قلب صنعت گاز در شرق کشور می تپد

توسعه فناوری های نو در منطقه 4 عملیات انتقال گاز

مشعل  تامین پایدار گاز شمال شرق کشور طی سال های اخیر باتوجه به توسعه های روزافزون شرکت های گاز استانی، افزایش بی رویه مصرف و عدم اجرای کامل طرح های بهینه سازی، یکی از دغدغه های مدیران ارشد صنعت گاز بوده است، از این رو انتقال مستمر گاز به مراکز توزیع و بخش های مختلف مصرف در این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است.  از سوی دیگر، انتقال بخشی از گاز تولیدی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد به منطقه 9 و استان های مازندران و گلستان و همچنین تامین گاز کلانشهر مشهد به عنوان یکی از شهرهای زیارتی کشور و ... باعث شده، منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، به یکی از مناطق عملیاتی راهبردی کشور بدل شود. در ادامه، گفت وگو با محمد کامل، مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.

  لطفا خودتان را معرفی کنید و به اختصار درباره پیشینه کارتان توضیح دهید.

متولد ارديبهشت سال 49 در شهرستان تربت حيدريه و دارای مدرك مهندسی شيمی نفت از دانشگاه صنعت نفت اهوازهستم. همچنین دو مدرک كارشناسی ارشد در رشته های مديريت استراتژيك و مديريت بازاريابی از دانشگاه آزاد اسلامی دارم. فعالیتم را در صنعت نفت همزمان با آغاز بازسازی سكوهای دريايی ابوذر خارک بعد از جنگ تحمیلی به عنوان كارمند ارشد شروع كردم و در ادامه در سمت های مسؤول شيفت كارخانه خشكی درود 2 خارك، مسؤول شيفت مجتمع درود 3 خارك در امر طراحی، نصب و راه اندازی تاسيسات از سوی شركت توتال- فينا- اِلف فرانسه، رئيس اداره گاز ناحيه تربت جام، رئيس اداره گاز ناحيه گناباد، رئيس اداره گاز ناحيه كاشمر، رئيس اداره گاز ناحيه تربت حيدريه، رئيس اداره گاز منطقه 5 مشهد مقدس و تا قبل از حضور در منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران به عنوان رئيس اداره گاز مناطق 7 و 9 مشهد مقدس مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزيز بوده ام.

   منطقه عملیاتی تحت مدیریت خود را تشریح کنید.

همانطور كه می دانید، جمهوري اسلامی ايران با در اختيار داشتن حدود 28 تريليون متر مكعب گاز،17درصد از كل ذخاير گاز جهان، 47 درصد از ذخاير گاز منطقه خاورميانه و 38 درصد از كل ذخاير گاز كشورهای عضو اوپك را داراست و به عنوان اولين كشور در خاورميانه و دومين كشور دارنده ذخاير گاز در جهان، از اهميت و جايگاه ويژه ای در بخش انرژی برخوردار است؛ از سوی ديگر اصولی ترين و ايمن ترين روش برای انتقال گاز، احداث خطوط لوله است كه در كشور ايران از سال 44 آغاز شده است. از اين رو شركت انتقال گاز ايران به منظور تسريع در انجام وظيفه خطير انتقال بهينه گاز و حفظ سرمايه های ملی به 10 منطقه عملياتی تقسيم شده كه منطقه 4 عمليات انتقال گاز ایران با دارا بودن بيش از 5 هزار و 600 كيلومتر خط لوله، 6 مركز بهره برداری و 3 ايستگاه تقويت فشار گاز در گستره سرزمينی به وسعت بيش از 398 هزار كيلومتر (كمی بيشتر از كشوری مانند فرانسه) به عنوان دومين منطقه انتقال گاز كشور به لحاظ وسعت، وظيفه ارائه خدمات انتقال گاز مستمر و مطلوب در محدوده عملياتی استان های خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و قسمتی از سمنان و گلستان به عنوان قلب تپنده صنعت گاز در بخش شرقي كشور را به عهده دارد و گاز انتقالی از طریق اين منطقه، علاوه بر متصل بودن به شبكه خطوط لوله سراسری كشوری از شركت پالايش گاز شهيد هاشمی نژاد، در منطقه خانگيران تامين می شود. ماموريت این منطقه، انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبیعی است که به منظور انتقال گاز از منابع توليد به مبادی مصرف صورت می گیرد. انتقال روزانه حدود 83 میليون مترمكعب گاز طبيعی به بیش از 149 شهر، 140 بخش، 312 دهستان و 14 هزار روستا و همچنین مصرف کننده های عمده شامل نيروگاه شريعتی، نيروگاه مشهد، نيروگاه طوس، نيروگاه نيشابور، نيروگاه شيروان 1 و 2، نيروگاه فردوسی و نیز نيروگاه قاین، پتروشيمي بجنورد، فولاد خراسان، سيمان مشهد، ريخته گری جاجرم، صنايع آلومينيوم، سيمان زاوه، سيمان قاین و همچنین فولاد نيشابور از جمله فعالیت های این منطقه به شمار می رود.

    میزان انتقال گاز در طول سال گذشته و 6 ماهه ابتدای سال جدید چه مقدار بوده است؟ 

ميزان گاز انتقالی منطقه در سال 99 با توجه به حوزه وسیع در حدود 28 ميليارد و 900 ميليون مترمكعب بوده و در 6 ماهه نخست سال جاری نیز 13 میلیارد و 500 میلیون مترمکعب از سوی این منطقه منتقل شده است.

   درخصوص ايمني خطوط لوله و ميزان نشتی ها و عمليات پيگرانی، وضعيت منطقه به چه صورت است؟

منطقه به صورت روتين و طبق برنامه از پيش تعيين شده، از طریق  همكارانمان در مراكز بهره برداری به بررسی مسير خطوط می پردازد تا در حوزه حريم خطوط و ايمنی آن به اطمينان دست پيدا کند. در سال گذشته و مطابق با برنامه ابلاغی بیش از 6  هزار کیلومتر نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری گاز در اين منطقه انجام شده و همچنين در سال جاری به منظور پايداری انتقال گاز 144 كيلومتر عمليات پيگرانی تميزكننده و 402 کیلومتر پیگرانی هوشمند در طول خطوط به انجام رسيده است.