مسیر امید بخش در  دوران تحریم

نقش آفرینی سازندگان داخلی در سایه اقتصاد مقاومتی

مشعل   وقتی با تعابیر  یا شعارهایی همچون حمایت از ساخت داخل، بومی سازی و ...در صنایع مختلف کشور مواجه می شویم، باید بدانیم که  سازندگان داخلی در دهه های اخیر  گام هایی بسیار مهم در مسیر رشد و پیشرفت صنعت نفت برداشته اند.  بدون اغراق باید گفت که در تمام سال های اخیر در گرماگرم تشدید تحریم های اقتصادی و نفتی علیه ایران، موضوع  دلگرم کننده برای اقتصاد ایران، حضور پررنگ سازندگان داخلی در صنعت نفت بوده که زمینه ساز اقدام های مثمرثمری برای صنعت نفت و کشور شده اند و می توان با توجه به مسیر طی شده در این سال ها و رفع موانع احتمالی، به عنوان بازیگران مهم در پیشبرد فعالیت های صنعت نفت به آنها نگریست.

آنچه واضح است، نقش پررنگ سازندگان داخل در صنعت نفت را باید حاصل تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری هم دانست که در بخشی از آن آمده است:« اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحران های رو به افزایش جهانی، الگویی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند.»

افزون بر آن، با توجه به نامگذاری سال 1400 به «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» از سوی رهبری می توان بیش از پیش به حضور پررنگ سازندگان داخل در این صنعت استراتژیک امیدوار بود. به همین بهانه، این گزارش نگاهی به نقش مهم سازندگان داخلی در پروژه های مهم این صنعت با بررسی تطبیقی سیاست های وزارت نفت در این مسیر دارد.

 نقش آفرینی در طرح انتقال نفت خام گوره- جاسک

بهترین مثال در زمینه نقش آفرینی سازندگان داخلی، طرح ملی انتقال نفت خام گوره-جاسک است که از آن به عنوان طرح نماد ایرانی به واسطه گردهم آمدن حداکثری سازندگان و پیمانکاران داخلی یاد می شود؛ عرصه ای که در آن کیفیت کالای ایرانی به منصه ظهور گذاشته شد و در مسیر این تجربه مهم و ارزنده، ساخت تجهیزات و کالاهایی برای نخستین بار به ثبت رسید.

بد نیست بدانید در طرح مهم ملی انتقال نفت خام از گوره به جاسک برای احداث خطوط 42 اینچ انتقال نفت خام از تلمبه خانه گوره به پایانه جاسک به طول تقریبی یکهزار کیلومتر از 6 پیمانکار خصوصی و در بخش تلمبه خانه از 5 شرکت، در احداث پست های برق  از 4 شرکت و در مجموع از  سه مشاور بهره گرفته شده و در حال انجام است.

همین گردهم آمدن سازندگان داخلی باعث شده برای نخستین بار در خاورمیانه  Fabricated valve (ولو )تولید و استفاده شود.

ساخت و تأمین50 الکتروموتور غول آسا و بزرگ به دست سه شرکت پمپ ساز ايراني نیز رکورد جدیدی است که در اجرای طرح ملی و استراتژیک انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ثبت می رسد.

در ایجد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لوله سازی اهواز و ایران آروین، لوله سازی ماهشهر و لوله سازی صفا فعالیت می کنند. در این طرح حلقه اول از سوی شرکت فولاد مبارکه تولید می شود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز از طریق شرکت فولاد اکسین تولید و سپس لوله سازان داخلی این ورق های تختال را به لوله تبدیل می کنند و موارد مشابهی که همگی حاصل تلاش و توانایی ساخت داخل است.