گفت و گوی اختصاصی با مدیرعامل بزرگترین شرکت تولید کننده نفت ایران

برنامه پنج ساله نفتخیز جنوب روی میز تهران

مشعل      عليرضا دانشي از تاريخ 12 مهرماه امسال ،فعاليت خود را با حکم مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، به عنوان مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب آغاز کرد؛ شرکتي که حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز كشور را با  45 ميدان و 65 مخزن هيدروكربوري بزرگ و كوچك در گستره اي افزون بر 70 هزار كيلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان توليد مي کند. مدير اهل دزفول شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که پيش از اين، انتقادهاي زيادي به روند طي شده در صنعت نفت ايران داشت، حالا عهده دار سمتي است که قطعا بسياري نظاره گر عملکرد او هستند. در طول مصاحبه نيز نگاه انتقادي زيادي به عملکرد دوره گذشته صنعت نفت دارد و مي گويد: بايد صنعت نفت را پس از سال ها روي ريل تدبير و عقلانيت بازگردانيم، در اين دوره سه ماهه برنامه پنج ساله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را تدوين کرده و براي تاييد به شرکت ملي نفت ايران فرستاده است. در سفر به اهواز و در دفتر او، گفت و گويي بيش از يک ساعته با هم داشتيم؛ در مجموعه اي که معتقد است اختيارات آن سلب شده و در تلاش براي احيا و بازگشت آن است. او در اين مصاحبه، پاسخگوي موضوعات متنوعي مانند بحث نيروي انساني، تعاوني مسکن کارکنان، حمايت از ساخت داخل، ايجاد قرارگاه جهادي مسؤوليت اجتماعي، اخذ مجوز 200 ميليون دلاري براي بازساي تاسيسات، استقبال از سرمايه گذاران داخلي و خارجي و در جريان بودن اين مذاکرات و آمادگي براي توليد 3 ميليون بشکه اي نفت تا پايان سال است و صحبت از تهاتر نفت که مي شود، از فعاليت هاي متنوعي در اين خصوص، از بازسازي تا اجراي پروژه ها براساس اين مدل خبر مي دهد و به عنوان نمونه به توسعه ميدان مارون بنگستان در مقابل تهاتر نفت به ارزش حدود 200 ميليون دلار  اشاره مي کند که پيگيري عقد قرارداد در حال انجام است و  در شادگان هم توسعه ميدان با سرمايه گذاري يک ميليارد دلار در حال نهايي سازي است. متن گفت و گوی عليرضا دانشي با رسانه های وزارت نفت (مشعل-شانا- ایران پترولیوم) در ادامه مي آيد:

 به عنوان نخستين سوال، سه ماه از پذيرفتن مسؤوليت شما به عنوان مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مي گذرد. لطفا توضيح دهيد که مهم ترين اقدام‎هايي که در اين سه ماه انجام داديد، چه بوده است؟

نخستين کاري که بايد صورت مي گرفت، پايش سازمان بود. با آنکه سال هاست در داخل مجموعه کار مي کنيم؛ اما نياز بود پايش مجددي انجام و اقدام ها بر اساس آن صورت گيرد که خوشبختانه اين پايش انجام شده است. نگهداشت و افزايش توليد نيز جزء لاينفک مسؤوليت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که در گام نخست بايد به دنبال منابع مالي مستقل و مطمئني براي آن مي گشتيم تا بتوانيم پروژهاي متعددي را که مدنظر سيستم کارشناسي بود، سامان دهيم که برنامه ريزي آن انجام شد.

 توجه به زنجيره ارزش در گردونه فعاليت هاي حوزه هاي بالادستي نيز از کارهايي بود که مورد توجه قرار گرفته است. اکنون که با شما صحبت مي کنم، يک برنامه پنج ساله مبتني بر نگهداشت و افزايش توليد، تدوين و تقديم شرکت ملي نفت ايران شده که بسيار مهم و با ارزش است. کار مهم ديگري که در اين مدت انجام داديم، بازتعريف مناطق نفت خيز جنوب و بازگرداندن برخي اختيارات از دست رفته اين شرکت بود. متأسفانه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در قالب يک سازمان و نه يک شرکت ديده شده بود. در اين زمينه، يکي از کارهايي که طي اين مدت انجام شد، بازگشت اختيارات در بخش منابع انساني شرکت بود که خوشبختانه با همکاري و تعامل خوب بين جنوب و تهران، تا حدودي اين اختيارات در برخي عرصه ها به مناطق نفت خيز جنوب واگذار شده است. همچنين شيوه نامه نحوه انجام تعميرات اساسي ماشين هاي دوار که شيوه نامه خوبي نبود، در اين مدت اصلاح شد و در خصوص منابع مالي در چرخش فعاليت ها و پرداخت ها نيز مشکلاتي وجود دارد که در حال رايزني هستيم و ان شاء الله اصلاحاتي در اين زمينه صورت بگيرد.

   منابع مطمئن مالي که عنوان کرديد، قرار است از چه محلي تأمين شود؟

بخشی در رابطه با تهاتر نفت است که البته تا کنون ورودي به آن نداشتيم؛ اما برخي خدماتي که ارائه مي کنيم، منابع آن تأمين شده است. به عنوان نمونه، براي خدماتي که به پتروشيمي ها ارائه کرديم، آنها نيز در برخي حوزه ها کمک کرده اند. سرمايه گذاران خارجي هم پاي کار آمدند و مذاکرات خوبي صورت گرفته است.

       آيا شرکت ملي مناطق نفت خيز در اين زمينه اختيار کامل دارد؟

ما (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) در همه کارهايي که انجام مي دهيم، با شرکت ملي نفت ايران هماهنگ هستيم. در موضوع تهاتر هم قرار شد با هماهنگي مديريت امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران، منابع را مشخص کنيم تا موازي کاري صورت نگيرد و  فعاليت ها از يک منبع و منشا انجام شود، اين موضوع براي شرکت ملي نفت ايران و ما مهم است.

       به چه ميزان منابع نياز داريد؟

کشش مالي در فعاليت هاي صنعت نفت متفاوت است. اکنون کار انجام نشده، کم نداريم. بايد صنعت نفت را پس از سال ها روي ريل تدبير و عقلانيت بازگردانيم. در موضوع توسعه منابع نيز شاه بيت سخنانم توجه علمي و غير شعاري به زنجيره ارزش در صنعت نفت است.

    برنامه پنج ساله اي که به شرکت ملي نفت ايران ارائه کرديد، شامل چه بخش هايي است؟

برنامه پنج ساله در مناطق نفت خيزجنوب، با وجود تحريم هاي ظالمانه، مشکلات متعدد مالي و عدم جذب نيروي جوان در ساليان گذشته، براي رسيدن ظرفيت توليد نفت خام کشور (PGC) تدوين شده و انتظار داريم با روش هايي همانند تهاتر نفت و جذب سرمايه گذاري، علاوه بر نگهداشت افت توليد سالانه در حدود 500 هزار بشکه، توليد را حدود 300 هزار بشکه در روز نیز افزايش دهيم.  البته خاصيت اين هدفگذاري آن است که حتي اگر به اهداف نهايي افزايش توليد نرسيم، چون تلاش سازمان مضاعف خواهد شد، حتما بخشي از اين افزايش توليد محقق مي شود. براي اين برنامه، تعمير بيش از 500 حلقه چاه و حفاري بيش از 200 حلقه چاه برنامه ريزي و مقرر شده ظرفيت نمکزدايي و خطوط لوله تا 3.4 ميليون بشکه در روز افزايش يابد که کاري بسيار دشوار و سنگين است. در صورت تامين منابع، ان شاءالله اين برنامه ها به مرور به مرحله اجرا درخواهند آمد. اين برنامه با درنظرگرفتن شرايط تحريم، تدوين شده و محاسبات مالي آن در حال انجام است. از سويي با توجه به درصد بالاي افت توليد مخازن، يکي از هدفگذاري هاي مهم اين برنامه درنظرگرفتن منابع گازي مستقل براي مخازن نفتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است. در حال حاضر  12 ميدان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، تحت تزريق گاز با هدف نگهداشت توليد قرار دارد؛ اما در شرايط فعلي حجم بسيار ناچيزي  به اين ميادين در حال تزريق است.