست که با حضور مانی عبدالله زاده، مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مراد کمالی، مدیرعامل و شماری از مدیران ستادی و عملیاتی شرکت نفت خزر برگزار شد، اقدام های انجام شده در حوزه اچ اس ای و تقویت همکاری های فی مابین مورد بررسی قرار گرفت.

مراد کمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر در این نشست با اشاره به اهمیت و نقش محوری این شرکت در پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت گفت: اولویت نخست کار در برنامه های روزانه شرکت نفت خزر، توجه به مقوله ایمنی است.

وی با مهم برشمردن ایمنی و ارتقای آن در سطوح مختلف، بر آموزش و فرهنگ سازی آن در سطوح مختلف عملیاتی، پشتیبانی و اجرایی تاکید کرد.کمالی همچنین الزام های ایمنی در صنعت نفت را بسیار مهم خواند و افزود: این فرهنگ سازمانی باید در نگاه، تفکر و رفتار همه کارکنان نهادینه و اولویت اصلی فعالیت های عملیاتی تلقی شود.مدیرعامل شرکت نفت خزر با اشاره به ارتباط مستقیم سلامت نیروی انسانی در محیط کار و کارآمدی سکو، شناورها و تجهیزات با رعایت استانداردها و ضوابط ایمنی، اظهار کرد: با توجه به این مهم لازم است بیش ازپیش به رعایت استانداردها در دستگاه ها و تجهیزات حفاری و لحاظ دستورعمل ها توجه شود.

مانی عبدالله زاده، مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به دستورعمل ها و ابلاغیه وزارت نفت در حوزه الزام های اچ اس ای، به ویژه در مقوله ایمنی تصریح کرد: فرهنگ سازی همسو با دوره های آموزشی می تواند در پیشگیری از حوادث شغلی تاثیر بسزایی داشته باشد.

وی با بیان اینکه در حوزه ایمنی، هدف اصلی، حذف یا کاهش حوادث تکراری در سطح فعالیت های عملیاتی شرکت ملی نفت ایران است، اظهار کرد: با توجه به برنامه های شرکت نفت خزر در اجرای پروژه های توسعه ای در دریای خزر و استان های شمالی کشور، در تلاشیم همکاری های نزدیک و مستمر خود را در حوزه اچ اس ای را با این شرکت افزایش دهیم.

مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: برگزاری دوره های آموزشی موثر با شاخصه های کار حفاری و اقدام های اصلاحی برای اثربخشی آنها، همسو با ریشه یابی علل حوادث و راهکارهای جلوگیری از وقوع و کاهش ضریب حادثه در آب های عمیق دریای خزر از مواردی است که باید به آنها توجه ویژه شود.

عبدالله زاده نیروی انسانی ماهر و آگاه به خطرهای کاری، حفظ آمادگی درگذر زمان با تمرین و فراهم کردن ملزومات و تجهیزات ایمنی برای پیشگیری از حوادث و مقابله با رویدادهای احتمالی را 3 شاخصه مهم برای فعالیت های آینده شرکت نفت خزر عنوان کرد.

 

   نفت و گاز اروندان

   گسترش همکاری ها با مدیریت اکتشاف

شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با برگزاری نشست دوجانبه، نحوه ادامه و توسعه همکاری، انجام مطالعات با استفاده از فناوری های نو، همچنین تبادل علمی، پژوهشی، دانش و تجربه میان 2 شرکت را بررسی کردند.

مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان با استقبال از توسعه فعالیت ها و همکاری های مشترک این شرکت با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران افزود: رویکرد شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان بر مبنای اساسنامه و مأموریت این شرکت، توسعه ای است و برای تحقق آن از ظرفیت های مدیریت اکتشاف استفاده خواهد کرد.

عبدالله عذاری اهوازی با اشاره به تفاهم نامه های پیشین تبادل اطلاعات فنی با مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران بر توسعه چنین فعالیت ها و همکاری هایی تأکید کرد.

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران نیز گفت:خط مشی این شرکت این است که انباشت دانش و ظرفیت علمی نهفته در این مدیریت به شکل عملی در شرکت های تولیدی نمود یابد و به عنوان بازوی قوی علمی برای آنها نقش آفرین باشد.

مهدی فکور با اشاره به همکاری های مستمر فنی با شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان افزود: تبادل مستمر اطلاعات فنی بین مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تولیدی، مفید است و هم پوشانی اطلاعات،رفع نواقص اطلاعاتی و ایجاد قطعیت در پیش بینی های تحقیقاتی را در پی دارد.

فکور بابیان اینکه مطالعات انجام شده دیدگاه ما را نسبت به ذخایر نفتی خوزستان تغییر داده است، افزود: اکتشاف های تازه در فواصل میان این حوزه ها، نشان می دهد میدان های نفتی خوزستان برخلاف تصور با یکدیگر ارتباط دارند و این فواصل و تله های چینه ای، دارای نفت زیادی هستند که می توانند به ذخایر نفتی کشور اضافه شوند.

 

استقرار گواهینامه مدیریت انرژی در بخش های صنعتی و غیرصنعتی

شرکت نفت و گاز اروندان موفق به استقرار و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه بخش های صنعتی و غیرصنعتی شد.

عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، با قدردانی از تلاش های کارکنان، به ویژه اعضای کارگروه های تخصصی راهبری و فنی انرژی، به اهمیت راهبردی انرژی در زنجیره تولید ارزش افزوده اشاره و تصریح کرد:این گواهینامه یکی از مؤثرترین ابزارها در بهبود عملکرد انرژی، کاهش هزینه های تولید و انتقال انرژی، ایجاد و بهبود یک سیستم مدیریتی کارا، همچنین ابزاری مناسب برای ارائه راهکارها و فرصت های مؤثر بر بهینه سازی مصرف انرژی در سطوح ستادی و عملیاتی شرکت  نفت و گاز اروندان است.

سیستم مدیریت انرژی با ایجاد زیرساخت های فنی و مدیریتی، همراه با تدوین فرآیندهای لازم و انجام فازهای شناخت، طرح ریزی، استقرار و ممیزی داخلی و خارجی، با صدور گواهینامه مدیریت انرژی براساس استاندارد ایزو 50001:2018  از شرکت آرین توف پاسارگاد در بخش های صنعتی و غیرصنعتی شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان استقرار یافته است.