مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران   

فعالیت 80 درصد چاه های نفتی با دانش و تجهیزات ایرانی

مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه پژوهش گرهگشای صنعت نفت کشور بوده است، گفت: به واسطه فعالیت های پژوهشی، اکنون بیش از 80 درصد چاه های نفت و گاز کشور با دانش و تجهیزات ایرانی فعالیت می کنند. مهدی فکور در آیین گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری در محل ساختمان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ضمن تبریک این هفته به پژوهشگران، نوآوران و فناوران صنعت نفت اظهار کرد: امروزه در زندگی روزمره خود به دانش نیاز داریم و یکی از کارهای پژوهش خلق دانش است و هر روز بحث دانش و پژوهش در زندگی افراد برجسته تر می شود.

وی با اشاره به نقش گسترده پژوهش و فناوری در صنعت نفت افزود: در کشور ما در بُعد انرژی، گشایش های بسیاری به واسطه پژوهش فراهم شده است و اکنون 80 تا 90درصد فعالیت و تجهیزات چاه های ایران از پمپ های درون چاهی تا تاج چاه همه ایرانی هستند. مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه موضوع خالقیت را نمی توان از ذات خدا جدا دانست، تصریح کرد: مخلوقات خدا برای راحتی انسان خلق شده اند و کار پژوهش، کشف رابطه انسان و آن مخلوقات برای راحتی بیشتر است. فکور گفت: فرآیندها در کشور حتی برای اهداف ساده، پیچیده و مشکل ساز هستند و نیاز به اصلاح دارند، اما این اصلاح نمی تواند به واسطه تنها قانونگذار و فردمحور اجرا شود، بلکه نیازمند کار دانشی و پژوهشی است. وی با بیان اینکه زمانی که طرح پژوهشی مطرح می شود، باید آثار جانبی آن مدنظر قرار گیرد تا پژوهشگر مطمئن شود خروجی طرح پژوهشی وی اثر نامطلوبی ایجاد نمی کند، اظهار کرد: برای هر پروژه ای که اجرا می شود، باید بحث پژوهش دنبال شود و این طور نباشد که بعد از اجرای یک طرح و رویارویی با مشکل به دنبال راه حل پژوهشی برای آن باشیم. مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران افزود: دهها سال پیش موضوع خروجی گازهای کارخانه های سیکل ترکیبی تولید برق و جداسازی آنها و جلوگیری از آلودگی هوا برای اجرای یک کار پژوهشی مطرح شد، اما در عمل مطلع شدیم که کارخانه های موجود در کشور قابلیت اجرای چنین پژوهشی را ندارند و باید از ابتدای ساخت کارخانه به این موضوع پرداخته می شد.

فکور با بیان اینکه آینده نگری از مسائل مهم درباره فعالیت پژوهشی است، گفت: صنعت انرژی کشور سمت وسویی دارد که تابع حرکت جهانی است، ما ناخودآگاه مجبوریم با این حرکت همسو باشیم، اما بودن در نوک پیکان این حرکت بهتر از دنباله رو دیگران بودن است.

 

    شرکت انتقال گاز ایران 

افزایش بازده انتقال گاز در تأسیسات رشت

مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران از نوسازی و بازسازی تأسیسات تقویت فشار گاز رشت پس از 48 سال و با هدف افزایش بازده انتقال گاز در شمال کشور خبر داد.

مهدی جمشیدی دانا در بازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز رشت در منطقه 9 عملیات انتقال گاز با قدردانی از تلاش کارکنان ستادی و عملیاتی در تحقق انتقال ایمن و پایدار گاز در استان های شمالی گفت: بیش از10هزار نفر-ساعت کار طاقت فرسا در اوج شیوع ویروس کرونا انجام شده است. وی افزود: با فعال شدن این ایستگاه و افزایش فشار گاز در خطوط لوله استان های گیلان و مازندران، ظرفیت انتقال گاز به آنها در شرایط بهتری قرار گرفته است. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه تأسیسات رشت در سال 1352به بهره برداری رسیده و در سال های اخیر بازسازی شده است، افزود: این تأسیسات از خط سوم سراسری، گاز را برداشت و به خط لوله نخست سراسری و خط لوله شمال کشورگازتزریق می کند. به گفته جمشیدی دانا، این تأسیسات 3 دستگاه توربوکمپرسور 10مگاواتی با ظرفیت انتقال 23 میلیون مترمکعب گاز در روز دارد. وی تصریح کرد: اقدام های سخت افزاری و نرم افزاری بسیاری در ایستگاه های رشت و رامسر انجام شده و این 2 ایستگاه به ویژه ایستگاه رشت، بی شک در اوج سرمای امسال نقش ویژه ای را در انتقال گاز و پایداری شبکه شمال کشور ایفا می کنند.

وی گفت: با تلاش همه همکاران به ویژه در ایستگاه ها و مراکز بهره برداری خطوط لوله و مصرف بهینه مردم، امید می رود که زمستان امسال را همانند پارسال به خوبی پشت سر بگذاریم.

 

    قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا

بهره برداری از ان جی ال 3200 در سال 1401

فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با اشاره به اهمیت تکمیل طرح توسعه کارخانه جمع آوری گازهای همراه نفت موسوم به ان جی ال 3200، از بهره برداری آن در سال 1401 خبر داد.

سردار سیدحسین هوش السادات در سی ودومین سالروز تأسیس قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با اشاره به فعالیت های این مجموعه و مراحل پیشرفت آن گفت: قراراست در سال 1401در طول 50 هفته 50 طرح مهم در کشور اجرا شود که تکمیل 550 کیلومتر خط لوله انتقال انرژی و ان جی ال 3200 از جمله این طرح هاست.

وی درباره طرح توسعه ان جی ال 3200 گفت: این طرح با جمع آوری گازهای مشعل، روزانه97هزار بشکه ان جی ال،41 تن گوگرد جامد و340 میلیون فوت فوت گاز طبیعی تولید می کند که گاز طبیعی در کارخانه تولید برقی که درهمان نزدیکی در دست ساخت است، به عنوان خوراک استفاده می شود.

سردارهوش السادات با اشاره به اینکه جمع آوری گازهای مشعل به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی کمک شایانی به کشور می کند،درباره زمان تکمیل این پروژه گفت: امیدواریم اواخر امسال تزریق گاز به کارخانه آغاز شود ودرنیمه نخست سال 1401این طرح به بهره برداری برسد؛ البته در پروژه های بزرگ زمان انجام آزمون ها، گاهی تکمیل پروژه را به تعویق می اندازند. فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در تشریح سهم این نهاد از تولید انرژی کشور گفت: بیش از 40 درصد تولید بنزین کشور، 21درصد تولید گاز و 42 درصد از مخازن ذخیره سازی حوزه نفت و گاز کشور به همت قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا محقق شده است. وی با اشاره به تکمیل 26پروژه زیربنایی انجام شده در حوزه صنعت نفت از سوی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا در سال گذشته، اجرای 235کیلومتر از خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک  را که در توسعه سواحل مکران نقشی بسزا دارد، ازجمله این طرح ها عنوان کرد. فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا درباره حضور قرارگاه در پروژه های عمده صنعت نفت گفت: قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به 3 صورت پیمانکاری، سرمایه گذاری موقت و سرمایه گذاری دائم در صنعت نفت فعالیت می کند و افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز عمده ترین بخش فعالیتش در صنعت نفت را تشکیل می دهد.

 

     پالایشگاه بندرعباس

بومی سازی 6900 قطعه پالایشگاهی با مهندسی معکوس

معاون بازرگانی شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: تاکنون در این شرکت 6900 قطعه از طریق مهندسی معکوس، داخلی سازی و فناوری آن بومی سازی شده است.

فردین بهرام پور در بازدید شرکت های دانش بنیان و عضو پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی از پالایشگاه نفت بندرعباس افزود: حمایت از ساخت داخل و تولیدکنندگان داخلی به منظور کمک به استمرار تولید، از سیاست های پالایشگاه نفت بندرعباس است. وی اظهار کرد: سالانه حدود150 قطعه به روش مهندسی معکوس در شرکت پالایش نفت بندرعباس با همکاری شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخلی بومی سازی می شود.

عبدالرضا واعظی، رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی نیز گفت: اقدام های پالایشگاه نفت بندرعباس در حوزه پژوهش و اعتماد به شرکت ها و تولیدکنندگان داخلی قابل توجه است.

وی افزود: شرکت های فعال در پارک علم و فناوری شرکت های تولیدی توانمندی هستند که افزایش ارتباط آنها با صنایع از جمله شرکت های نفتی می تواند در تأمین کالا و قطعات مورد نیاز همچنین جلوگیری از وابستگی به خارج از کشور بسیار مؤثر باشد.

شماری از مدیران و متخصصان شرکت های دانش بنیان و عضو پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی به مناسبت هفته پژوهش و فناوری با حضور در پالایشگاه نفت بندرعباس از واحدهای عملیاتی، کارگاه ها و بخش های پژوهشی این پالایشگاه دیدن کردند.

 

    شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران

عرضه روزانه 180 خودروی دوگانه سوز به بازار مصرف

اجرا شدن قرارداد تولید 45 هزار خودروی تاکسی و ون دوگانه سوز به طور میانگین ورود روزانه 180 خودرو به بازار مصرف را به دنبال خواهد داشت.  بنا بر اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران 14آذرماه امسال قراردادی به منظور حمایت از ناوگان حمل ونقل و افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور و مدیریت بهینه مصرف سوخت به امضای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و گروه صنعتی ایران خودرو رسید. با توجه به اینکه مدت زمان اجرای این قرارداد 8 ماه است، مقرر شده تا از زمان ابلاغ قرارداد(16 آذرماه امسال) روزانه 180خودرو دوگانه سوز به بازار مصرف عرضه شود. ارزش این قرارداد برای تولید 45هزار خودرو برابر با19میلیون و 525 هزار دلار است که در سال نخست منجر به صرفه جویی بیش از 19میلیون دلار می شود و در سال های بعدی این رقم با رشدی 8 میلیون دلاری به سقف بیش از ۲۷ میلیون دلار می رسد. پیش بینی می شود به دنبال عرضه 45 هزار خودروی دوگانه سوز به مصرف کنندگان، طی 4 سال، 101 میلیون و 641 هزار دلار صرفه اقتصادی رقم بخورد. با تولید این تعداد خودروی دوگانه سوز در سال نخست، حدود 58 میلیون لیتر و در سال های بعدی 80 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی می شود که درمجموع 4 سال، به رقمی حدود 300 میلیون لیتر می رسد؛ روندی که می تواند با توجه به افزایش مصرف بنزین در داخل، کشور را از تهدید واردات آن رها کند و صادرات فرآورده ها را استمرار بخشد.

 افزایش 30 درصدی سهم سی ان جی در سبد سوخت 

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودروها به 30 درصد تا افق 1404 خبر داد. رضا کاظم نژاد با اشاره به اهمیت امضای قرارداد تولید 45 هزار خودرو دوگانه سوز تاکسی و وانت بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و ایران خودرو اظهار کرد: این کار گام مهمی بود که در بخش تولید کارخانه ای خودروهای دوگانه سوز در دولت سیزدهم برای نخستین بار برداشته شد. وی با بیان اینکه هم اکنون سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور21.2درصد معادل مصرف روزانه 22.4 میلیون مترمکعب است، تصریح کرد: مقرر شده است که این سهم 1404 این میزان در بخش حمل ونقل(خودروهای سبک) به 30درصد افزایش یابد. کاظم نژاد با اشاره به اینکه افزایش سهم سی ان جی در سبد سوخت خودرو مستلزم این است که قیمت سوخت اصلاح شود، اظهار کرد: مابه التفاوتی قیمت سی ان جی و بنزین، مشوقی برای طیف بازار مصرف و افزایش اقبال عمومی به منظور توسعه هرچه بیشتر این سوخت است. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه در این مسیر باید از فناوری های  روز و کارآمد استفاده شود، گفت: در بخش تبدیل کارگاهی خودروها این مهم که استفاده از لوازم و ملزومات نسل ۴ است، به زودی اتفاق خواهد افتاد.

 

    شرکت ملی حفاری ایران 

خریداری تجهیزات سرچاهی پرفشار از سازندگان ایرانی

مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تأکید کرد: تجهیزات سرچاهی پرفشار کاربردی در صنعت نفت و حفاری از جمله تأسیسات سرچاهی با توان 15هزار پوند بر اینچ مربع از محل تولیدات داخلی تأمین می شود. حمیدرضا گلپایگانی همزمان با هفته پژوهش در بازدید از شرکت فناوری تجهیزات سرچاهی(وتکو) گفت: توانمندی و خودکفایی شرکت های ایرانی در ساخت انواع قطعات و تجهیزات از جمله شیرآلات پرفشار و دروازه ای و تاج چاه(کریسمس تری) 5 تا 15هزار پوند بر اینچ مربع بسیار قابل توجه و در شرایط تحریم و محدودیت ها تحسین برانگیزاست. وی با بیان اینکه تولیدات این شرکت در پروژه کلید در دست میدان نفتی آزادگان جنوبی کاربرد دارد، افزود: ساخت تأسیسات سرچاهی با توان 15هزار پوند بر اینچ مربع که برای نخستین بار در کشور از سوی شرکت وتکو در دست اجراست، زمینه ورود دوباره شرکت ملی حفاری ایران را به میدان های پرفشار، نظیر مارون خامی فراهم می آورد. گلپایگانی تصریح کرد: شرکت ملی حفاری ایران از بدو تأسیس تاکنون تلاش کرده است در همکاری اثربخش با سازندگان و صنعتگران داخلی تا جای ممکن از قطعات، تجهیزات و اقلام مورد نیاز تولید داخل در دستگاه های حفاری و تجهیزات مربوط به خدمات فنی و مهندسی استفاده کند. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: هم افزایی میان متخصصان این شرکت با شرکت های سازنده تجهیزات صنعت نفت، زمینه رشد و روزآمدی این شرکت ها و کارآفرینی و اشتغال زایی را به دنبال داشته است. گلپایگانی با قدردانی از صنعتگران داخلی به ویژه متخصصان و کارکنان شرکت وتکو در زمینه تجهیزات سرچاهی ادامه داد: شرکت ملی حفاری ایران همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی، برنامه های گسترده ای در زمینه توسعه دانش فنی بومی، حمایت از سازندگان،منابع ساخت داخل و مراکز دانش بنیان درباره طراحی تجهیزات پیچیده، توجه به خلاقیت و نوآوری و... تدوین و اجرایی کرده است. شرکت فناوری تجهیزات سرچاهی(وتکو) از شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت است که در زمینه طراحی، ساخت و نصب تجهیزات سرچاهی فعالیت می کند.

 

   شرکت نفت مناطق مرکزی ایران

 پیشرفت 68 درصدی در لرزه نگاری میدان های تنگ بیجار و دلاوران

مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: پروژه لرزه نگاری سه بعدی میدان های تنگ بیجار و دلاوران با پیشرفت 68 درصدی در غرب کشور از سوی این شرکت با مشارکت یک شرکت داخلی در حال اجراست. غلامرضا نصیرایی گفت: این پروژه در قالب طرح توسعه میدان های تنگ بیجار و دلاوران که تحت سرپرستی این شرکت قرار دارد، اجرا می شود. وی افزود:عملیات برداشت داده های لرزه نگاری میدان های تنگ بیجار و دلاوران به مساحت یک هزار و 500 کیلومترمربع و با 73هزار نقطه چشمه لرزه ای در حال اجراست و پیش بینی می شود عملیات برداشت داده ها در این پروژه مهرماه 1401پایان یابد. مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ادامه داد: این پروژه همچنین شامل 570 کیلومتر خط لرزه نگاری دوبعدی با 8 هزار و 200 نقطه چشمه لرزه ای روی میدان های باباقیر و بانکول طراحی شده که برداشت، پردازش و تفسیر داده های آن پایان یافته است. نصیرایی اظهار کرد: با توجه به شرایط اقلیمی، کوهستانی و سخت گذر بودن منطقه، همچنین واقع شدن بخشی از این پروژه در مناطق مرزی، عملیات برداشت داده های لرزه نگاری با استفاده از خدمات پروازی بالگرد و پاکسازی مناطق آلوده به مین باقیمانده از زمان جنگ تحمیلی در حال انجام است. وی هدف از اجرای این عملیات را مطالعه ساختار زمین شناسی، بررسی و رفع ابهام های ساختمانی و مخزنی میدان های تنگ بیجار و دلاوران، همچنین چگونگی توسعه میدان دلاوران عنوان کرد. مدیر امور فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: همزمان با برداشت داده های لرزه نگاری در میدان های تنگ بیجار و دلاوران، پردازش و تفسیر اولیه اطلاعات لرزه نگاری به منظور بررسی کیفیت داده های برداشت شده، تعیین تکلیف سریع تر برخی ابهام های اساسی، مشخص شدن موقعیت چاه های میدان های باباقیر و بانکول در بخش لرزه نگاری دوبعدی این پروژه و ارزیابی میدان دلاوران است که برداشت داده های آن به تازگی پایان یافته است.

نصیرایی یادآور شد: با اجرای پروژه های لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی در حوزه فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی در غرب کشور، افزون بر ایجاد فرصت اشتغال برای بیش از یک هزار و100 نفر، فعالیت های عام المنفعه ای نیزدرقالب مسئولیت های اجتماعی انجام شده است. وی گفت: در پروژه لرزه نگاری میدان های تنگ بیجار و دلاوران، کریدورهای طراحی شده در منطقه ای به وسعت یک هزار و 600 هکتار از مناطق مرزی آلوده به مین و مهمات عمل نشده از زمان جنگ تحمیلی، به صورت مکانیزه و دستی پاکسازی شده است.