بررسی آخرین وضعیت 2 مگاپروژه پتروشیمی

7میلیارد دلار  سرمایه گذاری در راه است

مشعل   صنعت پتروشیمی پس از چند دهه فعالیت و کسب تجربه، حالا به عنوان یکی از بازوهای اصلی اقتصاد کشور توانسته است افزون بر تامین نیازهای خود و سودآوری سرمایه گذاران و اشتغال آوری، منبعی برای تامین منابع ارزی دولت هم باشد. این صنعت با حضور شرکت ها و سرمایه گذاری هلدینگ های بزرگ نه تنها توانسته است در دوره اخیر بسیاری از پروژه ها نیمه تمام را به اتمام برساند، بلکه پروژه های جدید و بزرگ دیگری را هم در دست دارد.

صنعت پتروشیمی پس از تحقق برنامه های خود در جهش های اول و دوم حالا در آستانه جهش سوم گام های بلندتری را برای خود پیش بینی کرده است و می خواهد در کنار تکمیل زنجیره ارزش و برنامه مهم کاهش خام فروشی، با پیگیری مساله مهم خوراک ترکیبی و چرخه خوراک داخلی، وارد حوزه های بالادستی صنعت نفت هم شود. یکی از مجموعه هایی که پرقدرت و هدفمند این اهداف را دنبال می کند و پروژه های بزرگی هم در دست دارد، هلدینگ خلیج فارس است.

 بزرگ با بهره برداری از مگاپروژه ها

هلدینگ خلیج فارس بیش از 13 شرکت تولیدی و بیش از 5پروژه فعال و در حال ساخت را زیرمجموعه خود دارد و قرار است دو مگاپروژه را آغاز کند. این هلدینگ، دی ماه سال گذشته و بعد از افتتاح رسمی مگاپروژه بیدبلند خلیج فارس از شروع و کلنگ زنی 2 مگاپروژه الماس ماهشهر و هرمز عسلویه در 1400 خبر داد. این تلاش هلدینگ خلیج فارس از این رو است که حالا دیگر صنعت پتروشیمی کشور به این سطح از توان مالی و تخصصی مورد نیاز ‏‏برای ورود به ‏بالادست خود یعنی نفت و گاز را پیدا کرده است.‏ این موضوع دو دلیل دارد؛ پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی، برای تأمین خوراکشان ‏انگیزه ‏‏بیشتری دارند و می توانند این پروژه های کلان را در زمان بندی مناسب اجرا کنند.‏ اگرچه فضای اقتصادی کشور و کل صنایع از جمله صنعت نفت درگیر موضوعات اقتصادی و تحریم های مستقیم است، اما صنعت پتروشیمی اجازه نداده این شرایط بر اجرای پروژه های این صنعت تاثیر بگذارد و به شکل داخلی بخش زیادی از آنها را تامین کرده است، اما علاوه بر پروژه های معمول و پیش بینی شده قبلی، چند مگاپروژه از سوی شرکت های بزرگ پتروشیمی هم پیش بینی شده که هلدینگ خلیج فارس کارهای اجرایی آنها را شروع کرده است.

 محدودیتی برای تامین مالی نداریم

جعفر ربیعی، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در گفت وگو با مشعل آخرین پیشرفت های صورت گرفته در دو مگاپروژه الماس ماهشهر و هرمز عسلویه را تشریح کرد.  او با بیان اینکه پروژه الماس ماهشهر خوراک ترکیبی دارد و مهم ترین ویژگی آن هم این است که کل خوراک از داخل مجموعه هلدینگ خلیج فارس تامین می شود، افزود: هیچ خوراکی را خارج از هلدینگ برای این پروژه تامین نمی کنیم.  ربیعی با اعلام اینکه برای این پروژه 2.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری پیش بینی شده  است، افزود: کارهای اجرایی فاز اول که مناقصه واحد الفین است، انجام شده و به زودی برنده آن اعلام و وارد فاز اجرایی می شود.  او با بیان اینکه 100 درصد سرمایه گذاری این پروژه در گروه خلیج فارس تامین می شود، افزود: 51 درصد این سرمایه گذاری متعلق به هلدینگ خلیج فارس مادر و 49 درصد هم متعلق به دو شرکت پتروشیمی بندر امام و اروند است. طبق برآوردها با اجرای این پروژه طی 6 سال 2.5میلیون تن به ظرفیت محصولات پتروشیمی کشور اضافه می کند و در زمان ساخت و بهره برداری اشتغال خوبی در ماهشهر و استان خوزستان ایجاد می شود.  مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه برای تامین سرمایه این پروژه محدودیتی وجود ندارد، گفت: برای منابع ریالی از منابع داخلی هلدینگ و امکانات شبکه بانکی استفاده می کنیم و برای منابع ارزی فعلا برای شروع به کار بخشی از منابع را تامین کرده ایم، اما برای ادامه کار باید موضوع فاینانس را حل کنیم یا اجازه داده شود که بخشی از منابع صادراتی را به این پروژه اختصاص دهیم.

مجوزهای بالادستی برای مگاپروژه ها

ربیعی تصریح کرد: طبق قانون هلدینگ تعهد دارد بخشی از درآمد ارزی خود را وارد نیما کند و اگر بخواهیم بخشی از این منابع را در پروژه های خودمان هزینه کنیم، حتما باید این اجازه از سوی وزارت نفت و بانک مرکزی به ما داده شود. وی همچنین در مورد پروژه هرمز عسلویه هم تاکید کرد: در این پروژه نیاز به خوراک اتان و بوتان داریم که قرار است از شرکت گاز حدود 4.5 میلیون تن تامین شود. مجوزهای اختصاص این خوراک صادر شده و مناقصه فاز اول آن که الفین است، انجام و برنده هم انتخاب شده و به زودی اعلام می شود.  ربیعی با اعلام اینکه این مجموعه از نظر خوراک و تناژ آن قابل توجه و بسیار بزرگ است و می تواند بزرگ ترین پروژه پتروشیمی کشور باشد، افزود: موضوع اختصاص زمینه فاز اول این پروژه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی حل و زمین به ما تحویل داده شده و قرارداد اجاره هم منعقد شده است، اما هنوز بخشی از زمین را تحویل نداده اند. امیدواریم زودتر کارهای مجوز و اقدامات مربوطه انجام شود و بخش های باقی مانده زمین را هم تحویل دهند؛ با وجود این در همین زمین هایی که در اختیار داریم، می توانیم فاز اول را شروع کنیم.  مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تصریح کرد: اتان و بوتان مورد نیاز مگاپروژه هرمز عسلویه از خروجی پالایشگاه های پارس جنوبی تامین می شود و نگرانی از بابت تامین این خوراک نداریم، اما چنانچه زمانی ظرفیت کل گاز کشور با مشکل مواجه شود، ممکن است برای منابع تامین خوراک این پروژه هم مشکل ایجاد شود. به هر صورت در بالانس خوراک اتان و بوتان کشور این پروژه دیده شده و قرارداد تامین خوراک آن با شرکت گاز هم در آستانه انعقاد بوده و منابع آن تخصیص داده شده است.  ربیعی افزود: برای این پروژه 4.5 میلیارد دلار پیش بینی شده است. برای این پروژه هم منابع ریالی را هلدینگ خلیج فارس تامین می کند و منابع ارزی از محل فاینانس و صندوق توسعه ملی تامین می شود. در مجموع می توان گفت که برای این دو مگاپروژه 7 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت می گیرد.

 مگاپروژه ها در جهش سوم پتروشیمی ها

پیگیری مگاپروژه ها در صنعت پتروشیمی موضوعی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم آن را دنبال می کند و اجرای آنها در جهش سوم مورد توجه بوده است.پیش تر شرکت ملی صنایع پتروشیمی از اجرای سه مگاپروژه خبر داده بود که یکی از آنها همان مگاپروژه هرمز است. شرکت پتروشیمی هرمز خلیج فارس با ظرفیت سالانه ۵.۸ میلیون تن و حجم سرمایه گذاری حدود ۴.۵ میلیارد دلار با خوراک اتان و بوتان تعریف شد که انواع پلی اتیلن ها و پلی پروپیلن را تولید خواهد کرد. طرح دیگر خوراک ترکیبی الفینی، ویستا انرژی ارغوان در عسلویه است با خوراک اتان و بوتان و حجم سرمایه گذاری ۱.۶ میلیارد دلار که سالانه ۱.۸ میلیون تن ظرفیت تولید خواهد داشت. طرح سوم خوراک ترکیبی، طرح الفین آروماتیک شرکت نفت و گاز آریا، زیرمجموعه هلدینگ نفت و گاز پارسیان با خوراک نفتا و اتان با حجم سرمایه گذاری ۴.۸ میلیارد دلار است که سالانه ظرفیت تولید ۴.۸ میلیون تن محصول خواهد داشت. اجرای این مگاپروژه ها به همان اندازه که می تواند اثرگذار و افتخارآفرین باشد، نیاز به هماهنگی و همراهی چندجانبه و تامین مالی به موقع دارد تا بتواند در زمان مقرر به ثمر بنشیند.