بررسی سناریوهای شرکت گاز برای عبور از زمستان 1400

زنگ هشدار مصرف گاز به صدا درآمد

شروع فصل سرما و برودت هوا، باز هم داستان تکراری رشد فزاینده مصرف گاز و اعمال محدودیت های ناگریز برخی بخش ها برای تامین پایدار گاز مشترکان بخش خانگی را تداعی می کند. با اینکه مسؤولان، مرتب هشدارهای لازم را مبنی بر رعایت الگوی مصرف عنوان و راهکارهای کاهش مصرف گاز را ارائه می کنند؛ اما گویا این راهکارها چندان اثربخشی لازم را نداشته و متاسفانه هرساله شاهد معضل لاینحل کمبود گاز در کشور هستیم. در این رابطه مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» هم ضمن هشدار نسبت به محدودیت گاز صنایع و نیروگاه ها در ماه های پیش رو، الزام به رعایت الگوی مصرف را ضروری دانست و عنوان کرد: آمارهای مصرف گاز، گویای رسیدن به نقطه هشدار است، از این رو از تمامی هموطنان تقاضا داریم که مدیریت مصرف گاز را بیش از هرزمان دیگری جدی بگیرند.

محمدرضا جولایی گفت: با ورود جبهه هوای سرد به داخل کشور، باید منتظر افزایش مصرف گاز باشیم؛ البته ناگفته نماند که شروع موج اول سرما در هفته های اخیر، مصرف 100 درصدی گاز را رقم زده است؛ اما امیدواریم که تا پایان سال و با رعایت الگوی مصرف و صرفه جویی در مصرف گاز خانگی، شاهد چالش جدی در این زمینه نباشیم. او افزود: اولویت نخست شرکت ملی گاز ایران، تامین گاز مورد نیاز بخش خانگی است. به همین دلیل مطابق برنامه ریزی های انجام شده، گاز از نواحی جنوبی وارد شبکه شمال و شمال شرق کشور شده و هم اکنون این مناطق در وضعیت پرفشار گاز قرار دارند، از این رو تمامی سعی و تلاش بنده و همکارانم این است که هموطنان ما زمستان را با کمترین دغدغه سپری کنند. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: رشد فزاینده و خارج از قاعده مصرف گاز طبیعی در بلندمدت، تبعات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. جولایی با اشاره به مصرف صنایع افزود: تاکنون هیچ محدودیتی برای این بخش ها اعمال نشده؛ اما با توجه به اینکه در حال حاضر با مصرف بیش از حد گاز در بخش خانگی مواجه هستیم، طبیعتا صنایع برای تامین گاز خود با مشکل روبه رو خواهند شد.

تغییر تعرفه مشترکان پرمصرف

او درباره اعمال تغییر تعرفه های مشترکان کم مصرف و پرمصرف عنوان کرد: به دنبال رایزنی در دولت، برای تغییر تعرفه ها هستیم؛ البته هنوز این موضوع به طور کامل نهایی نشده و به محض تایید نهایی، قطعا در اختیار رسانه ها قرار خواهیم داد؛ اما آنچه مسلم است، اینکه شرکت ملی گاز ایران، تعرفه های مشترکان پرمصرف را قطع و به یقین تغییر خواهد داد، این در حالی است که مشترکانی که در چارچوب الگوی مصرف هستند، میزان گازبهای آنها بدون تغییر محاسبه خواهد شد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: با توجه به اینکه بالغ بر 60 الی 70 درصد وزنه مصرف گاز را سه دهک پایین جامعه تشکیل می دهند، بنابراین رایگان کردن گازبهای مشترکان کم مصرف منوط به چگونگی تخصیص منابع است که هنوز در این زمینه تصمیم گیری نشده است. جولایی تصریح کرد: طبق روال هر ساله سکوها، پالایشگاه ها، خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار هم به لحاظ تعمیرات اساسی و هم انجام بازرسی های فنی، مورد پایش و ارزیابی قرار می گیرند. بنابراین کار تعمیرات همه مراکز تولیدی تا پایان مهرماه به اتمام رسید و از این بابت نگرانی وجود ندارد و به این ترتیب، اطمینان کامل داریم که تولید با حداکثر ممکن انجام خواهد شد. او تأکید کرد: در بخش شرکت انتقال گاز ایران و خطوط لوله نیز افزون بر انجام پیگرانی های معمول امسال، موفق شدیم تعمیرات پیگرانی کل خط لوله چهارم سراسری را که یکهزار کیلومتر و در تاریخ شرکت ملی گاز ایران بی سابقه بوده را در مدت زمان دو ماه به انجام برسانیم.

 ذخیره سازی 4 میلیارد مترمکعب گاز در مخازن

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، درباره وضع مخازن ذخیره سازی هم گفت: عملیات ذخیره سازی مخازن سراجه و شوریجه از اواخر مهر امسال چون به حد نصاب رسیده بود، متوقف شد و اکنون آماده بازتولید از این مخازن هستیم. در مجموع 4 میلیارد و 100 میلیون مترمکعب گاز در این دو مخزن ذخیره سازی شده که در صورت نیاز استفاده خواهیم کرد.

 ذخیره سازی سوخت برای نیروگاه ها

او اظهار کرد: همانطور که قبلا نیز اشاره کردم، اولویت شرکت ملی گاز ایران، تامین گاز بخش خانگی است. بنابراین اگر استانداردهای لازم در این بخش رعایت نشود، به ناچار مجبور خواهیم بود گاز را برای برخی از صنایع و نیروگاه ها محدود کنیم که هماهنگی های لازم نیز در این زمینه انجام شده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، با بیان اینکه نیروگاه ها سبدی از انرژی دارند و تنها سوخت مورد نیاز آنها گاز نیست، عنوان کرد: در حال حاضر سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه ها به میزان کافی ذخیره سازی شده است. اگر میزان مصرف خانگی افزایش یابد، چاره ای نداریم جز اینکه نیروگاه ها از سوخت مایع استفاده کنند. ناگفته نماند، الزامی است که نیروگاه ها پیرامون مدیریت بهینه مصرف خود نیز تدابیر لازم را به کار گیرند. جولایی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون، نزدیک به 54 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شده که این میزان در مقایسه با سال گذشته که 50 میلیارد مترمکعب بود، یک درصد افزایش را نشان می دهد و طبق برنامه حدود 3 درصد نسبت به برنامه پارسال، گاز بیشتری به نیروگاه ها داده شده است. او با اشاره به اینکه صنعت باید 8 ماه از سال را گاز و 4 ماه باقیمانده را از سوخت مایع استفاده کند، افزود: افزون بر تامین گاز مورد نیاز نیروگاه ها، میزان ذخیره سازی فراورده های نفتی هم در شرایط خوبی است. هرچند امسال در مقایسه با سال گذشته، سوخت بیشتری به نیروگاه ها تحویل داده شده؛ اما در این میان مصرف برق خانگی هم تاثیرگذار است که امیدواریم امسال نیروگاه ها با چالش های سال گذشته روبه رو نشوند.

 تعهدهای صادراتی براساس قرارداد

مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در حال حاضر صادرات ما به کشورهای طرف قراداد، مطابق با تعهداتمان در حال انجام است و مشکلی از این نظر نداریم. جولایی تصریح کرد: ناگفته نماند که رعایت نکردن الگوی مصرف انرژی، بویژه گاز، عواقب سنگینی را متوجه اقتصاد کشور خواهد کرد. با وجود همه سختی ها و مشکلاتی که در مسیر توسعه صنعت نفت و گاز وجود دارد؛ مادامی که به عنوان مصرف کننده صرف به این منبع عظیم خدادادی نگاه کنیم، قطعا اقتصاد ما با تنگناهای زیادی در آینده مواجه خواهد شد و متاسفانه تبعات آن دامنگیر همه بخش ها می شود.

 توان داخل در مسیر توسعه

او در ادامه اظهارات خود، به نقش سازنده و تاثیرگذار تولیدکنندگان داخلی و میزان پتانسیل و قابلیت آنها برای تامین تجهیزات و قطعات صنعت گاز کشور اشاره کرد و با بیان اینکه برای رشد و ارتقای توان داخل، حمایت های همه جانبه دولت راهگشا بوده است، گفت: صنعت گاز از تجهیزات خاصی برخوردار است که طبیعتا سازندگان و تامین کنندگان آن عمومیت ندارد. با این اوصاف تحریم های یکجانبه شرایطی را رقم زد که توانمندی های داخل، مجالی برای ظهور و بروز پیدا کرد. بنابراین می توان گفت که سازندگان داخلی، توانمندی بسیار بالایی در تامین تجهیزات صنعت گاز دارند و می طلبد که دولت هم بیش از پیش حمایت های لازم را انجام دهد. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد: همچنین برای تامین مواد شیمیایی و مصرفی مورد نیاز سیستم ها هم از شرکت های داخلی استفاده می کنیم و یقین داریم که با تلاش مداوم و در کمترین زمان ممکن، چالش های پیرامون آن مرتفع خواهد شد.

 طرحی برای اصلاح موتورخانه ها

جولایی به طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه های مسکونی و تجاری که در سال گذشته در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت، اشاره و بر ضرورت اجرای صحیح و کارآمد این طرح تاکید کرد و یادآور شد: سال گذشته پروژه ای مبنی بر اصلاح موتورخانه های مسکونی و تجاری با هدف بهینه سازی مصرف گاز و کاهش هزینه های مشترکان کلید خورد؛ اما آنگونه که باید، این موضوع به سرانجام نرسید. امسال قرار است این طرح، با جدیت بیشتری پیگیری شود که در این مسیر، از سازمان بسیج هم کمک گرفته شده و امیدواریم به سمتی برویم که بتوانیم در مدت زمان کوتاهی، این طرح را به نتیجه برسانیم. او با بیان اینکه موتورخانه ها نقشی عمده و اساسی در کاهش مصرف گاز خواهند داشت، گفت: اگر این موتورخانه ها به لحاظ عایقکاری، تنظیم مشعل و نصب سیستم ضد رسوب به طور کامل اصلاح و ترمیم شوند، میزان تاثیرگذاری بالایی در فروکش کردن مصرف گاز خواهند داشت. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، همچنین با بیان اینکه بخش عمده مشکل مصرف گاز به سیستم ساختمان سازی ما برمی گردد، تصریح کرد: همکاران ما در نظام مهندسی ساختمان باید به گونه ای بر ساخت وسازها نظارت داشته باشند که هدررفت کمتر باشد؛ زیرا این مسأله بر مصرف بهینه انرژی در منازل مؤثر است. جولایی با بیان اینکه پیش بینی می شود با توجه به برودت هوا، مصرف گاز طی روزهای آینده افزایش چشمگیری یابد، عنوان کرد: ما همه توان و همت خود را به کار گرفته ایم تا شبکه را پرفشار نگاه داریم؛ اما درخواست من این است که هموطنان عزیز، با رعایت الگوی مصرف بتوانند حامی ما برای عبور بی دغدغه از زمستان امسال باشند.  او به تاثیرپذیری مصرف گاز از کرونا نیز اشاره کرد و گفت: در زمان شیوع کرونا، مصرف روزانه گاز بین 15 تا 20 میلیون مترمکعب افزایش پیدا کرد که بیشتر به منظور مصرف آب گرم و شست وشوهایی بود که انجام می شد و بخشی از آن هم به خاطر بازکردن پنجره در اماکن عمومی و منازل بود؛ البته امسال این میزان مصرف به دلیل کم شدن حساسیت ها نسبت به این بیماری قدری کاهش پیدا کرده؛ اما از یک جنبه دیگر به دلیل بازشدن مدارس، دانشگاه ها و همچنین ادارات دولتی دوباره شاهد افزایش مصرف خواهیم بود. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران بیان کرد: به هر حال با اتخاذ تدابیر اندیشیده شده ادارات دولتی، بخصوص ادارات وابسته به وزارت نفت ملزم به رعایت الگوی مصرف هستند؛ چرا که در صورت عدم رعایت، قطعا با برخورد جدی روبه رو خواهند شد. بنابراین بار دیگر از مردم عزیز درخواست می کنم که با رعایت استانداردهای مصرف، ضمن جلوگیری از هدررفت منبع انرژی، گام هایی اساسی به نفع اقتصاد کشور بردارند.