نگاهی به چگونگی روند واکسیناسیون در شرکت نفت فلات قاره ایران

ورود به سکوهای نفتی به شرط واکسیناسیون

شرکت نفت فلات قاره ایران با دربرگیری 6 منطقه عملیاتی مشتمل بر بهرگان، خارگ، سیری، لاوان، کیش و قشم، یکی از بزرگترین شرکت های تولیدکننده نفت و گاز دریایی جهان است که وظیفه استخراج و بهره برداری از میادین نفتی و گازی کشور در طول بیش از 1200 کیلومتر از گستره آب های نیلگون خلیج فارس (به استثنای پارس جنوبی و شمالی) و همچنین دریای عمان را با پیشینه بيش از نیم قرن تجربه به عهده دارد. حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران، منطقه خلیج فارس است که علاوه بر ایران 7 کشور تولیدکننده عمده نفت جهان (عراق، کویت، عربستان، بحرین، قطر، امارات و عمان) در حاشیه آن قرار دارند. بر همین اساس، خلیج فارس به قطب انرژی جهان معروف شده و فعالیت های اکتشاف و تولید نفت و گاز در آن از اهمیتی چشمگیر برخوردار است.

واکسیناسیون 80 درصدی در منطقه لاوان و سکوها

با شیوع پاندومی کرونا، کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران با توجه به ماهیت کاری خود، شبانه روزی به فعالیت ادامه داده و با وجود خطرات این ویروس، بویژه در مناطق عملیاتی سکوهای نفتی که در وسط دریا و به دور از امکانات کامل پزشکی هستند، تولید را پایدار نگه داشتند و این چرخه بی وقفه تداوم داشت. بد نیست بدانید این روزها که صحبت از واکسیناسیون در نقاط مختلف کشور است، این اقدام در مناطق عملیاتی بویژه سکوهای نفتی و گازی تحت اختیار شرکت نفت فلات قاره در حال پیگیری و انجام است. اگر سکوهای نفتی و گازی را به مثابه شهری در وسط دریا و دور از امکانات کامل شهری درنظربگیریم، وقتی صحبت از این می شود که در برخی از آنها واکسیناسیون بالای ۸۰ درصدی پشت سرگذاشته شده، می توان آن را به معنای ایمنی نسبی در این شهر تلقی کرد.  هر چند نمی توان ساده از روزهای پر از دلهره و سخت در این اسکله های آهنی گذشت که زندگی ها و کار در محیط کوچک و اتاق های چند نفره را در دوران شیوع پاندومی کرونا پشت سر می گذارند و با یک ابتلا، امکان درگیری تمام ساکنان آن با توجه به محدودیت فضای کار و زندگی وجود دارد.  در نظر بگیرید که در محیط دورافتاده و بدون دسترسی به امکانات کامل پزشکی چه خطراتی آنها را تهدید خواهد کرد، آن هم فعالیتی که هیچ توقفی در آن امکانپذیر نیست و کارکنان حدود ۱۰۰ نفره در دو شیفت عملیات تولید را در اختیار دارند. با در نظر گرفتن همین مسأله ضرورت واکسیناسیون برای اقماری ها موضوعی حیاتی است؛ اقدامی که اکنون در دو منطقه عملیاتی لاوان و سیری در حال انجام است و براساس برنامه ریزی صورت گرفته در سایر جزایر نفتی و گازی در دست پیگیری است. نکته مهم تر آنکه واکسیناسیون برای کسانی که در سکوها فعالیت دارند، اجباری است و شرط ورودشان بر روی سکو نیز انجام واکسیناسیون و در اختیار داشتن کارت آن است.

پیگیری واکسیناسیون در سایر مناطق فلات قاره

اما درباره تامین و ارسال واکسن به مناطق عملیاتی اگر برایتان سوالی مطرح است،   اميرحسين لولاور، رئيس خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره در این زمینه در گفت و گو  با «مشعل» توضیح می دهد که تامین واکسن های مورد نیاز در مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره با تلاش قابل تقدیر رؤسای مناطق، امور اداری، HSE و سایر مسئولان مناطق و از طریق ارتباط با استانداری ها، فرمانداری ها و رؤساي دانشگاه های علوم پزشکی و شبکه های بهداشتی درمانی آنها صورت گرفته است و با توجه به ماهیت کار اقماری که در فضایی محدود، در جریان است، مسئولان مناطق موفق شده اند برای این عزیزان زحمتکش سهمیه واکسن درنظر بگیرند و من در همین جا از زحمات ارزشمند تمامی کسانی که در تسهیل این فرایند نقش داشتند، کمال قدردانی را دارم. او با اشاره به اینکه در حال حاضر واکسیناسیون در مناطق عملیاتی سیری و لاوان در حال انجام است، می گوید: در سایر مناطق عملیاتی هم واکسیناسیون برای سکوهای نفتی و گازی بسیار حایز اهمیت است و با توجه به اینکه فضای محدودی دارند و در اتاق ها چند نفره زندگی می کنند، با شیوع ویروس، تمامی آنها درگیر خواهند شد. از اینرو لازم است تا حد ممکن پیشگیری انجام شود و  انتظار می رود در سایر مناطق نیز هر چه سریعتر این فرایند عملی گردد.

با توجه به اقدام سریع در واکسیناسیون کارکنان سکوهای نفتی و گازی در منطقه عملیاتی لاوان به بررسی این موضوع در گفت و گو با مسؤولان این منطقه عملیاتی پرداخته ایم.

جزيره لاوان، از توابع بندر لنگه در استان هرمزگان با طول تقريبي 25 کيلومتر و عرض حدود 7 کيلومتر داراي مساحتي بالغ بر حدود 76 کيلومترمربع است که با اکتشاف نفت در خليج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346 ، استخراج نفت در اين منطقه نفتي، نخستين بارعملياتي شد. اين منطقه دهه هاي زيادي است که به عنوان يکي از بخش هاي توليد نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره ايران مطرح است و به دليل دارا بودن حجم عظيمي از ذخاير، منابع و خصوصيت گذرگاه انرژي جهان، 30 کيلومتر از جزيره مرجاني لاوان را به حوزه فعاليت هاي بسيـار موثر و قابل توجه خود تبديل کرده است. اين حوزه ميدان هاي بلال، رشادت، رسالت، سلمان و همچنين ميدان گازي لاوان را پوشش مي دهد.

اولویت ما سلامت کارکنان

بهروز علی آبادی، رئیس منطقه عملیاتی لاوان در گفت و گو با «مشعل» با اشاره به تلاش برای واکسیناسیون کامل در این منطقه عملیاتی از شرکت نفت فلات قاره ایران می گوید: آنچه از زمان شیوع پاندومی ویروس کرونا برای ما در اولویت بوده و است، سلامت کارکنان منطقه است و در این خصوص و در شرایط موجود، گروه های پرخطر برایمان سکوهای نقتی بوده اند که با سرعت واکسیناسیون آنها انجام شده و در جریان است.

باید بدانید که با شیوع پاندومی کرونا، کارکنان این مجموعه با توجه به ماهیت کاری شان، به طور شبانه روز، به فعالیت خود ادامه داده و با وجود خطرات این ویروس، بویژه در مناطق عملیاتی سکوهای نفتی که در وسط دریا و به دور از امکانات کامل پزشکی قرار دارند، تولید در این مجموعه لحظه ای توقف نداشته و در همین مقطع، که بیش از یک سال از جولان این ویروس در کشور می گذرد، شاهد اقدام های قابل توجهی از سوی کارکنان این بخش از صنعت نفت کشور بوده ایم.

در همین زمینه کیانوش رشیدی ، معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان در گفت و گو با «مشعل» به تشریح روند واکسیناسیون در این منطقه عملیاتی می پردازد که بالاترین میزان واکسیناسیون در آن رقم خورده است. ا و در این زمینه توضیح می دهد: با پیگیری رئیس منطقه لاوان و همچنین دکتر سالمی، مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه و نامه نگاری با استانداری استان مقرر شد 1700 دوز واکسن سینوفارم برای کارکنان منطقه لاوان که در دو شیفت کاری مشغول فعالیت هستند، اختصاص یابد.

در همین زمینه، اولین محموله در تاریخ 6 مرداد جاری از سوی مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه وارد جزیره لاوان شد و بلافاصله پس از ورود محموله و  با استقرار تیمی، واکسیناسیون کارکنان لاوان آغازشد.

طبق اعلام او از تعداد ۱۷۰۰ دوز واکسن تخصیص یافته به جزیره لاوان،  ۹۰۰ دوز  واکسن به شرکت نفت فلات قاره، 300 دوز به بومیان جزیره لاوان، 300 دوز به پالایشگاه نفت و 300 دوز به پنج سکوی سلمان، نفتی و گازی، رسالت، رشادت، بلال، سلمان نفتی و گازی اختصاص یافته است.

معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان به اولویت بندی واکسیناسیون در منطقه عملیاتی لاوان  اشاره می کند که ابتدا واکسیناسیون را با پرسنل رستوران ها آغاز کردیم و پس از آن اتاق داران و نیروهای خدمات و بخش نظافت  به دلیل در تماس بودن با نیروی انسانی منطقه در اولویت قرار گرفتند و در گام بعد نیروهای آبدارچی ادارات واکسنه شدند. او تاکید می کند: به محض ورود محموله واکسن، تیمی با حضور مدیریت شبکه بهداشت و درمان بندر لنگه ، عازم سکوهای بلال و رشادت شدند و واکسیناسیون کارکنان این سکوها را در همان روز به اتمام رساندند.

به گفته رشیدی، با توجه به بعد مسافت سکوهای نفتی و گازی سلمان که به عنوان دورترین سکوها از منطقه لاوان در 114 کیلومتری جزیره قرار دارد، نیار بود که واکسیناسیون با توقف چند ساعته هلیکوپتر همراه باشد تا در صورت بروز مشکل و عوارض احتمالی ناشی از واکسن، افراد واکسینه شده را زیر نظر داشته باشیم و در صورت نیاز آنها را منتقل کنیم، از این رو مجوز لازم برای توقف بیشتر هلیکوپتر اخذ شد و پس از آن تیمی به همراه پزشکیار و نیروهای کمکی عازم سکوهای سلمان شدند.

طبق اعلام معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان، با توجه به شیوع بیماری کرونا در میان کارکنان سکوی سلمان، افراد مشکوک و مبتلا برای قرنطینه به منطقه اعزام شدند و سایر نفرات واکسینه شدند که 55 دوز واکسن در سکوی نفتی سلمان و پس از آن 35 دوز هم در سکوی گازی سلمان تزریق شد.

رشیدی اشاره می کند که پس از واکسیناسیون، شاهد خرسندی فراوان کارکنان سکوی سلمان بودیم؛ زیرا آنها نگران بودند که به دلیل بعد مسافت، واکسیناسیون آنها با تاخیر انجام شود.

او گام بعدی واکسیناسیون را شامل  نفرات سکوی رسالت (R1) دانست و اعلام کرد: به این ترتیب باید اعلام کنم که در حال حاضر تمامی سکوهای شرکت نفت فلات قاره در حوزه عملیاتی لاوان واکسینه شده اند. براین اساس واکسیناسیون به فاصله یک روز پس از رسیدن محموله واکسن در منطقه و سکوهای نفتی و گازی به اتمام رسید.

از این مدیر منطقه عملیاتی لاوان، درباره درصد افراد واکسینه شده در این منطقه و همچنین سکوهای عملیاتی آن سوال می کنم که توضیح می دهد: تاکنون 80 درصد کل کارکنان سکوهای نفتی و گازی و همچنین منطقه عملیاتی لاوان واکسینه شده اند و در مجموع 650 دوز در سکوها و جزیره واکسن زده شده است.

واکسن در منطقه اختیاری و در سکو اجباری

به گفته او واکسیناسیون برای کارکنان سکو اجباری است و در غیراین صورت اجازه ورود به سکوها را نخواهند داشت. با این حال واکسن زدن برای کارکنان حاضر در منطقه اختیاری است.

با توجه به اینکه کارکنان سکوها و منطقه عملیاتی، فعالیت اقماری دارند، از معاون خدمات اداری_ اجتماعی شرکت نفت فلات ایران منطقه لاوان درباره واکسیناسیون افرادی که در شیفت های بعدی سکوها قرار دارند، سوال کردم که می گوید: پس از ورود اولین محموله واکسن به جزیره، 300 دوز دیگر واکسن وارد شد. این واکین  به افرادی که در منطقه نبودند و قرار است به سکوها اعزام شوند، اختصاص دارد و این افراد پیش از عزیمت واکسینه می شوند.او اعلام می کند: بر این اساس به تعداد روزهای پرواز در جزیره، واکسیناسیون افرادی که عازم سکوهای نفتی و گازی می شوند، انجام خواهد شد.

تمهیدات لازم برای مبتلایان کرونا

از او درباره روند درمان افراد مبتلا به کرونا در منطقه عملیاتی لاوان و سکوهای نفتی سوال می کنم که توضیح می دهد: کانکسی مجهز روی دریا برای قرنطینه افراد مبتلا در نظرگرفته شده که به محض ابتلا به این بخش منتقل می شوند؛ اما درصورت حاد شدن حال آنها به جزیره کیش یا بندرلنگه انتقال خواهند یافت.او با تشکر از مسؤولان ارشد شرکت نفت فلات قاره، بهداشت و بهداری استان و رئیس منطقه عملیاتی لاوان در مسیر واکسیناسیون اظهار امیدواری می کند که شاهد توقف و کاهش خطرات ناشی از پاندومی کرونا در کشور، بویژه مناطق عملیاتی صنعت نفت کشور باشیم.رئیس منطقه عملیاتی لاوان نیز  اظهارامیدواری می کند که با همکاری استان، فاز دوم واکسیناسیون با سرعت در موعد مقرر انجام شود تا بیش از پیش در مسیر سلامت کارکنان که شبانه روز در حال تلاش برای صنعت نفت هستند، گام برداریم.