مدیرکل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در گفت و گوی اخصاصی «مشعل»:

 به دنبال درخشش نفت در ورزش  قهرمانی هستیم

المپیادهای نفت را در چارچوب قانون برگزار می کنیم

آرش جعفری     مدیرکل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت، نوید روزهای خوب در ورزش همگانی و قهرمانی این وزارتخانه را می دهد. منصور قنبرزاده که بیش از 35 سال در ورزش نفت سابقه دارد، بعد از چند سال دوری، دوباره بر مسند مدیریت ورزش نفت نشسته است. مدیرعامل سابق باشگاه نفت تهران و رئیس سابق امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران که حالا با کوله باری از تجربه، با پست مدیرکلی سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به ورزش برگشته است، می گوید: اولویت برنامه هایش، ورزش همگانی و سلامت کارکنان است؛ چون پیشگیری بهتر از درمان است. با منصور قنبرزاده در خصوص ورزش همگانی و قهرمانی در وزارت نفت، برنامه هایش در خصوص شناسنامه سلامت کارکنان و خانواده هایشان و نیز تیم های حرفه ای که در لیگ های برتر در رشته های مختلف حضور دارند، گفت وگویی انجام دادیم که با هم می خوانیم.    

  دوباره به ورزش نفت برگشتید؛ اما با پستی جدید؟

 باید بگویم من از بدنه ورزش نفت هیچ وقت جدا نبوده ام. نزدیک به 35 سال است در بدنه ورزش نفت و در لایه های مختلف حضور دارم. بیش از 20 سال مدیر امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیز جنوب بودم، در عین حال به طور همزمان و نیز در فواصل مختلف دبیر شورای ورزش مناطق نفت خیز و مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب هم بودم. سپس با حضور در تهران،  به عنوان رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل باشگاه نفت تهران خدمت کردم. با نفت تهران از لیگ دسته سوم به لیگ برتر رسیدم و حتی مقام سوم ایران را به دست آوردیم. در جام باشگاه های آسیا حضور داشتیم که تا مرحله یک چهارم نهایی پیش رفتیم. درعین حال در این سال ها عضو و دبیر شورای ورزش شرکت ملی نفت و نیز یک دوره، عضو هیات رئیسه فدراسیون فوتبال و 10 سال  هم عضو هیات رئیسه سازمان لیگ بودم که در حال حاضر هم عضو هستم؛ البته باید این را هم اضافه کنم  که یک دوره هم در دوره تغییر و تحول فدراسیون، به عنوان سرپرست دبیر کل فدراسیون در کنار دوستان بودم و علاوه بر این  به عنوان مشاور عالی رئیس فدراسیون فوتبال مشغول به کار هستم.

    در بازگشت به ورزش نفت به عنوان مدیرکل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت چه برنامه هایی بخصوص برای ورزش همگانی دارید؟

متاسفانه حدود دو سال درگیر کرونا بودیم و هنوز هم هستیم. بنابراین ورزش و مجموعه های ورزشی وزارت نفت تعطیل بود. قبل از آن هم یکسری دستور عمل هایی در حوزه منابع انسانی در خصوص ورزش در دوره قبلی تدوین شده بود که به اعتقاد من و نیز  پیشکسوتان و کارشناسان ورزش نفت و حتی مدیران ورزش،  به نفع ورزش همگانی نبود؛ بخصوص اینکه  حتی با شورای عالی ورزش نفت  قبل هم مشورت نشد و متاسفانه  این دستورعمل ها محدودیت ها و  مشکلاتی ایجاد کرد که کارشناسی نشده بودند. از این رو در وهله اول، به دستور  معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، کارگروهی در حال بازنگری دستورعمل ها هستند که بخشی از آن انجام شده و محدودیت هایی که هیچ گونه جایگاه تخصصی نداشتند، برداشته شده و تلاش می کنیم که بقیه محدودیت ها هم برداشته شود، ازجمله  به کارگیری سرپرستان و دست درکاران ورزشی  شرکتی که  قبلا گفته بودند شرکتی ها حق ندارند، باشند و به قولی برایشان منع قانونی گذاشته بودند.  متاسفانه این تصمیم جایگاه تخصصی نداشت؛ چراکه درواقع عمدتا خانواده های نفتی اعتمادشان به همکاران نسبت به غریبه ها در ورزش خیلی بیشتراست. بنابراین همکاران شرکتی باید سرپرستی و مدیریت کنند. این را هم باید اضافه کنم که روسای قدیمی ورزش و نیز دبیران هیات ورزشی از قدیم در مصوبه های قبلی شرکت ملی نفت ایران هم اولویت را به این عزیزان داده بودند که در خارج از وقت اداری به ورزش هم بپردازند.

     برای بازگشایی اماکن ورزشی هم برنامه ای دارید؟

بله. در خصوص بازگشایی اماکن ورزشی باید بگویم که خوشبختانه اماکن ورزشی در مناطق عملیاتی ظرف یک یا دو هفته گذشته بازگشایی شدند و در ادامه با 4 شرکت اصلی مکاتبه کردیم که با رعایت دستورعمل های بهداشتی اماکن ورزشی ستاد تهران و مراکز استان هم بازگشایی شوند تا شاهد ورزش کارکنان و خانواده های آنها باشیم. این را نیز باید اضافه کنم که هم ما در زمینه ورزش کشور و هم ستاد کرونا و نیز علاقه مندی وزیر به ورزش معاونت منابع انسانی، پیگیر این موضوع هستیم که مراکز ورزشی زودتر بازشوند.

    ورزش کردن انگیزه می خواهد و این انگیزه با برگزاری مسابقات به دست می آید. در این خصوص، برنامه ای برای برگزاری المپیادهای داخلی و نیز سراسری وزارت نفت دارید؟

در واقع براساس سیاستگذاری اصلی وزارت نفت و 4 شرکت اصلی و تابعه ماموریت داریم که زمینه مناسبی برای ورزش کارکنان و خانواده های آنها فراهم کنیم و این الزام است؛ چون همانطور که حیطه فعالیت اداره بهداشت و درمان در زمینه سلامت است، ماهم وظیفه داریم برای پیشگیری از نارسایی های قلبی و عروقی، مشکلات جسمانی و سایر مسائل بهداشتی در میان کارکنان انگیزه ایجاد کنیم تا به ورزش بپردازند که البته این موضوع از بحث ورزش همگانی می گذرد. همانطور که گفتم ورزش  در این دو، سه سال به نوعی تعطیل بود. از این رو در حال تهیه یک دستور عمل هستیم تا علاوه بر ورزش و تمرین کردن، بتوانیم همین امسال مسابقات داخلی را با کمترین هزینه برگزار کنیم؛ البته این را هم باید اضافه کنم که امکان برگزاری این مسابقات به صورت محدود و در چارچوب شیوه نامه های بهداشتی ستاد کرونا برگزار می شود. در ادامه و در سال 1401 هم قرار است یک برنامه کامل به همراه مدیران ورزش و کارشناسان  4 شرکت اصلی و همکاران در مناطق عملیاتی تهیه شود  و سپس آن را به شورای مرکزی ورزش وزارت نفت ببریم که وظیفه آن درواقع برنامه ریزی و تبیین سیاست هاست و تمام زوایا را در نظر می گیرد. انشاءالله  بتوانیم این برنامه را مصوب کنیم و در چارچوب قانونی،  مسابقات المپیاد را انجام بدهیم. مطمئن باشید المپیادی که  بر اساس چارچوب تدوین شده باشد، شور، نشاط و انگیزه ورزش کردن را در میان کارکنان ایجاد می کند. باز هم تاکید می کنم که برای برگزاری مسابقات، باید مجوز قانونی اخذ شود؛ چون ملزم هستیم که کار را در چارچوب قانون جلو ببریم.

    به سلامت کارکنان اشاره داشتید. برنامه شناسنامه سلامت کارکنان در چه مرحله ای قرار دارد؟ 

یکی از وظایف این اداره کل، بحث سلامت کارکنان است. در این بخش در دوره های گذشته، کارهای خوبی انجام شده و مراکزی با عنوان کلینیک های طبی ورزشی و پایش سلامت در4 شرکت اصلی، بخصوص شرکت ملی نفت ایران دایر و یکسری تست هایی در قالب پایش، سنجش و اندازه گیری آمادگی جسمانی کارکنان انجام و برای آنها پرونده تشکیل شده است که متاسفانه با فراگیر شدن بیماری کرونا مجموعه ها تعطیل شدند و عملا این پروژه روی زمین ماند، از این رو این موضوع از اولویت های اداره کل به شمار می رود و باید این پروژه را عملیاتی کنیم . همانطور که گفتم، یکی از برنامه های اصلی ما اجرایی کردن این پروژه است که با هماهنگی همکاران در 4 شرکت اصلی و بهداشت و درمان، بحث شناسنامه سلامت برای کارکنان را حتما اجرایی و عملیاتی می کنیم.

     این برنامه فقط مختص به کارکنان رسمی است یا شامل کارکنان مدت موقت و پیمانکار هم می شود؟

ما در ابتدا به کارکنان رسمی و خانواده هایشان خدمات ارائه می کنیم. در بحث شناسنامه سلامت هم در برنامه ای که از قبل تهیه شده بود، صرفا این پروژه به کارکنان رسمی اختصاص دارد و خانواده های آنها در فاز دوم قرارمی گیرند؛ اما در مورد کارکنان مدت معین و موقت، بر اساس استعلامی که از مبادی ذیربط گرفته بودیم، در صورت داشتن امکانات و ظرفیت های موجود، ارائه خدمات به این کارکنان بلامانع است؛ اما در ابتدا، از کارکنان رسمی  شروع می کنیم.

     در خصوص استفاده از اماکن ورزشی هم شرایط به همین صورت است؟

 به هر شکل باید ظرفیت وجود داشته باشد که بتوانیم خدمات  ارائه کنیم. معتقدم که اگر برنامه ریزی درست باشد، می توانیم به سایر عزیزان هم خدمات خوبی بدهیم. کما اینکه قبل از بیماری کرونا و تعطیلی اماکن ورزشی، به کارکنان مدت معین و مدت موقت هم خدماتی داده می شد.

    از بحث ورزش همگانی که بگذریم، به ورزش قهرمانی می رسیم. چند سالی است که حال ورزش قهرمانی در نفت خوب نیست. در گچساران می بینیم تیم هندبال این شهر که زمانی به باشگاه های آسیا رفت و حتی چهارم شد، حالا به سختی در لیگ سرپا مانده و در رده تیم های پایین جدول قرار دارد.  رشته های دیگر هم همین شرایط را دارند. برنامه ای برای سرپا شدن ورزش قهرمانی دارید که دوباره جان بگیرند؟

 نمی خواهم مسؤولان قبلی را قضاوت کنم. شما به عنوان یک متخصص ورزشی که از بعد رسانه پیگیری می کنید، اعتقاد دارید که حال ورزش قهرمانی نفت خوب نیست و من هم این را قبول دارم.  متاسفانه وجود یکسری بخشنامه های ورزشی کارشناسی نشده، باعث شد که در ورزش قهرمانی،  شادابی و موفقیت های قبل را نداشته باشیم.