تاکید شرکت ملی گاز ایران بر فعالیت های پاک

اتحاد  برای حفظ محیط زیست

تقریبا همه مردم جهان قبول دارند که حیات و کیفیت زندگی ما، به محیطی که در آن زندگی می کنیم، بستگی دارد. به همین دلیل حفاظت و نگهداری از این کره خاکی، به عنوان محل زندگی همه ما اهمیت فراوانی دارد. سازمان ملل متحد سال 2021 را آغاز دهه «احیای اکوسیستم ها» نامگذاری کرده است. به همین بهانه با غلامرضا بهمن نیا، رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران به گفت وگو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.

     آقای بهمن نیا بفرمایید که حفظ محیط زیست در صنعت گاز چه جایگاهی دارد؟

حفاظت از محيط زيست، يكي از اصول و ارزش هاي بنيادين حاكم بر فعاليت هاي اين سازمان تلقي مي شود. اين موضوع بصراحت از سوی مديرعامل شرکت، در بيانيه خط مشي نظام يكپارچه ذكر شده و مورد توجه جدي مديران و البته كاركنان است. عملكرد محيط زيستي شركت هاي تابعه، همواره يكي از زمينه هاي ارزيابي عملكرد آن سازمان ها تلقي شده و مجامع عمومي شركت هاي تابعه، مديران ارشد سازمان و هيأت مديره شركت ملي گاز ايران در خصوص كم و كيف عملكردها و گزارشات مربوطه با حساسيت لازم برخورد مي کنند. دستاوردهاي زيست محيطي و اقدامات شاخص در اين زمينه نيز مورد تشويق واقع مي شود. از طرفی کسب و کار اصلی شرکت، تامین سوخت پاک برای بخش های مختلف صنعتی، خدماتی، تجاری، مسکونی و حمل و نقل در سطح کشور است و سوخت گاز طبیعی، کمترین میزان آلایندگی را در بین سوخت های فسیلی منتشر می کند. سالانه با تامین این سوخت پاک از انتشار هزاران تن آلاینده ناشی از مصرف سایر سوخت های فسیلی جلوگیری می شود.

     با توجه به اهمیت تامین انرژی، حفظ محیط زیست نیز در اولویت قرار دارد؟

 عموما بين اين دو مقوله در کسب و کار شرکت، تضاد و تقابلي وجود ندارد و لزوما تامين انرژي، مستلزم تخريب محيط زيست نيست؛ گرچه برخي فرايندها طبيعتا مي توانند مخرب محيط زيست بوده يا با دست اندازي و مصرف منابع طبيعي همراه باشند؛ اما الگوهاي پيش بيني و جاري شده در سازمان به نحوي طراحي شده اند تا اين جنبه هاي مخرب، شناسايي و مخاطرات آن حذف يا به حداقل رسانده شود. ارزيابي اثرات زيست محيطي كه در مرحله امكان سنجي و مكان يابي پروژه هاي توسعه اي شركت صورت مي گيرد، قابليت پيش بيني آثار و تبعات زيست محيطي اجراي پروژه در فازهاي ساختماني و نصب و دوره بهره برداري از آن و همچنين اتخاذ راهكارهاي حذف و كاهش آثار نامطلوب زيست محيطي را دارد. همچنين فرايند شناسايي و ارزيابي جنبه هاي زيست محيطي فعاليت هاي سازمان كه يك فرايند عمومي و جاري در اين شركت و شركت هاي تابعه است نيز همه فعاليت هاي سازمان را از نظر اثر بر محيط زيست، تحت پوشش داشته و جنبه هاي بارز از طريق اقدامات كنترلي مورد توجه قرار مي گيرند. بنابراین تامین سوخت پاک و تولید پاک سوخت هیچ گونه منافاتی با یکدیگر ندارند و ما می توانیم سوخت پاک را با کمترین آلایندگی تامین کنیم، به شرط اینکه همانگونه که گفته شد، پیامدهای محیط زیستی کسب و کار را پیش بینی کرده و طراحی تاسیسات ما مطابق با استانداردها انجام و تجهیزات ما به طور مناسب تعمیر و نگهداری شود. بهره بردار ما با دقت و دلسوزی بیشتری اقدام به بهره برداری کند و سیستم های کاهش و کنترل آلودگی در سرویس قرار گیرند. عمده مشکل صنایع ما، بخصوص در پالایشگاه ها، به مشکلات طراحی و اجرا مربوط می شود.

     در حوزه محیط زیست چه اسناد بالادستی وجود دارد؟ علاوه بر این موارد، در صنعت گاز نیز نقشه راهی تدوین و ترسیم شده است؟

در حوزه محیط زیست، اسناد بالادستی بسیار زیاد و متنوعی وجود دارد، به نحوی که گاهی در اجرا، با تناقضاتی هم به دلیل این قوانین مواجه می شویم. مهم ترین سند بالادستی زیست محیطی کشور، سیاست های کلی حفاظت محیط زیست است که در سال 1394 ابلاغ شد. دومین سند مهمی که بتازگی منتشر شده، مربوط به سیاست های کلی آمایش سرزمین است که از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رونمایی شد و امیدواریم که مراحل قانونی خود را نیز طی کند. براساس این سیاست ها، ایجاد صنایع، حمل و نقل و کشاورزی، پالایشگاه و پتروشیمی و... ضابطه مند می شوند و دیگر نمی توان در هر گوشه ای از کشور، به عنوان مثال پالایشگاه، پتروشیمی، صنعت فولاد و... ایجاد کرد. در این سند، کشور به 9 منطقه تقسیم شده و هر منطقه دارای سه یا چهار استان است که این استان ها می توانند همپوشانی داشته باشند و کمبودهای یکدیگر را جبران کنند. در هر منطقه محدودیت ها، امکانات و فضای کسب و کارها در آن مشخص شده است. مناطق مستعد کشاورزی تعیین و محدودیت های احداث صنایع تعیین شده است. همچنین اهداف و برنامه های محیط زیست وزارت نفت هم وجود دارد که هر ساله ابلاغ می شود. قوانين ملي كه شامل مصوبات مجلس شوراي اسلامي مي شوند، يكي از مهم ترين اسناد بالادستي حوزه محيط زيست تلقي مي شود. قانون مديريت پسماند، قانون هواي پاك، قانون حفاظت از خاك، مواد مرتبط با محيط زيست در قوانين پنج ساله توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي از جمله اين اسناد هستند. همچنين برخي كنوانسيون هاي بين المللي به واسطه عضويت كشور كه از طريق قوانين مصوب مجلس شوراي اسلامي رسميت مي پذيرد نيز جزو اسناد بالادستي درنظر گرفته مي شوند. مصوبات شوراي عالي حفاظت محيط زيست نيز از جمله مقررات و اسناد بالادستي لازم الاجرا براي شركت ملي گاز ایران است. خوشبختانه در شرکت ملی گاز ایران، نقشه راه مناسبی برای حصول اطمینان از جاری سازی این اسناد بالادستی وجود دارد.

     شرکت گاز علاوه بر ماموریت و فعالیت های زیست محیطی در شرکت ها، در زمینه سیاست های مسؤولیت اجتماعی، از گونه های گیاهی یا جانوری خاصی حمایت می کند؟

گونه هاي گياهي و جانوري و اکوسیستم ها، شبکه حیات روی کره زمین هستند که درحال حاضر و به دلیل فعالیت های غیرمسؤولانه بشر، در سراسر جهان، با تهدیدهای گسترده ای رو به رو شده اند. همانگونه که می دانید، سازمان ملل متحد، دهه اخیر را «دهه احیای اکوسیستم ها» نامگذاری کرده است. در طول 10سال پيش رو كه آغاز آن روز جهانی محیط زیست سال 2021 است، افراد، گروه ها، دولت ها، مشاغل و سازمان ها از هر نوع، می توانند در یک حرکت جهانی برای پيشگيري، متوقف و معکوس کردن روند تخریب اکوسیستمها و تامین آینده ای پایدار برای همگان، متحد شده و با برنامه ریزی دقیق، این هدف حیاتی را دنبال کنند. شركت ملي گاز ایران با درك اهميت موضوع اكوسيستم ها و گونه هاي در معرض خطر، اقداماتي در خصوص كمك به تقويت زيست بوم هاي مجاور تاسيسات و تثبيت روند رشد گونه هاي حساس آنها اجرایی مي كند.   توسعه جنگل هاي حرا در سواحل منطقه ناي بند عسلويه، ايجاد زيستگاه براي كوركوديل هاي پوزه كوتاه ايراني (موسوم به گاندو) در ايرانشهر و كمك به طرح حفاظت از لاك پشت هاي دريايي در سواحل بندرعباس از جمله اقدامات مجموعه صنعت گاز در اين حوزه است.